823-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Кількість бойових зіткнень від початку доби на фронтах російсько-української війни зросла до 83. Російські окупанти докладають максимум зусиль щоб прорвати нашу оборону. Різко, майже в два рази протягом дня, зросла активність ворога на Куп’янському напрямку. Не спадає вона і на Покровському.

Українські війська вживають заходів для утримання позицій та нищать наступальний потенціал ворога.

На Харківському напрямку без особливих змін. Ворог продовжує спроби покращити тактичне положення у районах Вовчанська і Липців. Біля останнього вдарив ще трьома КАБами. Загалом на півночі Харківщини сьогодні російські окупанти скинули уже 22 керовані авіабомби.

На Куп’янському напрямку продовжуються шість бойових зіткнень із 21 з початку дня. Ворожі штурмові дії тривають в районах Новоєгорівки, Петропавлівки, Берестового та Греківки. Окупанти не припиняють авіаударів – ще два відбулося по територіях поблизу Богуславки і Шийківки.

На Лиманському напрямку триває бій в районі Тернів. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку наразі відбулося вже 31 бойове зіткнення. Противник, за підтримки авіації, спрямовує основні зусилля в районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл та Уманське. Також завдав три авіаудари біля Скучного та Новоселівки Першої.

Продовжує бити керованими авіабомбами та некерованими авіаракетами на Времівському напрямку, біля Старомайорського, Урожайного і Ольгівського. Кількість боєзіткнень не змінилася.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

 

 

20:15 США будуть представлені на Саміті миру у Швейцарії наступного місяця, пише Reuters з посиланням на джерела. Однак наразі невідомо, хто з американських посадовців представлятиме країну.

 

 

19:30 РФ проводить в Європі масштабну диверсійну кампанію для зриву військових поставок Україні, пише The New York Times. Представники розвідки США і їхніх союзників відстежують збільшення кількості диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їхню думку, є частиною російської кампанії з підриву зусиль для військової підтримки України. За словами джерел видання, Росія намагається посіяти страх і змусити європейські країни посилити безпеку по всьому ланцюгу постачання зброї, що збільшує витрати і сповільнює темпи поставок.

 

 

18:45 У Києві розмістять шість міні-ТЕЦ, повідомив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко. Як зазначається, міні-ТЕЦ зможуть забезпечити близько 300 тисяч киян електроенергією, теплом і водою.

"До чого готується столиця - це важка зима, насправді важка зима. Ми розуміємо, що останні удари, які були зроблені ворогом по енергетичній системі України, вони викликають обмеження в енергопостачанні. Ми розуміємо, що Київ не є островом. Ми залежні також від об'єднаної енергосистеми України та такі ж обмеження будуть у нас. Відповідно, звичайно, що столиця готується до того, аби якимось чином принаймні мінімізувати ці обмеження, наскільки це можливо. От сьогодні ми говоримо про взагалі нову концепцію енергетики столиці. Це шість міні-ТЕЦ."

 

 

18:00 Сполучені Штати розглядають можливість посилення санкцій для європейських банків, які продовжують вести бізнес у Росії, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен. За її словами, санкції, пов’язані з діяльністю банків у РФ, будуть запроваджені лише тоді, "коли для цього будуть підстави".

 

 

17:15 Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський підтримав пропозицію дозволити Україні завдавати удари західною зброєю по території РФ, повідомляє The Guardian. Європа повинна навчитися краще грати в гру на ескалацію, зазначив він, змушуючи Путіна здогадуватися про свої наміри.

"Росіяни завдають ударів по українській електромережі, по зернових терміналах і газосховищах, по цивільній інфраструктурі. Російська операція проводиться зі штабу в Ростові-на-Дону. Окрім того, що Росія не використовує ядерну зброю, вона нічим себе не обмежує."

 

 

16:30 Шольц виступив проти використання Україною наданої західними союзниками зброї для ударів по Росії, повідомляє Tagesschau. Канцлер зазначив, що метою його політики щодо України є "запобігання переростанню конфлікту у велику війну". Також Шольц додав, що існують "чіткі правила поставок німецької зброї, які були узгоджені з Україною і які працюють".

 

 

15:45 Макрон вирушає до Німеччини з триденним державним візитом, пише Reuters. Як зазначається, це перший державний візит президента Франції до Німеччини за останні 24 роки. Найбільш значущою частиною візиту Макрона, як повідомляє агенція, є засідання уряду у вівторок в Мезеберзі, де уряди двох країн спробують знайти спільну мову з питань оборони і конкурентоспроможності.

 

 

15:10 Фон дер Ляєн закликала підготувати ЄУ до можливої війни й інвестувати в оборону. За словами президентки Єврокомісії, заходи зі зміцнення обороноздатності мають фінансуватися за допомогою коштів від внесків країн – членів ЄУ.

“Той, хто говорить і діє як Путін, не хоче миру, а має намір продовжувати. І саме тому так важливо, щоб ми послідовно підтримували Україну і зміцнювали нашу власну обороноздатність, адже якщо ми хочемо зберегти мир на нашому континенті, то ми повинні інвестувати в оборону”.

 

 

14:35 В Білому домі почали обговорювати рішення про надання Україні дозволу бити американською зброєю по території Росії, консенсусу немає, повідомив голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв. За його словами, у неформальних бесідах в кулуарах Парламентської асамблеї Альянсу американці кажуть, що у Білому домі вже "пішов процес" щодо дозволу Україні бити по території Росії американською зброєю.

 

 

14:00 Росія збирає нове угруповання біля кордону, заявив Зеленський. За словами Президента, російське угруповання формується біля кордону, за 90 кілометрів від Харкова і готуються до спроби наступальних дій.

"Саме Росія є єдиним джерелом агресії і постійно намагається розширити війну. Буквально зараз, цими днями, ми захищаємось за 60 кілометрів на північний схід від цього місця від чергової спроби російського наступу.

Росія готується до спроби наступальних дій і за 90 кілометрів звідси на північний захід – біля нашого кордону збирається ще одне угруповання військ. Той, хто все це робить, не хоче миру.

Чи хоче Росія діалогу? Україна має найбільший у світі досвід обману з боку Росії на перемовинах. Обману, який, зокрема, був прикриттям Росії для підготовки цієї війни".

 

 

13:25 У Литві проходить другий тур президентських виборів, повідомляє LRT. Участь у ньому беруть чинний президент країни Гітанас Науседа та прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте. В першому турі Науседа набрав 44,54% голосів виборців, Шимоніте – 19,94%.

 

 

12:50 За минулий тиждень, з 20 по 26 травня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 869 російських атак (позаминулого тижня – 937), при цьому знищено 8900 одиниць особового складу (позаминулого – 10 000): у середньому 10,2 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,7).

Найбільше атак було на Покровському (214 vs 262 позаминулого тижня), Бахмутському (168 vs 228), Куп'янському (133 vs 123) та Новопавлівському (118 vs 171) напрямках.

 

 

 

 

11:4Нинішній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська продовжують атакувати місто Вовчанськ в рамках наступу на північ Харківської області, який розпочався 10 травня 2024 року. За місто тривають бої, українські сили, які його захищають, відбивають більшість російських атак. Маючи під своїм контролем село Бугруватка, що на західно-південний захід від Вовчанська, російські війська намагаються встановити фізичний контроль над прилеглою переправою через річку Сіверський Донець, тим самим загрожуючи флангу і тилу українських сил, що обороняються в самому Вовчанську.

На Лук'янському напрямку російські війська продовжують здійснювати атаки в напрямку села Липці, але, за даними українського Генерального штабу, станом на вечір 22 травня 2024 року не досягли значного прогресу.

17 травня 2024 року президент Путін заявив, що російські війська створюють буфер або зону безпеки в Харкові, наразі це не вдалося. Фронт на півночі Харкова, ймовірно, стабілізувався, а російський територіальний контроль над ним фрагментований і не об'єднаний. Успіхи Росії на цьому напрямку будуть обмеженими протягом наступного тижня, оскільки початковий імпульс російських військ був стриманий українським опором.

 

 

11:35 Оперативна інформація від Генштабу станом на 10:00 26.05.2024 щодо російського вторгнення.

Протягом минулої доби відбулося 141 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 10 ракетних ударів 13 ракетами, 40 авіаударів (зокрема із застосуванням 56 КАБів), 1001 удар дронами-камікадзе (з яких fpv – 994). Також окупанти здійснили 3604 обстріли з різних видів озброєння, 96 з них – із РСЗВ. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони вразили два пункти управління, три райони зосередження особового складу та станцію РЕБ противника.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1110 осіб вбитими та пораненими. Також ворог втратив 12 танків, 17 бойових броньованих машин, 24 артилерійські системи, одну РСЗВ, літак Су-25, 11 БпЛА ОТР, 31 автомобіль та сім одиниць спеціальної техніки.

Уже з початку поточної доби на фронтах російсько-української війни відбулося 35 бойових зіткнень. Загарбники здійснили 529 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів. Ворог завдав три авіаудари із застосуванням трьох керованих авіабомб.

 

 

11:15 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Заступник начальника генерального штабу Росії генерал-лейтенант Вадім Шамарін був затриманий 23 травня 2024 року за підозрою в отриманні великого хабаря. Йому висунуто звинувачення за частиною 6 статті 290 Кримінального кодексу Росії (отримання хабаря в особливо великому розмірі).

• Це сталося після нещодавніх арештів інших високопосадовців міністерства оборони Росії, яких також підозрюють у корупції, а саме заступника міністра оборони Тімура Іванова та начальника управління кадрів Юрія Кузнєцова.

• Усі ці арешти відбулися після звільнення Сєргєя Шойгу з посади міністра оборони 12 травня 2024 року. Шамарін очолював управління комунікацій міноборони Росії з 2021 року. Один з його попередників на цій посаді, генерал-полковник Халіл Арсланов, також був притягнутий до кримінальної відповідальності за звинуваченнями в корупції ще в 2020 році. Корупція глибоко вкоренилася в російському МО, і цілком ймовірно, що відбудуться подальші арешти.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 112 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:30 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, повідомили в Міненерго. У денні години Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. З 20:00 до 24:00 застосовувалися обмеження споживачів. На поточну добу обмежень не планується, але на ситуацію можуть впливати погодні умови, а також рівень споживання електроенергії.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

224,2% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  85,4% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

294,0% автомобільної техніки (з них 5,5% за минулий тиждень),

420,4% артилерійських систем (з них 7,0% за минулий тиждень),

 97,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 57,9% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 28,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Кількість загиблих внаслідок учорашніх російських авіаударів по харківському гіпермаркету "Епіцентр" зросла до 12, з них 10 наразі невпізнані. Травмовані 43 особи, повідомили в Харківській облпрокуратурі.

 

 

09:40 Вночі російські війська завдали ракетно-авіаційного удару по Україні із застосуванням 14 ракет повітряного базування та понад трьох десятків ударних БпЛА, зокрема:

- 2 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із літаків МіГ-31К (пуски з повітряного простору Тамбовської області РФ);

- 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська область РФ);

- 31 ударного БпЛА «Shahed-131/136» (пуски – Приморсько-Ахтарськ, Єйськ РФ), мис Чауда (ТОТ Криму).

В результаті протиповітряного бою зенітними ракетними підрозділами, винищувальною авіацією, засобами РЕБ Повітряних сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України збито:

- всі 12 крилатих ракет Х-101/Х-555;

- всі 31 ударний БпЛА «Shahed-131/136».

Повітряні цілі знищувались у Миколаївській, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Вінницькій та Чернігівській областях.

За минулі сім днів було збито 112 зі 113 (99%) запущених по Україні БпЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські та російські джерела заявили, що українські сили дедалі більше відвойовують тактичну ініціативу на півночі Харківської області, й охарактеризували російські операції в цьому районі як оборонні, хоча російські війська, ймовірно, намагаються наблизити чисельність Північного угруповання військ до запланованої кінцевої чисельності перед тим, як, можливо, активізувати наступальні операції в цьому районі.

• Ймовірний передчасний початок російських наступальних операцій, схоже, підірвав російський успіх на півночі Харківської області.

• Російські війська продовжують використовувати свій безпечний повітряний простір для завдання руйнівних ударів по Харкову, ймовірно, в рамках зусиль, спрямованих на депопуляцію міста і деморалізацію українців.

• Повідомляється, що російські засоби радіоелектронної боротьби вплинули на ефективність окремих західних систем озброєнь в Україні у 2023 році, в той час як Україна і Росія продовжують змагатися в технічній гонці між наступальними й оборонними технологіями.

• Посол Росії в США Антонов в інтерв'ю Newsweek від 25 травня категорично відкинув легітимність Президента України Зеленського і виклав максималістські умови Росії для мирних переговорів.

• Росія, ймовірно, допомагає Північній Кореї розбудовувати свою оборонно-промислову базу в обмін на постачання північнокорейських боєприпасів, а американські посадовці, як повідомляється, вважають, що Росія також може постачати Північній Кореї військову техніку, зброю або технології.

• Міністерство оборони Росії другий рік поспіль скасовує щорічні міжнародні змагання «Армійські ігри», що викликало радість серед критично налаштованих російських ультранаціоналістичних мілблогерів.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ситуація на фронті залишається напруженою, але контрольованою Силами оборони. Наші воїни продовжують рішуче протидіяти спробам російських окупантів просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання загарбниками планів наступу.

Від початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, ворог завдав по території України п’ять ракетних (із застосуванням восьми ракет) та 34 авіаційні удари (49 КАБами), застосував 381 дрон-камікадзе. Також ворог здійснив 2433 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку сьогодні відбулося 13 бойових зіткнень. Окупанти наносили ракетні удари та били керованими авіабомбами по Харкову. Загалом, ворог наніс по цивільній інфраструктурі та житлових масивах три ракетні удари із застосуванням шести ракет. Російські терористи, зокрема, вдарили ракетою по парку культури та відпочинку. Здійснили два скиди КАБів по будівельному гіпермаркету, внаслідок цього виникла пожежа будівлі. У результаті терористичних дій агресора постраждало мирне населення. На превеликий жаль є загиблі, поранені та зниклі безвісти цивільні люди. На цей час на Харківському напрямку ще тривають бойові дії в районах населених пунктів Нескучне та Стариця. Попередньо, втрати противника з початку доби на цьому напрямку склали 100 осіб. Знищено один танк, дві артилерійські системи та дві одиниці автомобільної техніки. Ще одну артилерійську систему та один автомобіль було пошкоджено.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень склала 14. Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка. Поблизу М’ясожарівки, Дружелюбівки та Невського ще тривають бої. Крім того, Сили оборони тут провели активні дії, мали успіх. Попередньо, загальні втрати противника протягом доби на цьому напрямку склали 47 осіб. Знищено одну ворожу МТЛБ, дві одиниці автомобільної техніки, станцію спостереження «Муром-П» та два склади боєприпасів, а також пошкоджено два танки та одну бойову машину піхоти.

На Лиманському напрямку підрозділи Сил оборони відбили п’ять атак російських окупантів в районах Тернів, Торського та Серебрянського лісу. Ситуація контрольована, втрат позицій не допущено.

На Сіверському напрямку кількість штурмових дій противники надвечір зросла до 13. Напружена ситуація залишається в районі Білогорівки, де ворог намагається вклинитися в нашу оборону. Водночас українськими захисниками проведено ряд заходів щодо посилення оборонних позицій.

На Краматорському напрямку російський агресор 12 разів атакував підрозділи Сил оборони в напрямку Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки. Успіху не мав. На даний час триває бій в районі Андріївки. Ситуація контрольована. Інтенсивно атакував ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня, подекуди за підтримки авіації із застосуванням КАБів, агресор здійснив 23 штурмових дії та намагався наростити значні зусилля із вогневого контролю практично уздовж всієї лінії зіткнення. В районі Новоолександрівки тривають інтенсивні бої. Силами оборони проводяться заходи щодо стабілізації обстановки. Попередні втрати противника на цьому напрямку склали майже 200 окупантів вбитими та пораненими. Знищено один ворожий літак Су-25, три БМП та три БТР. Водночас пошкоджень зазнали три танки окупантів, один БТР, два міномети та три одиниці автомобільної техніки.

Спочатку доби напружена ситуація також була на Курахівському напрямку. На цей час тут нараховується 14 бойових зіткнень. Загарбники намагаються просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка та Водяне. Сили оборони вживають невідкладних заходів щодо стабілізації обстановки та стримування ворога, що переважає. Попередні втрати противника на цьому напрямку склали: майже 90 окупантів вбитими та пораненими. Знищено одну БМП, одну МТЛБ та три одиниці автомобільної техніки. Також пошкоджено один танк.

На Времівському напрямку противник здійснив одну безуспішну спробу прорвати оборону наших військ у напрямку Старомайорського. Успіху не мав.

На Оріхівському напрямку противник тричі атакував і зазнав невдачі в районах Роботиного та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку окупанти безуспішно намагалися дев’ять разів відтіснити наші підрозділи від Кринок. В ході боїв російські загарбники успіху не мали, втрат наших позицій не допущено.

Українські воїни завдають окупантам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці. На визначених напрямках здійснюють заходи щодо покращення тактичного положення.

 

 

26.05.2024