806-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 76 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 72 авіаційних удари, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційний удар в районі населеного пункту Костянтинівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Миропілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах населених пунктів Новосадове, Торське Донецької області та в районі Серебрянського лісництва на Луганщині. Противник завдав авіаудару в районі населеного пункту Лиман Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Ступочки та Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Дружба, Спірне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Новоселівка Перша, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 6 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богоявленка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 16 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Качкарівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 засобу протиповітряної оборони та 17 районах зосередження особового складу противника.

 

 

19:00 Швеція виділить 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України, повідомляє "Радіо Свобода". Зазначається, що уряд Швеції доручив Збройним силам здійснити виплати на загальну суму 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України, 18 мільйонів євро будуть передані коаліціям в рамках Контактної групи з питань оборони України, а 10 мільйонів євро – до фонду НАТО для України.

 

 

18:25 ЄС продовжить статус тимчасового захисту для українців, повідомила віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Віцепрем'єрка зазначила, що регулярно обговорює питання статусу українців у Євросоюзі з комісаркою ЄС із питань міграції та внутрішніх справ Ілвою Йоганссон.

"Я перебуваю в постійному діалозі з комісаром ЄС з питань міграції та внутрішніх справ із самого 24 лютого 2022 року, кожні три місяці оцінюємо ситуацію. Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист. Я вчора мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений,.. тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення."

 

 

17:50 Після нинішньої атаки на НПЗ в Башкортостані для українських БПЛА досяжними є більш як 1,55 млн кв. км території Росії:

 

 

 

17:25 Київський апеляційний суд визнав незаконним припис Національного агентства з питань запобігання корупції стосовно виконувача обов’язків голови Конституційного суду України Сергія Головатого. 14 вересня 2023 року НАЗК скерувало запит до Конституційного суду України з вимогою надати інформацію та копії певних документів, частина з яких стосувалася конституційного провадження. КСУ надав НАЗК лише частину документів, відмовивши в решті через брак законних підстав їх надання. 12 жовтня НАЗК внесло припис в.о. голови КСУ Сергію Головатому, вимагаючи надати копії всіх документів, а 8 листопада року НАЗК склало протокол стосовно Головатого. За результатами розгляду протоколу НАЗК Голосіївський районний суд міста Києва від 2 січня 2024 року визнав Сергія Головатого винним у вчиненні адміністративного правопорушення та наклав на нього штраф у розмірі 1700 гривень. 8 листопада 2023 року НАЗК склало протокол стосовно Головатого. За результатами розгляду протоколу НАЗК Голосіївський районний суд міста Києва від 2 січня 2024 року був визнав Сергія Головатого винним у вчиненні адміністративного правопорушення та наклав на нього штраф у розмірі 1700 гривень.

 

 

16:55 Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян та Путін погодили виведення російських військових із низки областей Вірменії, але водночас вони залишаться на кордоні Вірменії з Туреччиною та Іраном, заявив спікер Кремля Пєсков.

 

 

16:40 Перші 180 тисяч снарядів, які закупили для України у рамках чеської ініціативи, прибудуть у червні, заявив президент Чехії Петр Павел, додавши, що "вже є контракти на ще п’яти-шестизначну кількість снарядів".

 

 

15:35 Президент України Володимир Зеленський знову призначив командувачем Сил підтримки Збройних Сил України Дмитра Герегу, який з 9 серпня 2021 року до 4 березня 2024 року вже обіймав цю посаду.

 

 

15:05 Нафтопереробний завод "Газпром нефтехим Салават" у республіці Башкортостан (РФ) уразив далекобійний дрон Служби безпеки України, повідомило інформоване джерело. Подолавши рекордні 1500 км, безпілотник влучив в установку каталітичного крекінгу нафти. "Газпром нефтехим Салават" є одним із найбільших у РФ виробничих комплексів із нафтопереробки та нафтохімії. Він спеціалізується на виробництві бензину, дизпального й інших видів нафтопродуктів.

 

 

14:4Президент України Володимир Зеленський призначив ексголовнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. 7 березня стало відомо, що Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла України у Великій Британії: Міністерство закордонних справ України направило британській стороні відповідний запит на агреман, а 9 травня Зеленський підписав указ про звільнення Залужного з військової служби.

 

 

14:2Верховна Рада у четвер в другому читанні підтримала законопроєкт про штрафи за порушення законодавства про мобілізацію і військовий облік. Закон передбачає, що за порушення правил військового обліку в особливий період (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) встановлюватиметься штраф від 17 000 до 25 500 гривень; за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) – від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, від 34 000 до 51 000 гривень – для посадових і юридичних осіб.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У квітні 2024 року російські обстріли на сході України посилилися, збільшившись на 17% порівняно з березнем 2024 року. Понад три чверті з них відбулися на лінії фронту в районі Авдіївки, Часова Яру та Мар'їнки.

- Кількість обстрілів у районі Часова Яру з березня по квітень зросла на 200%. Це майже напевно є відображенням нових спроб Росії встановити контроль над містом, розташованим на височині на захід від Бахмута.

- Незважаючи на значне збільшення кількості атак на цьому напрямку, Росія здобула лише незначні тактичні перемоги в цьому районі протягом квітня і майже напевно зазнала значних втрат.

 

 

13:45 Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ і призначив на цю посаду Олександра Трепака.

 

 

13:3Безпілотники сьогодні атакували російський нафтопереробний завод "Салаватнефтеоргсинтез" в Башкирії.

 

 

13:00 Українські безпілотні літальні апарати нині вночі завдали удару по двох перевалювальних нафтобазах у селі Юрівка біля Анапи в Краснодарському краї РФ, повідомило джерело в правоохоронних органах. Ці нафтобази потрібні для постачання пального російським військам у Криму, оскільки розташовані неподалік півострова. Місцева влада каже, що пожежі ліквідовують 62 людини й понад 100 одиниць техніки.

 

 

12:5Під час ранкових обстрілів критичної інфраструктури значних ушкоджень було завдано об'єктам гідроенергетики, наразі дві гідроелектростанції виведено з експлуатації, повідомили в "Укргідроенерго".

 

 

12:10 Вступ України до Євросоюзу розв'яже продовольчу проблему і «має фундаментальне значення» для Португалії, заявив міністр закордонних справ Португалії Пауло Ранжел під час слухань у парламентському комітеті з європейських справ.

 

 

12:05 До Києва прибула президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 150 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 111 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Підрозділи Сил оборони ліквідували частину штурмових груп ворога, яким вдалося прорватися на завод у місті Красногорівка Донецької області, розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин в ефірі національного телемарафону:

"Противник не полишає спроб штурмувати місто Красногорівка невеликими штурмовими групами. Час від часу поодинокі групи намагаються заходити в східні околиці Красногорівки на бронетехніці. Але найчастіше ідуть піші або маломобільні групи на мотоциклах.

Наші захисники вогнем артилерії та мінометів знищують усі намагання ворога саме зайти у місто.

Частину тих груп, які прорвалися до вогнетривкого заводу в Красногорівці, українським воїнам вдалося ліквідувати. А ті, хто залишилися, перебувають у складному становищі. Оскільки практично вони позбавлені постачання боєкомплектом і підтримки бронетехніки. Наразі там тривають бої".

 

 

11:25 Верховна Рада 273 голосами звільнила міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського.

 

 

11:00 Зранку на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії від Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго. Залучення аварійної допомоги передбачається й у години вечірнього максимуму споживання електроенергії.

 

 

10:45 Верховна Рада 272 голосами звільнила Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

 

 

10:35 Минулої доби з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини залучалася аварійна допомога, повідомили в Міненерго. Сумарний обсяг екстреного постачання становив близько 3% від добового споживання електроенергії. У денні години Україна на запит Польщі в екстреному порядку отримувала надлишки електроенергії.   

 

 

10:30 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. А в години вечірнього піку з 18:00 до 23:00 у всіх регіонах, крім Херсонської області, застосовувалися обмеження промислових споживачів. При цьому електропостачання побутових споживачів не обмежувалося.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

217,4% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

  82,3% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

277,0% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

400,5% артилерійських систем (з них 7,8% за минулий тиждень),

 95,0% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 56,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 20 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим. В результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 17 ударних БпЛА на Одещині.

За минулі сім днів було збито 85 із 91 (93%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 7 на 8 травня російські війська завдали масштабних ракетних ударів і ударів з безпілотників по об'єктах української енергетичної інфраструктури, продовжуючи експлуатувати ослаблену систему протиповітряної оборони України напередодні прибуття масштабної допомоги з боку США і Заходу у сфері безпеки.

• Нещодавні супутникові знімки виснажених російських складів військової техніки та озброєнь також свідчать про те, що Росія наразі підтримує свої військові зусилля здебільшого за рахунок вилучення зі складів, а не за рахунок масштабного виробництва нової техніки та певних видів озброєнь.

• Росія, щоб підтримувати операції і втрати в Україні на рівні, набагато вищому, ніж може забезпечити нинішній російський ВПК, покладається на величезні запаси техніки й іншого обладнання радянських часів, вона не зможе мобілізувати свій оборонний фонд для поповнення цих запасів протягом багатьох років.

• Служба державної безпеки Грузії застосовує стандартні інформаційні операції Кремля проти грузинів, які протестують проти законопроєкту про «іноземних агентів», у російському стилі за прикладом засновника партії «Грузинська мрія» і колишнього прем'єр-міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі.

• Зусилля Вірменії дистанціюватися від Росії все більше змушують Кремль визнавати проблеми у двосторонніх відносинах.

• Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що литовський уряд надав дозвіл на відправку військ в Україну для проведення тренувальних місій у майбутньому.

• Повідомляється, що існує інструмент з відкритим вихідним кодом, який дозволяє здійснювати пошук за певними координатами користувачів Telegram, які ввімкнули певні налаштування обміну місцезнаходженням.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 146 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 60 ракетних та 90 авіаційних ударів, здійснив 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 20 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено 17 ударних БпЛА.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Шалигине, Юнаківка Сумської області; Білий Колодязь, Старий Салтів та Лук’янці Харківської області; Лиман, Часів Яр, Дружба, Північне, Олександропіль, Стара Миколаївка, Новоселівка Перша, Карлівка, Московське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове, Урожайне, Костянтинівка та Старомайорське Донецької області; Веселянка, Оріхів, Роботине Запорізької області; Ольгівка, Берислав, Кізомис Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 11 атак в районах Макіївки, Невського, Новолюбівки, Твердохлібового та Серебрянського лісництва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Андріївка, Верхньокам’янське, Новий, Виїмка, Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 45 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новоселівка Перша, Калинове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 19 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, противник 4 рази безуспішно атакував позиції наших військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 3 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах, 10 районах зосередження особового складу та 1 іншому важливому об’єкту противника.

09.05.2024