858-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:20 За опитуваннями ультраправа партія "Національне об'єднання" виграла перший тур дострокових виборів у Франції, пише La Figaro. Згідно з результатами опитувань, проведених на дільницях, за ультраправих проголосували 34,2% французів; за блок лівих партій "Новий народний фронт" – 29,1%; партія президента Макрона "Відродження" здобула 21,5% голосів виборців. Зазначається, що явка на цих виборах досягла рекордного показника 69%. 

 

 

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом дня агресор шукає шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 109. Найбільш активні загарбники на Покровському напрямку. Разом з тим, українські захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку ворога.

Харківський напрямок. Сьогодні агресор намагався атакувати тут вісім разів. Тривають бої в районі Вовчанська. Противник активно застосовує авіацію з території рф, бомбардуючи райони Липців, Токарівки Другої, Веселого, Нескучного, Дергачів, Слобожанського та Харкова.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали сім штурмових дій окупаційних військ. Тривають бої біля Синьківки та Стельмахівки.

Лиманський напрямок. Сили оборони стримують ворога в районах Невського та Торського. Загальна кількість боєзіткнень досягла 11.

На Торецькому напрямку кількість штурмів загарбників збільшилась до шести. Триває бій неподалік Південного.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують тиску. Від початку доби ворог 36 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. Тривають дев’ять штурмових дій, зокрема йдуть бої в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки та Новоселівки Першої.

Додались по дві ворожих спроби атакувати на Курахівському та Времівському напрямках.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:00 За минулий тиждень, з 24 по 30 червня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 1037 російських атак (позаминулого тижня – 997), при цьому знищено 8340 одиниць особового складу (позаминулого – 8050): у середньому 8,0 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 8,1).

Найбільше атак вже дев'ятий тиждень поспіль було на Покровському напрямку – 275 (позаминулого тижня – 290).

 

 

 

 

18:45 1 липня заходи обмеження споживання електроенергії будуть застосовуватись протягом всієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, причиною застосування обмежень зокрема є зростання енергоспоживання через спеку.

 

 

18:10 В перемовинах з Росією може бути застосована модель посередництва країн, заявив Зеленський, відповідаючи на запитання щодо можливості перемовин з Путіним. За словами Президента, відповідна модель може бути використана під час перемовин стосовно питань територіальної цілісності, енергетики, вільного судноплавства.

"Модель така була застосована вперше на прикладі зернового коридору, коли Україна домовлялася не з блокуючою рукою Росії, а ми домовлялися з ООН і також з Туреччиною. Вони, у свою чергу, взяли на себе відповідальність з нами у тристоронній угоді, а потім угоду підписували з російською стороною. І так воно спрацювало. Дві дзеркальні угоди, між якими є ООН і Туреччина, підпис з Україною і окремий підпис з представниками Росії. Це спрацювало. Достатньо довго працював цей зерновий коридор".

 

 

17:35 Росія глушила GPS на сотнях британських військових літаків, пише The Telegraph. Британська військова авіація здійснила 504 транспортні та розвідувальні польоти над Східною Європою, і 142 з них стикнулись із глушінням GPS, причому в 60 випадках такі спроби відбувались неодноразово. Зазначається, що російська станція глушіння GPS розташована в Калінінградській області, на березі Балтійського моря.

 

 

17:00 У Львові оголосили про завершення всеукраїнського архітектурного конкурсу на проєкт відновлення музею генерала Романа Шухевича, повідомив мер Львова Андрій Садовий. Зазначається, що загалом на конкурс з відновлення музею Романа Шухевича надійшло сім проєктів; їх оцінювало журі з архітекторів, науковців, музейників, представників міської та обласної рад. Переможець конкурсу – команда Андрія Лесюка, що є авторами Меморіалу Героїв Небесної Сотні.

 

 

 

16:25 Російська армія на Харківському напрямку втратила багато людей та техніки і провалила наступ, заявив Зеленський. За словами Президента, наразі на Харківщині співвідношення втрат становить 6 росіян до 1 українця.

"Зараз вони достатньо терміново будуть думати, що їм ще зробити, щоб політично мати якийсь інформаційний виграш".

 

 

15:50 Двоє чоловіків напали на українського прикордонника на кордоні з Румунією, повідомляє речник ДПСУ полковник Андрій Демченко. За його словами, прикордонник був змушений відкрити стрілянину і смертельно поранив одного з нападників. Наразі проводиться розслідування.

 

 

15:15 У Франції відбуваються дострокові парламентські вибори, станом на 12:00 явка є найвищою з 1981 року, пише Le Figaro. Попередні підрахунки свідчать, що станом на 12:00 явка на виборах до парламенту становила 25,90%, що на 7,47% більше за показники минулих парламентських виборів.

 

 

14:40 В Україні вже відновлюють перші німецькі бойові машини разом з Rheinmetall, повідомив генеральний директор Укроборонпрому Герман Сметанін. Він зазначив, що у короткостроковій перспективі подальшої співпраці з Rheinmetall є перехід до ремонту артилерійських систем, а також великий проєкт — виготовлення на майданчику спільного підприємства новітніх німецьких БМП Lynx.

“На сьогодні з усіх наших іноземних партнерів саме з Rheinmetall ми найбільше просунулися. За стислий час ми пройшли шлях від укладання угоди та реєстрації спільного підприємства у жовтні 2023 року до початку роботи виробничих потужностей. Це був досить непростий шлях, але перші німецькі бойові машини вже відновлюються на території України”.

 

 

14:05 Орбан оголосив про створення нового ультраправого блоку в Європарламенті, повідомляє Euronews. Орбан разом із лідером австрійської ультраправої Партії свободи Кіклем та президентом партії ANO Бабішем підписали маніфест ультраправої групи “Патріотів за Європу” у Відні.

 

 

13:30 Росія за тиждень застосувала проти України понад 800 керованих авіаційних бомб, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

13:10 Росія незаконно утримує понад 14 тис. громадян України, сказав уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець, зазначивши: "Повертаючи три категорії громадян України — це діти, військовополонені, цивільні — саме щодо цивільних це найскладніша робота".

 

 

12:20 Посад штатних капеланів у Збройних Силах України наразі приблизно 800, із них тільки приблизно 50% заповнені, повідомив молодший лейтенант капеланської служби ЗСУ, викладач Центру підготовки військових капеланів на базі військового інституту Київського національного університету ім. Шевченка Денис Гореньков.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 106 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 181 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:30 Сьогодні графіки погодинних відключень споживачів електроенергії застосовуються з 00:00 до 24:00, повідомили в Міненерго. У разі зміни ситуації інформацію буде оновлено.

 

 

11:25 Вчора Україна на запит Польщі отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни, повідомили в Міненерго. Сьогодні також здійснюється отримання надлишків електроенергії з енергосистеми Польщі.

 

 

11:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

10:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:45 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 138 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 48 авіаційних ударів (зокрема зі застосуванням 90 КАБ), здійснив майже 3500 обстрілів, в тому числі 119 із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1140 осіб, сім танків, 19 бойових броньованих машин, 53 артилерійські системи, одна РСЗВ, два засоби ППО, 46 БпЛА ОТР, дві ракети, 75 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони вразили пункт управління, склад пально-мастильних матеріалів та чотири райони зосередження особового складу противника.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

236,5% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  89,5% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

326,4% автомобільної техніки (з них 5,6% за минулий тиждень),

473,5% артилерійських систем (з них 9,3% за минулий тиждень),

 99,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 62,1% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, у якій визнала дії Росії геноцидом українського народу і необхідність деколонізації РФ. Головні з 70 пунктів резолюції:

• заклик усіх 53 країн — учасниць ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та всіх окупованих територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи;

• заклик держав ОБСЄ створити Спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності РФ за злочини, скоєні в ході агресивної війни проти України, провести на міжнародному та національному рівнях розслідування масових звірств, вбивств, тортур, зґвалтувань армією РФ;

• підкреслюється необхідність швидкого запуску механізму використання заморожених російських активів на користь України, країнам ОБСЄ пропонується приєднуватись до Угоди про Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ;

• президентські вибори 2024 року в РФ визнаються підтасованими та такими, що підривають легітимність усієї виборчої системи РФ;

• підтримка створення Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також забезпечення звільнення українських військовополонених та цивільних осіб;

• заклик заборонити імпорт російського зрідженого газу до Євросоюзу, реекспорт та транзит через порти ЄС.

 

 

09:20 Рятувальники ліквідували наслідки вчорашнього російського удару по Вільнянську Запорізької області й завершили пошуково-рятувальні роботи: загинуло 7 людей, постраждала 31 особаповідомили  в Державній службі з надзвичайних ситуацій України. Вчора біля 17-ої години росіяни завдали ракетного удару по Вільнянську "серед білого дня в вихідний день, в центрі міста, де люди проводили свій вільний час, без жодної військової інфраструктури", було пошкоджено житлові будинки, крамниці, громадські будівлі, обʼєкт критичної інфраструктури та транспортні засоби. 30 червня у Запорізькій області оголосили днем жалоби за загиблими.

 

 

09:10 Станом на 06:40 в Чорному морі 1 російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні. В Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Двоє провідних російських чиновників, схоже, очолюють різні шляхи розв'язання проблеми релігійного екстремізму в Росії, оскільки етнічна та релігійна напруженість в країні продовжує зростати. Голова Слідчого комітету Росії Бастрикін заявив 29 червня, що ісламські терористи "змогли принести свій прапор ісламського терору" в Росію і що Держдума повинна відреагувати на загрозу ісламських терористів в Росії. Звинувачення Бастрикіним ісламістів викликало негативну реакцію з боку голови Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, який закликав Бастрикіна та інших російських чиновників ретельно підбирати слова й уникати характеристики всіх мусульман як терористів. Кадиров попередив, що такі заяви загрожують єдності та стабільності суспільно-політичної ситуації в Росії. Російські мілблогери та російські чиновники нижчого рівня вже брали участь у подібних дебатах, і показово, що Кадиров був готовий відкрито критикувати іншого високопосадовця Кремля з цього питання. Бастрикін раніше позиціонував себе як видатну фігуру в російському ультранаціоналістичному русі і протиставляє себе Кадирову, який часто виступає як представник мусульманської меншини Росії. Путін може вплинути на дебати найближчими днями, сподіваючись таким чином вгамувати занепокоєння росіян і можливий майбутній конфлікт між Бастрикіним і Кадировим.

• Російські ультранаціоналісти після терактів, що сталися 23 червня в Республіці Дагестан, продовжують висловлювати все більше сумнівів у здатності російської влади запобігти новим терористичним атакам і розв'язати проблему етнічної та релігійної напруженості в Росії.

• Десять цивільних українців, яких російська та білоруська влада заарештувала та утримувала в полоні або у в'язницях, у тому числі особи, затримані до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повернулися в Україну.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції поблизу Кремінної, а російські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Куп'янська, Часова Яру, Торецька та Донецька.

• Повідомляється, що деякі нові російські військовослужбовці отримують недостатню підготовку перед відправкою в Україну.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 117 бойових зіткнень. Найгарячіша обстановка сьогодні протягом дня залишалася на Покровському напрямку.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетних (трьома ракетами) та 40 авіаційних ударів із застосуванням 72 КАБів, задіяв 284 дрони-камікадзе. Здійснив понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

Українські Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили пункт управління окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та три райони зосередження особового складу противника.

На Харківському напрямку протягом дня українські захисники успішно зупинили 12 спроб противника покращити своє становище в районі Вовчанська. Російські терористи зазнали втрат і відійшли.

На Куп’янському та Лиманському напрямках загалом кількість бойових зіткнень збільшилась до 13. Ворог намагався відтіснити Сили оборони з позицій в районах Синьківки, Степової Новоселівки, Стельмахівки, Греківки, Невського та Торського. 5 атак на цей час відбито. Тривають бої. Ситуація під контролем українських захисників.

Також успіху не мали шість спроб витіснити наших оборонців з позицій в районах Спірного та Виїмки на Сіверському напрямку.

Сім разів агресор безуспішно атакував українських захисників поблизу Калинівки, Григорівки та Часового Яру на Краматорському напрямку. Ще один бій триває в районі Нового. Втрат позицій та територій не допущено.

На напрямку Горлівка — Торецьк противник за підтримки авіації сім разів атакував позиції українського війська. Ще один бій триває поблизу Нью-Йорка. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Покровському напрямку досі гаряче. Від початку доби кількість боєзіткнень збільшилась до 41. Найбільша активність противника зберігається з району Очеретиного. Ворог не полишає спроб вклинитися в наші бойові порядки поблизу Новоолександрівки, Євгенівки, Воздвиженки, Сокола, Новоселівки Першої, Прогреса та Уманського. Наші воїни уже відбили 29 атак агресора, 12 зіткнень ще тривають.

Попередньо, за поточну добу на зазначеному напрямку втрати окупантів складають 252 особи, з них 106 – безповоротні. Знищено танк, сім автомобілів та РСЗВ БМ-21 «Град». Пошкоджено сім гармат і мінометів, шість автомобілів та чотири бойових броньованих машини противника.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 14 штурмових дій в районах Красногорівки, Костянтинівки та Парасковіївки. Наразі 11 атак успішно відбито. Напруженою залишається обстановка в районі Красногорівки, де на даний час тривають три боєзіткнення. Сили оборони вживають заходів щодо недопущення просування окупантів вглиб території України. Ситуація контрольована.

У порівнянні з минулою добою, активність російських окупантів на Времівському напрямку збільшилася майже вдвічі. За сьогодні агресор сім разів штурмував передній край оборони в районах Водяного, Урожайного та Старомайорського.

На Оріхівському напрямку відбулося дві атаки ворога в районах Малої Токмачки та Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку чергові чотири спроби ворога взяти позиції наших воїнів в районі Кринок зазнали невдачі.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Потрібно відзначити ефективну бойову роботу воїнів 55-ої окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ», які майстерно і точно уражають живу силу та військову техніку російських загарбників.

30.06.2024