854-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 99. Найгарячіше зараз на Покровському напрямку та у Харківській області. Разом з тим, українські захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку.

На Харківському напрямку наразі тривають дві ворожі атаки в районі Вовчанська. Ще сім ворожих штурмів на напрямку відбито - поблизу Липців і в районі Вовчанська. Сьогоднішня активність загарбників на напрямку призвела до втрати ними 124 осіб вбитими та пораненими. Знищено три артсистеми, чотири автомобіля та одиницю спеціальної техніки. Підрахунок ворожих втрат триває.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали сім штурмових дій окупаційних військ біля Синьківки, Берестового, Стельмахівки та Степової Новоселівки. Біля останньої на даний час триває боєзіткнення.

Одинадцять спроб противника покращити своє тактичне положення не мали успіху на Лиманському напрямку. Ворог продовжує дві атаки в районах Невського і Макіївки. Ситуація контрольована. Агресор вдарив чотирма КАБами по території Серебрянського лісу.

На Сіверському напрямку окупаційна армія продовжує проявляти активність в районах Білогорівки, Спірного і Роздолівки. Чотири атаки російських загарбників відбито, ще п’ять бойових зіткнень продовжуються.

На Торецькому напрямку кількість штурмів окупантів збільшилась до семи. Ворог основні зусилля прикладає, атакуючи у бік міста Торецьк.

На Покровському напрямку загарбники не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 34 рази атакував оборонні рубежі українських захисників. Успіху не мали 23 штурми агресора, ще 11 ворожих атак тривають.

Продовжуються бої на Курахівському напрямку. Від початку дня ворог атакує, зокрема, поблизу Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. Загальна кількість атак тут зросла до семи.

На Придніпровському напрямку п’ять штурмових дій ворога успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:25 The Washington Post опублікувало зміст заяви начальника штабу бригади "Азов" Богдана Кротевича на екскомандувача Обʼєднаних сил ЗСУ Юрія Содоля. У своїй скарзі Кротевич звинуватив Содоля у численних помилках, починаючи з його ролі командира під час оборони Маріуполя у 2022 році - Содоль не забезпечував бригаду "Азов" боєприпасами й не будував оборонні споруди міста перед наступом росіян. Також зазначається, що Содоль наказав "Азову" наступати без необхідних артилерійських боєприпасів, а коли йому навели аргументи, чому це неможливо, "проти командира ["Азова"] розпочали формальні розслідування".

 

 

18:50 Високопосадовця "Укренерго" викрили на розкраданні бюджетних коштів при закупівлі бронежилетів, повідомляє пресслужба НАБУ. За даними слідства, екскерівник одного з департаментів "Укренерго" навесні 2022 року організував закупівлю бронежилетів для співробітників компанії за завищеною вартістю. Як зазначається, такі дії посадовця заподіяли державі збитків на суму понад 10,3 млн грн.

 

 

18:15 27 червня графіки погодинних відключень електроенергії будуть застосовувати протягом усієї доби з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 17:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим.

 

 

17:40 Словаччина бере участь у чеській ініціативі зі закупівлі снарядів для України, заявив президент Словаччини Петер Пеллегріні. За його словами, значна частина боєприпасів у рамках чеської ініціативи з часом буде модернізована або вироблена безпосередньо на словацьких заводах. Пеллегріні додав, що Братислава погодиться з планами Північноатлантичного альянсу щодо подальшої підтримки України на саміті НАТО в липні.

"З нашими виробничими потужностями ми зробимо значний внесок в успіх чеської діяльності у сфері боєприпасів. Словаччина збільшила виробництво на своїх заводах, на яких виробляються або відновлюються боєприпаси необхідних калібрів".

 

 

17:05 Зеленський доручив Кабінету Міністрів опрацювати питання бронювання від мобілізації далекобійників – відповідна електрона петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів.

 

 

16:30 Міністерство оборони України оцифрувало паперові бронювання у застосунок "Резерв+", повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко. За її словами, актуальний статус бронювання тепер відображається у 340 000 громадян у додатку "Резерв+".

 

 

15:55 Президент підписав закон про статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, повідомляється на сайті Верховної Ради. Як зазначається, закон передбачає визначення категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, й унормування особливості застосування англійської мови в роботі органів влади, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я.

 

 

15:20 Адміністрація Джо Байдена наближається до зняття фактичної заборони на розгортання американських військових підрядників в Україні, пише CNN з посиланням на джерела. Зазначається, що рішення наразі обговорюється і не отримало остаточного схвалення президента США – в разі схвалення Пентагон уперше з 2022 року зможе укладати контракти про розміщення американських підрядників в Україні, які допомагатимуть із ремонтом техніки.

 

 

14:45 Країни Європейської Унії погодили новий пакет санкцій проти Білорусі, повідомляє бельгійське головування в Раді ЄУ. Зазначається, що цей пакет санкцій має запобігти обходу обмежень щодо Росії.

 

 

14:10 Зеленський приїхав на Донеччину, де провів нараду з керівництвом Донецької області, повідомляє Офіс президента. Під час наради Президент офіційно представив новопризначеного командувача Об'єднаних сил ЗСУ Андрія Гнатова.

 

 

13:35 Свої військово-облікові персональні дані оновили 2,37 млн громадян України, повідомив народний депутат Федір Веніславський, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

 

 

13:20 На тимчасово окупованих територіях перебуває 6 млн українських громадян, 1,5 млн з них – діти, повідомила віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час Всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал».

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Декілька депутатів російської думи нещодавно висловили занепокоєння щодо загрози правопорядку у зв'язку з поверненням колишніх ув'язнених, які воювали у збройних силах Росії в Україні. Голова думського комітету з питань захисту сім'ї, питань батьківства, материнства і дитинства Останіна заявила російській "Газеті", що буде більше злочинів, оскільки ці колишні ув'язнені не соціалізовані. Вона сказала, що колишні ув'язнені повинні перебувати під постійним контролем правоохоронних органів, а суспільство має бути захищене від таких людей. Вона зазначила, що існує нагальна потреба у прийнятті відповідного законодавства. Депутат Іванов також попередив, що після повернення людей з війни можливе зростання злочинності.

Росія набирає ув'язнених для служби у своїх збройних силах щонайменше з липня 2022 року, і цю практику започаткував колишній керівник російської приватної військової компанії "Ваґнер" Євґеній Пріґожин. В обмін на участь у бойових діях в Україні вироки ув'язненим пом'якшують. Багато з них загинули на фронті. Перший заступник голови комітету думи з оборони Журавльов заявив, що ув'язненим, відправленим воювати в Україну, не можна дозволяти повертатися в Росію до перемоги у війні з Україною.

Російська генеральна прокуратура з 1 січня 2023 року припинила публікувати офіційну статистику злочинності – ймовірно, частково через можливе зростання насильницьких злочинів, скоєних колишніми ув'язненими, які повертаються з місць бойових дій в Україні. Незалежне російське медіа "Верстка" повідомило у квітні 2024 року, що щонайменше 107 росіян було вбито і ще 100 серйозно поранено ветеранами, які поверталися з війни. Вербування ув'язнених до збройних сил Росії та наслідки для російських громад після їхнього звільнення є ризиком, на який готовий піти російський уряд, щоб продовжувати війну в Україні.

 

 

12:35 Громадяни України після початку повномасштабної агресії РФ у лютому 2022 року створили в Польщі майже 8 тис. малих і середніх компаній, а ще понад 50 тис. зареєструвалися приватними підприємцями, повідомив перший віцепрезидент Польсько-української господарчої палати Даріуш Шимчиха на 3-му Форумі відновлення в Києві.

 

 

12:30 Польща до кінця 2024 року планує забезпечити повноцінну роботу ще одного пункту пропуску на кордоні з Україною – "Нижанковичі–Мальховичі" у Львівській області, повідомив голова польської Ради з питань співробітництва з Україною Павел Коваль на 3-му Форумі відбудови України, який провела у Києві Польська агенція інвестицій та торгівлі.

 

 

12:00 Посли НАТО офіційно затвердили Марка Рютте новим генеральним секретарем Альянсу. Єдиним претендентом на посаду генерального секретаря Альянсу, крім Рютте, був президент Румунії Клаус Йоганніс, але 20 червня він оголосив, що знімає свою кандидатуру. Того самого дня всі 32 країни, що входять до НАТО, підтримали кандидатуру Рютте на посаду генерального секретаря. На посаді генсека НАТО Рютте змінить Єнса Столтенберґа 1 жовтня. Наразі Марк Рютте – прем'єр-міністр Нідерландів з 14 жовтня 2010 року.

 

 

 

11:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 142 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 2 ракетні удари із застосуванням 2 ракет, 61 авіаційний удар (зокрема скинув 96 КАБ), здійснив понад 4000 обстрілів, 96 із них – з реактивних систем залпового вогню.

Також Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України вразили два пункти управління та 12 районів зосередження особового складу противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1220 осіб. Окрім того, ворог втратив чотири танки, 19 бойових броньованих машин, 40 артилерійських систем, 22 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 45 автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 82 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 150 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Сьогодні заходи обмеження споживання електроенергії діють протягом усієї доби, а з 17:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим, повідомили в Укренерго.

 

 

10:10 Вночі росіяни завдали удар балістичною ракетою по цивільній інфраструктурі Одещини, в промисловому секторі пошкоджено адміністративну будівлю, люди не постраждали, повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

235,3% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  89,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

323,5% автомобільної техніки (з них 4,6% за минулий тиждень),

466,6% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

 99,5% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 61,4% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Президент України Володимир Зеленський підписав указ №382/2024, яким затвердив рішення Ради національної безпеки й оборони про створення у структурі Збройних Сил України Сил безпілотних систем.

 

 

09:25 Понад 71% українських воєнних біженців у Литві мають намір повернутися додому, коли це буде безпечно, ще 12% не визначилися, вказують результати опитування, проведеного вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції. Однак до кінця поточного року виїхати додому планує лише 1% опитаних, 79% мають намір залишитися в Литві, ще 20% не впевнені у своїх планах.

 

 

09:10 Станом на 06:30 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", без ракет. В Азовському морі 8 ворожих кораблів, 2 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Два провідні міжнародні органи – Міжнародний кримінальний суд та Європейський суд з прав людини – 25 червня оголосили рішення, що підтверджують тривале скоєння Росією воєнних злочинів та порушень прав людини в Україні.

• Росія і Венесуела підписали меморандум про взаєморозуміння, спрямований на протидію "примусовим заходам", – це, ймовірно, продемонструє Заходу, що Кремль має вплив у Західній півкулі.

• Українські сили 25 червня завдали удару безпілотником по російському складу боєприпасів у Воронезькій області і нещодавно завдали ударів по зенітно-ракетних комплексах "Панцир-С1" в Бєлгородській області з невстановленого озброєння.

• Росія 25 червня запровадила контрсанкції проти 81 ЗМІ, що базуються в країнах Європейського Союзу, після того, як 24 червня ЄС запровадив санкції проти чотирьох російських ЗМІ, афілійованих з російською владою.

• Голова Республіки Дагестан Меліков розпорядився провести перевірку особистих справ вищих посадових осіб Дагестану після ймовірних терактів 23 червня "Вілаята Кавказ". Це вказує на те, що Кремль, можливо, активізує зусилля з протидії ісламістським екстремістським загрозам на Північному Кавказі, намагаючись зберегти видимість стабільності й нормального життя.

• Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян 20 червня зустрівся у Вільнюсі з лідером білоруської опозиції Світланою Ціхановською, яка проживає в Литві, на тлі погіршення вірменсько-білоруських відносин.

• Російський мілблогер заявив, що Російське добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту Росії розпочне підготовку неуточнених військовослужбовців з 1 жовтня 2024 року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 123 бойові зіткнення.

Впродовж доби авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 10 районів зосередження особового складу та два пункти управління противника.

Російські загарбники завдали по території України 43 авіаційні удари із застосуванням 60 КАБів, також задіяли 368 дронів-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив понад 2700 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах зі ствольної і реактивної артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня за підтримки авіації вісім разів атакували в районах Глибокого, Вовчанська та Тихого. Підрозділи Сил оборони успішно відбили п’ять штурмових дій противника, ще три боєзіткнення на даний час тривають.

На Куп’янському напрямку противник здійснив 10 спроб відтіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане, Стельмахівка та Андріївка. Дев’ять атак ворога успішно відбито. Напружена обстановка залишається в районі Степової Новоселівки, де ще відбувається бій.

На Лиманському напрямку російські загарбники 15 разів намагалися просунутися в районах Копанок, Греківки, Макіївки, Невського та Серебрянського лісу. Захисники України відбили 12 атак ворога, бої тривають. Вживаються заходи щодо недопущення просування окупантів в глибину нашої території.

На Сіверському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Від початку доби окупанти здійснили 13 безуспішних штурмових дій поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони. 

Дев’ять спроб ворога наблизитися до наших позицій біля Часового Яру, Іванівського та Андріївки, на Краматорському напрямку, зазнали невдачі. Водночас, окупанти не відмовляються від намірів просунутися в районі Часового Яру, де зараз ще триває боєзіткнення. Ситуація під контролем українських захисників.

На Торецькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала та залишається напруженою. За підтримки авіації противник 11 разів атакував поблизу Торецька, Північного та Нью-Йорка. Всі штурмові дії підрозділи Сил оборони відбили. Вживаються заходи щодо нарощування стійкості оборони.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 42. Загарбники продовжують натиск на бойові порядки захисників України поблизу Євгенівки, Новоолександрівки, Воздвиженки, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Нашими воїнами відбито 35 ворожих атак, тривають бої в районах Новоолександрівки та Сокола. Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 271 окупант вбитими та пораненими. Знищено один танк, три бойові броньовані машини, дві гармати та два автомобілі. Втрати уточнюються.

На Курахівському напрямку від початку доби відбулося шість боєзіткнень. Зазнали невдачі дві штурмові дії загарбницьких військ поблизу Георгіївки та Костянтинівки. Водночас, зберігається активність ворога поблизу Красногорівки де тривають бої.

На Времівському та Оріхівському напрямках обстановка змін не зазнала. Атаки ворога в районах Костянтинівки, Урожайного, Малої Токмачки та Роботиного успіху не мали. Втрат позицій та територій не допущено.

На Придніпровському напрямку чотири штурмові дії ворога успіху не мали. Ситуація контрольована.

На інших напрямках обстановка без суттєвих змін.

Сили оборони впевнено стримують натиск російських окупаційних військ. Окремо слід відзначити воїнів 47-ої окремої механізованої бригади “Маґура”, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, ефективно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі та техніці, завдаючи окупантам відчутних втрат.

26.06.2024