820-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На цей час окупанти здійснили вже 79 атак на позиції наших підрозділів. Найбільше боєзіткнень сьогодні відбулося на Покровському напрямку, майже стільки ж боїв зафіксовано на Куп'янському напрямку.

Харківщина потерпає від ракетних та авіаційних ударів російських терористів. Страждають цивільні люди та підприємства. Керованими авіабомбами ворог продовжує рівняти із землею місто Вовчанськ та околиці. Також вдень від КАБів постраждали райони населених пунктів Білий Колодязь, Дергачі та Веселе.

На Харківському напрямку загарбники чотири рази намагалися просунутись вперед. Отримують жорстку відсіч. Тривають бої в районах сіл Стариця і Тихе. Ситуація контрольована. Втрати ворога уточнюються.

На Куп’янському напрямку кількість наступальних та штурмових дій загарбників зросла до 20. Майже половина з них ще триває.

На Лиманському напрямку відбито шість атак ворога біля Торського і Тернів. Російські загарбники скинули два КАБи – двічі ворожі Су-34 били в район Лимана.

На Краматорському напрямку загальна кількість спроб ворога покращити тактичне положення зросла до восьми. Ситуація контрольована.

На Покровському напрямку тривають дев'ять боєзіткнень, а ще 13 ворожих атак вже відбито. Свої дії у напрямку Калинового і Новоселівки Першої противник продовжує вести за підтримки авіації. Натомість, українські воїни полюють на ворога в повітрі – сьогодні знищено російський штурмовик Су-25.

На Курахівському напрямку сьогодні відбулося 10 бойових зіткнень. Зараз тривають бої у районі Красногорівки.

На Гуляйпільському напрямку загарбники завдали авіаудару у район Гуляйполя.

На Придніпровському напрямку ворог сьогодні сім разів безуспішно намагався витіснити наших воїнів з лівобережжя Дніпра.

На решті напрямків – без особливих змін.

 

 

20:25 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє пресслужба Президента. Ставка присвячена основним викликам на фронті, зокрема ситуації на Харківщині та на Донбасі. За словами Зеленського, на Ставці також розглядались дані щодо російської стратегії зриву Саміту миру.

 

 

19:50 Бійці 110-ої ОМБр імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський штурмовик Су-25. Це вже шостий збитий бригадою літак за останні кілька тижнів.

 

 

19:15 24 травня графіки відключення світла по всій Україні діятимуть протягом доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що причиною дефіциту електроенергії є дощова погода та щільна хмарність у більшості регіонів України, що заважає сонячним електростанціям працювати на максимальній потужності.

 

 

18:40 США мають намір виділити Україні додаткові 275 млн військової допомоги, пише AP. Згідно з джерелами агентства, пакет включає високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS), а також артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм.

 

 

18:05 "Альтернативу для Німеччини" виключили з ультраправої групи Європарламенту на тлі скандалів, пише Politico. Керівництво групи "Ідентичність та демократія" проголосувало за виключення німецької "АдН" за два тижні до голосування на виборах до Європейського парламенту. Зазначається, що причиною виключення партії став скандал довкола євродепутата від "АдН" Максиміліана Кра, який у нещодавньому інтерв'ю заявив, що "члени нацистської СС не обов'язково були злочинцями".

 

 

17:30 Понад 20 тисяч військових торік пройшли реабілітацію у медзакладах Міноборони, повідомила заступниця міністра оборони з питань соціального розвитку Наталія Калмикова. Станом на сьогодні загалом у медзакладах Міноборони розгорнуто 2600 реабілітаційних ліжок.

 

 

16:55 Польща посилює безпеку головного хабу військової допомоги Україні через дії РФ, пише Bloomberg. За словами міністра внутрішніх справ Томаша Семоняка, польська влада посилить безпеку навколо аеропорту Ряшів-Ясьонка, який обробляє до 90% військової допомоги Україні.

 

 

16:20 Одна з двох повітряних ліній живлення ЗАЕС відключилася, повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом". Зазначається, що у разі відмови останньої лінії живлення на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що загрожує розвитком аварії.

 

 

15:45 Країни ЄУ не можуть дійти згоди щодо нового пакета санкцій проти РФ, пише Financial Times. Згідно з джерелами видання, існують розбіжності навколо масштабу обмежувальних заходів, але, як зазначається, немає ідеологічного протистояння або безкомпромісних червоних ліній. Найбільша проблема стосується посилення санкцій проти танкерів, які Росія використовує для транспортування сирої нафти з неперевіреною страховкою та невідомими структурами власності, – проти подібних заходів виступили Греція, Кіпр і Мальта.

 

 

15:1В російській республіці Татарстан сьогодні вдень триває операція Головного управління розвідки МОУ з ураження об’єктів військово-промислового комплексу РФ за допомогою безпілотників, повідомили джерела в ГУР. Ударні дрони вже досягли Казані та Нижньокамська, де розташована низка стратегічно важливих підприємств, продукція яких використовується у воєнній галузі, вибухи лунають в Нижньокамську, евакуюють персонал із Нижньокамської ТЕЦ, "Нижньокамськвуглецю", "Оргсинтезу", "Танеко", "Таиф-НК", "Нижньокамськнафтохіму" та "Нижньокамськшини", припинили роботу обидва аеропорти російського регіону – в Казані та Нижньокамську.

Інформація про результати враження обʼєктів уточнюється.

 

 

14:55 87% жителів держав ЄС згодні з наданням гуманітарної підтримки постраждалим від війни українцям, 83% згодні з прийомом в ЄС людей, які тікають від війни, свідчать результати опитування Eurobarometer 3 та 28 квітня в 27 країн ЄС. 

72% громадян ЄС підтримують економічні санкції проти російського уряду, компаній та приватних осіб, а 70% згодні з наданням фінансової підтримки Україні.

60% схвалюють надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС та фінансування Євросоюзом закупівлі й постачання військової техніки в Україну.

 

 

 

14:30 Головному управлінню розвідки Міноборони України відомо, де розташовані бункери Путіна; відомо також, що він не пускає туди своїх двійників, заявив в ефірі телемарафону представник ГУР Андрій Юсов: "Своїх двійників він пускає на інші завдання, там, де з ними не так безпечно".

 

 

14:2Найближчим часом можуть змінитися умови перетину кордону для окремих категорій громадян, попередив речник ДПСУ Андрій Демченко.

 

 

13:45 КНР вважає необґрунтованими заяви британських політиків про передачу Росії зброї китайського виробництва для використання у війні проти України і засуджує подібні висловлювання як «безвідповідальні наклепницькі», заявив речник МЗС КНР Ван Веньбінь.

 

 

13:2Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 19 травня 2024 року українські сили здійснили скоординовану атаку на російський порт Севастополь з далекої відстані. Атака, яка з високою ймовірністю включала комбінацію безпілотників-камікадзе та ракет армійського тактичного ракетного комплексу (ATACM), майже напевно призвела до потоплення корвета класу «Каракурт» «Циклон».

• «Циклон» – один із чотирьох російських кораблів класу «Каракурт», оснащених ракетами «Калібр», які працюють у Чорному морі з 2022 року. Два з цих кораблів, ймовірно, були переведені в Каспійське море для безпечного завершення ходових випробувань після серії успішних українських атак. Четвертий корабель групи раніше був серйозно пошкоджений в результаті української атаки в листопаді 2023 року.

Хоча це навряд чи суттєво змінить вплив російського флоту на українські операції, це підкреслює постійну небезпеку для російських сил, що діють у Криму і Чорноморському регіоні, й постійний успіх України при проведенні скоординованих ударів.

 

 

12:50 Велика Британія надіслала в Україну пакет військової допомоги на суму 150 млн фунтів стерлінгів (понад 190 млн дол.) для посилення протиповітряної та морської оборони, заявив міністр оборони Британії Грант Шеппс. Сполучене Королівство разом із союзниками надіслали радари протиповітряної оборони, приманки і системи радіоелектронної боротьби вартістю 70 млн фунтів стерлінгів, ще 80 млн фунтів стерлінгів спрямували на невеликі човни, розвідувальні дрони та безпілотні надводні апарати.

 

 

12:30 Росія повністю не виводить своїх кораблів із тимчасово окупованого Криму через відсутність інших локацій для базування та страх показати свою капітуляцію, пояснив в ефірі телемарафону начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук:

"По-перше, у РФ не вистачає місця – немає інших локацій для цих кораблів. По-друге, якщо вивести з Криму весь флот, це буде виглядати трошки, як кажуть, "не комільфо". Тому що дозволити собі вивести кораблі з півострова – це капітулювати у якомусь сенсі щодо Криму. Тому, звісно, там залишатимуться деякі одиниці, але все це тимчасово".

 

 

12:05 Внаслідок щонайменше 15 ударів ракетами С-300, завданих зранку ЗС РФ по Харкову, чотири людини загинули, семеро постраждалих, повідомив міський голова Ігор Терехов.

 

 

11:50 Через збільшення фінансування на військові потреби в уряді обговорюють підвищення ставок військового збору та податку на додану вартість, пише Forbes Ukraine з посиланням на співрозмовників в уряді та Верховній Раді. Попередньо військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити і для ФОПів. Ймовірне підвищення ПДВ – на 2–3%.

 

 

11:30 Сьогодні аварійна допомога постачання електроенергії з трьох країн Європи буде застосовуватися з 09:00 до 17:00, повідомили в Укренерго.

 

 

11:25 Щільна хмарність в більшості регіонів заважає сонячним електростанціям працювати на максимумі своєї потужності в денні години, тому сьогодні заходи обмеження споживання електроенергії діють в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів протягом усієї доби – з 00:00 до 24:00, повідомили в Укренерго. Диспетчерський центр «Укренерго» довів до кожного обленерго обсяг визначеного для регіону ліміту споживання – при його перевищенні діють графіки погодинних відключень.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 71 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 10:00 23.05.2024 щодо російського вторгнення:

За добу, що минула, воїни Повітряних сил та ракетних військ і артилерії вразили чотири райони зосередження особового складу, два пункти управління, дві гармати, дві станції управління БпЛА, станцію РЕБ, зенітний ракетний комплекс С-400 та літак Су-25.

У підсумку минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1330 осіб. Також ворог втратив 11 танків, 27 бойових броньованих машин, 40 артилерійських систем, засіб ППО, літак, 45 БпЛА ОТР, одну ракету, 71 автомобіль та чотири одиниці спеціальної техніки.

Протягом минулої доби загалом зафіксовано 143 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах шість ракетних ударів із застосуванням семи ракет, 49 авіаударів (зокрема скинув 70 КАБів), понад тисячу ударів дронами-камікадзе (шахеди, Ланцети, fpv), 4567 обстрілів з різних типів озброєння, включаючи 164 застосування реактивних систем залпового вогню.

 

 

10:25 Сьогодні у ранкові та денні години на запит України буде здійснюватися аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі, також діють обмеження для споживачів, повідомили в Міненерго.

 

 

10:20 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Румунії, Словаччини та Польщі, повідомили в Міненерго. У денні години Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни. З 00:00 до 07:00, а також з 19:00 до 24:00 в усіх регіонах застосовувалися обмеження промислових та побутових споживачів.

 

 

10:15 Президент Володимир Зеленський у червні планує відвідати заходи на честь висадки союзних військ у Нормандії у Франції, де проситиме членів НАТО збивати російські ракети над Україноюпише Politico.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

223,1% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  85,0% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

291,9% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

417,4% артилерійських систем (з них 8,3% за минулий тиждень),

 96,7% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 57,8% засобів ППО (з них 1,0% за минулий тиждень),

 28,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Після поїздки до Києва держсекретар Ентоні Блінкен закликає президента Джо Байдена зняти заборону використовувати американську зброю на території Росії, пише New York Times. На слуханнях у комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу він заявив, що США не підтримують і не заохочують використання поставлених Україні західних озброєнь для ударів за межами української території, проте Україна сама ухвалює рішення про те, як ефективно розпоряджатися цією зброєю.

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії 21 травня запропонувало російському уряду переглянути морські кордони Росії в Балтійському морі таким чином, щоб ці кордони "відповідали сучасній географічній ситуації". Представники Кремля і міноборони Росії 22 травня заперечили, що Росія планує змінити морські кордони, але натякнули, що російський уряд розглядає можливість вжиття певних "безпекових" заходів у Балтійському морі. Західні офіційні особи зазначили, що Росія, можливо, переоцінює основи морських кордонів з метою перегляду морських зон у Балтійському морі.

• Кремль, схоже, розробляє систему легалізації статусу так званих "співвітчизників за кордоном", ймовірно, як частину своїх зусиль зі створення інформаційних умов для виправдання подальшої агресії та гібридних операцій за кордоном як "захисту" російських співвітчизників.

• Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив 22 травня, що розвідка США і Великої Британії має докази того, що Китайська Народна Республіка "вже надає або буде надавати" летальну військову допомогу Росії, але радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван поставив цю заяву під сумнів.

• Західні чиновники попередили, що російські спецслужби мають намір посилити диверсійну діяльність та інші гібридні операції проти країн – членів НАТО.

• Космічне командування США повідомило 21 травня, що Росія нещодавно запустила протисупутникову зброю, і це останнє повідомлення про те, що Москва має намір розгорнути підривний протисупутниковий потенціал.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян опосередковано звинуватив Росію і прямо звинуватив Білорусь у допомозі Азербайджану в підготовці до війни за Нагірний Карабах 2020 року на тлі погіршення вірмено-російських відносин.

• Нещодавно українські війська відвоювали територію поблизу Вовчанська та Часова Яру, а російські війська незначно просунулися вперед поблизу Вовчанська, Авдіївки, Донецька та Великої Новосілки.

• За повідомленнями, російські суди почали примусово госпіталізувати до психіатричних лікарень росіян, звинувачених у політичних злочинах, таких як поширення "фейкової" інформації про російських військових.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Наші війська продовжують жорстко протидіяти спробам російських окупантів просунутися в глибину території України, роблять усе можливе для відбиття його нападу на нашу державу. Сьогодні ворог концентрував свої зусилля у Харківській області, а також на Покровському та Курахівському напрямках. Сили оборони знають про плани ворога та роблять все, щоб їх зірвати.

Підрозділи авіації, ракетних військ і артилерії завдали вогневого ураження по чотирьох районах зосередження особового складу, двох пунктах управління, двох станціях управління БпЛА, одному засобу РЕБ, двох гарматах та ЗРК С-400. Інформація щодо результатів ураження уточнюється.

З початку доби відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав чотири ракетних удари п’ятьма ракетами, 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів та 376 ударів дронами-камікадзе, здійснив 3280 обстрілів позицій наших військ із застосуванням різних видів озброєння.

На Харківському напрямку відбито 8 атак противника в районах сіл Липці та Стариця. Тривають бойові дії на напрямку Плетенівка – Вовчанськ. Ситуація контролюється Силами оборони, наші захисники дають гідну відсіч.

Станом на зараз з початку цієї доби на Харківському напрямку противник втратив 87 військовослужбовців і 21 одиницю військової техніки, зокрема повністю знищено дві артсистеми.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 22 атаки загарбників. Ще тривають чотири бойові зіткнення в районах Берестового та Макіївки. Ситуація контрольована.

На Лиманському напрямку сьогодні відбито шість атак окупантів. Ворог успіху не мав.

На Сіверському напрямку тривають дві атаки противника у районі Виїмки. Ситуація контрольована. Поточної доби ще вісім спроб противника просунутись у напрямках Білогорівки та Верхньокам'янського успіху не мали.

На Краматорському напрямку кількість боєзіткнень зросла до 10. Сили оборони втримали позиції. За сьогодні окупанти втратили на напрямку 58 осіб вбитими та пораненими, знищено танк Т-90, дві БМД і чотири одиниці БМП-3. Ще дві таких броньованих машини піхоти пошкоджено.

На Покровському напрямку кількість атак зросла до 25. Зокрема ворог штурмовими групами та технікою намагається вклинитися в наші бойові порядки. Ситуація залишається напруженою – ще триває девʼять бойових зіткнень. За наявною інформацією, українські воїни знищили російський штурмовик Су-25.

На Курахівському напрямку тривають бойові дії в районі Георгіївки. Усього з початку доби ворог 18 разів атакував наші підрозділи в районах Новомихайлівки, Красногорівки, Костянтинівки та Парасковіївки.

На решті напрямків ситуація на цей час без особливих змін.

23.05.2024