847-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи, аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Українські захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 95.

На Харківському напрямку загарбники за день чотири рази без успіху атакували в районі Вовчанська та Липців. О другій половині дня російські терористи завдали підступного удару чотирма КАБами по цивільній інфраструктурі Харкова та його околиць.

На Куп’янському напрямку наші оборонці від початку доби відбивали 10 штурмових дій окупаційних військ біля Синьківки, Новоселівки та Стельмахівки. На даний час там тривають ще два боєзіткнення. По Новоосиновому окупаційні війська завдали удару чотирма керованими авіаційними бомбами, по населених пунктах Ківшарівка – двома бомбами, а по селу Пристін – однією.

На Лиманському напрямку противник впродовж дня теж 10 разів атакував в районах Тернів, Макіївки та Греківки. Один бій ще триває. По населеному пункту Григорівка ворожа авіація завдала удару двома КАБами. За попередньою інформацією, сьогодні втрати ворога на даному напрямку становлять 88 окупантів, дві ББМ, 75 БпЛА та два автомобілі.

На Сіверському напрямку, поблизу Верхньокам’янського та Роздолівки, агресор шість разів штурмував позиції Сил оборони. Дві атаки наші воїни відбили, ще чотири – тривають. Ситуація напружена.

На Краматорському напрямку кількість атак противника зросла до 17. Ворог шукає шляхи, аби вклинитися в нашу оборону в районах Іванівського, Нового, Калинівки, Північного, Андріївки та Богданівки. Сили оборони дають гідну відсіч окупантам, 13 штурмових дій відбито, ще чотири продовжуються. За попередньою інформацією, сьогодні втрати ворога на даному напрямку становлять 128 окупантів, вісім ББМ та п’ять автомобілів.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 36 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. Успіху не мали 30 штурмів агресора, ще шість ворожих атак тривають.

За сьогодні 10 бойових зіткнень відбулося на Курахівському напрямку. Наші оборонці відбили шість атакувальних дій військ агресора, ще чотири продовжуються. Авіаційного удару КАБами зазнала Костянтинівка.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:35 Організація американських держав та Антигуа і Барбуда приєднались до комюніке Саміту миру, заявив Зеленський. За словами Президента, Україна працює над тим, щоб було ще більше приєднань і щоб отримати максимально активну роботу груп щодо пунктів Формули миру – це стосується також і захисту від російського енерготерору.

 

 

19:00 Французька збройова компанія Thales планує відкрити спільне підприємство в Україні, повідомили у пресрелізі компанії. Французька компанія Thales підписала три угоди з українською оборонною промисловістю під егідою міністерства збройних сил Франції та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Зазначається, що Thales є компанією, що спільно контролюється французькою державою і виробником винищувачів Dassault Aviation, який є європейським лідером з виробництва радарів ППО.

 

 

18:25 Генеральний штаб Збройних Сил задоволений нинішніми темпами мобілізації, заявив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки з фракції "Голосу" Роман Костенко. За його словами, якщо до кінця літа подібна тенденція збережеться, тоді можна буде напрацьовувати і вносити до Ради законопроєкт про демобілізацію. Костенко зазначив, що приблизний термін готовності відповідного проєкту – жовтень цього року, але тільки за умови збереження поточних тенденцій мобілізації.

 

 

17:50 20 червня обленерго будуть застосовувати графіки погодинних відключень по всій Україні з 00:00 до 24:00, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Зазначається, що причиною відключень є високий рівень споживання через спеку та робочі дні.

 

 

17:15 Зеленський зустрівся зі спікером Сейму Польщі Шимоном Головнею, повідомляє пресслужба Президента. Зазначається, що сторони обговорили співпрацю для захисту українського неба й підготовку до підписання двосторонньої безпекової угоди.

 

 

16:40 Єврокомісія запропонувала бюджет ЄУ на 2025 рік з 15,2 млрд євро для України, повідомляється на сайті Європейської комісії. З них для України 4,3 мільярда євро пропонують надати у вигляді грантів в рамках Ukraine Facility, а також 10,9 мільярда євро позик. Річний бюджет на 2025 рік має бути офіційно затверджений бюджетним органом до кінця року.

 

 

16:05 Євроунія має намір внести до чорного списку 20 фізосіб і 22 юрособи в рамках нового пакета санкцій проти Росії, повідомляє EUobserver із посиланням на джерела. До списку потрапили два олігархи, а також директори російських військових заводів, дрібні чиновники та представники енергетичних компаній. Новий пакет санкцій також включає обмеження на постачання російського скрапленого газу і нафтоналивного флоту, експорт гелію, доступ до технологій подвійного призначення. Видання зазначає, що на ухвалення пакета обмежувальних заходів уже погодилася Угорщина.

 

 

15:30 Україна та ЄУ завершили роботу над текстом безпекових гарантій, повідомляє пресслужба Офісу президента. Як зазначається, переговорні команди України та ЄУ завершили узгодження тексту безпекової угоди та домовилися про її підписання вже незабаром.

 

 

14:55 Росія перекинула майже всі війська з-під фінського кордону в Україну, повідомляє Yle. Попри те, що Росія залякувала Фінляндію "наслідками" у разі її вступу до НАТО й обіцяла наростити військову присутність біля кордону, поки що військові бази у цьому регіоні більш порожні, ніж рік тому. За словами джерел видання, в середньому 80% техніки і солдатів коло кордонів перекинули на війну проти України.

 

 

14:20 Путін і Кім Чен Ин підписали договір про "всеосяжне стратегічне партнерство". Путін після підписання заявив, що договір передбачає надання допомоги за умови агресії проти одного з учасників. За словами лідера КНДР, відповідний договір включає розвиток співробітництва економіки, політики та військової справи між двома державами.

 

 

13:45 Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроєкт про Військову поліцію, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Як зазначається у пояснювальній записці, Військову поліцію пропонують створити як військове формування з правоохоронними функціями: її основним завданням буде забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міноборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту.

 

 

13:10 Реальні доходи населення Україні помітно зростають через підвищення зарплат, пенсій та зниження інфляціїповідомила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

 

 

 

12:35 Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що встановлено особу військового, якого обезголовили російські військові на Донеччині, також ідентифіковано російських командирів, відповідальних за воєнний злочин.

 

 

12:15 Міноборони Данії повідомили про виділення 19-го фінансового пакета, який буде спрямований на воєнну підтримку нагальних потреб України та довгострокову розбудову її обороноздатності.

 

 

12:05 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 129 бойових зіткнень.

Загалом за добу, що минула, за уточненою інформацією, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах один ракетний удар, із застосуванням однієї ракети, 39 авіаційних ударів (зокрема із застосуванням 54 КАБів), здійснив понад 4000 обстрілів, у тому числі 102 із застосуванням реактивних систем залпового вогню.

У ніч на 19 червня російські окупанти атакували Україну 21 ударним БпЛА типу «Shahed» із напрямків Приморсько-Ахтарськ (рф) та мис Чауда (ТОТ Криму).

В результаті бойової роботи підрозділів Сил Оборони було збито 19 ворожих дронів у Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Хмельницькій та Львівській областях.

Водночас за добу, що минула, авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони вразили шість районів зосередження особового складу та військової техніки противника, чотири пункти управління, командно-спостережний пункт, шість засобів ППО та артилерійську систему.

Загальні втрати російських загарбників минулої доби становили 1130 окупантів, знищено 10 танків, 12 бойових броньованих машин, 48 артилерійських систем, чотири засоби ППО, 34 БпЛА ОТР, 47 автомобілів та сім одиниць спеціальної техніки.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 76 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 61 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Вночі росіяни атакували енергетичний об’єкт у центральному регіоні, є пошкоджене обладнання, повідомили в Міненерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

233,7% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  88,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

318,0% автомобільної техніки (з них 4,7% за минулий тиждень),

454,6% артилерійських систем (з них 7,7% за минулий тиждень),

 99,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 61,0% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Сполучені Штати зроблять усе можливе, щоб зупинити постачання зброї з Ірану й Північної Кореї до Росії для війни в Україні, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на спільній із генсеком НАТО пресконференції у Вашингтоні:

"Ми дуже стурбовані цим, бо це те, що підтримує війну. Найшвидшим способом покласти край війні буде позбавити Путіна думки, що він зможе пережити Україну і всіх її союзників, а також якщо він знатиме, що палива, необхідного для його воєнної машини, більше не буде".

 

 

09:25 У ніч на 19 червня 2024 року російські окупанти атакували 21 ударним БпЛА типу «Shahed-131/136» із напрямків Приморсько-Ахтарськ РФ та мис Чауда у Криму. В результаті бойової роботи збито 19 ворожих ударних БпЛА типу «Shahed» (90%) у Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Хмельницькій та Львівській областях.

За минулі сім днів було збито 46 із 48 (96%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 За інформацією від ПвК «Захід», під час першої нічної тривоги, яка тривала з 02:32 по 03:35 19 червня, у повітряний простір Львівщини зайшли 4 ворожі безпілотники; під час другої, яка тривала з 04:27 по 05:24, область намагався атакувати ще один шахед. Усіх їх наші воїни ППО збили. Уламки ворожих безпілотників у Львові пошкодили адміністративну будівлю Державного науково-дослідницького контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок в Малехові, зруйнувавши дах, стіни та перекриття другого поверху орієнтовно на площі 800 квадратних метрів, а також багатоповерховий житловий будинок. Двох людей поранено.

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російських кораблі, один з яких є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 8 кораблів, два з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін напередодні свого візиту до Північної Кореї опублікував статтю в північнокорейській державній газеті "Родон сінмун", в якій вихваляє російсько-північнокорейську співпрацю, що, ймовірно, має на меті представити будь-яку майбутню підтримку, яку Північна Корея надасть Росії як частину спільної боротьби проти Заходу.

• У ніч з 17 на 18 червня українські війська завдали удару по російських нафтобазах у Ростовській області та Краснодарському краї, вдруге застосувавши ракети "Нептун" вітчизняного виробництва по наземній цілі в Росії. Українські війська вже здійснили два удари власними ракетами "Нептун" по районах на російській території, які знаходяться в межах досяжності наданих США зенітно-ракетних комплексів, але також захищені політикою США, які створили на російській території великий безпековий простір.

• Російський уряд заочно звинувачує українських військовослужбовців і військових чиновників у злочинах, намагаючись забезпечити виконання російського федерального законодавства за межами своєї юрисдикції і натякаючи на те, що Україна не повинна існувати як незалежна держава.

• Засновник пов'язаного з Кремлем telegram-каналу "Рибар" Звінчук дав друге за місяць нехарактерне для нього публічне інтерв'ю, в якому розкритикував стан воєнних дій Росії в Україні та визнав, що західні санкції негативно впливають на російську промисловість та економіку.

• Президент Росії Путін продовжує готувати кадрових російських військовослужбовців на посади в російському уряді за допомогою кремлівської програми "Час героїв".

• Російські окупаційні чиновники продовжують свої зусилля з мілітаризації української молоді в окупованій Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські війська продовжують оборонну операцію та рішуче протидіють спробам противника просунутися в глибину території країни. Найгарячішою залишається ситуація на Покровському напрямку.

Станом на 22:00 відбулося 113 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України 33 авіаційні удари із застосуванням 45 КАБів та задіяли 482 дрони-камікадзе. Також ворог здійснив майже 2900 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах зі ствольної і реактивної артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку сьогодні відбулося шість бойових зіткнень. Наші війська стали на заваді чотирьом атакам росіян у районі Вовчанська. Відбиття ще двох штурмових дій ворога в районах Вовчанська та Липців триває.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень збільшилася до 12. Наші воїни відбили вісім атак противника поблизу Синьківки, Степової Новоселівки та Піщаного, ще чотири боєзіткнення продовжуються.

На Лиманському напрямку ворог 13 разів намагався витіснити наших захисників із займаних позицій у районах Греківки, Макіївки, Тернів та Серебрянського лісництва. 12 атак відбито українськими захисниками. Ворог успіху не мав. Триває бій на локації Тернів.

На Сіверському напрямку наші війська відбили 13 атак загарбників поблизу Роздолівки, Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки. Ситуація контрольована, втрат територій і позицій не допущено. Ще два боєзіткнення в районі Верхньокам’янського тривають.

Російський агресор активізувався на Краматорському напрямку. Протягом поточної доби загарбники здійснили шість спроб наблизитися до мікрорайону Новий Часового Яру, чотири з яких відбито захисниками України. Два бойові зіткнення ще тривають.

Крім того, ворог проводить активні штурмові дії поблизу Іванівського, Південного та Нью-Йорка, де на даний час продовжуються дев’ять боїв.

Найгарячішою залишається обстановка на Покровському напрямку, де кількість ворожих штурмів досягла 37. Окупанти намагалися прорвати нашу оборону поблизу Олександрополя, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Новопокровського, Сокола та Карлівки. Сили оборони вживають заходи щодо недопущення просування противника та стабілізації обстановки. Відбито 20 атак, ще 17 боїв продовжуються.

Попередньо, втрати агресора за сьогодні на цьому напрямку склали приблизно 180 окупантів убитими та пораненими. Знищено одну МТ-ЛБ, міномет, гармату, чотири авто, пошкоджено два танки росіян.

На Курахівському напрямку три спроби ворога витіснити наших захисників із займаних позицій у районі Красногорівки успіху не мали. Ще чотири бої тут тривають. Ситуація під контролем Сил оборони.

Наші захисники нищать окупантів. З початку доби загальні втрати росіян становлять 86 осіб. Знищено також автомобіль ворога.

На Времівському напрямку успіху не мали дві штурмові дії загарбників поблизу Урожайного та Новодарівки.

Також зазнали невдачі дві атаки окупантів на Оріхівському напрямку – у районах Новоданилівки та Малої Токмачки.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

19.06.2024