844-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:00 За минулий тиждень, з 9 по 16 червня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 758 російські атаки (позаминулого тижня – 723), при цьому знищено 7750 одиниць особового складу (позаминулого – 8700): у середньому 10,2 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,0).

Найбільше атак було на Покровському напрямку (197, позаминулого тижня – 193).

 

 

 

 

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Впродовж дня ворог інтенсивно нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи, аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Наші захисники дають гідну відсіч окупантам, нищать особовий склад і техніку. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 88.

На Харківському напрямку російські загарбники двічі атакували в районі Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили один штурм противника, ще один – триває. По Вовчанських Хуторах ворожа авіація зі сторони Бєлгорода (рф) завдала два удари шістнадцятьма НАРами.

На Куп’янському напрямку наші оборонці стримують натиск ворога біля Берестового та Степової Новоселівки. На даний час там триває два боєзіткнення. По селу Піски-Радьківські окупаційні війська завдали удару керованою авіаційною бомбою, по Синьківці вдарили шістнадцятьма НАРами.

На Лиманському напрямку впродовж дня противник 10 разів атакував в районах Макіївки, Невського, Дружелюбівки та Греківки. Активно застосовує авіацію, зокрема завдав три удари шістьма КАБами по Дружелюбівці, ще два удари, теж шістьма КАБами, – по Шийківці. Українські воїни три штурмові дії відбили, ще сім боєзіткнень тривають.

За попередньою інформацією, сьогодні втрати ворога на даному напрямку становили: 54 окупанти, одна ББМ та склад боєприпасів.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 36 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. 25 штурмів агресора успіху не мали, ще 11 атак тривають.

За сьогодні 10 бойових зіткнень відбулося на Курахівському напрямку. Наші оборонці відбили п’ять атакувальних дій ворога. Ще стільки ж продовжуються. Авіаційних ударів КАБами зазнали Гірник та Костянтинівка. За попередньою інформацією, сьогодні втрати ворога на даному напрямку становили 56 окупантів та одна станція РЕБ.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито п’ять атак російських загарбників в районі Кринок. Ситуація контрольована.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

19:25 Використання російських активів для потреб України не є "крадіжкою", заявила міністр фінансів США Джанет Єллен. За її словами, немає "жодних юридичних проблем" з кредитом, забезпеченим російськими активами.

 

 

18:50 17 червня стабілізаційні відключення планують застосовувати з 08:00 до 24:00, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Як зазначається, збільшення часу відключень прогнозовано вищим споживанням на початку робочого тижня. Про зміни щодо графіків будуть повідомляти окремо.

 

 

18:05 Зеленський під час офіційного візиту до Саудівської Аравії обговорював із прем'єр-міністром Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом питання проведення наступного Саміту миру в цій країні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

 

17:30 Якщо РФ братиме участь у другому Саміті миру, то це буде знаком того, що вона хоче завершити війну та встановити мир, вважає Зеленський.

"Стосовно війни я б не думав, що буде у 2025 році тощо. Все залежить від двох речей: нашої сили на полі бою, а також сили політичної та дипломатичної роботи. Що стосується дипломатичної роботи, якщо нам все вдасться... Не все, а майже все, то ми дійдемо до другого саміту".

 

 

16:45 Учасники Саміту миру офіційно опублікували спільне комюніке. Вони підтвердили відданість утриманню від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, принципам суверенітету, незалежності й територіальної цілісності всіх держав, включно з Україною. В комюніке також наголошується на трьох важливих аспектах:

1) По-перше, будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.

2) По-друге, глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

3) По-третє, усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

 

 

16:10 Другий саміт миру відбудеться за місяці, а не роки, заявив Зеленський. Президент зазначив, що вже триває підготовка до другого Саміту миру, і є країни, які оголосили про свій інтерес прийняти другий Саміт.

"Перший і другий саміти миру повинні об'єднати нашу спільну роботу щодо деталей миру в стані війни. І ми не маємо часу на довготривалу роботу. Рух до миру означає діяти швидко. Підготовка займе місяці, не роки. Тому коли план дій щодо миру буде готовим і кожен крок буде пропрацьованим, відкриється шлях до проведення другого Саміту миру, а отже і для завершення цієї війни задля справедливого та тривалого миру".

 

 

15:35 Норвегія надає 103 млн доларів на відновлення енергетики України, заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре. За словами прем’єра, Норвегія сподівається, що це нове фінансування "дозволить пом'якшити частину збитків і забезпечити електроенергію в Україні".

 

 

15:00 Підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 держав та 4 організації, повідомляє "Радіо Свобода". Серед країн, які не підписали комюніке – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати.

 

 

14:25 Винищувачі F-16 від Данії надійдуть в Україну найближчим часом, заявив Зеленський після зустрічі з прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен.

"Вдячний Метте Фредеріксен за участь у Саміті миру та активне сприяння Данії в залученні країн Глобального Півдня до реалізації "формули миру". Під час зустрічі ми мали можливість обговорити перебіг підготовки до передачі данських літаків F-16, які надійдуть в Україну найближчим часом".

 

 

13:40 Трамп розкритикував масштаби підтримки України, пригрозивши згорнути подальшу допомогу в разі перемоги. У своїй промові на передвиборчому заході у Детройті Трамп розкритикував допомогу Україні, запити якої "ніколи не припиняються". 

"Я вирішу питання з цим ще до того, як зайду у Білий дім як президент. Ще будучи обраним президентом, я вирішу питання з цим".

 

 

13:05 Текст підсумкової декларації Саміту миру збалансований і в документі враховані всі принципові позиції України, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Міністр наголосив: українська влада розуміє, що "настане момент, коли треба буде говорити з Росією".

 

 

12:30 Агентство Reuters опублікувало текст спільного комюніке Саміту миру. Згідно з опублікованим документом, основними пунктами є:

- повернення ЗАЕС під повний суверенний контроль України;

- відновлення доступу до морських портів на Чорному та Азовському морях;

- звільнення всіх військовополонених та цивільних.

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулося 118 бойових зіткнень.

Загалом вчора ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням восьми ракет, 47 авіаційних ударів (зокрема скинув 66 КАБів), здійснив понад 4000 обстрілів, 102 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Варто наголосити, що від початку червня російські окупанти вже застосували по наших військових об’єктах та цивільній інфраструктурі понад 1050 керованих авіаційних бомб.

Минулої доби загальні втрати окупантів становили 1160 осіб. Знищено шість ворожих бойових броньованих машин, 58 артилерійських систем, одну РСЗВ, 11 БпЛА оперативно-тактичного рівня, три ракети, 56 автомобілів та три одиниці спеціальної техніки.

 

 

10:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 61 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

232,8% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  88,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

316,1% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

451,6% артилерійських систем (з них 8,7% за минулий тиждень),

 99,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 60,7% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:5Станом на 06:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 8 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• На ініційованому Україною Глобальному саміті миру в Швейцарії кілька високопоставлених західних чиновників зробили заяви, які мимохіть підіграли поточним російським інформаційним операціям, зображуючи Росію як таку, що зацікавлена в легітимних і добросовісних переговорах, ймовірно, частково через зусилля російського президента Путіна, спрямовані на підрив саміту через ретельно сплановане повторення його безкомпромісних вимог щодо капітуляції України 14 червня.

• Рупори Кремля посилили інформаційні операції, спрямовані на дискредитацію та зрив Глобального саміту миру.

• Перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк повідомив, що в Україну почала надходити західна військова допомога, але вона, ймовірно, не буде масштабною і не зможе суттєво вплинути на ситуацію на фронті ще кілька тижнів або місяців.

• Голова партії "Єдіная Россія" Мєдвєдєв офіційно замінив секретаря партії Турчака на виконувача обов'язків повноважного представника президента Росії в Уральському федеральному окрузі Якушева.

• Президент Росії Путін готує групу довірених і пов'язаних з Кремлем "ветеранів", які займуть державні посади, ймовірно, в спробі заспокоїти російських військовослужбовців і внутрішніх прихильників війни в Україні.

• Шведські військові оголосили 15 червня, що російський тактичний винищувач-бомбардувальник Су-24 тимчасово порушив повітряний простір Швеції на схід від південного краю Готланду 14 червня, ймовірно, в рамках зусиль, спрямованих на те, щоб відмовити європейські держави від участі в НАТО та інших міжнародних інституціях, що підтримують Україну.

• Елементи російського Балтійського і Тихоокеанського флотів беруть участь в окремих військово-морських навчаннях.

• Розслідування Financial Times, опубліковане 12 червня, виявило, що російські чиновники виставили на всиновлення українських дітей, яких Росія примусово депортувала з окупованої України до Росії у 2022 році.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 91 бойове зіткнення.

Найгарячіша обстановка сьогодні протягом дня залишалася на Покровському напрямку.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетних та 39 авіаційних ударів із застосуванням 48 КАБів, задіяв 423 дрони-камікадзе. Здійснив понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку протягом дня українські захисники успішно зупинили шість спроб противника покращити своє становище в районах Вовчанська та Тихого.

На Куп’янському та Лиманському напрямках загалом кількість бойових зіткнень збільшилась до 15. Ворог намагався відтіснити Сили оборони з позицій в районах Петропавлівки, Піщаного, Андріївки, Греківки, Макіївки, Невського та Серебрянського лісу. 12 атак наразі відбито, три боєзіткнення тривають в районах Греківки та Невського. Ситуація під контролем українських захисників та захисниць.

Сіверський напрямок. Чотири рази невдало ворог намагався атакувати наші позиції в районах Верхньокам’янського та Роздолівки.

Також успіху не мали чотири спроби витіснити наших оборонців в районах Григорівки, Часового Яру та Кліщіївки на Краматорському напрямку.

На Покровському напрямку досі гаряче. Від початку доби кількість боєзіткнень збільшилась до 33. Найбільша активність противника зберігається з району Очеретиного. Ворог не полишає спроб вклинитися в наші бойові порядки поблизу Новоолександрівки, Євгенівки, Воздвиженки, Калинового, Сокола, Новоселівки Першої, Карлівки та Уманського. Силами оборони уже відбито 25 атак агресора, вісім боїв іще тривають. Попередньо, за поточну добу на зазначеному напрямку втрати окупантів складають 232 особи, з них 86 – безповоротні. Знищено одну бойову броньовану машину, два міномети на п’ять автомобілів. Пошкоджено три гармати, міномет та автомобіль.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 11 штурмових дій в районах Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Побєди, Парасковіївки, Новомихайлівки та Костянтинівки. Наразі, дев’ять атак успішно відбито. Напруженою залишається обстановка в районі Красногорівки, де на даний час тривають два боєзіткнення. Сили оборони вживають заходів щодо недопущення просування окупантів вглиб території України.

У порівнянні з минулою добою, активність російських окупантів на Времівському напрямку збільшилася втричі. За сьогодні агресор десять разів штурмував передній край оборони в районах Водяного, Урожайного та Старомайорського. Ситуація напружена. Вживаються заходи щодо стабілізації обстановки.

На Оріхівському напрямку успіху не мали три атаки ворога в районах Малої Токмачки та Роботиного. Втрат позицій та територій не допущено.

На Придніпровському напрямку чергова спроба ворога атакувати позиції наших воїнів в районі Кринок зазнала невдачі.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

16.06.2024