852-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Зеленський звільнив командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Повідомляється, що його на посаді командувача об'єднаних сил ЗСУ замінить генерал Андрій Гнатов. Раніше начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич подав заяву до ДБР із закликом провести розслідування щодо генерала Юрія Содоля через великі втрати серед особистого складу.

 

 

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Агресор продовжує атакувати на кількох напрямках, найактивніше – на Покровському, на який припадає третина штурмових дій противника. Українські захисники міцно тримають оборону. Наразі загальна кількість ворожих атак – 128.

Куп’янський напрямок. Окупанти атакують в районі Новоселівки. Це вже п’ята спроба покращити власні позицій на напрямку, чотири попередні – відбито.

На Лиманському напрямку зараз точаться сім з 23 боєзіткнень з початку цієї доби. Ворог намагається діяти в районах Греківки, Копанок, Макіївки, Невського, Торського, Серебрянського лісництва та Синьківки.

За попередньою інформацією, на цьому напрямку окупанти за сьогодні втратили 92 особи, знищено одну БМП та одну САУ. Пошкоджено автомобіль, гармату та міномет.

Тривають чотири бої в районах Роздолівки та Верхньокам’янського на Сіверському напрямку. Загалом сьогодні ворог атакував на цьому напрямку 21 раз.

На Краматорському напрямку окупанти намагаються просунутися в районах Часового Яру, Іванівського та Калинівки. Загалом, протягом доби, тут відбулося дев’ять штурмових дій агресора.

Торецький напрямок. Вісім боєзіткнень за сьогодні, два – триває. Продовжуються атаки в районі Південного та Нью-Йорка.

На Покровському напрямку 38 разів за сьогодні відбувалися боєзіткнення різної інтенсивності. Наразі тривають 11 з них, а саме - в районах Сокола, Новоолександрівки, Євгенівки та Воздвиженки. Також ворог завдав ракетного удару в районі міста Покровськ.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

Сили оборони продовжують давати відсіч ворогу та завдавати йому максимальних втрат на всій лінії фронту.

 

 

19:00 Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми навчання, повідомив очільник міністерства освіти і науки Оксен Лісовий. Зазначається, що на тлі стрімкого зростання кількості чоловіків-вступників на аспірантуру призовного віку, Міністерство освіти і науки України змінило правила вступу. Вступ на контракт не передбачатиме права на відстрочку, натомість кількість бюджетних місць суттєво зросте. Міністр додав, що мінімальний прохідний бал в частині ТЗНК тепер становитиме 160.

 

 

18:25 Завтра всі обленерго графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть цілу добу, при цьому з 02:00 до 05:00 і з 12:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим, повідомили в Укренерго.

 

 

18:20 Міністр закордонних справ Петер Сійярто підтвердив, що Європейський Союз погодив спрямувати 1,4 мільярда євро з заморожених російських активів на військову підтримку України, та заявив про наміри оскаржити це рішення.

 

 

17:50 Із 20 тисяч офіційно зареєстрованих викрадених Росією дітей до України вдалося повернути 800, повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

 

 

17:30 Українська греко-католицька церква працює над тим, щоб слова Папи Франциска були правильно прокомуніковані, повідомив очільник УГКЦ Святослав Шевчук, відповідаючи на запитання про негативні резонанси, які спричиняють деякі висловлювання Папи:

"Від початку повномасштабної війни непорозуміння між українським суспільством і Святим престолом існують. Україна не завжди розуміє Папу. І ми намагаємося над цим серйозно працювати. З одного боку, і Папа особисто, і Святий престол є стратегічним партнером України, підтримує Україну, але у свій спосіб. Ми, можливо, очікуємо одної підтримки, а отримуємо іншу. У чому секрет непорозуміння? Потрібно краще чи глибше допомагати формуванню уявлення щодо України і самого Святійшого отця Папи Франциска, і Святого престолу. З нашої ініціативи створено дві стратегічні групи, які намагаються допомогти Святому престолу формувати його категорії оцінки і мислення щодо ситуації в Україні. Це здійснюється на рівні Державного секретаріату Ватикану.

Ми всі сьогодні бачимо, що Папа і Ватикан є нашими стратегічними партнерами, про це свідчать і останні події, зустріч Президента зі Святішим Отцем в Бриндізі в Італії під час саміту Великої сімки, візит пана Андрія Єрмака до Держсекретаріату, його особиста зустріч з Папою. Тобто наше державне керівництво під час війни бачить Святий Престол як свого стратегічного партнера, але ті стосунки, і навіть комунікацію, потрібно розвивати як з одної сторони, так і з іншої. От, наприклад, ми всі себе запитували, як так сталося, що Ватикан брав участь у швейцарському Саміті Глобального миру щодо України, але не підписав комюніке. А на це є відповідь Держсекретаря, що Ватикан, згідно зі своєю традицією, ніколи не підписує спільні документи, але Святий Престол підтримав Формулу миру, всі її пункти.

Ватикан завжди підтримував недоторканність кордонів України, нашу територіальну цілісність, Ватикан завжди підкреслював необхідність утверджувати міжнародне право і неприпустимість застосування атомної зброї, Ватикан завжди брав участь у тому, щоб була присутня гуманітарна сторона, виступав на користь жертв війни, Ватикан завжди стояв на боці України, коли йдеться про звільнення наших викрадених дітей, чи, наприклад, посередництво у питанні наших полонених. От бачите, всі ті головні принципи, які у тій формулі миру були декларовані, Ватикан підтримує, але у свій спосіб, тому ми повинні правильно це розуміти, а відтак, пояснювати українському суспільству".

 

 

16:20 Завтра в Люксембурзі відбудеться перша Міжурядова конференція Україна–ЄС на рівні міністрів, що ознаменує старт переговорів України з ЄС про членство, повідомили в Офісі віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Під час заходу ЄС представить переговорну рамку, що визначає принципи та основи подальших переговорів. Українська сторона та сторона ЄС виступлять зі вступними заявами. Українську делегацію очолює віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Від ЄС на засіданні головуватиме міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб і комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Олівер Варгеї. Держави-члени будуть представлені на рівні міністрів з європейських питань.

 

 

15:45 Російські війська двома ракетами "Іскандер-М" завдали удару по Покровську Донецької області, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін. Щонайменше чотири людини загинули і 34 поранені, зруйновано один приватний будинок і пошкоджено 16.

 

 

15:15 Україна у межах підготовки до вступу у Європейський Союз проаналізувала 28 тисяч законодавчих актів на предмет їх узгодження із європейським законодавством, розповів заступник голови комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко в ефірі телемарафону.

 

 

15:10 Броварський міськрайонний суд у зв’язку з неявкою деяких адвокатів обвинувачених переніс на 7 серпня підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18–20 лютого 2014 року.

 

 

14:20 В Дніпропетровській області з 13:00 застосовано екстрені відключення світлаповідомили в Укренерго. Натомість у Києві та в низці областей (Київській, Сумській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській) із 13:00 до 23:00 через недостатню ефективність уже застосованих обленерго заходів обмеження споживання запроваджено збільшений обсяг обмежень.

 

 

14:00 Згідно з уточненою інформацією, російські військові в ніч проти 22 червня здійснили пуски ракет по Україні з Чорного моря, а не з Азовського, повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

 

 

13:40 Начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо "одного військового генерала", який, на його переконання, "вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал". За даними УП, йдеться командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля, призначеного 11 лютого 2024 року. В травні проти нього різко виступила народна депутатка Мар’яна Безугла та волонтер Сергій Стерненко.

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Рік тому, 24 червня 2023 року, покійний вже Євґеній Пріґожин очолив понад 8000 військовослужбовців "Ваґнера" на "марші за справедливість" проти вищого військового командування Росії, звинувативши їх у корупції та невиконанні службових обов'язків. Згодом Росія заарештувала кількох високопоставлених військових керівників за звинуваченнями в корупції, а особливий об'єкт презирства Пріґожина, колишній міністр оборони Росії Шойґу, був замінений.

Хоча Пріґожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, його приватна військова компанія "група Ваґнера" його пережила, тепер її очолює його син Павел Пріґожин, а командує нею Антон "Лотос" Єлізаров. У травні 2023 року "група Ваґнера" відійшла з лінії фронту в Україні, на зміну їй прийшли чеченці та іррегулярні сили добровольчого корпусу міноборони Росії. В Африці підрозділи "Ваґнера" в Сирії та Лівії наприкінці 2023 року і на початку 2024 року відповідно замінив Африканський корпус МО РФ. Однак "Ваґнер" зберігає незалежне розгортання в Білорусі, Малі й Центральноафриканській Республіці.

Пріґожин започаткував практику вербування ув'язнених для служби в Україні. З липня 2022 року до лютого 2023 року, коли цю практику перейняло міністерство оборони Росії, "Ваґнер" завербував понад 48 тис. ув'язнених, понад 17 тис. з яких згодом загинули в бою. З лютого 2022 року загальна кількість ув'язнених у Росії зменшилася щонайменше на 150 тис. осіб. Цілком ймовірно, що більшість цих в'язнів були звільнені в обмін на згоду воювати в Україні.

 

 

12:50 Броварський міськрайонний суд розпочав підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18–20 лютого 2014 року.

 

 

12:25 Перевізники, які працюють на умовах "транспортного безвізу" в країнах Євросоюзу, мають повернути всі фури в Україну до 10 липня, щоб оновити документи відповідно до нових вимог, попередив попередив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

 

 

12:00 Зранку російські війська атакували Одещину двома крилатими ракетами, ймовірно «Іскандер-К»; завдяки активній протидії протиповітряної оборони півдня України одна з ракет не досягла своєї цілі, повідомили в повітряному командуванні "Південь". Пожежу складських приміщень на площі 3000 кв. м, що виникла внаслідок ракетного удару, ліквідовано. В ДСНС повідомили про трьох постраждалих.

 

 

11:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:15 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 129 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет, 58 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 91 КАБу), здійснив понад 3500 обстрілів, в тому числі 91 із реактивних систем залпового вогню, та понад 500 ударів дронами-камікадзе.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Вчора українські Повітряні сили та ракетні війська і артилерія вразили 12 районів зосередження особового складу, три засоби протиповітряної оборони ворога, одну РЛС та одну станцію РЕБ противника.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 95 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 231 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Сьогодні заходи обмеження споживання діють протягом усієї доби, а з 19:00 обсяг обмежень буде більшим, повідомили в Укренерго.

 

 

10:40 Через погодні умови на ранок знеструмлено 97 населених пунктів у Львівській, Полтавській, Сумській областях, повідомили в Укренерго. З інших причин без енергоживлення 496 населених пунктів.

 

 

10:30 Рада ЄС прогнозовано затвердила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії у відповідь на її агресію проти України.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

235,0% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  88,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

321,7% автомобільної техніки (з них 4,6% за минулий тиждень),

464,1% артилерійських систем (з них 11,1% за минулий тиждень),

 99,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 61,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Європейський Союз розробив юридичний обхідний шлях, щоб обійти вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів Росії цього року, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, зазначивши, що оскільки Угорщина утрималася від попередньої угоди про виділення доходів від заморожених активів Росії, вона "не повинна бути частиною рішення про використання цих грошей". Цей обхідний шлях "складний, як і будь-яке юридичне рішення, але він працює". Обхід Будапешта може також усунути перешкоду, яка може ускладнити зусилля G7 по залученню кредиту в розмірі 50 млрд доларів для Києва до грудня, який повинен бути погашений за рахунок майбутніх надходжень.

 

 

09:25 Нинішня фаза бойових дій проти "Хамасу" у Секторі Гази згортається, створюючи умови для перекидання більшої кількості військ до північного кордону, щоб протистояти ліванському угрупованню "Хезболла", повідомив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, зазначивши, що "хоча армія близька до завершення поточного наземного наступу на Рафах на півдні Гази, це не означає, що війна проти «Хамасу» закінчилася" – але в Газі "знадобиться менше військ, що звільнить сили для боротьби з «Хезболлою»".

 

 

09:10 Внаслідок ранкової ракетної атаки в Одесі зафіксовано влучання по цивільній інфраструктурі, є постраждалі, триває ліквідація пожежі, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні. В Азовському морі 6 ворожих кораблів, 2 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Північнокавказький осередок Ісламської держави "Вілаят Кавказ", ймовірно, здійснив 23 червня комплексну і скоординовану атаку на церкви, синагоги та правоохоронні структури в Республіці Дагестан.

• Міністерство оборони Росії звинуватило українські сили в завданні 23 червня удару з ПЗРК малої дальності по окупованому Севастополю. Російські мілблогери широко критикували міноборони РФ і російську окупаційну владу в Криму за нездатність запобігти удару і забезпечити достатній захист російського цивільного населення.

• Українські сили завдали удару по командному пункту російського мотострілецького полку в Нехотєєвці Бєлгородської області.

• Нещодавні кадри з безпілотника, на яких російський солдат страчує пораненого товариша по службі, ілюструють жорстоку культуру, що пронизує російські збройні сили.

• Південна Корея зайняла тверду позицію щодо Росії після нещодавньої активізації російсько-північнокорейської співпраці – це свідчить про те, що російські спроби залякати Сеул, щоб він відмовився від допомоги Україні, зазнали невдачі.

• Російська федеральна служба безпеки затримала двох колишніх високопоставлених співробітників медіахолдингу "Патріот", афілійованого з "групою Ваґнера", напередодні річниці заколоту "Ваґнера".

• Путін 22 червня підписав закон, яким офіційно передав козацькі кадетські корпуси та російські військово-морські кадетські корпуси у підпорядкування міністерства оборони Росії.

 

 

08:35 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Наші війська продовжують жорстко протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України. Сьогодні ворог концентрував свої зусилля на Покровському та Курахівському напрямках. Сили оборони знають про плани ворога та роблять все, щоб їх зірвати.

Станом на 22:00 відбулося 116 бойових зіткнень, противник завдав два ракетні удари чотирма ракетами, 47 авіаударів (застосував 70 КАБів) та 444 удари дронами-камікадзе, здійснив 3227 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку успішно відбито 5 атак противника в районі Вовчанська. Станом на зараз, з початку цієї доби, загарбники втратили 99 військовослужбовців вбитими та пораненими і 14 одиниць військової техніки, зокрема знищено бойову броньовану машину, шість автомобілів та пошкоджено три артсистеми.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 9 атак окупантів. Окрім того, тривають два бойових зіткнення в районах Піщаного та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку поточної доби зафіксовано дев’ять спроб противника просунутись у напрямках Копанок, Макіївки та у Серебрянському лісі. Чотири атаки відбито, штурмові дії тривають. Ситуація під контролем українських воїнів.

На Сіверському напрямку окупанти зазнали невдачі при спробах штурму наших позицій поблизу Роздолівки та Виїмки.

На Торецькому напрямку зупинено сім атак російських терористів. Сили оборони адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу ворога.

Як і в попередню добу, ворог сьогодні зосереджує значні зусилля на Покровському напрямку. Російські загарбники цієї доби здійснили 46 спроб витіснити наших захисників із займаних позицій. Більше половини атак ворог провів з району Очеретиного. Ситуація напружена. Тривають бої за населений пункт Новоолександрівка. Наші війська здійснюють заходи щодо стабілізації обстановки та недопущення просування росіян вглиб української території.

На Времівському напрямку відбулося чотири боєзіткнення. Ворожі штурми захлинулися в районах Урожайного та Старомайорського. Ситуація контрольована Силами оборони України.

На решті напрямків ситуація на цей час без особливих змін.

Наші воїни відстежують пересування ворожих підрозділів та ефективно застосовують засоби вогневого ураження. Сьогодні слід відзначити воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗСУ, які впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають агресору відчутних втрат.

24.06.2024