812-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Ворог продовжує атакувати вздовж майже всієї лінії фронту. І надалі основні зусилля зосереджує на Покровському та Куп’янському напрямках. Сили оборони гнучко реагують на дії окупантів та вживають необхідних заходів для виснаження наступального потенціалу російських військ.

На Харківському напрямку інтенсивність бойових дій зросла. Станом на зараз наші воїни уже відбили 10 атак в районі Слобожанського, Вовчанська, Стариці та Липців. Ситуацію вдалося частково стабілізувати, триває зачистка північно-західних околиць Вовчанська. Від початку доби загарбники втратили близько 60 осіб та 19 одиниць озброєння та військової техніки. Також уражено 11 укриттів противника.

На Куп’янському напрямку відбулося 28 бойових зіткнень, зокрема в районах Стельмахівки, Синьківки, Іванівки та Твердохлібового. Дані про втрати агресора дані уточнюються.

На Лиманському напрямку окупанти двічі безуспішно намагались покращити тактичне положення біля Новосадового та Торського. Завдали 3 авіаудари в районі Лиману.

На Сіверському напрямку російські війська здійснили 7 атак на напрямках Миколаївка – Спірне, Берестове – Спірне, Яковлівка – Роздолівка, Соледар – Роздолівка, Золотарівка – Верхньокам’янське.

На Краматорському напрямку ворог 9 разів атакував наші позиції.

На Покровському напрямку противник не зменшує інтенсивності атак. Загалом сьогодні тут відбулася 31 атака окупантів. Найбільше - в районах Новоолександрівки та Нетайлового. Українські захисники роблять усе можливе для недопущення просування противника.

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили 7 ворожих атак.

На Времівському напрямку противник намагався потіснити наших захисників в районі Урожайного. Зазнав втрат та відійшов.

На Оріхівському напрямку ворог продовжує тиснути біля Старомайорського, здійснив 22 спроби штурмових дій. Завдав авіаційного удару в районі Роботиного. Українські воїни утримують оборонні рубежі та позиції.

На Придніпровському напрямку ворог 5 разів атакував українських захисників поблизу Кринок, успіху не мав.

На інших напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

Протягом доби підрозділи ракетних військ Сил оборони завдали ударів по пункту управління, складу боєприпасів, 13 районах зосередження особового складу та інших важливих об'єктах противника.

Наша авіація завдала 2 удари по зенітних ракетних комплексах та 22 районах зосередження особового складу окупантів.

Українські захисники продовжують мужньо стримувати ворога та завдавати йому максимальних втрат.

 

 

20:10 Внаслідок важкої ситуації в енергосистемі в Києві та низці областей застосовані екстрені відключення електроенергії, повідомляє пресслужба ДТЕК. У компанії закликали українців економити споживання електроенергії. 

 

 

19:35 50 країн із 160 запрошених наразі підтвердили свою участь у Саміті миру у Швейцарії, повідомляє керівник Департаменту з комунікацій МЗС Швейцарії Ніколя Бідо. Він додав, що Росії на зустрічі не буде. Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

 

 

19:00 Українські війська частково стабілізували ситуацію на Харківщині, повідомив Зеленський у звернені.

"Сьогодні протягом усього дня – доповіді наших військових, Міністерства оборони. Постійна увага – фронту, усім районам бойових дій. Харківщина – райони поруч із кордоном, місто Вовчанськ – тривають наші захисні дії. За цей день нашим Силам оборони та безпеки України – усім задіяним підрозділам – вдалося частково стабілізувати ситуацію. Окупанта, який зайшов на Харківщину, всіма засобами знищують. Артилерія, дрони, наша піхота – достатньо влучно працюють."

 

 

18:25 Естонія ухвалила закон, за яким можна передати Україні кошти від заморожених активів РФ, повідомляється на сайті парламенту. За словами голови конституційного комітету Хендріка Йоханнеса Терраса, створення законодавчого регулювання використання заморожених активів є складним завданням, над яким наразі працюють кілька країн-союзників і міжнародних організацій, і Естонія відіграє роль першопрохідця.

 

 

17:50 Зеленський рішуче засудив замах на Фіцо і побажав йому одужання, повідомляє пресслужба Президента.

"Необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб насильство не стало нормою в жодній країні, в жодній формі та в жодній сфері. Щиро сподіваємося на швидке одужання Роберта Фіцо і висловлюємо нашу солідарність з народом Словаччини".

 

 

17:15 Прем'єр Словаччини у тяжкому стані, повідомляє пресслужба прем’єра. У повідомленні коротко вказується, що в Фіцо стріляли кілька разів, "і зараз він перебуває у небезпечному для життя стані".

"Станом на зараз його перевозять гелікоптером до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу, враховуючи необхідність невідкладного втручання. Найближчі кілька годин все вирішать".

 

 

16:50 Адміністрація президента США Джо Байдена працює над відправленням в Україну додаткової батареї ЗРК Patriot, пише Bloomberg. Зазначається, що європейські союзники також працюють над можливістю відправити Україні додаткові системи протиповітряної оборони зі своїх запасів.

 

 

16:25 На прем'єра Словаччини Роберта Фіцо вчинено замах під час виїзного засідання уряду. Прем'єра поранено, його буде доставлено в лікарню гелікоптером. Нападника затримали.

 

 

16:10 Засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони відбудеться 13 червня, повідомляє пресслужба Альянсу.

 

 

15:35 США нададуть 2 млрд доларів у новий спецфонд для українського ОПК, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. Він додав, що Сполучені Штати направляють в Україну боєприпаси, бронетехніку, ракети і засоби протиповітряної оборони та забезпечують їх якнайшвидшу доставку до лінії фронту.

 

 

15:00 Франція відправить в Україну ракети до систем ППО SAMP-T, заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню. При цьому міністр не уточнив ні кількості боєприпасів, ні графіка поставок.

 

 

14:25 Україна переконує США скасувати заборону на удари по території Росії американською зброєю, пише Politico. Згідно з інформацією від українських джерел, політика Білого дому стримала Україну від ударів по російських позиціях, які готувалися до нападу на Харківщину. Зазначається, що Україна тижнями спостерігала, як росіяни скупчуються біля кордону, не маючи змоги використати надану США зброю для завдання превентивного удару через політику Вашингтона. Українські парламентарі планують заручитися підтримкою Конгресу в цьому питанні – вони називають позицію адміністрації Байдена основною перепоною на сьогодні.

 

 

13:50 Через ситуацію з загостренням на фронті внаслідок наступу ворога на Харківщині Президент Володимир Зеленський дав доручення перенести всі міжнародні заходи за його участі, повідомив його прессекретар Сергій Никифоров.

 

 

13:35 Посли Євросоюзу погодили рішення про заборону на території країн ЄС доступу до чотирьох інформаційних ресурсів РФ, які Москва використовує як інструменти пропаганди: Voice of Europe, РИА Новости, "Известия" і "Российская газета", повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Йозвяк.

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

14 травня 2024 року виповнилося 70 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Війна в Україні триває, а російські бомбардування міст з використанням авіації далекого радіусу дії та планерних боєприпасів мають руйнівний вплив на культурну, історичну та релігійну спадщину України.

Міністерство культури та інформаційної політики України заявляє, що станом на 2 травня 2024 року загалом 1987 закладів культури зазнали втрат та пошкоджень від початку повномасштабного вторгнення Росії. Міністерство також підрахувало, що станом на 6 травня 2024 року 1062 об'єкти культурної спадщини були зруйновані або пошкоджені з початку російського вторгнення, а ЮНЕСКО окремо підтвердило пошкодження 129 релігійних об'єктів станом на 10 квітня 2024 року.

У середині лютого 2024 року ЮНЕСКО оцінила збитки, завдані Росією культурній спадщині України, у 3,5 мільярда доларів, на відновлення яких знадобиться 10 років і 9 мільярдів доларів. Оскільки війна триває, військовий апарат Росії, ймовірно, продовжуватиме завдавати шкоди історичній та культурній спадщині України.

 

 

12:45 Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 11.30 15.05.2024 щодо російського вторгнення.

Сили оборони продовжують стримувати ворога по всій лінії фронту.

У прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей обстановка суттєвих змін не зазнала, змін у положенні військ не відбулось.

На сході України, на Харківському, Куп’янському, Лиманському, Сіверському, Торецькому, Покровському, Курахівському та Времівському напрямках, з початку доби противник провів 23 атаки на позиції наших військ, з них 19 ще триває.

На Харківському напрямку противник активних дій з початку доби не проводив, намагається закріпитися на досягнутому рубежі та здійснює перегрупування. Українськими підрозділами за допомогою засобів розвідки здійснюється виявлення окремих груп противника, місця розгортання його артилерійських засобів та завдається вогневе ураження з метою недопущення накопичення ворогом сил і засобів в північній частині міста Вовчанськ. Крім того, наші підрозділи продовжують проведення прочісування міської забудови, під вогневим контролем української артилерії та безпілотних систем місця зосередження живої сили і техніки російських окупантів та можливі місця обладнання ворожих позицій. Загалом з початку наступальних дій ворога на Харківському напрямку 10.05.2024 втрати у живій силі російських окупантів становлять 615 вбитими та пораненими, знищено або пошкоджено 98 одиниць озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку підрозділи наших військ відбили одну атаку противника, продовжують вести 8 бойових зіткнень на напрямках Лиман Перший – Синьківка, Куземівка – Стельмахівка, Крохмальне – Берестове, Котлярівка – Піщане, Кармазинівка – Новоєгорівка. Втрат наших позицій не допущено.

На Лиманському напрямку українські захисники відбили одну атаку противника на напрямку Червонопопівка – Новосадове, противник успіху не мав.

На Сіверському напрямку наші війська стримують 5 атак російських окупантів на напрямках Веселе – Роздолівка, Берестове – Спірне, Миколаївка – Спірне, Яковлівка – Роздолівка, ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку підрозділи Сил оборони здійснюють заходи з покращення тактичного положення на окремих ділянках. Бойові дії тривають, ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку підрозділи наших військ відбивають одну атаку противника на напрямку Зайцеве – Курдюмівка, втрат позицій не допущено.

На Покровському напрямку українські оборонці відбили дві атаки противника на напрямку Очеретине – Новоолександрівка, одне бойове зіткнення триває на напрямку Соловйове – Сокіл , ще одну атаку окупантів наші воїни відбивають на напрямку Семенівка – Новоселівка Перша. На одній з ділянок під час атаки противника наші захисники знищили ворожий танк та дві БМП. Сили оборони покращили тут тактичне положення. На іншій ділянці внаслідок інтенсивного вогневого впливу противника українські воїни проводять перегрупування.

На Курахівському напрямку наші війська відбивають одну атаку противника в напрямку Славне - Новомихайлівка. На даний час втрат позицій не допущено, ситуація контрольована, бої тривають. Силами окремих підрозділів українські захисники здійснювали заходи з покращення тактичного положення, мали успіх.

Від початку поточної доби російський агресор найактивніший на Времівському напрямку. Тут підрозділи Сил оборони відбили 8 та продовжують стримувати ще дві атаки противника на напрямках Микільське – Костянтинівка, Солодке – Костянтинівка, Завітне Бажання – Старомайорське, Володине – Старомайорське. Втрат наших позицій не допущено, бої тривають.

На Оріхівському напрямку українські захисники відбили три атаки противника на напрямку Новопрокопівка – Роботине, російські окупанти успіху не мали.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Загалом, з початку доби загалом відбулося 41 бойове зіткнення. Противник завдав один авіаційний удар з використанням КАБів та 17 ударів дронами-камікадзе, здійснив понад 470 обстрілів позицій наших військ.

З початку доби знищено майже 260 окупантів, 76 одиниць озброєння і військової техніки, нашими підрозділами уражено два ворожих пункти зберігання боєприпасів.

 

 

12:30 На кордоні з Польщею станом на 9 ранку в чергах стоять близько 400 легкових авто та 25 автобусів, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України: у пункті пропуску «Устилуг» у чергах, відповідно, – 90 і 1, «Угринів» – 35 і 0, «Рава-Руська» – 40 і 0, «Краковець» – 20 і 12; «Шегині» – 190 і 12.

На словацькому кордоні: «Малий Березний» – 15 і 0, «Ужгород» – 25 і 3.

На угорському кордоні в черзі лише легкові автомобілі: «Тиса» – 40, «Дзвінкове» – 15, «Косино» – 25, «Лужанка» – 30, «Вилок» – 20. На румунському черга тільки на пункті пропуску «Порубне» – 50 легкових авто.

 

 

12:20 Голова тимчасової слідчої комісії з незаконного обігу тютюнових виробів Ярослав Железняк звернувся до в. о. директора Бюро економічної безпеки Сергія Перхуна з проханням проконтролювати перебіг слідства на Львівській тютюновій фабриці та унеможливити тиск на детективів:

"Отримав прохання від детективів БЕБ, які вже другу добу проводять надскладну операцію проти виробників нелегальних сигарет, оприлюднити інформацію про тиск та вплив на слідчі дій.
Детективи скаржаться, що в.о. керівника детективів БЕБ Олександр Ткачук активно та відверто блокує ефективні слідчі дії на Львівській тютюновій фабриці.
Зокрема Ткачук намагається "зам'яти" та приховати знайдені в селах навколо ЛТФ 7 ліній по виробництву сигарет.
Знайдене обладнання зараз намагаються розібрати таким чином, щоб не було можливості провести експертизу та довести, що воно має відношення до продукції, яку розповсюджує фабрика.
БЕБ напередодні зробив всі необхідні контрольні закупівлі як сигарет типу Duty Free, так і іншої продукції фабрики, але Ткачук намагається унеможливити доведення звʼязку цих ліній з Львівською тютюновою фабрикою.
Детективи кажуть, що Ткачук відверто грає в інтересах власників фабрики".

 

 

12:15 На українсько-польському кордоні в напрямку виїзду з України збільшився потік осіб і транспорту – черги спостерігаються на пунктах пропуску "Шегині", "Устилуг", "Краковець" і "Рава-Руська", повідомляє Держприкордонслужба. Протягом останніх днів кількість пропущених через українсько-польський кордон щодоби становить близько 25 тис. осіб та понад 5 тис. одиниць транспорту. Наразі найменший пасажиропотік спостерігається у "Смільниці", "Грушеві" та "Угринові".

 

 

12:10 Спроби російських військ прорвати оборону Збройних Сил України на харківському напрямку зупинено, ситуацію дещо стабілізовано, бої тривають, повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"У зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" ситуація залишається загостреною, підрозділи Сил оборони ведуть активні оборонні бої. Однак спроби російських окупантів прорвати нашу оборону зупинено, ситуацію дещо стабілізовано, зокрема на харківському напрямку.

У районах Лук'янців і Вовчанська також тривають бої. Окупанти прагнуть там отримати певну тактичну перевагу та закріпитися. Але підрозділи ЗСУ не дають їм цієї можливості. Ми контратакуємо, завдаємо ударів артилерією, там залучено велику кількість підрозділів БПЛА. На окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська внаслідок вогневого впливу та штурмових дій противника для збереження життів військовослужбовців здійснено переміщення підрозділів на більш вигідні позиції. Там тривають бої".

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 150 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:40 Сьогодні протягом усієї доби в енергосистемі є значний дефіцит електроенергії, повідомили в Укренерго. З 06:00 споживання, через зниження температури, знову зростало. Наявних обсягів імпорту, аварійної допомоги та обмеження споживання для його подолання було недостатньо. Тому з 06:40 до 08:30 диспетчерський центр «Укренерго» застосував контрольовані аварійні відключення для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України, за винятком Херсонської області. Станом на 09:30 аварійні відключення скасовані, енергоживлення споживачів відновлено.

 

 

11:35 Протягом минулої доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови було імпортовано електроенергію загальним обсягом 23 692 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1628 МВт.

 

 

11:30 У вечірні години можлива нестача електроенергії. З 00:00 до 10:00 та з 16:00 до 24:00 для промислових споживачів діють графіки обмеження потужності, повідомили в Укренерго.

 

 

11:25 Вчора ввечері в усіх регіонах України було запроваджено аварійні відключення світла, повідомили в Міненерго. З 16:00 до 07:00 в усіх регіонах, крім Херсонської області, застосовувалися обмеження промислових споживачів. Через значне зростання споживання під час похолодання з 20:55 по 00:00 застосовувались контрольовані аварійні відключення побутових та промислових споживачів, повідомили в Укренерго.

 

 

10:35 Сьогодні на запит України вже здійснювалося з 00:00 до 07:00 аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини. Залучення аварійної допомоги передбачається і впродовж доби. Обмеження потужності для промисловості будуть застосовувати впродовж доби. При зростанні споживання у вечірні години максимального споживання 18:00–23:00 Укренерго прогнозує введення аварійних відключень побутових та промислових споживачів

 

 

10:30 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою (з 00:00 до 07:00 та з 11:00 до 24:00) з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго. У денні години з (11:00 до 16:00) Україна надавала аварійну допомогу Польщі – отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни.

 

 

10:05 За минулу добу на фронті відбулося 166 бойових зіткнень із окупантами, повідомив речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

За минулу добу росіяни здійснили 3 ракетні та 78 авіаударів, 99 обстрілів із РСЗВ. 

На Куп'янському напрямку ворог вчинив 25 атак на позиції ЗСУ. Успіху не мав. Захисники відновили раніше втрачені позиції та покращили тактичне положення на окремих ділянках. 

На Лиманському напрямку захисники відбили 3 атаки окупантів. Втрат позицій не допущено.

На Сіверському напрямку оборонці відбили 9 атак противника, на Краматорському – 24 атаки, на Покровському – 61 атаку, на Курахівському – 9 атак, на Времівському – 9 атак, на Оріхівському – 4 атаки.

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують намагатися витіснити українські сили з лівобережжя Дніпра. Тут було зафіксована 5 атак окупантів в районі Кринок. Втрат позицій не допущено. 

За минулу добу захисники завдали ударів по 1 пункту управління окупантів, 1 артилерійському засобу, 1 засобу ППО, 1 станції РЕБ, 1 складу боєприпасів, 2 ЗРК та 6 районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

219,8% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  83,7% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

282,6% автомобільної техніки (з них 5,6% за минулий тиждень),

406,9% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

 96,1% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 56,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Аварійні відключення електроенергії у Львівській області наразі скасували, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Якщо виникне потреба знову їх запровадити, про це повідомлять на офіційному сайті та у соцмережах Львівобленерго.

 

 

09:50 Нині з 6:40 до 09:00 Диспетчерський центр Укренерго застосував контрольовані аварійні відключення для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України, повідомили в Укренерго. Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури не обмежується. Також сьогодні з 00:00 до 24:00 для промислових споживачів будуть діяти графіки обмеження потужності.

 

 

09:40 Станом на 07:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:35 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися за останні 24 години, і характер російської наступальної активності в цьому районі відповідає оцінкам ISW, відповідно до яких російські війська надають перевагу створенню «буферної зони» в районі державного кордону, а не більш глибокому проникненню на територію Харківської області.

• Кандидат президента Росії Путіна на посаду міністра оборони Росії Бєлоусов 14 травня окреслив свої та президентські пріоритети для міністерства оборони Росії під час виступу в раді федерації РФ.

• Російська влада затримала заступника міністра оборони РФ і начальника головного управління кадрів міноборони РФ генерал-лейтенанта Кузнєцова 13 травня за звинуваченням в отриманні хабаря в особливо великих розмірах.

• Путін призначив колишнього губернатора Тульської області Дюміна і колишнього секретаря ради безпеки Патрушева своїми помічниками, ще більше збалансувавши свій міністерський кабінет на п'ятий термін.

• Парламент Грузії ухвалив у третьому і фінальному читанні грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» за російським зразком на тлі тривалих протестів проти нього в Тбілісі.

• Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва 14 травня заявив, що США зацікавлені у двосторонній угоді з Україною у сфері безпеки.

• Ймовірно, що 14 травня українські військові завдали удару по російській залізничній лінії у Волгоградській області.

• За повідомленнями, міністерство оборони Росії примушує російських громадян і мігрантів до військової служби за допомогою фальшивих вакансій, ймовірно, в рамках поточної прихованої мобілізації.

• Українська влада продовжує докладати зусиль для повернення примусово депортованих українських дітей на підконтрольну Україні територію з Росії.

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ситуація в районах бойових дій залишається складною, втім контрольованою Силами оборони України. Сьогодні ворог концентрував свої зусилля у Харківській області, а також на Краматорському та Покровському напрямках.

З початку доби відбулося 145 бойових зіткнень, противник завдав 3 ракетні удари, понад 320 ударів дронами-камікадзе та здійснив понад 2400 обстрілів позицій наших військ. Активно задіював авіацію – російські терористи скинули на територію України майже 70 керованих авіабомб.

На півночі України, в Чернігівській та Сумській областях, змін у стані та положенні військ не відбулось.

На Харківському напрямку підрозділи наших військ відбили 11 атак противника, зокрема на напрямках Глибоке – Липці, Лук’янці – Липці, Борисівка – Нескучне, Шебекіно (рф) – Вовчанськ, 3 бойові зіткнення ще тривають. На окремих ділянках, в районах Лук’янців та Вовчанська, внаслідок вогневого впливу та штурмових дій противника, для збереження життя наших військовослужбовців та уникнення втрат, підрозділи здійснили маневр та перемістились на більш вигідні позиції. Бої тривають. Українські підрозділи не дають російським окупантам закріпитись. Проводяться контратакуючі дії, ворог під постійним вогневим контролем артилерії та підрозділів БПЛА Сил оборони. У ході бойових дій на цьому напрямку втрати особового складу ворога за сьогодні становлять 162 військовослужбовці, знищено та пошкоджено 26 одиниць озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 16 атак на позиції наших військ на напрямках Лиман Перший – Синьківка, Вільшанка – Синьківка, Вільшанка – Петропавлівка, Кислівка – Іванівка, Крохмальне – Берестове, Коломийчиха – Стельмахівка, Коломийчиха – М'ясожарівка, Ковалівка – Новоєгорівка, Площанка – Макіївка. Бої тривають. Успіху противник не має. Крім того, наші війська відновили втрачені раніше позиції та покращили тактичне положення на окремих напрямках.

На Лиманському напрямку підрозділи наших військ відбили 2 атаки противника на напрямках Червонопопівка – Іванівка та Житлівка – Терни. Втрат позицій не допущено.

На Сіверському напрямку наші війська відбили 5 атак противника на напрямках Золотарівка – Івано-Дар’ївка, Миколаївка – Спірне, Веселе – Верхньокам'янське, тривають 4 бойові зіткнення, ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку підрозділи наших військ відбили 12 атак противника на напрямках Бахмут – Новий, Бахмут – Іванівське, Бахмут – Кліщіївка, Одрадівка – Кліщіївка, Бахмут – Кліщіївка, Бахмут – Андріївка, Миколаївка – Біла Гора, продовжуються 9 бойових зіткнень, втрат позицій не допущено. Наші війська проводили заходи з покращення тактичного положення, мали успіх.

На Покровському напрямку наші підрозділи відбили 33 атаки противника на напрямках Очеретине – Новоолександрівка, Архангельське – Євгенівка, Архангельське – Калинове, Архангельське – Новоолександрівка, Соловйове – Сокіл; Очеретине – Соловйове, Новобахмутівка – Соловйове, Семенівка – Новоселівка Перша, Семенівка – Уманське, Орлівка – Новоселівка Перша, Тоненьке – Уманське, Тоненьке – Нетайлове, Піски – Нетайлове. Триває 7 бойових зіткнень.  В ході боїв внаслідок штурмових дій та інтенсивного вогневого впливу противника на окремих напрямках наші підрозділи змінили позиції для збереження життя військовослужбовців та покращення тактичного положення.

На Курахівському напрямку підрозділи наших військ відбили 7 атак противника на напрямках Старомихайлівка – Красногорівка, Мар’їнка – Георгіївка, Славне – Новомихайлівка, триває 2 бойових зіткнення.

На Времівському напрямку успішно відбито 10 атак противника на напрямку Солодке – Водяне, Завітне Бажання – Старомайорське. Також наші воїни проводили заходи з покращення тактичного положення, мали успіх.

На Оріхівському напрямку підрозділи наших військ відбили 3 атаки противника на напрямку Новопрокопівка – Роботине, противник успіху не мав.

На Придніпровському напрямку окупанти продовжують спроби витіснити наші війська з лівобережжя Дніпра. Зафіксовано 5 атак противника на напрямку Олешківські Піски – Кринки, ситуація контрольована, втрат позицій не допущено.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулось.

По усій лінії фронту наші мужні воїни продовжували стримувати натиск ворога, нищити його особовий склад та техніку. Загалом з початку доби російські окупанти втратили 1075 осіб вбитими та пораненими, 251 одиницю озброєння та військової техніки.

15.05.2024