856-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Впродовж дня ворог нарощує інтенсивність атак, намагається шукати шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 131.

Харківщина продовжує потерпати від підступних ракетно-бомбових ударів з території російської федерації. Пообіді, російські терористи завдали ураження трьома КАБами по приватних будинках та господарчих спорудах села Циркуни. Внаслідок таких підступних та злочинних дій агресора постраждало мирне населення. Разом з тим, ворог здійснив три удари дев’ятьма КАБами по Липцях, ще дві авіабомби скинув на Зелене. В районі Вовчанська впродовж дня точаться бої. Шість атак противника наші воїни відбили, ще п’ять – тривають.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали сім атак окупантів біля Степової Новоселівки, Стельмахівки, Синьківки та Кругляківки. На даний час два боєзіткнення ще продовжується.

Успіху не мали 14 спроб противника просунутися в глибину нашої території в районах Невського, Макіївки, Торського, Греківки та Серебрянського лісу на Лиманському напрямку. Три боєзіткнення ще продовжуються.

Попередні втрати агресора на даному напрямку від початку доби склали: 90 окупантів вбитими та пораненими, знищено 5 бліндажів та один склад з боєприпасами.

На Сіверському напрямку ворог 19 разів атакував українських захисників поблизу Білогорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Роздолівки та Виїмки. Наші воїни стійко тримають оборону та відбили 15 ворожих штурмів. Ще не завершилися чотири бойових зіткнення.

За попередніми даними втрати загарбників тут складають 63 окупанти. Знищено два танки, шість бойових броньованих машин, самохідну артилерійську установку та автомобіль.

На Краматорському напрямку війська окупантів продовжують тиснути на позиції наших захисників поблизу Часового Яру, Нового та Іванівського. Три штурмові дії українські оборонці відбили, два боєзіткнення ще продовжується.

На напрямку Горлівка-Торецьк впродовж доби агресор за підтримки авіації 14 разів безуспішно атакував оборонні рубежі наших захисників. Ситуація контрольована.

Найгарячішою точкою по всій лінії фронту залишається Покровський напрямок. Кількість ворожих штурмів за день тут зросла до 36. Підрозділи Сил оборони відбили 27 атак агресора, ще дев’ять бойових зіткнень – тривають.

Продовжуються бої на Курахівському напрямку. Від початку дня ворог атакує поблизу Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки. Загальна кількість атак тут зросла до 11, з яких дев’ять відбито та дві ще не завершилися.

На Времівському напрямку окупаційні війська чотири рази намагалися вклинитися в нашу оборону поблизу Водяного. Два боєзіткнення ще тривають.

На Придніпровському напрямку безуспішно завершилися п’ять штурмів російських загарбників в районі Кринок. Ситуація контрольована.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:50 Чехія підпише двосторонню безпекову угоду з Україною на саміті Європейської політичної спільноти 18 липня, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

 

 

19:15 Російська армія завдала ракетного удару по дев'ятиповерхівці у Дніпрі, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Внаслідок удару зруйновано кілька поверхів; попередньо, є поранені.

 

 

18:40 29 червня графіки відключень світла застосовуватимуть протягом усієї доби з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:05 Відень став новим шпигунським центром Росії в Європі, пише The Wall Street Journal. Після того, як Австрія вислала 600 шпигунів, які видавали себе за дипломатів, частина з них і надалі залишились в країні. За останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла з 300-400 до понад 500. За оцінками австрійських спецслужб, до половини з них працюють як шпигуни.

 

 

17:30 Байден не буде знімати свою кандидатуру з виборів після невдалого виступу на дебатах, повідомив представник кампанії Джо Байдена Сет Шустер. Раніше Байден на питання журналістів про зняття кандидатури прямо не відповів, але зазначив, що з "брехуном вести дебати важко".

 

 

16:55 Бурштинська ТЕС після російських обстрілів не підлягає відновленню, заявила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. Через руйнацію електростанції місто Бурштин взимку може залишитися без тепла та гарячої води. Зазначається, що росіяни атакували ТЕС понад 12 разів.

 

 

16:20 Цього року Україна представить зрозумілий і детальний план закінчення війни, заявив Зеленський. За словами Президента, незабаром Україна запропонує своє детальне бачення щодо енергетики, продовольчої безпеки й обмінів.

"Дипломатичний шлях, обраний Україною, – це наша ініціатива, тому що ми жертва у цій війні. Саміт миру пройшов, і зараз ми детально працюємо над трьома планами: енергетика, продовольча безпека і обміни. Я впевнений, що ці питання ми вирішимо. Принаймні ми підготуємо детальний план. Це буде найближчим часом.

Всі інші пункти формули миру ми також розробимо і підготуємо сукупний план, який буде на столі перед усіма нашими партнерами.

Для нас дуже важливо показати план закінчення війни, який буде підтриманий більшістю світу. Це дипломатичний шлях, над яким ми працюємо".

 

 

15:45 Міжнародний кримінальний суд відтермінував процес видання ордерів на арешт ізраїльських високопосадовців, відповідний наказ опубліковано на сайті суду. МКС вирішив відтермінувати ухвалення рішення про арешт після того, як 10 червня Велика Британія подала заяву на правах "друга суду" (amicus curiae) про оскарження юрисдикції МКС у цьому питанні.

 

 

15:10 Польща має підписати з Україною безпекову угоду до саміту НАТО, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. За словами прем’єра, угода майже готова.

"Разом із міністром національної оборони я повинен ретельно продумати, як ми можемо далі допомагати Україні, але ми не хочемо і не можемо жодним чином послабити обороноздатність Польщі.

Я дуже чітко сказав, що ми допоможемо, тому що ваша безпека — це наша безпека, але ми не будемо робити нічого, що послабить нашу безпеку і можливості. Тут ми говоримо про винищувачі, про озброєння, яке інколи однаково необхідне як Польщі, так і Україні".

 

 

14:35 Після сьогоднішніх дебатів між президентом-демократом Джо Байденом та кандидатом-республіканцем Дональдом Трампом у Демократичній партії США заговорили про можливу заміну Байдена на іншого кандидата на президентських виборах, пишуть The Wall Street JournalThe New York Times та Politico.

 

 

13:45 Фінляндія оголосила про 24-й пакет військової допомоги для України на 159 мільйонів євро, повідомили у міністерстві оборони Фінляндії. З безпекових міркувань міністерство не уточнює, що входить у пакет, а також коли і в який спосіб доставлять допомогу.

 

 

13:10 Трамп переміг у дебатах, повідомляє CNN з посиланням на власне опитування. Згідно з даними опитування, 67% респондентів сказали, що Трамп показав кращий результат під час дебатів, 33% – що Байден. До дебатів 55% виборців передбачали, що Трамп покаже кращий результат, ніж Байден. Зазначається, що на попередніх дебатах двох кандидатів спостерігачі надали перевагу Байдену в обох раундах.

 

 

12:35 Нацгвардійці знищили російський штурмовик Су-25 на Донеччині, повідомляє пресслужба НГУ.

 

 

12:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:55 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 140 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням дев’яти ракет, 48 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 77 КАБів), здійснив близько 4300 обстрілів, в тому числі 109 із застосуванням реактивних систем залпового вогню, більше 1300 атак дронами-камікадзе різних типів.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України уразили п'ять районів зосередження особового складу та ОВТ, один засіб ППО, радіолокаційну станцію, а також три склади боєприпасів.

Минулої доби загальні втрати російських окупантів становили 1170 осіб. Знищено 24 ворожі танки, 21 бойову броньовану машину, 60 артилерійських систем, 50 БпЛА ОТР, одну РСЗВ, три засоби ППО, один літак, п’ять крилатих ракет, 46 автомобілів та 11 одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 126 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

10:55 Сьогодні обленерго застосовують планові графіки обмежень протягом всієї доби, повідомили в Укренерго. За прогнозом, через спеку споживання сьогодні вдень та увечері передбачається на 2,5% вище, ніж в аналогічні години 27 червня.

 

 

10:45 Відучора для забезпечення резервів та часткового покриття дефіциту аварійне постачання електроенергії здійснюється з енергосистем Польщі, Словаччини, Румунії, повідомили в Укренерго. Залучення аварійної допомоги дає змогу уникнути збільшення обсягу обмежень споживання для споживачів.

 

 

08:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

236,1% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  89,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

325,2% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

469,9% артилерійських систем (з них 9,4% за минулий тиждень),

 99,6% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 61,9% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

07:55 Станом на 27 червня свої дані військовозобов'язаних, призовників і резервістів оновили 2 млн 430 тисяч українців. Серед них 1 млн 852 тисячі скористалися застосунком "Резерв+", повідомив речник Міноборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

 

 

07:50 Європейська рада запропонувала кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на пост президента Європейської комісії, обрала колишнього прем'єр-міністра Португалії Антоніо Кошту президентом Європейської ради, а чинного прем'єр-міністра Естонії  Каю Каллас – на посаду Високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики, повідомив чинний президент Європейської ради Шарль Мішель. Для затвердження всіх трьох кандидатур потрібна була підтримка так званої посиленої кваліфікованої більшості. Воно досягається одночасним виконанням двох умов: за пропозицію мають проголосувати мінімум 20 із 27 країн-членів (72%), які представляють не менш ніж 65% населення Євросоюзу.

 

 

07:45 За даними американської розвідки, масштабне протистояння між Ізраїлем і "Хезболлою" може спалахнути в найближчі кілька тижнів, якщо Єрусалим і ХАМАС не зможуть досягти угоди про припинення вогню в Газі, пише Politico.

 

 

07:40 Сполучені Штати, Ізраїль та Україна ведуть переговори про надання Україні до восьми систем протиповітряної оборони Patriot, пише Financial Times. Імовірно, домовленість стосується системи M901 PAC-2 віком понад 30 років, про виведення яких із експлуатації Ізраїль оголосив у квітні. Ці системи старіші, ніж PAC-3, які зараз стоять на озброєнні в Україні. Однак PAC-2 повністю сумісні з PAC-3, а Ізраїль має достатні запаси ракет-перехоплювачів до цих систем, у яких більший радіус дії і більша боєголовка, що може зробити їх добре придатними для перехоплення російських винищувачів, які скидають руйнівні керовані авіаційні бомби на українські міста і військові позиції з-за лінії фронту.

 

 

07:35 Станом на 06:00 в Чорному морі 2 російські кораблі, один з них є носієм крилатих ракет "Калібр". В Азовському морі 8 російських кораблів, 2 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська підтримують темп своїх наступальних операцій на Торецькому напрямку з моменту активізації в цьому районі 18 червня і, ймовірно, мають на меті зменшити українське угруповання в цьому районі, але наразі ймовірність швидкого просування російських військ під Торецьком є низькою. Поки російські війська залучили до цієї операції лише обмежені сили – це свідчить про те, що вони і надалі надають перевагу поступовому просуванню шляхом послідовних тяжких атак, а не оперативно значущим досягненням за рахунок швидкого маневру.

• Повільні наступальні операції російських військ на Торецькому напрямку відповідають озвученій президентом Росії Путіним теорії перемоги, згідно з якою російські війська зможуть продовжувати поступове повзуче просування до нескінченності, перешкоджати Україні проводити успішні операційно значущі контрнаступальні операції й перемогти у війні на виснаження проти українських сил.

• 27 червня Україна підписала довгострокові угоди про безпеку з Європейською Унією, Литвою та Естонією.

• Російські чиновники й учасники інформаційного простору продовжують зображати мігрантів як загрозу російському суспільству на тлі постійних зусиль, спрямованих на використання мігрантських громад для задоволення потреб Росії у створенні армії.

• Кремль, можливо, використовує непрямі засоби, щоб обійти російське законодавство і кодифікувати державну ідеологію, яка підкреслює "традиційні" російські соціальні цінності, одночасно намагаючись підвищити народжуваність у Росії.

• Наразі немає жодних доказів, які б підтверджували нещодавні повідомлення про те, що Північна Корея може надсилати інженерні війська в тилові райони окупованої України, й ISW не зміг знайти підтвердження з боку Північної Кореї того, про що говорять деякі західні ЗМІ.

• Путін провів 26 червня нараду щодо довгострокового майбутнього російського військово-морського флоту та російського суднобудування і зазначив, що міністерство оборони Росії планує ввести до складу російського флоту понад 40 нових кораблів і суден до кінця 2024 року.

 

 

07:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 119 бойових зіткнень. Найгарячішими напрямками залишалися протягом дня Торецький, Покровський та Курахівський. Ситуація в районах бойових дій складна, втім під контролем наших захисників.

Протягом доби противник завдав по території України шість ракетних ударів (сумарно вісім ракет) та 43 авіаційні удари (загалом скинув 56 КАБ), застосував 458 дронів-камікадзе. Здійснив 2863 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку три штурмові дії ворога в районах Вовчанська, Липців та Сотницького Козачка успіху не мали.

Куп’янський напрямок. Відбулося 10 боєзіткнень. Окупанти атакували в районах Степової Новоселівки, північно-східніше Петропавлівки, Піщаного, Стельмахівки та Андріївки. Всі атаки відбито. Сили оборони здійснюють заходи щодо посилення рубежів та недопущення просування противника.

На Лиманському напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося. Агресор протягом дня вісім разів намагався прорвати нашу оборону в районах Копанок, Невського, Макіївки, Тернів та Торського. Чотири атаки відбито, бої тривають.

На Сіверському напрямку Сили оборони успішно відбили шість атак ворога поблизу Спірного, Роздолівки та Виїмки.

На Краматорському напрямку ворог уже 6 разів намагався витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій в районі Часового Яру. Три атаки відбито. Бої тривають.

Окупанти протягом дня продовжували активно діяти на Торецькому напрямку. Загалом ворог намагався 26 разів штурмувати позиції наших захисників в районах Дружби, Залізного, Північного, Торецька та Нью-Йорка. Один бій ще триває.

За попередньою інформацією, на Торецькому напрямку ворог втратив 70 осіб, п’ять одиниць автомобільної техніки та артсистему. Пошкоджено два автомобілі та артилерійську систему.

Також напруженою залишається обстановка на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб вклинитись в наші бойові порядки в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Євгенівка, Прогрес, Новоселівка Перша, Карлівка та Уманське. Всього наразі відбулось 27 атак, одна триває.

За наявною інформацією ворог втратив на цьому напрямку понад 300 військовослужбовців, танк, три ББМ, п’ять артсистем та один автомобіль. Пошкоджено три танка, чотири ББМ та чотири артсистеми.

На Курахівському напрямку протягом дня окупанти 18 разів атакували позиції Сил оборони. Два боєзіткнення ще тривають. Ситуація під контролем наших захисників.

Попередньо, близько 50 військовослужбовців втратив ворог на Курахівському напрямку за сьогодні. Також знищено чотири танка, дев’ять бойових броньованих машини. Ще п’ять танків пошкоджено.

На Времівському напрямку ворог тиснув в районі Костянтинівки. Дві атаки відбито, одне боєзіткнення триває.

На Оріхівському напрямку успіху не мала спроба агресора атакувати наших захисників в районі Малої Токмачки.

Придніпровський напрямок. Десять атак противника успішно відбито. Втрат позицій не допущено. Ситуація під контролем Сил оборони.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку цієї доби завдано уражень по п’яти районах зосередження особового складу та ОВТ ворога, зенітно-ракетному комплексу, радіолокаційній станції та трьох складах з боєприпасами противника.

Слід відзначити професійну бойову роботу воїнів 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола. Гармаші проявляють неабияку майстерність в ураженні живої сили, озброєння та техніки противника.

 

 

28.06.2024