840-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 89.

Окупанти продовжують застосовувати авіацію, зокрема КАБи, та атакувати на кількох напрямках, найбільш активно - на Покровському . Сили оборони тримають рубежі та вживають всі необхідні заходи для недопущення прориву нашої оборони.

Сьогодні на Харківському напрямку противник безуспішно намагався просунутися вперед п’ять разів. За попередньою інформацією, сьогодні ворог тут втратив понад 90 військовослужбовців. Знищено одну бойову броньовану машину, одну артсистему, п’ять одиниць автомобільної техніки та одну одиницю спеціальної. Пошкоджено шість артилерійських систем, один автомобіль та шість одиниць спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку окупанти активізувалися в районі Тернів. Загалом за день на напрямку відбулося 12 бойових зіткнень, 5 з яких ще триває. Ворог зазнає втрат.

На Сіверському та Краматорському напрямках кількість штурмових дій окупантів зросла до 13 і восьми відповідно. Загалом, за попередніми даними, агресор втратив на цих напрямках 73 особи загиблими та 122 - пораненими. Силами оборони знищено чотири російські бойові броньовані машини, сім автомобілів та одну гармату. Пошкоджено танк, три ББМ, дві одиниці автомобільної техніки та чотири артсистеми.

Досі найгарячіше на Покровському напрямку. З 31 атаки ворога 12 іще тривають. Боєзіткнення проходять в районах Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Сокола, Новопокровська та Нетайлового.

На Курахівському напрямку тривають бої в районі Красногорівки. Наразі це вже сьома спроба ворога покращити на напрямку своє положення за сьогодні.

На Придніпровському напрямку вдруге за сьогодні точаться бої в районі Кринок. Наші захисники тримають зайняті позиції.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:20 Зеленський прибув з неоголошеним візитом до Саудівської Аравії. На зустрічі з прем'єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом сторони обговорили підготовку до Глобального саміту миру, його очікувані результати та їхню можливу імплементацію, наближення справжнього миру для України.

 

 

19:45 США запровадили санкції щодо Національного клірингового центру та Московської біржі, повідомили у Мінфіні США. Як зазначається, США оголосили про розширення санкційного переліку проти РФ, додавши до нього понад 30 фізичних осіб і понад 200 юридичних осіб.

"Казначейство США націлене на архітектуру російської фінансової системи, яка була переорієнтована на сприяння інвестиціям в оборонну промисловість та придбання товарів, необхідних для продовження агресії проти України.

Казначейство також націлене на більш ніж десяток транснаціональних мереж, які відмивають золото для російського виробника золота, підтримують російське виробництво безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та закуповують чутливі та критичні товари, такі як матеріали для російської програми хімічної та біологічної зброї, обладнання для боротьби з БПЛА, верстати, промислове устаткування та мікроелектроніку.

Сьогоднішні дії також передбачають подальші кроки, спрямовані на обмеження майбутніх доходів Росії від скрапленого природного газу."

 

 

19:10 13 червня по всій Україні будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 20:00 до 22:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують 80% електроенергії для своїх потреб, не обмежується.

 

 

18:35 Росія завдала ракетного удару по Кривому Рогу, повідомив Зеленський. За словами міністра МВС Ігоря Клименка, наразі відомо про 8 загиблих внаслідок удару, щонайменше 21 людина постраждала.

 

 

18:00 США та Україна підпишуть безпекову угоду 13 червня, пише CNN з посиланням на джерела. Як повідомляється, безпекова угода зобов'язуватиме США протягом 10 років продовжувати навчання українських Збройних Сил, розширювати співпрацю у виробництві озброєнь і військової техніки, продовжувати надавати військову допомогу і посилювати обмін розвідданими. Водночас угода між США й Україною не міститиме конкретних грошових зобов'язань щодо підтримки оборони України.

 

 

17:25 У Раді зареєстрували законопроєкт з концепцією "економічного бронювання", повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Законопроєкт передбачає, що кожен суб'єкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тисяч гривень на місяць за працівника, має можливість його забронювати. Як наголосив Наталуха, законопроєкт є результатом піврічної роботи великої команди людей, яка проводили консультації, моделювали різні сценарії та вели діалог як з урядовцями, так і з бізнесом.

 

 

16:50 Внаслідок атаки 8 червня було одразу вражено два російські літаки Су-57, повідомив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в ефірі телемарафону. За словами Юсова, таких літаків у росіян менш ніж десять.

"Стосовно ураження Су-57 на території держави-агресора, це майже 600 км від лінії нашого кордону.

Ми не коментували офіційно, чия це операція, ну але аналітики можуть робити свої припущення. Отже, стосовно підтвердження ураження ми можемо говорити про те, що один Су-57 значно пошкоджений, а інший ушкодження має легші, ймовірно його можливо відновити в швидші терміни.

Тим не менше, факт: уперше вражено літаки Су-57 і вперше вражено одразу два такі "наднові" російські винищувачі — гордість рашистських космічних сил, які піддаються ураженню".

 

 

16:15 Вірменія вийде з Організації договору про колективну безпеку, заявив прем'єр Вірменії Нікол Пашинян. За словами прем’єра, деякі члени ОДКБ не виконали договірних зобов'язань і "спланували війну проти нас разом із Азербайджаном". Водночас Пашинян не уточнив, коли такий крок буде ухвалений.

 

 

15:40 Орбан домовився з Столтенберґом не блокувати рішень Альянсу. Натомість Угорщина не братиме участь у підтримці НАТО для Києва. За словами генсека НАТО, партнери Альянсу домовляться про довгострокові фінансові зобов'язання щодо надання військової підтримки: "Це забезпечить передбачуваність і підзвітність, яких потребує Україна. Прем'єр-міністр Орбан чітко дав зрозуміти, що Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і я приймаю цю позицію".

 

"Сьогодні ми отримали гарантію, що коли мова йде про російсько-українську війну, ми не повинні брати в ній участь. Угорщина не буде надавати кошти або персонал для цієї війни. Територія Угорщини також не буде використовуватися для будь-якої участі в цій війні", — сказав Орбан.

 

 

15:05 ЄУ запровадить 38% додаткового мита на електромобілі з Китаю, пише Bloomberg. Зазначається, що китайські виробники електромобілів все агресивніше просуваються в Європу на тлі внутрішньої цінової війни і багаторічного лідерства в цій технології. Водночас Китай дав зрозуміти, що готовий до дій у відповідь, погрожуючи заходами в сільському господарстві, авіації та автомобілях з великими двигунами.

 

 

14:30 Німецька збройова компанія Rheinmetall домовилася з Києвом про початок виробництва бойових машин піхоти Lynx в Україні, пише Handelsblatt. За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, перший Lynx буде виготовлений вже цього року.

 

 

13:55 Нідерланди розглядають передачу Україні додаткової системи Patriot, заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен в інтерв’ю ЄП. За її словами, всі проєкти з підтримки України вже у роботі, і вони збережуться й за нового уряду, який невдовзі прийде до влади. Оллонгрен додала, що Нідерланди також дають дозвіл вражати цілі на російській території з винищувачів F-16, "оскільки це відповідає праву Києва на самооборону в загарбницькій війні".

 

 

13:20 Україна залучила фінансування від Європейського інвестиційного банку та Єврокомісії на 1 млрд євро, повідомили у Міністерстві економіки України. Кошти будуть спрямовані на підтримку українського бізнесу та відновлення місцевої критичної інфраструктури.

 

 

12:45 Дмитро Плетенчук йде з посади речника пресцентру Сил оборони півдня. Як зазначається, на посаду його призначили 22 квітня цього року — тепер Плетенчук повертається до обовʼязків речника Військово-морських сил ЗСУ.

"Так було сплановано від початку. Прошу не шукати ніяких подвійних сенсів або "зрадоньки". Свій функціонал в якості "кризового менеджера" я виконав".

 

 

12:10 США розширять санкції щодо продажу напівпровідникових мікросхем у Росію, пише Reuters з посиланням на джерела. Розширення санкцій націлені перешкодити стороннім продавцям у Китаї. За словами джерел, адміністрація президента США оголосить, що розширює чинний експортний контроль, включивши в нього товари під американським брендом, а не тільки ті, що вироблені в США.

 

 

11:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

11:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 98 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, минулої доби ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари, із застосуванням чотирьох ракет, здійснив 59 авіаційних ударів (зокрема, скинув 98 КАБів) та близько 4000 обстрілів (112 з них із реактивних систем залпового вогню).

Вчора українські Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 20 районів зосередження особового складу та техніки противника.

У підсумку, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали 980 осіб. Також ворог втратив дев'ять танків, 11 бойових броньованих машин, 46 артилерійських систем, два засоби ППО, 19 БпЛА ОТР, дві ракети, 60 автомобілів та дві одиниці спеціальної техніки.

 

 

11:35 У найближчі 10 років для відновлення української медичної системи потрібно понад 14 млрд доларів, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Міністр зазначив, що за понад 27 місяців внаслідок російських атак було пошкоджено 1618 медзакладів та ще 214 зруйновані повністю й відновленню не підлягають. Водночас наразі отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнування лікарень на тимчасово окупованих територіях неможливо.

"Ціна відновлення медичної сфери України після наслідків повномасштабної війни, які зафіксовані вже зараз, становить більш ніж 14 мільярдів доларів на найближчі 10 років. Однак Росія намагається знищити не лише наші лікарні, а й руйнує наші "швидкі", аптеки, вивозить обладнання та ліки, вбиває наших медиків. Загальні втрати медичної сфери від війни колосальні — це щонайменше 17,8 мільярда доларів".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 13 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55 Сьогодні застосування графіків погодинних відключень попередньо планується з 15:00 до 23:00, повідомили в Міненерго.

 

 

10:50 Через негоду на 8-му ранку було знеструмлено 237 населених пунктів. Зокрема 117 – у Київській області, 46 – у Чернігівській, 42 – у Хмельницькій, 14 – у Черкаській, 13 – у Житомирській та 5 – у Сумській області.

 

 

10:45 Вчора у західному регіоні внаслідок пошкодження, що сталося під час грози на території Угорщини, відключалась високовольтна повітряна лінія, повідомили в Міненерго. Її вивели в аварійний ремонт та до вечора включили в роботу.

 

 

10:35 Президент США Джо Байден після низки зустрічей і дебатів прийняв рішення про відправку в Україну другого американського зенітно-ракетного комплексу Patriot, пише The New York Times.

 

 

10:20 Норвегія виділить 240 млн євро для України на заходи з протиповітряної оборони, повідомили в міністерстві закордонних справ країни.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

231,5% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  87,6% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

312,3% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

445,8% артилерійських систем (з них 9,8% за минулий тиждень),

 98,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 60,0% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Вночі російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши ракети повітряного, наземного базування, а також ударні БпЛА. Всього – 30 засобів повітряного нападу:

- 4 крилаті ракети Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл. РФ);

- 1 балістична ракета «Іскандер-М» (із ТОТ Криму);

- 1 аеробалістична ракета Х-47М2 «Кинджал» (з повітряного простору Тамбовської обл. РФ);

- 24 ударні БпЛА типу «Shahed» (район пусків – Єйськ, Приморсько-Ахтарськ РФ).

У результаті протиповітряного бою збито 29 повітряних цілей:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (100%);

- 4 крилаті ракет Х-101/Х-555 (100%);

- 24 ударних БпЛА типу «Shahed» (100%).

Протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській (11 збитих БПЛА), Київській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Вінницькій областях.

За минулі сім днів було збито 98 із 108 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:1Станом на 06:50 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, а в Азовському дислокується 7 кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 24 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

 

 

08:55 У Київській області внаслідок нічної ракетної атаки одна людина поранена, спалахнули пожежі на промисловому об'єкті та складському приміщенні, пошкоджено приватний будинок, АЗС і гараж, повідомив начальник обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Західні союзники України продовжують надавати грошову та військову допомогу Україні, в тому числі системи протиповітряної оборони.

• Кремль продовжує докладати зусиль для кодифікації правових інструментів і репресивних заходів, спрямованих на запровадження широкої цензури щодо іноземців та іноземних організацій в Росії.

• Відомий російський канал мілблогерів, нагороджений Кремлем, оголосив про відкриття другої «медіа-школи» в киргизстанському Бішкеку, що, ймовірно, має на меті сприяти зусиллям Кремля з розширення його впливу в міжнародному інформаційному просторі, зокрема в Центральній Азії.

• Данська влада заарештувала дансько-російського громадянина, звинуваченого у зв'язках з російськими спецслужбами, які, ймовірно, є частиною постійних зусиль Кремля, спрямованих на активізацію гібридної кампанії проти західних країн.

• Кремлівська стрічка новин ТАСС повідомила 11 червня, що колишній начальник Військової академії міністерства оборони Росії Молчанов був призначений заступником секретаря ради безпеки Росії.

• У Баренцевому морі Росія, ймовірно, зазнала пошкодження або знищення військового корабля.

• Білоруські чиновники продовжують афішувати свою причетність до незаконної депортації українських дітей до Білорусі та перевиховання їх за білоруськими програмами.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ситуація на деяких ділянках фронту залишається напруженою, але контрольованою. Станом на 22:00 відбулося 90 бойових зіткнень. Наші оборонці протидіють численним спробам противника атакувати та просуватися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії бойового зіткнення.

Ракетні війська і артилерія Сил оборони протягом доби уразили 20 районів зосередження особового складу противника.

Протягом доби ворог завдав по території України три ракетних удари (із застосуванням чотирьох ракет) та 55 авіаційних ударів (зокрема скинув 91 КАБ), задіяв 640 дронів-камікадзе. Крім того, окупанти здійснили понад 2800 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів із різних типів зброї.

На Харківському напрямку противник п’ять разів атакував позиції наших оборонців в районах Липців та Вовчанська. Всі атаки відбито. Агресор успіху не мав, ситуація контрольована.

На Куп’янському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала, напруга зберігається в районі Берестового, де на даний час триває бій. Наміри противника просунутися у бік Синьківки зазнали невдачі. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Лиманському напрямку ворог активізувався в районах Дружелюбівки, Невського, Греківки, Торського та Серебрянського лісу. Тринадцять атак успішно відбито. Три боєзіткнення ще тривають. Українські захисники стійко тримають позиції і не дають окупантам просунутися вперед. Ворог, за попередньою інформацією, сьогодні втратив 69 осіб вбитими та пораненими. Ще декілька окупантів здалися в полон.

Від початку доби на Краматорському напрямку російські загарбники 10 разів атакували наші позиції в районах Часового Яру, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Ситуація напружена. Окупанти не припиняють спроб просунутися в районі Часового Яру, де на цей триває ворожий штурм. Протягом доби, попередньо, ворог втратив 53 особи вбитими та пораненими. Також знищено танк, автомобіль і склад ПММ. Окрім того, пошкоджено чотири гармати російських терористів.

Найгарячіша ситуація сьогодні на Покровському напрямку, де ворог 24 рази атакував наші позиції, з найбільшою активністю в районі Новоолександрівки. 12 атак відбито нашими захисниками. Напруженою залишається обстановка поблизу Новоолександрівки та Сокола, де іще триває 12 боєзіткнень. Наші захисники стримують ворога, завдаючи значних втрат. За попередньою інформацією, за поточну добу загарбники втратили на цьому напрямку 240 осіб, з них 97 – безповоротно. Знищено дві бойових броньованих машини, автомобіль, дві гармати та наземна станція керування БпЛА. Пошкоджено бронемашину та п’ять артсистем противника.

На Курахівському напрямку наразі нараховується чотири спроби ворога витіснити наших воїнів з позицій в районах Красногорівки, Парасковіївки та Карлівки. Триває бій.

На Времівському напрямку противник, за підтримки авіації, двічі з початку доби невдало атакував в районах Старомайорського і Урожайного.

На Оріхівському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, відбулося шість бойових зіткнень, з найбільшою активністю ворога в районі Малої Токмачки. Ситуація напружена, вживаються заходи для стабілізації обстановки.

На Гуляйпільському та Придніпровському напрямках активність російських окупантів успіху не мала. Втрат позицій та територій наші воїни не допустили.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

 

12.06.2024