19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 106 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красний Хутір Чернігівської області; Середина-Буда Сумської області; Дергачі, Липці та Рублене Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Блешня Чернігівської області; Яструбине, Олександрівка, Волфине, Водолаги, Велика Писарівка та Степок Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак в районах населених пунктів Синьківка, Новоєгорівка, Кислівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка та Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 12 атак в районах Греківки, Невського та Серебрянського лісництва Луганської області; населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 19 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Виїмка, Спірне, Новий, Кліщіївка та Іванівське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 31 атаку в районах населених пунктів Архангельське, Сокіл, Семенівка, Уманське, Калинове, Яснобродівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Євгенівка та Новоселівка Перша Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Архангельське, Новопокровське та Сокіл Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 13 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Водяне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 1 атаку на позиції наших захисників в районі Роботиного Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Времівка та Старомайорське Донецької області; П’ятихатки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоний Маяк, Ольгівка, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Новотягинка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 складах боєприпасів, 1 артилерійській системі та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

 

 

19:05 Росія постачає Північній Кореї нафту в обхід обмежень ООН, пише Reuters. Згідно з джерелом видання, тільки в березні Росія відправила до Північної Кореї понад 165 тисяч барелів нафтопродуктів. Раніше Росія заблокувала продовження мандату групи експертів, які стежать за дотриманням санкцій ООН проти Північної Кореї – ймовірно, щоб приховати власні порушення резолюцій Ради безпеки.

 

 

18:30 У Будапешті чоловік зарізав українця внаслідок конфлікту, повідомляє Головне управління поліції Будапешта. Зазначається, що нападником виявився громадянин Казахстану, його затримали.

 

 

17:55 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, доручив ужити всіх можливих заходів для скорочення строків надходження зброї від міжнародних партнерів, повідомляє пресслужба Президента. Також повідомляється, що Зеленський заслухав великий звіт щодо ступеня готовності фортифікаційних рубежів у прикордонних регіонах та на напрямках активних бойових дій.

 

 

17:10 Шольц зустрінеться з Макроном в Парижі за вечерею, щоб обговорити оборонну політику Європейської Унії та політику щодо Китаю, пише Politico. Зустріч двох високопоставлених лідерів ЄУ відбудеться всього за кілька днів до візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Європи. Згідно з джерелами, вечеря пройде без участі радників лідерів двох країн.

 

 

16:35 Сили спецоперацій знищили російську пуско-заряджальну установку комплексу "Бук" на Сумському напрямку, повідомили у пресслужбі.

 

 

16:00 Макрон не виключає відправки військ, якщо РФ прорве лінію фронту і буде відповідний запит України, заявив французький президент у інтерв’ю The Economist. За словами Макрона, він не змінив своєї думки про введення західних військ в Україну і вважає такий підхід правильним. Макрон зазначив, що Франція у нещодавній історії мала досвід військових інтервенцій, зокрема в Африці для протидії тероризму, на запит відповідних суверенних держав.

"Як я і сказав, я нічого не виключаю, тому що ми маємо справу з тим, хто нічого не виключає. Ми, безсумнівно, проявили надмірну нерішучість, окреслюючи межі нашої реакції тому, в кого вже немає "червоних ліній" і хто є агресором.

Якби росіяни прорвали фронт і якби було прохання України – а зараз це не так, – ми б легітимно поставили собі таке запитання. Тож я думаю, що виключати такий сценарій – це б означало, що ми не вивчили уроки останніх двох років.

У мене чітка стратегічна мета: Росія не може перемогти в Україні. Якщо Росія переможе в Україні, у Європі вже не буде безпеки. Хто може думати, що Росія на тому зупиниться? Якою буде безпека для сусідніх країн – Молдови, Румунії, Польщі, Литви, інших?

І поза тим, яка буде довіра до європейців, які витратили мільярди, сказали, що на кону виживання континенту, і потім не знайшли способів зупинити Росію? Тож так, ми не повинні нічого виключати. Адже наша мета – щоб Росія ніколи не могла перемогти в Україні".

 

 

15:25 Війська РФ знищили і пошкодили в Україні майже 2 тисячі культурних об’єктів, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики. Як повідомляється, станом на 25 квітня 2024 року збитків зазнали 1987 закладів культури без урахування пам’яток культурної спадщини, з яких 324 знищено.  

 

 

14:50 Представники РФ не будуть присутні на Глобальному саміті миру, повідомили у міністерстві закордонних справ Швейцарії. Втім, зазначається, що російські представники повинні будуть взяти участь у наступних засіданнях. Загалом на Глобальний саміт миру було запрошено понад 160 делегацій з усього світу, засідання ґрунтуватиметься на дискусіях довкола української "формули миру" та інших пропозиціях. Мета цьогорічного заходу – надихнути майбутній мирний процес.

 

 

14:15 На Мonobank здійснюють потужну DDoS-атаку, повідомив співзасновник банку Олег Гороховський.

 

 

13:40 За квітень російські війська застосували понад 300 ракет різних типів, майже 300 «шахедів» і більш ніж 3200 керованих авіабомб проти України, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

 

13:05 Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні, запевнила віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина:

"Як я вже говорила, і це підтверджували багато разів різні партнери, США і Німеччина не готові на саміті у Вашингтоні підтримати рішення про запрошення України. Водночас це рішення може бути ухвалене в будь-який момент, воно не прив'язане до зустрічі лідерів. Ми над ним працюємо, і воно буде актуальним доти, доки не буде ухвалено. На сьогодні союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО. Такі рішення готуються саме на Вашингтон. На саміті буде ухвалено деякі рішення, які передбачають інституціоналізацію євроатлантичного шляху України до НАТО, збільшення ролі НАТО в координації військової допомоги. Крім того, українська сторона очікує, що НАТО в певному форматі підтвердить безпекові зобов'язання союзників, які вже надано".

 

 

12:40 Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в Очеретиному в Покровському районі, проте частина, в якій перебуває ворог, перебуває під вогневим контролем українських воїнів, вживаються заходи, щоб його вибити звідти, тривають важкі бої, проте ситуація під контролем підрозділів ЗСУ, повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин.

 

 

12:10 Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch підтвердила, що Росія від початку грудня 2023 року стратила щонайменше 15 бійців ЗСУ (і, можливо, ще 6) попри те, що ті мали статус "hors de combat" — сказали, що здаються в полон.

 

 

12:00 Росія наразі виключила зі своїх засобів нападу «шахеди», атакує більше балістичними ракетами та керованими авіаційними ракетами типу Х-59, однак цієї ночі два «шахеди» таки були застосовані і їх успішно ліквідували, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

Таким чином, за минулі сім днів було збито 6 із 6 (100%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

11:35 Сьогодні станом на 09:30 споживання електроенергії на 1,6% вище, ніж вчора в цей же час; вчора, у середу 1 травня, добовий максимум споживання був на 1,4% більшим, ніж у вівторок, 30 квітня, в енергосистемі в окремі вечірні години максимального споживання зберігається дефіцит електроенергії, повідомили в Укренерго.

 

 

11:30 Завдяки сонячній погоді знижується обсяг споживання електроенергії – минулої доби він був на 4% менший, ніж попередньої, повідомили в Міненерго.

 

 

11:05 Сполучені Штати запровадили потужний санкційний пакет проти Росії: санкції проти понад 280 суб’єктів (мінфін США – майже 200 суб’єктів, Держдеп – майже 80), спрямовані проти російського військово-промислового комплексу та програм розробки та виробництва хімічної та біологічної зброї, а також суб’єктів з юрисдикції третіх країнах, які допомагають Росії набувати ключових ресурсів для виробництва озброєння, повідомила посол України у США Оксана Маркарова:

Під дію американських санкцій зокрема потрапили:

• майже 60 суб’єктів з різних юрисдикцій (Азербайджан, Бельгія, КНР, Росія, Словаччина, Туреччина та ОАЄ), які забезпечують можливість отримання Росією із закордону необхідних для її ВПК технологій та обладнання; 9 фізичних та юридичних осіб з мережі поставок компонентів для підсанкційної російської компанії; 7 суб’єктів, афілійованих з китайською мережею поставок електроніки до РФ; 2 китайські компанії, які постачали продукцію російському ВПК; 10 суб’єктів з мережі закупівлі верстатів у Бельгії та Туреччині; 5 компаній з мережі закупівлі електроніки в Гонконзі, Словаччині та ОАЕ; 3 компанії з закупівельної мережі раніше санкціонованого російського автовиробника; 6 компаній, які надавали посередницькі послуги при здійсненні закупівлі Росією підсанкційної продукції за кордоном; генеральний директор підсанкційної російської транспортної компанії та 3 суб’єкти, афілійовані з ним; агент із закупівлі, що координує діяльність мережі посередників в інтересах російських військових кінцевих споживачів, а також 4 пов’язані з ним суб’єкти; турецький постачальник електроніки до РФ компанія Alpha Impex; 3 керівники раніше санкціонованих США російських компаній;

• понад 100 суб’єктів, які працюють в технологічному, оборонному, виробничому та транспортному секторах економіки РФ (зокрема 14 компаній з оборонного та пов’язаних секторів економіки РФ, 55 компаній з виробничого сектору РФ; 44 суб’єкти з технологічного сектору економіки РФ; 3 компанії з транспортного сектору РФ);

• 2 китайські та 12 російських компаній, пов’язаних з імпортом до Росії ключових компонентів виробництва вибухівки на кшталт бавовняної целюлози та нітроцелюлози;

• 3 компанії та 2 фізичні особи, які причетні до закупівлі товарів в інтересах російських військових інституцій, що своєю чергою афілійовані з програмами розвитку хімічної та біологічної зброї;

• 3 російські державні установи, які причетні до програм розвитку хімічного та біологічної зброї, та 4 компанії, які надають підтримку такій діяльності;

• 2 компанії, які беруть участь у розвитку проєктів з розширення видобутку природного газу в Росії;

• 5 компаній з різних юрисдикцій (Сінгапур, Гонконг, РФ та Туреччина), причетних до реалізації російського енергетичного проєкту Arctic LNG 2. 16 морських суден визнано як заблокована власність;

• 14 компаній, афілійованих з одним із найбільших виробників металургійного вугілля в Росії групою Sibanthracite;

• 2 компанії, пов’язані з Росатомом;

• 20 суб’єктів, афілійованих з ВПК РФ;

• 14 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з виробничим та технологічним секторами РФ;

• російська авіаційна компанія Побєда, яка зокрема причетна до закупівлі американської авіоніки в порушення правил експортного контролю;

• 4 китайські компанії, які розробляють та постачають до РФ аерокосмічне, виробниче та технологічне обладнання подвійного використання;

• 15 компаній з різних юрисдикцій (Туреччина, Малайзія та Киргизія), які постачали російським споживачам товари з переліку пріоритетної продукції, яка є критичною для російського ВПК;

• 3 посадовці російських виправних колоній ВК-2 та ВК-3, які пов’язані зі смертю опозиційного російського політика О.Навального.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 105 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 143 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здобули докази використання російськими військовими дронів-камікадзе над ядерними реакторами тимчасово захопленої Запорізької атомної електростанції: за допомогою засобів радіоелектронної розвідки вдалося отримати відео з ворожого FPV-безпілотника. Воно містить маркування UT4D.TT, яке вказує на те, що поставку цього дрона загарбницьким військам здійснило міністерство оборони Росії. Траєкторія польоту російського дрона-камікадзе пролягала над енергоблоками Запорізької АЕС у напрямку підконтрольних Україні Нікопольської й Марганецької громад, які зазнають постійних ворожих атак.

 

 

10:20 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

214,7% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  81,2% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

270,2% автомобільної техніки (з них 4,0% за минулий тиждень),

390,8% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

 94,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,5% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Під час обстрілу Одеси балістичними ракетами вчора пізно ввечері одна з ракет влучила у сортувальне депо і відділення "Нової пошти", серед співробітників "Нової пошти" загиблих і постраждалих немає, загалом в Одесі постраждало 15 людей.

"Нова пошта" заявила, що клієнтам у повному обсязі компенсують оціночну вартість усіх посилок, які були знищені внаслідок удару.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, російські військові перекидають частини 76-ої та 7-ої повітряно-десантних дивізій із Запорізької області в напрямку східної України, ймовірно, для посилення й інтенсифікації поточних наступальних операцій, щоб скористатися поточним вікном вразливості до того, як американська військова допомога почне надходити до лінії фронту в повному обсязі.

• У ніч з 30 квітня на 1 травня українські війська вдруге за менш ніж місяць завдали удару по нафтопереробному заводу в Рязанській області.

• Російські державні ЗМІ посилюють антизахідну риторику колишнього прем'єр-міністра Грузії та засновника партії «Грузинська мрія» Бідзіни Іванішвілі і негативно зображують грузинів, які протестують проти грузинського законопроєкту про «іноземних агентів», ймовірно, намагаючись дестабілізувати і розділити Грузію.

• Організація Об'єднаних Націй і західні організації продовжують демонструвати, як Північна Корея і Китайська Народна Республіка прямо й опосередковано допомагають Росії у військових діях.

• Російські інсайдерські джерела припускають, що кримінальне розслідування проти заступника міністра оборони Росії Тімура Іванова може також стосуватися іншого заступника міністра оборони, Рустама Цалікова.

• Агентство Bloomberg повідомило, що чотири російські нафтові танкери, які потрапили під санкції, змінили свої назви і плавають під новими прапорами.

• Російська влада продовжує вербувати засуджених злочинців для участі у бойових діях в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 121 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 63 авіаційні удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Харків, Золочів, Глибоке, Велика Данилівка, Слобожанське, Куп’янськ, Борова Харківської області; Диліївка, Соловйове, Очеретине, Новоселівка, Прогрес, Уманське, Желанне, Новожеланне, Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Лобкове, Оріхів Запорізької області; Ольгівка, Тягинка, Велетенське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Копанки Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку відбито 14 атак, здійснених противником в районах населених пунктів Греківка, Новоєгорівка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області, а також Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 20 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 39 атак в районах населених пунктів Калинове, Архангельське, Прогрес, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 9 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація та підрозділи ракетних військ Сил оборони завдали ураження по 1 пункту управління, 1 наземній станції управління БпЛА та по 8 районах зосередження особового складу противника.

02.05.2024