796-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 93 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Леонівка Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Леонівка, Єліне Чернігівської області; Лукашенківське, Велика Берізка, Ромашкове, Веселівка, Угроїди, Степок та Покровка Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Новосергіївка Харківської області; Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 9 атак, здійснених противником за підтримки авіації, в районі населених пунктів Твердохлібове, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни, Торське та південніше Зарічного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Роздолівка та Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Архангельське, Новокалинове, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Семенівка та Орлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Воздвиженка, Калинове, Новопокровське та Євгенівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Архангельське та Сокіл Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Парасковіївка та Олександропіль Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Новодарівки Запорізької області. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Макарівка Донецької області та Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Михайлівка, Львове та Кізомис Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Берислав, Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Токарівка, Антонівка та Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

19:00 Латвія, Литва та Естонія заявили, що РФ перешкоджає сигналам GPS у Балтійському морі, пише Financial Times. За словами міністрів закордонних справ балтійських країн, подібні дії становлять небезпеку для цивільної авіації.

 

 

18:25 Країни НАТО докладатимуть зусиль, щоб задовольнити потреби України в озброєннях, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Він також запросив Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні.

"Ми докладаємо всіх зусиль, щоб задовольнити нагальні потреби України. І я чітко дав зрозуміти, що якщо країни НАТО зіткнуться з вибором між досягненням цілей НАТО за можливостями або підтримкою України, вони мають підтримати Україну.

Я вважаю, що нам також необхідні великі багаторічні фінансові зобов'язання щодо нашої підтримки. Продемонструвати, що наша підтримка України не короткострокова і разова, а довгострокова і передбачувана. Москва має зрозуміти, що вони не можуть перемогти і не можуть нас перечекати.

Законне місце України – у НАТО. Україна стане членом НАТО. Робота, яку ми наразі виконуємо, ставить вас на незворотний шлях до членства в НАТО. Щоб, коли прийде час, Україна могла відразу стати членом НАТО".

 

 

17:50 Україна працює над отриманням додаткових систем Patriot, заявив Зеленський на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенберґом. За його словами, у питанні щодо ракет-перехоплювачів до наявних систем ППО "очікується позитив" і після останнього засідання Ради Україна-НАТО лунали запевнення, що у цьому процесі не буде пауз.

"Ми розуміємо, в яких державах що є – є відповідні діалоги. Ми працюємо над додатковими системами. Думаю, як тільки вони будуть в Україні, чого всі очікують, ми з вами будемо це відчувати… у реальному захисті неба".

 

 

17:15 Україна працює над безпечним розміщенням винищувачів F-16 в країні, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш у ефірі телемарафону. Він зазначив, що після отримання західних літаків українські військові зможуть проводити різноманітні операції з відбиття повітряних атак та завдання ударів по російських окупантах.

"Але для цього необхідно правильно підготувати місце їхнього базування. Це колосальні кошти – мовиться про підземні сховища та бункери. Тому зараз розробляються методи щодо того, як саме їх можна буде розміщати".

 

 

16:40 Китай не може одночасно шукати поліпшення відносин з Європою і допомагати Росії воювати проти України, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на Всесвітньому економічному форумі. За його словами, за останній рік РФ виробляла боєприпаси, ракети, танки і бронетехніку швидшими темпами, "ніж будь-коли у своїй сучасній історії, в тому числі як Радянський Союз під час холодної війни", завдяки надходженням верстатів, мікроелектроніки, оптики з Китаю.

"Саме тому в той час, як Китай прагне поліпшити відносини з країнами Європи, він також створює найбільший виклик європейській безпеці з часів закінчення холодної війни. І, як я вже казав своїм китайським колегам, не можна мати і те й інше”.

 

 

16:05 Telegram тимчасово заблокував українські чат-боти СБУ, ГУР та Мінцифри через помилкове спрацьовування, пише Reuters з посиланням на неназваного працівника Telegram.

 

 

15:30 Генсек НАТО Єнс Столтенберґ прибув до Києва з неоголошеним візитом. Разом із Зеленським він провів спільний брифінг.

"Ситуація складна, але ще не пізно, щоб Україна перемогла – і більше підтримки вже на підході. НАТО також активізується на довгострокову перспективу, ставлячи Україну на незворотний шлях до Альянсу".

 

 

14:55 Найбільші західні банки, які досі працюють у Росії, сплатили Кремлю понад 800 мільйонів євро податків минулого року, пише Financial Times. Сім найбільших європейських банків з активами в Росії – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у понад 3 млрд євро у 2023 році. Як зазначається, податки, сплачені європейськими банками, еквівалентні приблизно 0,4 відсотка всіх очікуваних неенергетичних доходів російського бюджету на 2024 рік.

 

 

14:20 Зміна чисельності Державної прикордонної служби України на 15 тисяч осіб зумовлена формуванням нових підрозділів у складі ДПСУ та зміною стратегії охорони кордону, пояснив речник ДПСУ полковник Андрій Демченко.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, у березні 2024 року вбито або поранено 604 цивільні особи, що на 20% більше, ніж у попередньому місяці. Ці смерті пов'язані з ракетними й авіаційними ударами по всій території України та збільшенням кількості обстрілів на лінії фронту. У доповіді підкреслюється збільшення кількості скоординованих ударів по об'єктах критичної інфраструктури України, внаслідок яких було зруйновано або пошкоджено 20 об'єктів.

• Повідомляється про 57 загиблих дітей, що вдвічі більше, ніж у попередньому місяці, і це безпосередньо пов'язано із застосуванням Росією авіаційних боєприпасів. Загалом з 24 лютого 2022 року в Україні (включно з підконтрольними та непідконтрольними Україні територіями) налічується 31 366 жертв серед цивільного населення: 10 810 загиблих та 20 556 поранених. Ці цифри підкреслюють величезну ціну людських життів, спричинену незаконним вторгненням Росії в Україну.

 

 

13:45 Слідство в Чехії підтвердило, що вибухи на складах зброї в селі Врбетиці у 2014 році влаштували співробітники російської військової розвідки (ГРУ), повідомляє Radio Prague International.

 

 

13:15 У Міністерстві юстиції попередили, що шахраї викрадають акаунти WhatsApp, використовуючи фальшиві петиції про присвоєння звання Героя України загиблим захисникам:

"Зловмисники розсилають повідомлення в WhatsApp, закликаючи проголосувати за електронну петицію про присвоєння звання "Герой України" посмертно військовослужбовцям ЗСУ. Повідомлення містять посилання на фейковий сайт, який імітує офіційну вебсторінку "Електронних петицій". Згідно з алгоритмом дій шахраїв, користувач переходить за посиланням у повідомленні, де на фейковому сайті пропонується ввести номер телефону та отримати код, після введення коду зловмисники отримують доступ до акаунту WhatsApp. В результаті зловмисники можуть читати повідомлення, бачити фото та відео, а також надсилати повідомлення від імені користувача".

 

 

13:00 Постійне представництво України при Раді Європи передало генеральному секретарю РЄ оновлену інформацію щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у зв'язку з воєнним станом. Зокрема йдеться про кілька статей Конвенції, яка робить подібні відступи легальними на основі статті 15 – "Відступ від зобов'язань під час надзвичайної ситуації, під час війни або іншої суспільної небезпеки, яка загрожує життю нації". Обмеження, про які поінформувала Україна, стосуються статті 16 "Про обмеження політичної діяльності іноземців", статті 9 "Про свободу думки, совісті та релігії", а також 13 статті "Щодо права на ефективний засіб правового захисту".

 

 

12:35 Всі пункти пропуску на кордоні з Польщею наразі розблоковано, повідомили у Державній прикордонній службі України: у пункті пропуску на польському кордоні "Гребенне – Рава-Руська" відновлено рух вантажівок, однак на в'їзд у Польщу не пропускатимуть транспортні засоби, які перевозять зернові культури, але вантаж із зерном може прямувати територією Польщі в режимі транзиту.

 

 

12:30 Сьогодні станом на 10:30 споживання електроенергії на 12% нижче, ніж у цей же час в попередній робочий день – п’ятницю, 26 квітня, але в енергосистемі в окремі години максимального споживання зберігається дефіцит електроенергії, повідомили в Укренерго. Вчора, у неділю 28 квітня, добовий максимум споживання був на 6,2% нижчим, ніж в попередню неділю, 21 квітня.

 

 

12:20 Поразка України у війні з Росією або навіть патова ситуація обійдеться Заходу в трильйони доларів, оскільки призведе до нової холодної війни, попередив колишній міністр збройних сил Британії Джеймс Гіппі. Тому знадобляться додаткові пакети допомоги, подібні до тих, які було презентовано цього тижня, щоб Україна виграла битву за "безпеку в усьому європейсько-атлантичному регіоні", оскільки пакет допомоги від США не зможе "негайно змінити баланс, дозволяючи українцям перейти до фінального наступу, що принесе швидку та повну перемогу":

"Я очікую, що завдяки цьому величезному припливу підтримки з боку Заходу ми побачимо стабілізацію ліній фронту. І хоча бойові дії будуть запеклими, я не очікую, що цього року буде звільнено значні обсяги територій. Українські бригади необхідно навчити складного маневру, який синхронізує їхній рух з артилерійським вогнем, підтримкою з повітря і всім іншим, що може бути кинуто на росіян".

 

 

12:00 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Марш "безсмертний полк" у Росії, який мав відбутися 9 травня 2024 року, скасовано. Під час маршу члени сімей зазвичай виставляли фотографії померлих ветеранів Другої світової війни, пов'язані з "днем перемоги". Замість цього портрети можна буде вивішувати в автомобілях і громадських місцях з 1 по 11 травня.

• За повідомленням Meduza, з міркувань безпеки паради до "дня перемоги" також були скасовані в п'яти російських регіонах. Це Брянськ, Псков, Рязань, Курськ і Бєлгород. Всі перераховані регіони розташовані на заході Росії і тому, ймовірно, є вразливими до ударів українських безпілотних літальних апаратів. Напередодні торішнього параду до "дня перемоги" відбулася атака БПЛА на Кремль.

• Вже другий рік поспіль з міркувань безпеки скасовують марш "безсмертний полк" і скорочують паради "перемоги". Цього року інавгурація президента Путіна, що відбудеться 7 травня, передує "дню перемоги". Потенціал протестів і невдоволення війною в Україні, ймовірно, також вплинули на розрахунки російського керівництва.

 

 

11:25 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора далі застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

11:20 Вчора вдень Україна на запит Польщі надала енергосистемі сусідньої країни екстрену допомогу, прийнявши надлишки електроенергії загальним обсягом 600 МВт·год. Після проходження пікових годин Україна на запит Польщі надавала аварійну допомогу польській енергосистемі загальним обсягом 600 МВт·год.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 114 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 51 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Війна в Україні триватиме принаймні до завершення виборів у Сполучених Штатах Америки, вважає верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ Жозеп Боррель.

 

 

10:30 США придбали у Казахстану 81 бойовий літак радянських часів, пише Kyiv Post. Казахстан, який оновлює свій авіапарк, продав на аукціоні 117 винищувачів і бомбардувальників радянських часів, у тому числі перехоплювачі МіГ-31, винищувачі-бомбардувальники МіГ-27, винищувачі МіГ-29 і бомбардувальники Су-24 1970-х і 1980-х років. Оголошена вартість продажу становила 2,26 мільйона доларів. Мотив США залишається нерозкритим, але йдеться про можливість їх потенційного використання в Україні, де подібні літаки є на озброєнні. Продаж здійснювався через офшори.

 

 

10:10 Месенджер "Телеграм" відновив роботу офіційних українських ботів, які допомагали повідомляти про пересування окупантів, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Йдеться про боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також про бот Мінцифри "єВорог".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

213,3% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  80,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

268,3% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

388,9% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

 94,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,1% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Головне управлінні розвідки Міноборони України повідомило, що платформа Telegram заблокувала низку офіційних ботів, у тому числі й чат-бот української розвідки:

"Керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії росії проти України, в тому числі заблоковано «Головний бот розвідки». Це відбулось всупереч правил та публічних заяв, які керівництво Telegram публічно декларувало.

Незважаючи на блокування нашого боту – ваші персональні дані в безпеці!

Втім, попереджаємо, що ворог створює боти зі схожими назвами. Не надсилайте на них жодних персональних даних". 

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Нещодавні успіхи російських військ на північний захід від Авдіївки змусили українські війська відійти з інших обмежених тактичних позицій уздовж лінії фронту на захід від Авдіївки, хоча ці відходи поки що не сприяли швидкому досягненню російських тактичних успіхів. Російські війська, як і раніше, навряд чи зможуть досягти глибшого оперативно значущого проникнення в цьому районі в найближчій перспективі.

• Подальша стабілізація російських позицій на північний захід від Авдіївки ставить російське командування перед вибором: продовжувати просуватися на захід до своєї оперативної мети в Покровську або ж спробувати просунутися на північ, щоб провести можливі додаткові наступальні операції разом з російськими силами навколо Часова Яру.

• Сирський зазначив, що загроза можливої майбутньої російської наступальної операції проти Харкова змушує Україну виділяти додаткові сили і засоби для оборони міста, хоча ISW продовжує вважати, що у російських військ недостатньо сил, необхідних для захоплення міста.

• Українська 47-ма механізована бригада спростувала нещодавнє повідомлення про те, що українські війська відвели танки M1A1 Abrams, надані США, з лінії фронту.

• Нещодавні зусилля Росії щодо посилення контролю над мігрантами, які перебувають у Росії та в'їжджають до неї, після теракту в Крокус Сіті Холі 22 березня, схоже, призвели до загострення відносин між Росією і Таджикистаном.

• За останні кілька днів російська влада заарештувала кількох російських журналістів, які працювали на західні видання в Росії, ймовірно, в рамках поточних зусиль, спрямованих на обмеження можливостей західних і незалежних російських ЗМІ достовірно висвітлювати події в Росії.

• Державний міністр збройних сил Великої Британії Лео Докерті заявив 27 квітня, що за оцінками Великої Британії, з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року російські війська втратили 450 тисяч убитими і пораненими.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 131 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 82 авіаційні удари, здійснив 108 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Велика Писарівка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Спірне, Верхньокам’янське, Сіверськ, Григорівка, Олександропіль, Очеретине, Новокалинове, Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Водяне, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Кринки, Костирка, Берислав, Новоберислав, Придніпровське, Велетенське, Кізомис Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог провів 18 атак в районах населених пунктів Копанки, Новосергіївка Харківської області; Макіївка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 29 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Новий, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 55 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Архангельське, Уманське, Сокіл, Очеретине, Калинове, Соловйове, Новопокровське, Новоселівка Перша та західніше Семенівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 4 рази атакували позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

29.04.2024