811-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом поточної доби відбулося 130 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення Сумської області. Сьогодні загарбники завдали авіаційного удару в районі Дмитрівки.

На Харківському напрямку кількість ворожих атак зросла до 14. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Липці, Вовчанськ, Нескучне. Втрати окупантів протягом поточної доби тут склали близько 120 військовослужбовців зс рф та 23 одиниці озброєння та військової техніки.

На Куп’янському напрямку зафіксовано 20 бойових зіткнень, зокрема в районах Синьківки, Берестового та М'ясожарівки.

На Сіверському напрямку російські війська здійснили 9 атак неподалік Спірного, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського та Роздолівки.

На Краматорському напрямку противник активізувався. Кількість ворожих атак значно зросла – до 21.

Високою інтенсивність бойових дій залишається і на Покровському напрямку. Противник продовжує завдавати авіаударів, зокрема в районах Уманського, Новоселівки Першої та Желанного. Бойову авіацію задіював 16 разів. Застосовує також КАБи. Загалом сьогодні на цьому напрямку відбулося 40 атак окупантів на позиції українських оборонців. Найбільше – в районах Новоолександрівки, Нетайлового та Соловйового.

На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили 9 ворожих атак. Противник зосереджує свої зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки.

На Придніпровському напрямку сьогодні ворог 5 разів атакував українських захисників поблизу Кринок, успіху не мав.

На Лиманському, Торецькому, Времівському, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках значних змін в обстановці не відбулося.

Сили оборони адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для стабілізації обстановки.

 

 

19:20 Макрон під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським пообіцяв більше військової допомоги "в найближчі дні та тижні", повідомляє пресслужба Єлисейського палацу. Сторони обговорили ситуацію на фронті та потреби України у зброї – Макрон підтвердив рішучість Франції надавати всю необхідну підтримку "в довгостроковій перспективі і разом з усіма своїми партнерами" для подолання загарбницької війни Росії.

 

 

18:45 США підвищують мита на імпорт китайських товарів, повідомляє пресслужба Білого дому. Уряд країни прийняв рішення про підвищення мит на низку товарів, зокрема на сталь, алюміній, напівпровідники, акумулятори, важливі мінерали та сонячні батареї. Згідно з повідомленням Білого дому, йдеться про "неприйнятні ризики" для економічної безпеки США, спричинені несправедливими діями Китаю, який наповнює світові ринки "дешевими товарами".

 

 

18:10 Міністр оборони Естонії спростував обговорення відправки військовослужбовців західних країн до України, повідомляє ERR. За його словами, ця ідея не набула жодного розвитку ні на рівні Естонії, ні на рівні Європейської Унії. Міністр додав, що пріоритетом наразі є відправлення боєприпасів в Україну і навчання українських військових.

 

 

17:35 Обладнання фортифікацій та мінування на Харківщині здійснюється постійно, заявили у Генштабі. Як повідомляється, в Харківській області за 2024 рік інженерно-саперні підрозділи Сил підтримки встановили десятки тисяч мін.

 

 

17:00 Кабмін створить Стратегічну інвестиційну раду, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За словами прем’єра, завдання ради – сформувати єдиний проєктний портфель публічних інвестицій, посилити їхню ефективність, напрацювати пропозиції для вдосконалення законодавства.

 

 

16:25 Парламент Грузії ухвалив у фінальному читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу". Реєстрацію пройшли 116 депутатів; законопроєкт підтримали 84 парламентарі, проти проголосували 30 депутатів. Закон, ухвалений парламентом, у 10-денний термін передається президентові Грузії. Раніше президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на цей законопроєкт. Зазначається, що "Грузинська мрія", яка є ініціатором закону, має достатньо голосів, щоб подолати вето.

 

 

15:50 Під час Глобального саміту миру не будуть вестися перемовини про безпосередньо кінець війни в Україні, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. За його словами, під час Саміту миру учасники обговорюватимуть безпеку атомних електростанцій, експорт зерна, питання обміну полоненими та заборону використання ядерної зброї. Шольц додав, що наразі, на жаль, немає бажаної реакції європейців щодо його заклику надати Україні більше озброєнь.

 

 

15:15 Угорщина блокуватиме нові санкції ЄС проти російського газу, пише Politico. Як повідомляється, Будапешт висловив значні застереження щодо нової пропозиції про санкції під час перших розмов між послами ЄС минулого тижня, відмовившись виступати прямо проти цього заходу, але зробивши свою настороженість очевидною. За словами високопоставленого представника Угорщини, його країна блокуватиме будь-які санкції, які підвищують ціни на енергоносії в Європі.

 

 

14:40 ЄУ остаточно ухвалила План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility, повідомляє пресслужба Ради ЄУ. Зазначається, що сьогоднішнє рішення дозволить Єврокомісії виділити Україні до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування, доки не почнуться регулярні виплати. Виплати будуть здійснюватися залежно від виконання Україною передбачених у плані реформ та інвестицій у вигляді кількісних та якісних кроків на період до кінця 2027 року, викладених у додатку до рішення Ради ЄС.

 

 

14:05 Для захисту Харкова й області потрібні два Patriot, заявив Зеленський під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. За словами Президента, протиповітряна оборона – "це найбільший дефіцит для нас і найбільша проблема". Блінкен зазначив, що узгоджена у США допомога "зараз перебуває в дорозі", а деякі засоби для оборони ще будуть доставлені.

 

 

13:3Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Новостворене Північне угруповання російських військ наступає на Харківську область України і взяло під свій контроль кілька сіл. Прикордонне місто Вовчанськ майже напевно є найближчою російською метою і наразі перебуває під контролем і російських, і українських сил.

• Відкриваючи додатковий напрям нападу, Росія майже напевно намагається відволікти українські ресурси від інших ділянок лінії фронту і створити загрозу Харкову, другому за величиною місту України. Малоймовірно, що Росія накопичила достатню бойову міць, щоб захопити місто без відволікання додаткових сил у цей район.

 

 

13:05 Понад половина (55%) українців із розумінням ставиться до підвищення тарифів на енергопостачання з метою забезпечення ремонту зруйнованих об'єктів інфраструктури, свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 6–8 травня. 45% опитаних вважають, що для забезпечення ремонтної кампанії можуть бути підвищені тарифи на електроенергію з урахуванням матеріального статку та обсягів споживання домогосподарства, ще 10% – що тариф варто підвищити всім споживачам. Водночас 40% вважають, що підвищувати тарифи не треба навіть за умов погіршення ситуації з електропостачанням. Про необхідність підвищення тарифів з урахуванням статку та споживання частіше зазначають мешканці центральних областей, обласних центрів, молодші та заможніші опитані.

 

 

12:35 За  оцінкою очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, ситуація з російським вторгненням на Харківщині стабілізувалася, Сили оборони будуть вибивати противника з території, на Сумщині активізації наразі не спостерігається:

"Зараз триває фаза російської прикордонної операції в Харківській області. Сказати, що ворог має значний успіх – це неправда. Разом із тим треба пам’ятати, що ситуація доволі напружена, дуже швидко змінюється. Проте ще станом на вчорашній вечір, на мою думку, намітилась стрімка тенденція до стабілізації.

Тобто противник в принципі вже заблокований на тих рубежах, куди він зміг зайти, триває операція Сил оборони України з подальшої стабілізації та початку витіснення противника за межі нашої держави".

 

 

12:25 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заперечив чутки про те, Україна і Росія нібито майже досягли домовленості про припинення бойових дій ще навесні 2022 року, і що процес не завершився результатом нібито через відмову Києва під впливом Лондона:

"Це одна з улюблених брехливих історій, які поширює Росія і ті, хто їй симпатизує. Якщо уважніше подивитися на факти, вся ця історія не тримається купи".

 

 

12:05 Росіяни від самого початку планували операцію не лише в Харківській, а й у Сумській областях, однак ситуація поки що їм не дозволила розпочати активні дії, сказав начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в ефірі телемарафону:

"Що стосується Сумської області: росіяни справді від самого початку планували операцію також і в Сумській області. Станом на зараз невелике угруповання сил вони тримають у прикордонні на напрямку – скажімо так, у них це м. Суджа, з нашого боку це сумський напрямок. Але ситуація поки що їм не дозволила розпочати активні дії і здійснення свого плану".

 

 

11:35 Сьогодні станом на 09:30 споживання зросло на 4,5% у порівнянні з тим же часом вчора, 13 травня, повідомили в Укренерго. Вчора вечірній максимум споживання був на 4% вищим за максимум попереднього робочого дня – п’ятниці, 10 травня.

 

 

11:30 Сьогодні графіки обмеження потужності для промислових споживачів будуть діяти з 16:00 до 07:00, повідомили в Укренерго.

 

 

11:25 Минулої доби споживання електроенергії зросло на 8% проти обсягу, спожитого в неділю, повідомили в Міненерго. У вечірні та нічні години в усіх регіонах, крім Херсонської області, застосовувалися обмеження промислових споживачів. При цьому електропостачання побутових споживачів не обмежувалося.

 

 

11:20 Вчора, 13 травня, для подолання дефіциту в енергосистемі на запит Укренерго було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 07:00 та з 10:00 до 24:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини, повідомили в Укренерго. Сьогодні аварійна допомога від країн ЄС була застосована з 00:00 до 07:00.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 96 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 78 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 У наступі на півночі Харківської області задіяно понад 30 тис. військових, повідомив  секретар РНБО Олександр Литвиненко. Всього на кордоні було зосереджено близько 50 тисяч російських військових. Литвиненко заспокоїв, що за всіма доповідями українські військові готові до відбиття, зараз тривають важкі бої.

 

 

10:25 Державний секретар США Ентоні Блінкен нині вранці приїхав до Києва з метою продемонструвати солідарність США з Україною, яка намагається відбити масовані російські бомбардування на своєму північно-східному кордоні, і "подати сильний сигнал заспокоєння українцям, які, вочевидь, перебувають у дуже складному становищі".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

219,4% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  83,4% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

281,8% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

406,2% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

 96,1% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

 56,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували 18 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда та однією балістичною ракетою «Іскандер-М» з окупованого Криму. В результаті протиповітряного бою збито усі 18 ворожих «шахедів» у межах Київської, Донецької, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької областей.

За минулі сім днів було збито 65 із 69 (94%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжують здійснювати тактично значущі просування на північ і північний схід від Харкова 13 травня і наразі, схоже, надають пріоритет швидкому створенню "буферної зони" вздовж державного кордону, а не створенню умов для більш глибокого проникнення в північну частину Харківської області.

• Відносно швидкі темпи просування російських військ у Вовчанську та повідомлення про руйнування кількох мостів через ключові водні артерії в межах населеного пункту свідчать про те, що російські війська надають перевагу створенню "буферної зони", а не більш глибокому проникненню.

• Новопризначений секретар Ради безпеки Росії Шойґу взяв участь у своєму першому засіданні на посаді секретаря 13 травня на тлі постійних повідомлень про те, що президент Росії Путін зосереджується на мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази для забезпечення підтримки затяжної війни в Україні.

• Рішення Путіна відсторонити Шойґу від виконання обов'язків міністра оборони Росії, схоже, також відкрило двері для відходу з міністерства оборони певних осіб, пов'язаних з Шойґу, що, ймовірно, є одним із запланованих наслідків нещодавніх перестановок в уряді Путіна.

• За повідомленнями, українські війська здійснили успішні ракетні удари по російській базі ППО в окупованому Криму, а також успішні удари безпілотниками по російській енергетичній інфраструктурі в Росії.

• Російські військові, можливо, активізують зусилля з набору призовників через Російське добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту Росії в рамках тривання прихованої мобілізації.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Із початку доби відбулося 148 бойових зіткнень, противник завдав 6 ракетних, 30 авіаційних ударів із застосуванням 40 КАБів, майже 300 ударів дронами-камікадзе та здійснив понад 2,5 тисячі обстрілів позицій наших військ.

На півночі України, в Чернігівській та Сумській областях, обстановка суттєвих змін не зазнала, змін у стані та положенні військ не відбулось.

На Харківському напрямку наші підрозділи відбили 13 атак противника на напрямках Нова Товолжанка (рф) – Вовчанськ, Шебекіно (рф) – Вовчанськ, Гатище – Вовчанськ, Муром – Стариця, Стрілеча – Глибоке, Пильна – Глибоке, Глибоке – Липці. Українські захисники проводять прочісування міської забудови населеного пункту Вовчанськ. Бойової дії тривають, ситуація контрольована. Втрати ворога складають 164 особи та 25 одиниць техніки.

На Куп’янському напрямку наші війська відбили 22 атаки противника на напрямках Лиман Перший – Синьківка, Вільшанка – Синьківка, Крохмальне – Берестове, Коломийчиха – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка, Площанка – Макіївка. В ході боїв втрат позицій не допущено, ситуація контрольована. На деяких ділянках покращили тактичне положення наших військ. На напрямках Ковалівка – Новоєгорівка та Кислівка – Іванівка тривають бої за окремі позиції.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 1 атаку противника на напрямку Червонопопівка – Іванівка, на окремих ділянках покращили тактичне положення.

На Сіверському напрямку підрозділи Сил оборони відбили 15 атак противника на напрямках Лисичанськ – Білогорівка, Новодружеськ – Білогорівка, Веселе – Верхньокам'янське, Золотарівка – Верхньокам'янське, Веселе – Роздолівка, Миколаївка – Спірне. Противник успіху не мав, втрат позицій не допущено.

На Краматорському напрямку наші війська відбили 35 атак противника на напрямках Бахмут – Іванівське, Бахмут – Кліщіївка, Одрадівка – Кліщіївка. Втрат позицій не допущено, на деяких ділянках покращили тактичне положення, а на окремих, внаслідок інтенсивного вогневого впливу ворога, було проведено зміну позицій для збереження життя наших захисників та сплановано заходи із перегрупування підрозділів.

На Покровському напрямку наші війська відбили 33 атаки противника на напрямках Очеретине – Новоолександрівка, Очеретине – Євгенівка, Очеретине – Калинове, Архангельське – Новоолександрівка. Для збереження життя наших захисників на деяких ділянках було проведено зміну позицій Сил оборони у звʼязку з інтенсивним вогневим впливом противника. На напрямках Соловйове – Сокіл, Очеретине – Соловйове, Очеретине – Євгенівка, Семенівка – Новоселівка Перша, Семенівка – Уманське, Піски – Нетайлове втрат позицій не допущено, ситуація контрольована. На деяких ділянках в межах напрямку нашими підрозділами покращено тактичне положення.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 13 атак противника на напрямках Старомихайлівка – Красногорівка, Славне – Новомихайлівка. Наші підрозділи тримають оборону, втрат позицій не допущено.

На Времівському напрямку війська угруповання відбили 11 атак противника на напрямках Солодке – Водяне, Завітне Бажання – Старомайорське, Володине – Старомайорське. Не зважаючи на тиск ворога, втрат позицій не допущено.

На Придніпровському напрямку українські захисники відбили 4 атаки противника на напрямку Олешківські Піски – Кринки.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулось.

Протягом поточної доби противник втратив понад 800 чоловік особового складу. Наші воїни знищили та підбили 9 танків та 28 бойових броньованих машин окупантів, а також збили 212 ворожих безпілотних літальних апаратів.

Завдання угрупованням військ визначені та доведені.

Продовжуємо нищити ворога.

14.05.2024