Фунти з Чарльзом III нарешті вийшли в обіг.

Чарльз III став лише другим британським монархом, чий портрет з'явився на банкнотах.

 

 

У середу, п’ятого червня, Банк Англії (Bank of England) запустив у готівковий обіг нові банкноти з портретом короля Чарльза III. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Нові банкноти поступово замінятимуть в обігу попередні, з портретом королеви Елізабет II, яка померла у вересні 2022 року. Це відбуватиметься у міру їхнього зносу, а зносяться вони нескоро, бо зроблені з гнучкого пластику.

 

Чарльз III став лише другим британським монархом, чий портрет з'явився на банкнотах. Вперше портрет монарха почали друкувати на паперових фунтах щойно 1960-го, коли на троні вже вісім років була Елізабет II.

 

На звороті купюр залишилися попередні портрети визначних осіб: на п'ятифунтовій купюрі – Вінстон Черчилль, на десятці – письменниця Джейн Остін, на двадцятці – художник Джозеф Тернер, на п'ятдесяти фунтах – математик Алан Т'юрінг. Банки Шотландії та Північної Ірландії за угодою з Банком Англії випускають власні шотландські й ірландські фунти, і на їхніх банкнотах ні монарха, ні цих знаменитих англійців немає.

 

«Це історичний момент: ми вперше змінюємо портрет суверена на наших банкнотах. Ми знаємо, що готівка важлива для багатьох людей, і ми прагнемо надавати банкноти до тих пір, поки люди їх потребуватимуть», – сказав керівник Банку Англії Ендрю Бейлі (Andrew Bailey).

 

Перші банкноти з Чарльзом III Банк Англії надрукував ще торік, але їх досі не випускали в обіг, бо не були переналаштовані автомати, які приймають готівку.

 

Тим часом частка закупів за готівку в Об’єднаному Королівстві, як і в багатьох інших країнах, за останні десять років стрімко падала. Ще 2013 року вона становила понад 50%, у 2022 скоротилася до 15%. Щоправда, 2023 року через велику інфляцію вона зросла до 19%.

05.06.2024