855-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом дня ворог шукає шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 104. Найгарячіше зараз на Торецькому та Покровському напрямках, на які припадає майже половина всіх російських штурмів за сьогодні.

Разом з тим, українські захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку ворога.

Харківський напрямок. Сьогодні агресор намагався атакувати тут тричі. Тривають бої в районі Вовчанська.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали 10 штурмових дій окупаційних військ. Триває бій біля Синьківки. Авіаційного удару зазнали околиці Петропавлівки.

На Краматорському напрямку противник посилив тиск в районі Часового Яру. Йдуть два бої. Загалом за сьогодні ворог атакував тут п’ять разів.

На Торецькому напрямку кількість штурмів загарбників збільшилась до 25. Підрозділи Сил оборони відбили 22 наступальні спроби військ рф, три атаки ще продовжуються. Агресор застосував авіацію та бомбардував Торецьк КАБами.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують тиску. Від початку доби ворог 23 рази атакував оборонні рубежі українських захисників. Тривають сім штурмових дій.

Додалась одна ворожа спроба атакувати на Придніпровському напрямку. Загалом, за день, це вже сьома, шість - відбито.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:05 Президент Словаччини Петер Пеллегріні вперше зустрівся із Зеленським, повідомляє пресслужба словацького президента. Сторони провели "плідну добросусідську дискусію", під час якої згадали нещодавнє спільне засідання урядів України та Словаччини та обговорили повноцінний візит Пеллегріні в Україну.

 

 

18:30 28 червня графіки погодинних відключень електроенергії будуть застосовувати протягом усієї доби з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

17:55 Україна на саміті ЄУ підписала безпекові угоди з Литвою і Естонією. Згідно з угодою, Литва щороку надаватиме Україні оборонну підтримку в розмірі 0,25% ВВП, а також сучасне військове обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній та кіберелектромагнітній сферах. Натомість естонський уряд виділятиме щонайменше 0,25% власного ВВП щороку впродовж 2024–2027 років на військову підтримку нашої країни.

 

 

17:20 Чехія виділить майже 34,7 мільйона євро в рамках своєї ініціативи з поставки Україні артилерійських боєприпасів, заявив прем’єр-міністр Петр Фіала. Прем'єр зазначив, що кошти, виділені урядом Чехії, будуть витрачені на закупівлю боєприпасів у чеської компанії STV Group.

 

 

16:45 ЄУ має намір відновити мита на імпорт українського цукру та яєць, пише Financial Times. Минулого тижня були відновлені мита в розмірі 89 євро за тонну українського вівса, які діятимуть до червня 2025 року, і, як повідомляє видання, аналогічне рішення щодо яєць і цукру буде прийнято 28 червня.

 

 

16:10 У Парламентській асамблеї Ради Європи проголосували за виплати грошей українцям для повернення в Україну, повідомив голова комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб Олексій Гончаренко. За його словами, після закінчення бойових дій українці, які будуть повертатись жити в Україну, зможуть отримати фінансову допомогу від європейських країн.

 

 

15:35 Україна і Європейський Союз підписали угоду про гарантії безпеки. На сьогодні Україна уклала угоди про гарантії безпеки з 17 державами, зокрема зі Сполученими Штатами, Великою Британією, Норвегією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією та Ісландією.

 

 

14:40 В Україні зберігається висока готовність терпіти труднощі через війну з Росією задля перемоги: 69% респондентів заявили, що готові терпіти труднощі стільки, скільки потрібно, 4% – кілька років, 6% – близько року, 7% – декілька місяців, і 12% не готові взагалі, свідчать дані компанії Info Sapiens.

 

 

13:30 Президент Володимир Зеленський прибув до Брюсселя для участі у засіданні Європейської ради та підписання трьох безпекових угод.

 

 

13:15 Україна отримала EUR 1,9 млрд – третій транш безумовного фінансування від ЄС у рамках Ukraine Facility, повідомило Міністерство фінансів.

 

 

12:50 Пекін неправильно оцінив вплив на свої відносини з Європою, коли він підтримав Росію у війні з Україною: зв'язки між другою економікою у світі та західними демократіями слабшають, заявив посол США у Китаї Ніколас Бернс.

 

 

12:10 Нічна масована атака РФ не призвела до пошкоджень енергетичних об'єктів, повідомили в Міністерстві енергетики.

 

 

12:05 Президент України Володимир Зеленський на Марсовому полі Личаківського цвинтаря поклав квіти до могил захисників України, які загинули в боях із росіянами; разом із Зеленським пам'ять загиблих вшанували керівник Офісу президента Андрій Єрмак, начальник Львівської ОДА Максим Козицький і міський голова Львова Андрій Садовий.

 

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 148 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах один ракетний удар із застосуванням однієї ракети, 51 авіаційний удар (із застосуванням 74 КАБ), здійснив понад 3000 обстрілів, з низ 127 – із реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Вночі окупанти завдали чергового масованого ракетно-авіаційного удару. Сили оборони знищили всі 23 ударні БпЛА типу “Шахед” та п'ять з шести ракет ворога.

Вчора українські Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили три пункти управління окупантів, один засіб протиповітряної оборони, два склади боєприпасів та 15 районів зосередження особового складу противника.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили: 1260 осіб, три танки, дев'ять бойових броньованих машин, 42 артилерійські системи, п'ять засобів ППО, 24 БпЛА ОТР, 61 автомобіль та 11 одиниць спеціальної техніки.

 

 

10:35 Пікове споживання електроенергії в Україні очікується у липні-серпні через збільшення використання кондиціонерів, відповідно періоди вимкнення світла збільшаться, спрогнозував виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

 

 

10:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 134 населені пункти на території 12 областей України, підтверджено ураження 259 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

235,4% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

  89,1% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

324,5% автомобільної техніки (з них 4,8% за минулий тиждень),

467,9% артилерійських систем (з них 8,3% за минулий тиждень),

 99,5% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 61,7% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Сьогодні в енергосистемі зберігається складна ситуація, заходи обмеження споживання діють протягом усієї доби, з 17:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим, повідомили в Укренерго.

 

 

09:20 Вночі російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети повітряного, морського базування та ударні БпЛА типу «Shahed». Усього ворог застосував 6 ракет різних типів та 23 ударні БпЛА:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47 М2 «Кинджал» (із повітряного простору Тамбовської області РФ);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (із північно-східної частини акваторії Чорного моря);

- 1 керовану авіаційну ракету Х-59/Х-69 (із повітряного простору Курської області РФ);

- 23 ударні БпЛА типу «Shahed» (район пусків – Приморсько-Ахтарськ РФ).

 В результаті протиповітряного бою збито 28 повітряних цілей:

- 4 крилаті ракети «Калібр» (100%);

- 1 керовану авіаційну ракету Х-59/Х-69  (100%);

- 23 ударні БпЛА типу «Shahed» (100%).

За минулі сім днів було збито всі 36 запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:30 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні. В Азовському морі 7 ворожих кораблів, 2 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Теракти 23 червня в Республіці Дагестан, скоєні, ймовірно, філією Ісламської держави "Вілаят Кавказ", посилили побоювання в російському інформаційному просторі щодо подальших атак і нестабільності на Північному Кавказі. Ці теракти також змусили голову Чеченської Республіки Рамзана Кадирова посилити свій імідж безжального авторитарного лідера, здатного захистити Північний Кавказ від релігійного екстремізму.

• За повідомленнями, Північна Корея відправить військові будівельні та інженерні сили для участі у "відновлювальних роботах" в окупованій Донецькій області вже в липні 2024 року.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров повторив, що Росія не зацікавлена в жодних переговорах, які не призведуть до територіальних поступок України за межами тих частин України, які вже окуповані російськими військами.

• Новий міністр оборони Росії Бєлоусов використав свою першу телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном 26 червня, щоб повторити стандартні російські погрози, які мають на меті змусити США відмовитися від підтримки України в рамках ширшої російської кампанії рефлексивного контролю, націленої на процес прийняття рішень на Заході.

• Росія та Україна обмінялися 90 військовополоненими 25 червня в рамках обміну водин на один на тлі повідомлень ООН про те, що Росія продовжує жорстоке поводження з військовополоненими.

• Росія та Іран підписали 26 червня меморандум про постачання російського газу до Ірану після повідомлень про розбіжності між Росією та Китайською Народною Республікою щодо постачання російського газу до Китаю.

• Повсюдний дефіцит критично важливих для України ракет протиповітряної оборони обмежує здатність України захищати свою критично важливу інфраструктуру від російських ударів.

• Королівський інститут об'єднаних служб (RUSI) опублікував 26 червня доповідь, в якій детально описується значне збільшення виробництва військової техніки та озброєнь в Росії у 2023 році.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зриві виконання окупантами завдань наступу.

Станом на 22:00 відбулося 116 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі та підтримку з повітря. Протягом доби завдавав по території України ракетного удару однією ракетою. Крім того, відбулось 43 ворожі авіаудари, зокрема окупанти скинули 57 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли 359 дронів-камікадзе та здійснили понад 2700 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи 10 разів, за підтримки авіації, штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська, Липців, Сотницького Козачка і Глибокого. У Вовчанську ще тривають бої у трьох локаціях. За наявною на цей час інформацією, знищено та пошкоджено 40 одиниць озброєння і військової техніки окупантів. Також уражено 30 ворожих бліндажів.

Вісім разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Степова Новоселівка, Синьківка, Стельмахівка та Берестове підрозділи Сил оборони відбили шість наступальних дій без успіху для противника. Ситуація напружена. Неподалік Синьківки і Степової Новоселівки тривають бойові дії.

На Лиманському напрямку за день російські війська 18 разів безуспішно атакували українських захисників в районах шести різних населених пунктів. На цей час продовжуються шість боєзіткнень. Ворог концентрує свої зусилля поблизу Макіївки і Невського, де відбулося близько 80 відсотків від усіх атак.

Напружена ситуація на Сіверському напрямку. Ворог 11 разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Білогорівки, Спірного та Роздолівки. Понад половина боєзіткнень ще триває.

На Краматорському напрямку зазнали невдачі всі спроби загарбників просунутися поблизу Часового Яру і Кліщіївки.

На Торецькому напрямку, де окупанти дев’ять разів атакували поблизу Шумів, Торецька, Дачного і Північного, три боєзіткнення завершились. Бойові дії тривають ще у шести локаціях.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, агресор наростив зусилля – загалом здійснив 37 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається з району Очеретиного, звідки ворог у різних напрямках намагається вклинитися в наші бойові порядки. 29 атак українські захисники вже відбили, ще вісім боєзіткнень тривають, зокрема, біля Євгенівки та Новоолександрівки. Окупанти на напрямку втрачають в основному живу силу – за сьогодні наші воїни ліквідували та поранили понад 200 військовослужбовців ворога.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується вісім безуспішних для окупантів бойових зіткнень. Загарбники намагалися просунутися в районах населених пунктів Невельське, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка. Бій біля Красногорівки триває. Ситуація контрольована.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Українські воїни завдають загарбникам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження. Так, зокрема сьогодні Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 15 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, два пункти управління, засіб протиповітряної оборони та склад з боєприпасами.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 71-ої окремої єгерської бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ.

 

27.06.2024