851-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ворог продовжує прикладати основні зусилля на Куп’янському та Покровському напрямках. Цієї доби кількість бойових зіткнень на всій лінії фронту збільшилась вже до 96.

На Куп’янському напрямку ситуація напружена - на цей час маємо дев’ять бойових зіткнень неподалік п’яти різних населених пунктів. Бої у двох локаціях, біля Синьківки і Стельмахівки, ще продовжуються.

На Лиманському напрямку, у Серебрянському лісі та біля Макіївки, точаться три боєзіткнення. Ще чотири ворожих атаки сьогодні вже відбито.

Підтверджені сумарні втрати ворога на Куп’янському та Лиманському напрямках в особовому складі на цей час становлять 167 осіб вбитими та пораненими. Ще кілька загарбників потрапили у полон. Знищено танк, гармату, бойову броньовану машину, чотири автомобіля та 79 ворожих БпЛА. Дві артсистеми, три ББМ та два авто окупантів пошкоджено.

На Сіверському напрямку пообіді російські терористи скинули по дві авіабомби в райони Серебрянки та Спірного.

На Краматорському напрямку загальна кількість спроб ворога покращити тактичне положення зросла до п’яти. Атаки відбито. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку тривають дев’ять боєзіткнень у районах Новоолександрівки, Сокола, Воздвиженки та Євгенівки. Ще 29 атак на напрямку вже завершились. Ворог зазнає втрат у живій силі: безповоротні - 137, санітарні – 154. Також, близько півдесятка російських окупантів здалися в полон. Окрім того, наші воїни знищили три танки та ще стільки ж - пошкодили. Загальна інформація щодо ураженої військової техніки уточнюється.

На Курахівському напрямку загальна кількість боєзіткнень зросла до восьми. Всі ворожі атаки зупинено. Також російськи терористи завдали авіаударів – били КАБами у райони Курахівської ТЕС, самого Курахового і Красногорівки, а некерованими авіаракетами – біля Костянтинівки.

На Придніпровському напрямку успішно відбито п’ять спроб загарбників витіснити наших військових з позицій на лівобережжі річки Дніпро.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

18:45 Казахський журналіст Садиков після замаху перебуває в глибокій комі, повідомила дружина журналіста.

"Айдос лежить у реанімації в глибокій комі. Айдос відчайдушно бореться за своє життя. Згідно зі статистикою, виживаність після вогнепального поранення в голову становить близько 5 відсотків. Айдос увійшов у ці п'ять відсотків.

Після операції лікарі говорили, що буде дивом, якщо він проживе ніч. Айдос живе п'яту добу... Лікарі дають 0.01%, що все буде добре."

 

 

18:00 Кількість постраждалих внаслідок російських авіаударів по Харкову досягла десяти, повідомив начальник Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов. Зазначається, що серед постраждалих двоє підлітків 15 та 16 років; стан двох людей важкий.

 

 

17:25 4 червня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуться з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 19:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим.

 

 

16:40 "Альтернатива для Німеччини" хоче створити нову групу ультраправих у Європарламенті, пише Spiegel. Повідомляється, що нову групу хочуть назвати "Сувереністами", зібравши у неї найбільш праві партії з інших країн. До фракції думають запросити румунську SOS Romania, іспанську Se Acabó La Fiesta, грецьку "Перемогу", угорську "Наша батьківщина" й окремих депутатів від французької "Реконкісти" Еріка Земмура.

 

 

15:55 Росія знову атакує Харків авіабомбами, повідомив мер міста Ігор Терехов. Наразі відомо про одного загиблого і пʼятьох постраждалих внаслідок потрапляння КАБа у приватний житловий будинок і трьох постраждалих внаслідок удару по дитячому навчальному закладу.

 

 

15:20 Словенія й Україна підпишуть двосторонню угоду про безпеку 27 червня, заявила президентка Словенії Наташа Пірц Мусар. За її словами, ця угода подібна до тих, які раніше підписали з Україною інші країни, які допомагають їй.

 

 

14:45 Дуда прибув із візитом до Китаю, повідомляє канцелярія президента Польщі. В рамках візиту Дуда і Сі Цзіньпінь обговорять ситуацію в Україні й окремі економічні питання. Польський президент зазначив, що представить усю безпекову ситуацію "в нашій частині Європи".

"Цей візит має велике значення для нашої безпеки в Європі. Ми знаємо, що Китай – наддержава, ми знаємо, що він має дружні стосунки не лише з Білоруссю, а й із Росією, і Росія сьогодні є агресором в Україні. І саме про це я хотів би поговорити з президентом Сі Цзіньпіном. Не секрет, що вплив Китаю, в тому числі і на Росію, безумовно, величезний. На мою думку, вкрай важливо представити наш погляд на це питання президенту Сі Цзіньпіну".

 

 

14:00 За минулий тиждень, з 17 по 23 червня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 997 російських атак (позаминулого тижня – 758), при цьому знищено 8050 одиниць особового складу (позаминулого – 7750): у середньому 8,1 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,2).

Найбільше атак вже дев'ятий тиждень поспіль було на Покровському напрямку – 290 (позаминулого тижня – 197).

 

 

 

 

13:20 Вже наступного року може з'явитися недорога зброя, здатна знищувати відразу кілька безпілотників, виводячи з ладу їхню електроніку, заявив Алекс Крессвелл, голова компанії Thales UK, яка очолює розробку для Великої Британії. Цього літа проходить польові випробування з британськими військовими нова радіочастотна зброя спрямованої енергії (RFDEW), і вона "досить скоро" має бути готова до використання, хоча "перехід від того, що працює в реальних умовах на рівнині Солсбері, до того, що ви відправите в Україну, – це ще досить великий крок. Це стрибок на рік, але не на багато років". Рішення про те, коли і де розгорнути систему, ухвалюватиме уряд Великої Британії.

За вартості всього 10 фунтів за один постріл і дальності дії до 1 км система стане дешевшою альтернативою традиційним ракетним системам ППО, вартість яких зазвичай становить сотні тисяч доларів. Технологія може бути встановлена на військових машинах і використовує мобільне джерело енергії для створення радіочастотних хвиль або імпульсів, що створюють перешкоди для електроніки рухомої цілі.

 

 

13:00 Кількість перетинів кордону України в третій тиждень літа, з 15 до 21 червня, зросла ще на 9,2%, зокрема на виїзд – до 331 тис. із 306 тис. тижнем раніше, на в'їзд – до 296 тис. із 268 тис., свідчать дані Держприкордонслужби.

 

 

12:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

12:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:55 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 161 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах шість ракетних ударів із застосуванням 21 ракети, 41 авіаудар (зокрема скинув 76 КАБів), здійснив понад 4000 обстрілів, 91 з них із реактивних систем залпового вогню, провів понад 1500 ударів дронами-камікадзе.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України вразили 17 районів зосередження особового складу, два засоби ППО, артилерійський засіб, п’ять складів боєприпасів, станцію РЕБ, радіолокаційну станцію, наземну станцію управління БпЛА та пункт управління противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1270 осіб. Також ворог втратив 10 танків, 15 бойових броньованих машин, 61 артилерійську систему, дві РСЗВ, два засоби ППО, 50 БпЛА ОТР, 13 ракет, 44 автомобілі та вісім одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 111 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 На ранок через грозу залишаються знеструмленими понад 500 населених пунктів, повідомили в Міненерго. Вчора з цієї причини сталися численні відключення у мережах операторів систем розподілу, зокрема у Львівській області тимчасово вимикалися повітряні лінії та підстанції обленерго. Сьогодні зранку грозовий фронт проходив через Чернівецьку область, вимикалась повітряна лінія та підстанції обленерго, знеструмлювалися побутові споживачі. Через грозу сьогодні вранці у західному регіоні вимкнулась високовольтна повітряна лінія оператора системи передачі. Її включили в роботу, однак це відключення призвело до перевантаження внутрішніх перетинів електромережі України. Щоб не допустити системної аварії, застосовувалося короткочасне екстрене відключення споживачів.

 

 

10:35 Сьогодні термін дії обмежень збільшено, повідомили в Укренерго. Всі обленерго будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 11:00 до 23:00.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

234,7% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  88,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

320,8% автомобільної техніки (з них 4,3% за минулий тиждень),

462,5% артилерійських систем (з них 10,5% за минулий тиждень),

 99,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 61,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Нові супутникові знімки підтверджують знищення в ніч на 21 червня місць зберігання та підготовки до застосування “Shahed-136/Герань-2”, навчальних корпусів, пунктів управління та зв’язку розрахунків цих БпЛА, що розташовані в Краснодарському краї, повідомили у Військово-морських силах Збройних Сил України. Окрім засобів ураження, також було знищено кваліфікованих інструкторів, які готували персонал із обслуговування пусків “Shahed-136/Герань-2”, та тих курсантів, яких навчали завдавати удари по території України за допомогою іранських безпілотних систем.

 

 

09:35 У Київській області внаслідок падіння уламків ракет пошкоджено 6 багатоповерхівок та 20 приватних будинків, двох людей поранено, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

 

 

09:15 Вночі росіяни атакували трьома крилатими ракетами морського базування «Калібр» із акваторії Азовського моря. Дві ракети збито зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил у Київській області.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі 2 ворожі кораблі, один із яких є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет. В Азовському морі 8 ворожих кораблів, 3 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 20 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, схоже, нарощують темпи своїх наступальних операцій у Донецькій області, водночас зменшуючи інтенсивність атак на півночі Харківської області – відповідно до оцінки ISW, російські наступальні операції в Харківській області мають на меті насамперед зафіксувати та відволікти українські сили, щоб дозволити російським військам активізуватися в інших частинах театру бойових дій.

• Політика США продовжує забороняти українським військам завдавати ударів по легітимних воєнних цілях на російській території в межах досяжності українських ЗРК HIMARS.

• Російські війська використовують територію, яка все ще перебуває під захистом політики США, для підтримки бойових дій на півночі Харківської області та в інших регіонах України.

• Російська протиповітряна оборона знизить ефективність українських F-16, якщо США не дозволять українським військам використовувати ПТРК для знищення систем протиповітряної оборони на російській території.

• Часткове усунення російської безпечної території вже мало позитивний ефект, підкреслюючи потужний прихований потенціал, якого може досягти більш масштабна зміна політики.

• Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила 21 червня, що Нідерланди та ще одна неназвана країна поставлять Україні систему протиповітряної оборони Patriot.

• Російське опозиційне видання "Важные истории" повідомило про низку змін у керівництві П'ятої служби ФСБ Росії, яка, як повідомляється, спеціалізується на зборі розвідувальної інформації в Росії та країнах колишнього Радянського Союзу.

• За повідомленнями, західні країни надали Україні боєприпасів сербського виробництва на суму близько 800 мільйонів євро, попри постійні зусилля президента Сербії Александра Вучича, спрямовані на пошук балансу між Росією та Заходом.

• Супутникові знімки підтвердили, що українські війська під час нещодавніх ударів з 20 на 21 червня завдали удару щонайменше по одному російському навчальному центру протиповітряної оборони в Краснодарському краї.

• Деякі російські блогери стверджують, що неназвані суб'єкти, ймовірно українці, завдали удару з використанням ПЗРК по Ростовській області, хоча ISW не може самостійно підтвердити ці повідомлення.

• Російські правоохоронні органи та служби безпеки продовжують співпрацювати з міністерством оборони Росії з метою вербування обвинувачених у кримінальних злочинах до лав російської армії, ймовірно, в рамках криптомобілізації, що триває.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 133 бойові зіткнення.

Впродовж доби авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 17 районів зосередження особового складу, пункт управління противника, два засоби ППО, чотири склади з боєприпасами, станцію РЕБ і одну РЛС.

Російські загарбники завдали по території України п’ять ракетних із застосування 20 ракет та 35 авіаційних ударів із застосуванням 68 КАБів, також задіяли 544 дрони-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив понад 3200 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах зі ствольної і реактивної артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня за підтримки авіації атакували поблизу Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили дві штурмові дії противника, ще одне боєзіткнення на даний час триває. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога склали 64 окупанти загиблими та пораненими, знищено дві артилерійські системи та шість автомобілів. Уражено 35 укриттів особового складу та одне місце зберігання боєприпасів.

На Куп’янському напрямку противник здійснив 15 спроб відтіснити наші підрозділи із займаних позицій в районах населених пунктів Стельмахівка, Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане, Андріївка та М’ясожарівка. 12 атак ворога успішно відбито. Напружена обстановка залишається поблизу Стельмахівки, де продовжуються три бойові зіткнення.

На Лиманському напрямку російські загарбники вісім разів намагалися просунутися в районах Невського, Тернів та Новосадового. Захисники України відбили всі атаки ворога.

На Сіверському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Від початку доби окупанти здійснили десять штурмових дій в районах Верхньокам’янського, Роздолівки, Спірного та Виїмки. Дев’ять атак для ворога завершилися безуспішно, триває одне боєзіткнення. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

Чотири спроби ворога наблизитися до наших позицій біля Григорівки, Часового Яру та Іванівського на Краматорському напрямку зазнали невдачі. Триває бій поблизу Кліщіївки.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. Від початку доби кількість спроб російських окупантів вклинитися в наші оборонні позиції збільшилась до 15. За підтримки авіації противник атакував поблизу Торецька, Північного та Нью-Йорка. 11 штурмових дій підрозділи Сил оборони відбили, чотири боєзіткнення ще тривають. Українські воїни докладають максимум зусиль для стримування активності ворога та його виснаження.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 44. За підтримки усіх наявних засобів вогневого ураження (авіації, артилерії, озброєння бойових машин, ударних БпЛА, FPV-дронів та стрілецької зброї) загарбники продовжують натиск на бойові порядки захисників України поблизу Олександрополя, Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки, Сокола, Новоселівки Першої, Новопокровська та Карлівки. Нашими воїнами відбито 32 ворожі атаки, 12 бойових зіткнень ще продовжуються. Попередні втрати агресора склали 319 окупантів вбитими та пораненими. Знищено один танк, дві бойові броньовані машини, гармату та автомобіль. Втрати уточнюються.

На Курахівському напрямку від початку доби відбулося 15 боєзіткнень. Зберігається активність ворога поблизу Невельського, Красногорівки, Георгіївки та Парасковіївки. 11 ворожих атак відбито, бої тривають.

На Придніпровському напрямку шість штурмових дій ворога успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках ситуація залишилася без суттєвих змін.

Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ. Окремо слід відзначити воїнів 92-ої ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, ефективно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі та техніці, завдаючи окупантам відчутних втрат.

23.06.2024