857-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російський агресор продовжує атакувати на кількох напрямках, найактивніше – на Покровському і Харківському. Українські захисники міцно тримають оборону. Наразі загальна кількість ворожих атак по всій лінії фронту зросла до 90.

Харківський напрямок. Окупанти і далі атакують в районі Вовчанська. На цей час ворог намагається реалізувати дві спроби покращити власні позиції, вісім попередніх – відбито. Як наслідок, загарбники сьогодні втратили 127 осіб вбитими та пораненими. Окрім того наші воїни знищили 26 БпЛА, бронемашину, артсистему, десять автомобілів та одиницю спецтехніки. Пошкоджено дві ворожі гармати, чотири авто та дві одиниці спеціальної техніки, зокрема станцію РЕБ противника.

На Куп’янському напрямку окупанти незначно додали активності в районах Стельмахівки і Синьківки. Загальна кількість атак за сьогодні – чотири.

Тривають бої в районі Часового Яру на Краматорському напрямку.

На Покровському напрямку 28 разів за сьогодні відбувалися боєзіткнення різної інтенсивності. Наразі тривають 12 з них в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки, Новоселівки Першої та Прогреса. На цей час ворог, зокрема, втратив 252 військовослужбовці вбитими та пораненими і безповоротно РСЗВ БМ-21 «Град». Підрахунок триває.

Курахівський напрямок. Вже вісім разів за сьогодні ворог намагався захопити наші позиції. Зараз ще атакує у двох локаціях поблизу Красногорівки.

На Времівському напрямку кількість сьогоднішніх ворожих штурмів збільшилась до семи.

Продовжується бій неподалік Костянтинівки.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сили оборони продовжують давати відсіч ворогу та завдавати йому втрат на всій лінії фронту та у тилу.

 

 

19:00 У відносинах з Угорщиною Києву вдалося досягти успіху, заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Коментуючи угорські вимоги щодо політики у сфері нацменшин, віцепрем’єрка запевнила, що жодних зазіхань на територіальну цілісність України з боку угорського уряду "немає і не було".

 

 

18:25 МВФ додав реформу Митного кодексу до програмних вимог для України, пише Bloomberg. Згідно з опублікованим меморандумом, Київ повинен привести свої митні операції у відповідність до законодавства Європейської Унії, підвищити доброчесність персоналу та запровадити прозорий процес найму на роботу, що базується на особистих заслугах. Видання зазначає, що Україна повинна продемонструвати прогрес у боротьбі з корупцією.

 

 

17:50 30 червня заходи обмеження споживання будуть застосовуватись протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що найбільші обсяги обмежень застосовуватимуть з 17:00 до 23:00.

 

 

17:15 У Google Translate з'явилась кримськотатарська мова перекладу, повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

"Це важливий крок для збереження мови, яка зараз під загрозою. Протягом десятиліть і навіть досі Росія відчайдушно намагається знищити її, так само як і кримських татар та їхню культуру.

Ця функція дозволить мільйонам людей у ​​всьому світі вивчати та використовувати кримськотатарську мову, а також зробить культуру корінного народу України доступнішою".

 

 

16:40 Кулеба провів зустріч з вірменським міністром закордонних справ Араратом Мірзояном. Сторони обговорили шляхи поглиблення двосторонніх зв’язків між країнами.

 

 

16:05 Державне бюро розслідувань долучило скаргу начальника штабу бригади "Азов" Кротевича на генерала Содоля до справи про прорив росіян на Харківщині, повідомляє Суспільне. В Бюро пообіцяли перевірити всі обставини, які містяться у заяві представника "Азову".

 

 

15:30 Європейські політики шоковані виступом Байдена на президентських дебатах, пише The Guardian. Як зазначає видання, політики усвідомлюють, що другий термін Трампа став набагато ближчим – з усіма наслідками для зростання популізму на континенті, майбутнього НАТО, а також для України і Близького Сходу.

 

 

14:55 Раді безпеки ООН надали "незаперечні" докази використання Росією ракет з КНДР, пише AP. Засідання Ради безпеки стосувалось порушення Росією ембарго ООН на експорт зброї з Північної Кореї. Виконавчий директор Conflict Armament Research Джона Лефф надав Радбезу докладний аналіз залишків ракети, яка вдарила по Харкову 2 січня. За його словами, окрім десятків ракет, переданих Росії КНДР, вона також незаконно переправила понад 11 тисяч контейнерів із боєприпасами.

 

 

14:20 МВФ схвалив виділення Україні траншу на 2,2 мільярда доларів, повідомляється в заяві МВФ. Як зазначається, кошти спрямують на бюджетну підтримку України.

"Незважаючи на складні умови, показники України в рамках програми EFF залишаються високими. Всі критерії ефективності на кінець березня були досягнуті, а всі структурні маяки  на кінець червня були виконані вчасно або з невеликим запізненням.

Українська економіка продовжує залишатися стійкою, хоча перспективи залишаються надзвичайно невизначеними. Стійкий імпульс реформ та своєчасне надання зовнішньої підтримки необхідні для збереження макроекономічної стабільності, відновлення фіскальної та боргової стійкості, а також посилення інституційних реформ для прокладання шляху до вступу до ЄУ".

 

 

13:45 Станом на кінець червня 2024 року кількість зареєстрованих у застосунку «Дія» унікальних користувачів становить понад 20,5 млн, останнім часом щомісяця аудиторія застосунку збільшується на понад 100 тис. нових користувачів, повідомили в Міністерстві цифрової трансформації.

 

 

13:10 Кількість постраждалих в Дніпрі після вчорашнього ракетного удару РФ по житловому будинку зросла до 13 осіб, безвісти зниклими вважаються дві жінки, повідомила Національна поліція.

 

 

12:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 110 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 129 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Сили оборони України продовжують ведення оборонної операції.

У ніч на 29 червня 2024 року противник атакував 10 ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарська РФ. В результаті бойової роботи усі 10 шахедів збито в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької областей.

Протягом минулої доби зафіксовано 170 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах двох ракетних ударів із застосуванням трьох ракет, 88 авіаційних ударів (зокрема скинув 150 керованих авіабомб), здійснив майже 4400 обстрілів, 110 – із застосуванням реактивних систем залпового вогню, понад 1200 атак дронами-камікадзе різних типів.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два артилерійські засоби, чотири засоби ППО, дві станції РЕБ та 11 районів зосередження особового складу противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1070 осіб. Також ворог втратив сім танків, 25 бойових броньованих машин, 57 артилерійських систем, 29 БпЛА ОТР, дві ракети, 54 автомобілі та п'ять одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:20 Адміністрація Байдена оголосить у понеділок про надання Україні пакета допомоги на 150 мільйонів доларів, який включатиме ракети-перехоплювачі HAWK і артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, а також інші види озброєнь та обладнання для підтримки оборонних потреб України, пише Reuters. Пакет буде наданий у рамках механізму Presidential Drawdown Authority, який дозволяє президенту швидко передавати оборонні товари та послуги з американських запасів для підтримки союзників.

 

 

10:35 Сьогодні графіки погодинних відключень споживачів електроенергії застосовуються з 00:00 до 24:00. У разі зміни ситуації інформацію буде оновлено, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Минулої доби для часткового покриття дефіциту електроенергії Україна додатково залучала аварійну допомогу з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

236,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  89,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

326,1% автомобільної техніки (з них 5,3% за минулий тиждень),

471,7% артилерійських систем (з них 9,3% за минулий тиждень),

 99,6% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 61,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після того, як Україна успішно позбавила Росію можливості встановити контроль над повітряним простором над Україною, Росія була обмежена в можливості використовувати свої значні сили швидких реактивних і бомбардувальних літаків. Щоб подолати цей недолік, Росія стала залежною від широкого використання відносно недорогих безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Вони використовуються для придушення української протиповітряної оборони і атак на військові й цивільні цілі – як військові, так і цивільні, що знаходяться поза межами досяжності артилерії.

21 червня 2024 року Військово-морські сили та Служба безпеки України повідомили, що завдали удару по російському 726-му навчальному центру протиповітряної оборони на аеродромі Єйськ в Росії. Ця база є однією зі щонайменше п'яти, з яких Росія здійснює атаки на Україну за допомогою безпілотників. Повідомляється, що в результаті цього удару було знищено 120 БПЛА різних типів і поранено 9 військовослужбовців.

Дуже ймовірно, що в короткостроковій перспективі ці удари спричинять певні перебої в здатності Росії використовувати БПЛА для завдання ударів по цілях в глибині української території з цих позицій. Існує реальна можливість того, що Москва розосередить свої операції з використанням БПЛА на менш вразливих базах, а отже цей вплив, ймовірно, буде тимчасовим. Цілком ймовірно, що Україна скористається своїми нещодавніми успіхами і продовжить кампанію протидії БПЛА на шкоду Росії.

 

 

09:15 У ніч на 29 червня 2024 року росіяни атакували 10 ударними БпЛА типу «Shahed» із району Приморсько-Ахтарськ РФ. В результаті бойової роботи всі 10 шахедів збито в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької областей.

За минулі сім днів було збито всі 33 запущені по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні; в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Після виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності у 2019 році вчора Путін віддав розпорядження про виробництво і розгортання ядерних ракет малої і середньої дальності, що, ймовірно, є частиною поточної кампанії Кремля з рефлексивного контролю, спрямованого на вплив на прийняття рішень на Заході на користь Росії.

• За повідомленнями, вчора українські війська завдали удару по нафтобазі в Росії, а в ніч з 27 на 28 червня – по заводу мікроелектроніки та військовій частині.

• Центр стратегічних комунікацій Збройних Сил України повідомив 28 червня, що українські сили пошкодили або знищили понад 30 російських військових літаків за перші шість місяців 2024 року, хоча ISW не може повністю підтвердити цей звіт.

• Як повідомляється, багато російських еліт перейшли від критики військових зусиль Москви в Україні до їхньої підтримки, оскільки вони вважають, що Росія перемагає.

• Російські чиновники закликали до посилення покарань у російській кримінальній системі, ймовірно, у відповідь на нещодавні терористичні атаки в Дагестані.

• Росія, ймовірно, створює тіньовий флот для транспортування російського скрапленого природного газу в обхід західних санкцій.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції біля Вовчанська та Кремінної, а російські війська нещодавно просунулися вперед біля Часів Яру.

• Російське опозиційне видання "Важные истории", використовуючи дані федеральної служби державної статистики, підрахувало, що протягом 2022 і 2023 років на війні в Україні понад загинули 71 тис. російських чоловіків.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 140 бойових зіткнень.

Впродовж доби авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони вразили 11 районів зосередження особового складу, чотири засоби ППО та станцію РЕБ противника.

Російські загарбники завдали по території України 61 авіаційний удар із застосуванням 110 КАБів, також задіяли 328 дронів-камікадзе. Водночас ворог здійснив понад 3180 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах зі ствольної і реактивної артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня за підтримки авіації 12 разів атакували в районі Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили 10 штурмових дій противника, ще два боєзіткнення на даний час тривають. Ситуація контрольована.

Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 89 окупантів вбитими та пораненими. Знищено три бойові броньовані машини, вісім автомобілів, 26 бліндажів та склад боєприпасів.

На Куп’янському напрямку противник здійснив дев’ять спроб відтіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Стельмахівка та Кругляківка. Українські воїни відбили вісім атак ворога. Триває бій біля Синьківки.

На Лиманському напрямку російські загарбники 19 разів намагалися просунутися в районах Греківки, Макіївки, Невського, Торського та Серебрянського лісу. Захисники України відбили 17 атак ворога, бої тривають. Вживаються заходи щодо недопущення просування окупантів в глибину нашої території.

На Сіверському напрямку обстановка напружена. Від початку доби окупанти здійснили 19 штурмових дій поблизу Білогорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Роздолівки та Виїмки. Підрозділи Сил оборони відбили 15 атак російських окупантів, ще чотири боєзіткнення тривають. Вживаються заходи щодо нарощування стійкості оборони.

На Краматорському напрямку окупанти не відмовляються від намірів просунутися в районі Часового Яру, Нового та Іванівського. Українські оборонці відбили дві атаки противника, ще три штурмові дії не завершилися.

На напрямку Горлівка-Торецьк противник за підтримки авіації 15 разів атакував позиції українського війська. Без успіху завершилися 14 ворожих штурмів, ще один бій триває. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень збільшилась до 37. Загарбники продовжують тиснути на бойові порядки наших підрозділів поблизу Воздвиженки, Новоолександрівки, Євгенівки, Прогресу, Новоселівки Першої та Уманського. Нашими воїнами відбито 29 ворожих атак, тривають бої. Українські оборонці докладають максимум зусиль для стримування активності ворога та його виснаження.

Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 160 окупантів вбитими та пораненими. Знищено дві бойові броньовані машини, чотири автомобілі та два бліндажі.

На Курахівському напрямку від початку доби відбулося 11 боєзіткнень. Без успіху для противника завершилося п’ять штурмових дій поблизу Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки. Водночас зберігається активність ворога поблизу Красногорівки, де чотири атаки агресора відбито, та ще два боєзіткнення тривають. Ситуація напружена. Силами оборони вживаються заходи щодо стабілізації обстановки.

На Времівському напрямку противник намагається вклинитися в передній край оборони наших підрозділів в районі Водяного. Дії ворога активно підтримуються артилерією. Українські військові докладають максимум зусиль для виснаження окупантів та завдання їм значних втрат.

На Оріхівському та Придніпровському напрямку всі зусилля загарбницьких військ потіснити наші підрозділи із займаних позицій зазнали невдачі.

На інших напрямках обстановка без суттєвих змін.

Сили оборони впевнено стримують натиск російських окупаційних військ. Окремо слід відзначити воїнів 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, ефективно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі та техніці, завдаючи окупантам відчутних втрат.

28.06.2024