846-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На фронті російсько-української війни з початку доби відбулося вже 86 бойових зіткнень. Після тривалого затишшя агресор активізувався на Торецькому напрямку. Українські воїни мужньо відбивають атаки ворога. Працюють наша розвідка, артилерія, авіація, безпілотні системи.

Підрозділи авіації та ракетних військ і артилерії Сил оборони України завдали ударів по п’яти районах зосередження особового складу росіян, двох пунктах управління, одному командно-спостережному пункту, двох засобах ППО противника.

На Харківському напрямку тривають два бойові зіткнення в районі Вовчанська.

Протягом дня загальні втрати росіян становлять тут 105 осіб (безповоротні та санітарні). Також знищено один ворожий танк, одну БМП, дві артсистеми, вісім одиниць автомобільної техніки та одну – спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку зафіксовано дев’ять ворожих спроб вклинитися в наші оборонні рубежі. Продовжується відбиття двох штурмів у районах населених пунктів Синьківка і Берестове.

На Лиманському напрямку відбувається ще одне боєзіткнення поблизу Тернів, а загальне число ворожих штурмових дій зросло до 11.

На Сіверському напрямку ворог вдавався до штурмових дій 14 разів. Триває бій з російськими загарбниками поблизу населеного пункту Спірне.

На Краматорському напрямку окупанти не полишають спроб покращити своє положення в мікрорайоні Новий міста Часів Яр. Бойове зіткнення триває.

На Торецькому напрямку російські окупанти активізувалися та почали одразу п’ять штурмових дій – у районах населених пунктів Нью-Йорк, Північне і Південне. Сили оборони України контролюють ситуацію та дають відсіч агресору.

Найбільшу активність противник виявляє на Покровському напрямку. Кількість бойових зіткнень з початку доби зросла до 26. Триває відбиття 12 атак росіян, зокрема в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Новоселівка Перша та Сокіл.

На Курахівському напрямку загарбники вже чотири рази здійснювали штурмові спроби на локації Красногорівки. Два бойові зіткнення продовжуються.

На Времівському напрямку українські воїни відбивають атаку окупантів у районі Урожайного.

Нових артилерійських ударів з території росії зазнали прикордонні населені пункти Сумської області. Так, село Тур’я було обстріляне з напрямку Графовка (рф), Вовківка і Ходине – зі Старої Миколаївки (рф), Сидорівка – з боку Поповки (рф).

На решті напрямків обстановка залишається без суттєвих змін.

 

 

19:40 МЗС Швеції викликало посла Росії у зв’язку з порушенням російським бомбардувальником Су-24 шведського повітряного простору минулого тижня, повідомили у шведському уряді.

 

 

19:05 В Україні зростає занепокоєння щодо звуження свободи преси, пише The New York Times. Видання посилається на українських журналістів та медіагрупи – за їхніми словами, низка нещодавніх випадків вказує на дедалі більш обмежене середовище для репортерської діяльності. Як зазначає видання, зусилля уряду з контролю над ЗМІ, схоже, спрямовані на обмеження позитивного висвітлення діяльності опозиції та придушення негативного висвітлення діяльності уряду і військових.

 

 

18:30 19 червня по всій Україні графіки погодинних відключень світла діятимуть протягом усієї доби з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, причиною відключень є прогнозоване зростання споживання через більш спекотну погоду.

 

 

17:55 За останній тиждень сумарний оголошений пакет підтримки для української енергосистеми становив більше 1 млрд доларів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

17:20 Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії схвалив пропозицію, що дозволить непрямий експорт зброї в Україну, пише Blick. Тепер відповідний законопроєкт подадуть на розгляд Національної ради Швейцарії, але невідомо, чи знайдеться там достатньо голосів для його ухвалення. Після ухвалення нижньою палатою закон має схвалити і верхня палата – Рада кантонів. У разі схвалення таким країнам, як Німеччина, Данія та Іспанія, у майбутньому дозволять передавати Україні швейцарську зброю.

 

 

16:45 Угорщина не заперечує проти Рютте на посаді генсека НАТО, заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. За словами прем’єра, для нього було важливо, щоб наступний генсек Альянсу підтримав його домовленість із Єнсом Столтенберґом щодо того, що Угорщина "не братиме участі в діяльності НАТО в Україні й жодні угорські кошти не будуть використовуватися для її підтримки".

 

 

16:10 Рада дозволила фінансувати підрозділи Сил оборони з місцевих бюджетів, повідомив нардеп Ярослав Железняк. За відповідний законопроєкт проголосували 303 депутати.

 

 

15:35 У Києві вчинено замах на казахського опозиціонера Айдоса Садикова, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Попередньо правоохоронці з'ясували, що невідомий підійшов до припаркованого на вулиці авто і вистрілив у чоловіка, який там перебував разом із дружиною. Наразі потерпілий у лікарні, йому надають медичну допомогу.

 

 

15:00 Німеччина створила спецвідділ для протидії російській дезінформації, пише Bloomberg. Основна увага спеціальної робочої групи буде зосереджена на виявленні та розвінчанні дезінформаційних операцій у соціальних мережах, у тому числі тих, які можуть спонсоруватись Кремлем. Інша мета полягає в тому, щоб попередити і знешкодити кампанії до того, як вони набудуть розмаху.

 

 

14:25 Зеленський підписав закон про субсидії для книгарень та книжкові сертифікати. Повідомляється, що вже цього року українці, яким виповнилось 18 років, отримають річний сертифікат у "Дії" на суму 908 грн на книжки. Як зазначається, на цю програму закладено в бюджеті 370 млн гривень.

 

 

13:50 Станом на 17 червня в українські підземні газові сховища вже закачали близько 1,6 млрд кубометрів газу, що на 390 млн кубометрів перевищує показник аналогічного періоду 2023 року. На сьогодні обсяг газу в українських ПСГ перевищує 9 млрд кубометрів.

 

 

13:15 До дев'ятого італійського пакета озброєнь для України, який міністр оборони Гвідо Крозетто представить парламенту до кінця місяця, ввійдуть не лише система ППО Samp-T, а й партія ракет великої дальності Storm Shadowпише Il Fatto Quotidiano з посиланням на авторитетні джерела.

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська, ймовірно, взяли під контроль село Новоолександрівка, розташоване приблизно за 20 км на північ від Авдіївки Донецької області. У цьому районі протягом 2024 року точилися запеклі бої, і Росія після захоплення Авдіївки в лютому 2024 року поступово просувалася вперед.

Взявши під контроль Новоолександрівку, Росія впритул наблизилася до загрози дорозі Т0504  одному з основних шляхів постачання українських сил на схід. Дуже ймовірно, що село Воздвиженка стане наступною метою Росії, яка прагне перерізати дорогу й порушити українську логістику.

 

 

12:50 Безпілотники Служби безпеки України вночі атакували ростовські нафтобази "Азовпродукт" і Азовську філію ТОВ "Доннєфтєпродукт", пожежа охопила 22 резервуари з пальним, повідомили джерела в СБУ. Загалом за час великої війни дрони СБУ здійснили вже понад 20 успішних атак на об’єкти російського нафтового комплексу в різних регіонах.

 

 

12:40 Німецька компанія Rheinmetall передасть Україні новий танк ППО Frankenstein, створений на базі танка Leopard 1 із зенітною системою Skyranger зі складними датчиками з 360-градусним оглядом поля бою, яка здатна збивати рої російських безпілотників й ракет.

 

 

12:25 За 4 місяці роботи до 25 рекрутингових центрів Міністерства оборони, що працюють в 23 населених пунктах, звернулися 7,4 тисячі людей, повідомив уповноважений Міноборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

 

 

12:05 Президент України Володимир Зеленський підписав закон України про єдину роумінгову зону з ЄС. Він забезпечує приєднання України до спільної роумінгової зони Україна – ЄС та отримання українцями послуг роумінгу в країнах ЄС в режимі "Роумінг як вдома" (RLAH), тобто під час подорожей в ЄС дзвінки, SMS та передача даних включені у домашній пакет послуг, відповідно послуги роумінгу надаються без додаткової плати. Відповідно, перевагами спільної роумінгової зони зможуть скористатись і користувачі європейських операторів, які подорожують Україною.

 

 

11:55 Генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що треба розглянути можливість економічного тиску на Китай, якщо він і далі надаватиме підтримку Росії:

"На якомусь етапі ми повинні будемо розглянути якісь економічні наслідки, якщо Китай не змінить своєї поведінки".

 

 

11:35 Вчора з 11:00 до 17:00 Україна на запит Польщі приймала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни, повідомили в Укренерго.

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 77 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 95 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

10:50 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 49 авіаційних ударів (зокрема скинув 65 КАБів), вчинив понад 3000 обстрілів, 71 з них – із реактивних систем залпового вогню. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Повітряні сили та ракетні війська й артилерія Сил оборони України уразили 13 районів зосередження особового складу та озброєнь і військової техніки противника.

Протягом минулої доби відбулося 136 бойових зіткнень.

Загальні втрати російських загарбників становлять приблизно 1230 осіб. Також ворог втратив 16 танків, 20 бойових броньованих машин, 32 артилерійські системи, 20 БпЛА оперативно-тактичного рівня, одну ракету, 40 автомобілів та сім одиниць спеціальної техніки.

 

 

10:20 Графіки стабілізаційних відключень постачання електроенергії, що мали діяти нині з 10:00, скасовані до 15:00, повідомили в ДТЕК. Ці графіки сьогодні застосовуватимуться з 15:00 до 24:00.

 

 

10:15 Удари по Росії із західного озброєння допустимі: якщо Європа дасть слабину, то російські генерали можуть піти ще далі, заявив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер в інтерв'ю Neue Zürcher Zeitung.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

233,4% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  88,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

317,2% автомобільної техніки (з них 4,9% за минулий тиждень),

453,1% артилерійських систем (з них 7,2% за минулий тиждень),

 99,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 60,7% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:5Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що для вступу в НАТО Україна повинна виграти війну проти РФ:

"Що стосується вступу України до НАТО, то нагадаю, що і Альянс, і Сполучені Штати заявляли, що спочатку вони мають виграти цю війну. Ми робимо все можливе, щоб переконатися, що вони зможуть це зробити. Президент США Джозеф Байден заявив, що "він вірить у те, що НАТО – це майбутнє України. І є багато речей, які мають бути зроблені, перш ніж вони зможуть приєднатися до Альянсу, як і будь-який інший член Альянсу. Саме тому президент на зустрічі "Великої сімки" підписав двосторонню угоду про безпеку, долучившись до того, що зробили ще 14–15 країн, щоб переконатися, що протягом тривалого часу оборонна промислова база України зможе продовжувати забезпечувати те, що їм потрібно для самооборони. І це включає допомогу з боку Сполучених Штатів. І це навічно.

Вони можуть подати заявку на вступ до НАТО. І ми вважаємо, що НАТО – це майбутнє України, і ми будемо працювати з ними на кожному кроці, щоб цього досягти".

 

 

09:45 Вночі у Дніпровському районі підрозділ ПвК "Схід" знищив російський шахед, але пошкоджено три приватні будинки та два автоповідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

 

 

09:4Вчора в результаті вибуху боєприпасів на полігоні чеської армії у Лібаві один солдат загинув, вісім військовослужбовців і один мирний житель поранені, пише Reuters. Вибух стався під час навчань, які проводять спеціалісти зі знешкодження вибухових речовин.

 

 

09:35 В мобільному застосунку "Резерв+" вже доступний електронний військово-обліковий документ, повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко. В Міністерстві оборони підкреслили, що електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як паперовий. Відсканувавши QR-код, уповноважені органи можуть перевіряти його чинність.

 

 

09:3У Яворові працівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки під час виконання службових обов’язків (супроводжував військовозобов’язаного громадянина на проходження військово-лікарської комісії) вдарили важким предметом по голові, він у лікарні. Постраждалий брав участь у бойових діях на Миколаївщині у березні 2022 року, але після поранення його перевели до служби в районному ТЦК. Нападника знайшли та затримали.

 

 

09:2У ніч на 18 червня 2024 року росіяни атакували десятьма ударними БпЛА типу «Shahed» з району Приморсько-Ахтарськ РФ. В результаті бойової роботи розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони України та зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил усі шахеди збито у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів було збито 51 із 51 (100%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:1Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 6 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс може вжити заходів для посилення ядерного стримування – це викликало різну реакцію з боку високопосадовців Кремля.

• Путін 17 червня звільнив чотирьох заступників міністра оборони і замінив їх "близьким родичем", сином колишнього російського прем'єр-міністра й економістом в рамках поточної кадрової чистки в міністерстві оборони Росії. Кадрові зміни Цивільової, Фрадкова і Горніна підтримують нещодавні зусилля Путіна, спрямовані на те, щоб представити російській громадськості своїх родичів і дітей інших високопоставлених російських чиновників, а також призначити економічних радників в міноборони для поліпшення економіки у воєнний час. Російські мілблогери в основному зосередилися на відзначенні звільнення Панкова, Цалікова, Шевцової та Попова і майже не звернули уваги на очевидне кумівство, вигідне двом новим заступникам міністра оборони.

• Російські державні ЗМІ маніпулювали інтерв'ю з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Маріано Гроссі, щоб звинуватити Україну в ударах на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції, намагаючись легітимізувати незаконну окупацію України Росією.

• Західні партнери України продовжують докладати зусиль для підготовки все більшої кількості українських пілотів на наданих Заходом винищувачах F-16.

• Кремль підтвердив 17 червня, що президент Росії Путін відвідає Північну Корею з офіційним державним візитом 18 і 19 червня.

• Повідомляється, що Росія має проблеми з виробництвом артилерійських снарядів та окремих артилерійських систем.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту. Станом на 22:00 відбулося 119 бойових зіткнень.

Сили оборони протягом доби уразили 13 районів зосередження особового складу противника.

Протягом доби російські загарбники завдали по території України два ракетних із застосуванням двох ракет та 32 авіаційних удари із застосуванням 39 КАБів, задіяли 475 дронів-камікадзе. Також ворог здійснив майже 2600 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із ствольної і реактивної артилерії, мінометів, стрілецької зброї та озброєння бойових машин.

На Харківському напрямку сьогодні відбулося 14 атак ворога в районі Вовчанська та одна – поблизу села Липці. У Вовчанську 10 ворожих штурмів відбито. Ситуація залишається напруженою – продовжуються бої у чотирьох локаціях. Сили оборони продовжують заходи щодо посилення оборонних позицій та рубежів.

На Куп’янському напрямку від початку доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 14. Наші воїни відбили 9 атак противника поблизу Синьківки. Одна ворожа атака в районі Степової Новоселівки успіху також не мала. Тривають бойові дії біля Піщаного, Берестового та Степової Новоселівки. Ситуація контрольована.

На Лиманському напрямку кількість боєзіткнень досягла 13. Російські окупанти намагалися просунутися в районах Греківки, Макіївки, Тернів, Торського та Серебрянського лісу. Вісім атак відбито українськими захисниками. Ще точаться бої біля Греківки, Тернів та у Серебрянському лісі. Наші воїни на напрямку здійснюють заходи для нарощення стійкості оборони.

На Краматорському напрямку штурмові дії ворога поблизу Кліщіївки успіху не мали. Тривають боєзіткнення у районах Григорівки та Часового Яру.

Найгарячіша обстановка залишається на Покровському напрямку. Ворог не полишає спроб відшукати слабкі місця в нашій обороні, безперервними штурмовими діями намагається вклинитися в бойові порядки українських підрозділів. Сьогодні здійснив 42 атаки, 32 з яких відбито. Тривають бої в районах Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Сокола. Сили оборони вживають заходів щодо недопущення просування противника. Попередні втрати агресора за сьогодні на цьому напрямку склали майже 300 окупантів вбитими та пораненими. Знищено одну бойову броньовану машину, чотири автомобіля та три ворожі гармати.

На Курахівському напрямку на цей час доби кількість бойових зіткнень збільшилась до 11. Окупанти концентрують зусилля у напрямку Красногорівки, де три їх атаки відбито, а чотири – ще продовжуються. Біля Георгіївки та Парасковіївки активність ворога успіху не досягла. Вживаються заходи щодо недопущення просування окупантів.

На Придніпровському напрямку російський агресор тричі атакував наші підрозділи на лівому березі Дніпра. Успіху не мав.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

18.06.2024