819-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ворог продовжує атакувати вздовж майже всієї лінії фронту – загальна кількість наступальних і штурмових дій сьогодні вже зросла до 105. Найбільше боєзіткнень на цей час відбулося на Куп’янському напрямку. Сили оборони гнучко реагують на дії окупантів та вживають всіх необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ.

На Харківському напрямку всі 10 боєзіткнень відбулися у районі села Липці. Одне - ще триває. Всі ж сьогоднішні авіаудари ворог сконцетрував у районах Вовчанська та села Вільча. Скидав КАБи. Ситуація контрольована.

На Куп’янському напрямку наразі тривають бої у районах Синьківки, Берестового, Дружелюбівки та Греківки.

На Лиманському напрямку за сьогодні відбито шість атак ворога біля Торського і Невського. Російські загарбники скинули чотири КАБи – по одній авіабомбі в райони Серебрянського лісництва, Тернів, Ямполівки та Іванівки.

На Краматорському напрямку загальна кількість спроб ворога покращити тактичне положення зросла до восьми. Ситуація контрольована. До того ж, окупанти завдали ударів ракетами у район Новомиколаївки та скинули керовану авіабомбу біля Шумів.

На Сіверському напрямку зараз наші воїни відбивають три атаки неподалік сіл Білогорівка та Виїмка. Ворог скинув три КАБи біля Сіверська і Григорівки. Сьогодні на напрямку відбулося вже три авіаудари, із застосуванням НАРів та авіабомб.

На Краматорському напрямку відбито 5 атак загарбників. Ще три боєзіткнення продовжуються у районах Іванівського і Андріївки. Ситуація контрольована. Майже двома десятками некерованих авіаракет ворог вдарив неподалік Дружби, Північного і Диліївки.

На Покровському напрямку тривають 11 боєзіткнень, а ще 10 ворожих атак вже відбито. Російські терористи завдали авіаударів по районах Калинового, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Все інше – без змін.

На Курахівському напрямку сьогодні відбулося 18 бойових зіткнень. Зараз тривають бої неподалік Георгіїівки.

На Придніпровському напрямку ворог сім разів безуспішно намагався витіснити наших воїнів з лівобережжя Дніпра. Втрати окупантів уточнюються.

 

 

19:25 Прем'єр Британії оголосив дострокові парламентські вибори 4 липня. Сунак зазначив, що раніше в середу зустрівся з королем Британії й попросив його про розпуск парламенту, що є формальною процедурою, необхідною для оголошення дострокових виборів.

"Зараз для Британії настав момент обрати своє майбутнє. Вирішити, хочемо ми спиратися на досягнутий прогрес чи ризикуємо повернутися до вихідної точки без плану і впевненості".

 

 

18:50 З Білопілля та Ворожби на Сумщині евакуювали 1,5 тисячі людей, повідомив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону. Як зазначається, населення в основному залишається у межах Сумської області – хоча існує можливість виїхати до західних областей.

 

 

18:15 Китай запровадив санкції проти 12 американських виробників зброї, повідомляє міністерство закордонних справ КНР. В опублікованому пресрелізі зазначається, що протягом тривалого часу США нібито ігнорують "неупереджену позицію" Китаю щодо "української кризи", запроваджують "протиправні" односторонні санкції та вдаються до "залякування та економічного примусу". Під обмеження потрапили 12 американських компаній та їхніх керівників, зокрема такі компанії, як Lockheed Martin, Javelin Joint Venture, Raytheon Missile Systems, General Dynamics та інші.

 

 

17:40 54 делегації МАГАТЕ підтримали підготовлену Україною заяву про загрози ядерній і радіаційній безпеці, які створює Росія, повідомили у Міністерстві енергетики України. Зазначається, що заява закликає притягнути Росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці. За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, подібне рішення делегацій МАГАТЕ є ще одним кроком цивілізованого світу до витіснення РФ зі сфери атомних технологій. Наступним кроком, як зазначив міністр, мають бути санкції проти російської атомної галузі.

 

 

17:05 НАБУ і САП повідомили колишньому заступникові керівника Офісу президента України Андрію Смирнову про підозру в незаконному збагаченні, повідомили в НАБУ. За даними слідства, у період з 2020 по 2022 рр. посадовець набув активи вартістю 17,1 млн грн, маючи заощадження та офіційний дохід за цей період у розмірі понад 1,3 млн грн.

 

 

16:30 Із сайту уряду Росії зник проєкт закону про зміну морських кордонів у Балтійському морі, повідомляє Радіо Свобода. Зазначається, що в інтернет-архівах залишилася копія опису проєкту, який російське міноборони пропонувало до розгляду.

 

 

15:55 Американська і британська військові розвідки мають докази передачі Китаєм зброї Росії, заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

"Ми повинні бути стурбовані цим, тому що в перші дні цієї війни Китай хотів би представити себе як країну, що має стримувальний вплив на президента Росії Владіміра Путіна".

 

 

15:20 В Україну повертаються перші фахівці з обслуговування літаків F-16, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

 

 

14:45 Група конгресменів закликала міністра оборони Ллойда Остіна дозволити Україні атакувати цілі в Росії, відповідне звернення опубліковане Комітетом з розвідки Палати представників США. На думку конгресменів, українці не можуть ефективно захищатися через політику адміністрації Байдена. Водночас політики також закликати розширити тренування українців на американських винищувачах F-16.

 

 

14:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У квітні 2024 року Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур з початку війни, досягнувши 6,6 млн тонн. Це демонструє здатність України експортувати в односторонньому порядку через свій судноплавний коридор у Чорному морі. Пропускна спроможність чорноморських портів майже напевно досягла щомісячного обсягу експорту вищого, ніж у будь-який інший момент конфлікту, в тому числі в рамках Чорноморської зернової ініціативи (BSGI). У квітні 2024 року з українських чорноморських портів було відправлено приблизно 5,2 мільйона тонн із загального обсягу експорту зернових та олійних культур порівняно з піковим показником у 4,2 мільйона тонн в рамках BSGI у жовтні 2022 року.

З моменту запуску морського коридору в серпні 2023 року було здійснено близько 1600 транзитних перевезень суднами та експортовано 45 мільйонів тонн вантажів. Більшу частину цього обсягу становив експорт сільськогосподарської продукції понад 30 мільйонів тонн за 9 місяців. Решта це переважно залізна руда та металургійна продукція, яку раніше не можна було експортувати морем під час роботи ГСШП. Загалом це сприятиме відновленню економіки України у 2024 році.

Морські перевезення з України, ймовірно, є життєво важливими для глобальної продовольчої безпеки, оскільки експорт зерна з України може становити близько 9,7% світового експорту зерна в період з липня 2023 року по червень 2024 року. Хоча експорт сільськогосподарської продукції майже напевно залежить від чорноморських портів, на які припадає близько 78% обсягу, у вжитку залишаються й інші маршрути. Україна продовжує експортувати зернові й олійні культури річкою Дунай близько 15% за обсягом, залізницею близько 6% за обсягом, автомобільним транспортом менше 1% за обсягом.

 

 

13:40 У Верховній Раді України створили Тимчасову слідчу комісію щодо облаштування фортифікацій та закупівлі дронів. До складу ввійшли вісім депутатів від фракції "Слуги народу" та по одному представнику від усіх фракцій та груп ВРУ, Головою ТСК було призначено Миколу Задорожнього (фракція "Слуги народу").

 

 

13:15 Верховна Рада відхилила закон щодо адміністративної відповідальності за порушення комендантської години.

 

 

13:10 Уряд Швеції має намір забезпечити довгострокову підтримку України за допомогою трирічної військової підтримки (2024–2026 роки) на загальну суму 75 мільярдів шведських крон (6,5 млрд євро).

 

 

13:00 У Литві та Фінляндії відреагували на намір Росії в односторонньому порядку змінити морські кордони країни в Балтійському морі.

У міністерстві закордонних справ Литви заявили, що подібні дії Російської Федерації можна розглядати як “навмисну, цілеспрямовану, зростаючу провокацію, спрямовану на залякування сусідніх країн та їхніх суспільств”. Як зазначається, це ще один доказ того, що “агресивна і ревізіоністська політика Росії загрожує безпеці сусідніх країн і всієї Європи”. Литва запросить представника Росії для докладного пояснення і погодить відповідь зі своїми партнерами.

Керівниця МЗС Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що МЗС країни наразі “опрацьовує деталі”, і назвала внесення плутанини гібридним впливом, яким Фінляндію “не збити з пантелику”: “Конвенція ООН з морського права містить положення про визначення морських зон прибережних держав, в тому числі їх перегляд. Ми припускаємо, що Росія як учасник Конвенції діятиме відповідним чином. Слід пам'ятати, що внесення плутанини – це також гібридний вплив. Фінляндія не буде збита з пантелику”.

 

 

12:40 Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №10265 про єдину роумінгову зону з ЄС (Roam-Like-AtHomе/RLAH), що імплементує норми європейського законодавства з питань роумінгу. Тепер українці, які подорожуватимуть країнами Євросоюзу, користуватимуться національними тарифами мобільного зв'язку і не сплачувати додаткових коштів за послуги роумінгу. Громадяни ЄС, своєю чергою, матимуть такі самі права під час відвідування України.

 

 

12:10 Морські дрони СБУ “Sea Baby”, на які українці збирали кошти через платформу “UNITED24”, відтепер оснащені системами “Град” і вже активно знищують окупантів РФ. Позаминулої ночі “Sea Baby” СБУ спільно з ВМСУ ефективно відпрацювали з моря по позиціях росіян на Кінбурнській косі, повідомили джерела у спецслужбах:

“Наш “Sea Baby” – це не просто дрон, а багатофункціональна платформа, яка постійно вдосконалюється. Сьогодні ми можемо підтвердити, що вони оснащені реактивною системою залпового вогню і це технологічне рішення вже показує потужні результати. Тож ворога чекають нові сюрпризи. Працюємо, як завжди, ефективно”.

 

 

12:00 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 10:30 22.05.2024 щодо російського вторгнення:

"Протягом минулої доби загалом відбулося 117 бойових зіткнень, противник завдав чотири ракетні удари зі застосуванням  чотирьох ракет, 55 авіаційних ударів, під час яких скинув 84 КАБи, задіяв для ударів 927 дронів-камікадзе, із них 59 БпЛА «Shahed» та «Ланцет» і 868 FPV-дронів. Загарбники 4094 рази обстріляли позиції наших військ та мирні населені пункти з різних видів озброєння, зокрема 89 обстрілів відбулося із реактивних систем залпового вогню.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія уразили 16 районів зосередження особового складу, пункт управління, артилерійський засіб, два склад боєприпасів та дві РЛС противника".

 

 

11:45 Космічне командування США (USSPACECOM) допускає, що запущений Росією минулого тижня супутник є зброєю, здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті: РФ "розгорнула цю нову протикосмічну зброю на тій же орбіті, що й урядовий супутник США". Йдеться про розгортання на низькій навколоземній орбіті щонайменше 9 супутників, у тому числі "Космос 2576", який називають типом російського військового "інспекторського" космічного корабля. Ці супутники були виведені в космос російською ракетою-носієм "Союз", що стартувала з космодрому Плесецьк 16 травня. Служби США очікували запуску "Космос 2576" і повідомили союзників про свою оцінку супутника перед його розгортанням у космосі. У звіті розвідслужб США зазначається, що "Космос 2576" нагадував раніше розгорнуте Росією протикосмічне обладнання з 2019 і 2022 років. Станом на вівторок "Космос 2576" не наближався до супутника США, але космічні аналітики помітили, що він перебуває в тому ж орбітальному кільці, що й супутник Національного розвідувального управління США NRO USA 314, запущений у квітні 2021 року.

 

 

11:20 Сьогодні з 00:00 до 07:00 в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів діяли графіки погодинних відключень, повідомили в Укренерго. З 07:00 до 20:00 Диспетчерський центр «Укренерго» скасував обмеження споживання в усіх областях. Сонячна погода сприяє роботі промислових та дахових сонячних електростанцій, дефіцит в енергосистемі зменшився. Ввечері графіки погодинних відключень будуть діяти в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів з 20:00 до 24:00.

 

 

11:15 Вчора для подолання дефіциту в енергосистемі на запит «Укренерго» було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини. Також на запит оператора енергосистеми Польщі Україна з 11:00 до 15:00 приймала надлишки електроенергії з цієї країни. Сьогодні вночі, з 00:00 до 01:00 застосовувалась аварійна допомога з країн Європи, повідомили в Укренерго.

 

 

11:10 У західному регіоні вчора вимикалась високовольтна повітряна лінія, повідомили в Міненерго. Її вже включено в роботу, причина відключення з'ясовується. 

 

 

11:05 Вночі російські БПЛА атакували об’єкти енергетичної інфраструктури на північному сході. Пошкоджено обладнання. Знеструмлювались понад 518 тисяч споживачів у Сумській області, а також споживачі в окремих районах Харківщини та Чернігівщини. Станом на ранок відновлено енергоживлення 95% споживачів в усіх трьох областях. Тривають аварійно-відновлювальні роботи. 

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 104 населені пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 136 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Недавно уражений в Севастополі російський малий ракетний корабель "Циклон" за весь час перебування "в строю" так і не випустив жодної крилатої ракети, сказав речник Військово-морських сил, начальник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук, уточнивши, що цей корабель був єдиним у Чорному морі носієм крилатих ракет, який не запускав ракети після включення до складу ворожого флоту: "Він суто технічно не зміг пройти державні випробування. Навіть перед тим, як поставити в стрій, його два роки випробовували, не змогли запустити ракету".

 

 

10:25 Російська влада збирається ухвалити рішення про розширення територіальних вод країни в Балтійському морі поруч із державним кордоном із Литвою та Фінляндією, випливає з опублікованого проєкту постанови уряду РФ. Згідно з документом, який підготувало міноборони, Росія має намір оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області. Для цього буде змінено географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відміряють ширину територіального моря РФ, а також прилеглої зони біля узбережжя та островів, оскільки, мовляв, чинні географічні координати, встановлені постановою Радміну СРСР від 1985 року, "не повною мірою відповідають сучасній географічній ситуації": точки було зафіксовано "за морськими навігаційними картами дрібного масштабу", які, зі свого боку, ґрунтуються на роботах середини XX століття, а це "не дає змоги визначити зовнішню межу внутрішніх морських вод" РФ.

На кордоні з Фінляндією уряд РФ має намір скоригувати координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вігрунд, а також поблизу північного вхідного мису річки Нарва, випливає з додатка до постанови кабміну. На кордоні з Литвою під перегляд потрапила зона Куршської коси, райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійської коси. Внаслідок змін "буде встановлено відсутню раніше систему прямих вихідних ліній на південній частині російських островів у східній частині Фінської затоки, а також у районі м. Балтійськ і м. Зеленоградськ, що дає змогу використовувати відповідну акваторію як внутрішні морські води Російської Федерації; зміниться проходження державного кордону Російської Федерації на морі у зв'язку зі зміною положення зовнішнього кордону територіального моря".

Документ про перегляд кордону, який поки що офіційно не коментували МЗС Фінляндії та Литви, був представлений на громадське обговорення практично одночасно з початком навчань із застосування тактичної ядерної зброї.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

222,7% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  84,9% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

290,7% автомобільної техніки (з них 6,6% за минулий тиждень),

416,1% артилерійських систем (з них 8,3% за минулий тиждень),

 96,7% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 57,8% засобів ППО (з них 1,0% за минулий тиждень),

 28,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Українські війська в Харківській області нарешті отримали снаряди, щоб зупинити російські війська, пише Reuters.

 

 

09:35 Вночі ворог атакував 24 ударними БпЛА типу «Shahed». Пуски здійснювались із районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ (РФ) та з території тимчасово окупованого українського Криму. В результаті протиповітряного бою Сили оборони України збили усі 24 шахеди. Ударні БПЛА знищували у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Сумської та Одеської областей.

За минулі сім днів було збито 151 із 152 (99%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Минулої доби на фронті відбулося 116 бойових зіткнень, найгарячішою ділянкою залишається Покровський напрямок на Донеччині – тут відбулося 42 бойові зіткнення, на Харківському напрямку, де відбулося 13 боєзіткнень, двічі атакували наші захисники, повідомив речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

На Харківському напрямку бої точилися, зокрема, в районах населених пунктів Слобожанське, Липці Вовчанськ, Стариця. Окупанти за добу втратили на півночі Харківщини понад 220 осіб, із них 64 вбитими, а також 32 одиниці озброєння та військової техніки. ЗСУ знищили 1 танк, 1 бойову броньовану машину, 4 гармати й міномети, 9 безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня та 6 одиниць автомобільної техніки противника.

На Покровському напрямку Сили оборони відбили 42 атаки в районах населених пунктів Сєвєрне, Уманське, Калинове, Нетайлове, Яснобродівка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес і Невельське Донецької області, де ворог за підтримки авіації намагався витіснити підрозділи захисників із займаних позицій. На цьому напрямку ворог втратив загалом понад 320 осіб, зокрема 118 вбитими, а також 20 одиниць озброєння та військової техніки.

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль продовжує підлаштовувати своє брязкання ядерною зброєю до важливих політичних дискусій на Заході в рамках кампанії рефлексивного контролю, спрямованої на вплив на західних політиків, які приймають рішення.

• Президент України Зеленський зазначив, що обмежений російський наступ на півночі України досягає своєї мети відвернути увагу від інтенсивних російських наступальних операцій на сході України.

• За повідомленнями, російське військове командування спочатку планувало, що російські війська швидко досягнуть значних успіхів на півночі Харківської області, але обмежене угруповання сил, розгорнуте в цьому районі, свідчить про те, що російське військове командування, ймовірно, змінило ці плани напередодні наступальних операцій.

• Російська влада нещодавно заарештувала колишнього командувача 58-ої загальновійськової армії генерал-майора Попова за звинуваченням у шахрайстві. Кремль, ймовірно, використовує практику нещодавніх арештів високопосадовців за звинуваченнями в корупції в міноборони РФ, щоб приховати справжні причини покарання Попова майже через 10 місяців після його конфлікту з російським військовим командуванням і подальшого звільнення з командної посади.

• Супутникові знимки вказують на те, що українські сили 19 травня, ймовірно, пошкодили малий ракетний корабель Чорноморського флоту Росії "Циклон" в окупованому Севастополі.

• Російський мілблогер заявив, що постійні удари українських безпілотників по російській техніці, яка не має систем радіоелектронної боротьби вздовж лінії фронту, призвели до "гострої" нестачі позашляховиків.

• Російська влада продовжує незаконно і примусово депортувати українських громадян, у тому числі дітей, до Росії, а також примусово вивозити українських громадян углиб окупованої України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

За добу відбулося 94 бойові зіткнення. Російські окупанти атакують наші позиції, використовуючи перевагу в живій силі та техніці. Однак українські воїни стійко боронять рідну землю, рішуче відбивають ворожі атаки та на деяких ділянках контратакують та в результаті покращують тактичне положення.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетні удари (із застосуванням трьох ракет), 35 авіаударів (зокрема із застосуванням 48 КАБів) та 367 ударів дронами-камікадзе. Здійснив майже 2800 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку російські загарбники 10 разів намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Українські воїни відбили шість спроб противника просунутися в напрямку населеного пункту Липці, а також штурм у напрямку Плетенівка – Вовчанськ. Напруженою залишається ситуація в районі Стариці, де відбито одну атаку з напрямку Нової Таволжанки (рф). Ще дві атаки з Бугруватки тривають. У свою чергу українські захисники контратакують та вживають заходів для посилення стійкості оборони.

На Куп’янському напрямку кількість атак ворога зросла до 12. Тривають бойові зіткнення в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка та Новоєгорівка. На напрямку Берестового наші захисники відбили дві штурмові дії противника. Ситуація контрольована, проводяться заходи щодо стабілізації обстановки.

На Лиманському напрямку втрат позицій не допущено. Спроба противника просунутися в районі населеного пункту Терни була придушена.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили 10 штурмових дій ворога в районах Білогорівки, Виїмки та Роздолівки. Ще один бій поблизу Білогорівки триває. Агресор успіху не має.

На Краматорському напрямку загалом було відбито 10 атак. Так, російські окупанти п’ять разів безуспішно намагалися вклинитися в оборонні рубежі наших військ у районі Кліщіївки, тричі – біля Андріївки, а також у районах Нового й Іванівського. На цьому напрямку втрати противника наразі становлять 135 осіб та 50 одиниць техніки. Зокрема знищено танк, два БТРи та пошкоджено станцію РЕБ «Бурелом».

Покровський напрямок залишається найгарячішим на всій лінії бойового зіткнення. Від початку доби кількість ворожих штурмів зросла до 37. Противник 15 разів намагався просунутись від Очеретиного в напрямках Новоолександрівки, Калинового, Прогресу, Євгенівки, тривають важкі бої. Крім того, російські загарбники не полишають спроб прорвати нашу оборону в районі Новоселівки Першої, Сєвєрного та Нетайлового. На окремих ділянках ситуація вимагає від наших військ проведення маневру. Силами оборони вживаються заходи для відсічі ворогу та стабілізації обстановки.

На Курахівському напрямку наші оборонці продовжують придушувати активність противника, який з початку доби двічі невдало атакував наші позиції.

На Времівському напрямку ситуація значних змін не зазнала, однак агресор у районі Старомайорського зосередив значну кількість засобів вогневого ураження та збільшив його інтенсивність. Проводяться заходи зі стабілізації обстановки.

На Придніпровському напрямку ситуація змін не зазнала. На Торецькому, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках противник сьогодні активних наступальних дій не проводив.

Українські воїни завдають ворогу вогневого ураження, виснажуючи його по всій лінії фронту.

22.05.2024