792-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 93 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаудару по місту Суми. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Уралове, Манухівка, Басівка, Пономаренки Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак в районах населених пунктів Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 16 атак в районах населених пунктів Дружелюбівка Харківської області; Макіївка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Зарічне Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Борова Харківської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Спірне, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Також, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка, Часів Яр, Спірне, Диліївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 23 атаки в районах населених пунктів Очеретине, Уманське, Невельське, Керамік, Бердичі, та Нетайлове Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Калинове, Семенівка, Карлівка, Новогродівка, Євгенівка, Олександропіль, Архангельське, Новокалинове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Архангельське, Соловйове, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне Донецької області, де ворог 14 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі Урожайного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоне, Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Качкарівка та Іванівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління, 8 районах зосередження особового складу та 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

19:25 Данія збільшить військову допомогу Україні у 2024 році на 590 млн євро, повідомляє міністерство оборони Данії. Зазначається, що уряд і парламент Данії оголосили про домовленість зі збільшення фінансування Українського фонду – механізму довгострокової військової підтримки України. Додаткові кошти будуть використані насамперед для прямої військової підтримки України у вигляді озброєння, іншого військового обладнання та навчальних програм.

 

 

18:50 Міністр агрополітики Микола Сольський написав заяву про відставку, повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Сольського підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів гривень.

 

 

18:25 Зеленський на засіданні Ставки головнокомандувача обговорив питання захисту інфраструктурних об’єктів, ситуацію на фронті й виробництво зброї, повідомляє пресслужба Президента. За словами Президента, на Ставці була детальна доповідь прем’єр-міністра Шмигаля щодо прикриття "життєво необхідних для країни об’єктів – не лише енергетичних, а й соціальних, безпекових, транспортних, забезпечення зв’язку тощо".

 

 

17:40 Україна у 2024 році може розраховувати на 38 млрд доларів зовнішньої допомоги, заявив НБУ Андрій Пишний. Зазначається, що у березні від партнерів надійшло близько 9 мільярдів доларів, таким чином вдалося наростити міжнародні резерви до майже 44 мільярдів доларів. Пишний наголосив, що наразі триває реалізація заходів з посилення спроможності України до самозабезпечення, й уряд зміцнює власну ресурсну базу та нарощує залучення на внутрішньому ринку.

 

 

16:55 Європарламент виступив проти переговорів про вступ з Грузією через закон про "іноагентів", повідомляє ЄП з посиланням на голосування. За незобов’язуючу резолюцію із закликом до ЄУ не починати переговорів з Грузією про членство, доки діятиме скандальний закон "про прозорість іноземного впливу", проголосували 425 євродепутатів, 25 були проти, 30 утрималися.

 

 

16:20 Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2024 рік, заявив голова НБУ Андрій Пишний. За його словами, прогноз інфляції на кінець цього року знижено до 8,2%. Також очікується, що наприкінці 2025 року інфляція сповільниться до 6%, а за підсумками 2026 року – до 5%.

 

 

15:45 Європарламент закликав не вважати легітимними "перевибори" Путіна, повідомляє пресслужба Європарламенту. У відповідній резолюції, ухваленій 493 голосами, європарламентарі називають російські "вибори" фарсом і закликають країни – члени ЄУ та міжнародну спільноту не визнавати їх результатів, оскільки вони проводилися, у тому числі, на окупованих територіях України, а на території Росії не були ані вільними, ані чесними.

 

 

15:10 Група євродепутатів звернулася до влади Австрії вплинути на Raiffeisen Bank стосовно його діяльності в Росії, повідомив литовський євродепутат Пятрас Ауштрявічюс, опублікувавши відкритий лист. Згідно з листом, євродепутати висловили розчарування, що Raiffeisen, на відміну від інших західних банків, які скорочують або згортають присутність у Росії, торік збільшив свій тамтешній персонал майже на 10 тисяч співробітників.

 

 

14:35 У Литві допустили допомогу Україні у поверненні чоловіків призовного віку, заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас. Раніше Польща також висловила готовність допомогти повернути чоловіків призовного віку до України. За словами литовського міністра, Литва наразі не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

 

 

14:00 64% опитаних українців вважають, що "демократія може мати свої недоліки, але це найкраща система правління"; 44% вважають, що країною керує воля народу – свідчать підсумки дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у жовтні-грудні 2023 року у співпраці з Gallup Int. у межах проєкту End of Year 2023. Україна є шостою серед досліджуваних країн за рівнем цілковитої згоди з твердженням, що "демократія може мати свої недоліки, але це найкраща система правління". У цьому тренді вона приєднується до європейських країн, перші п’ять позицій займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія.

 

 

13:35 У Міністерстві закордонних справ України розʼяснили рішення Кабінету Міністрів щодо припинення видачі паспортів чоловікам віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном: постанова Кабміну №443 від 23 квітня 2024 року щодо змін у порядку видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон стосується документів, які оформлюються ДМС України за заявами, отриманими ДП "Документ", яке не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби – це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України. Порядок ж роботи консульської служби МЗС України залишається без змін, консульські послуги МЗС надаються громадянам України в закордонних дипломатичних установах, а саме у посольствах, генеральних консульствах і консульствах України.

 

 

13:10 Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

 

 

12:40 Станом на березень Європа наздогнала відставання від США за обсягом анонсованої військової підтримки України, випливає з нового дослідження Ukraine Support Tracker щодо допомоги Україні, які регулярно проводить Кільський інститут світової економіки.

 

 

 

12:05 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією електроенергії, комерційним імпортом та аварійною допомогою з Польщі, Словаччини та Румунії. Сумарний обсяг екстреного постачання становив близько 3% від добового споживання електроенергії. Також на запит українського оператора системи передачі здійснюється екстрене постачання електроенергії та поточної доби.

 

 

11:45 Сьогодні о 09:30 споживання електроенергії на 10% нижче, ніж вчора в цей же час, повідомили в Укренерго. Водночас більшу частину доби в енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії. Вчора, 23 квітня, добовий максимум споживання було зафіксовано в ранкові години. Він був на 6,4% вищим, ніж 22 квітня. Ввечері, з 17:00 до 22:00, рівень споживання знижувався через обмеження потужності для бізнесу та промисловості.

 

 

11:35 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. У години вечірнього піку (з 17-ої до 22-ої) застосовувалися графіки обмеження потужності для промислових споживачів у всіх регіонах, крім Херсонської області.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 105 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 216 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:20 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Росія виробляє зброю у кількостях, вищих за її потреби на війні – зараз військово-промисловий комплекс РФ вже працює на заповнення складів:

"Тепер ви можете бути наївними і сказати, що Путін робить це лише з обережності. Як скептична людина, я б сказав у цьому випадку, що він робить це тому, що у нього є плани – або можуть бути".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

212,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  80,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

265,7% автомобільної техніки (з них 4,6% за минулий тиждень),

384,1% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 94,1% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 54,7% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Вранці на Черкащині сили протиповітряної оборони знищили "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

 

 

09:45 Росія наклала вето на проєкт резолюції Ради безпеки ООН проти поширення зброї, зокрема ядерної, в космічному просторі. За документ, внесений Японією і Сполученими Штатами, проголосували 13 членів Радбезу з 15 (США, Велика Британія, Франція, Алжир, Гаяна, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). Проти висловилася лише Росія, Китай утримався.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент США Джо Байден оголосив 24 квітня, що США почнуть надсилати військову техніку в Україну вже «через кілька годин» після підписання законопроєкту, який надасть Україні допомогу на суму близько 60 мільярдів доларів.

• Як повідомляється, Сполучені Штати надали Україні невстановлену кількість ракет великої дальності ATACMS у березні 2024 року, деякі з яких Україна вже використовувала для ударів по російських цілях у глибокому тилу.

• Отримання ракет великої дальності ATACMS у достатній кількості дозволить українським військам послабити російську логістику і загрожувати російським аеродромам у глибокому тилу, хоча місяці затримки, можливо, дали російським військовим час нівелювати потенційний оперативний вплив, який нададуть Україні ракети ATACMS.

• Як повідомляється, в ніч з 23 на 24 квітня українські сили провели успішні удари безпілотниками по російських енергетичних і промислових об'єктах у Смоленській і Липецькій областях.

• Російська влада заарештувала заступника міністра оборони Тімура Іванова 24 квітня за звинуваченням в отриманні хабаря, хоча інші російські джерела повідомляють, що Іванова підозрюють у державній зраді.

• Арешт Іванова викликав у російському інформаційному просторі спекуляції про новий виток кадрових змін у російській армії та заяви про те, що арешт є частиною фракційних конфліктів у Кремлі.

• Російські ультранаціоналістичні мілблогери здебільшого святкували арешт Іванова і використовували його як можливість публічно критикувати міністерство оборони Росії.

• Кремль відкрито погрожує Вірменії, якщо вона не відновить активну участь в очолюваній Росією Організації Договору про колективну безпеку і не повернеться до прокремлівської орієнтації.

• Призначена Кремлем уповноважена з прав дитини Львова-Бєлова навмисно викривлено представила нещодавні переговори між Росією та Україною за посередництва Катару як перші переговори віч-на-віч щодо повернення українських дітей, насильно вивезених і депортованих Росією, ймовірно, з метою мінімізації відповідальності Росії за скоординоване вивезення і депортацію українських дітей.

• Молдовська влада на тлі продовження попереджень молдовських посадовців про російську загрозу для Молдови порушила кримінальну справу проти Євгенії Гуцул, пов'язаної з Кремлем губернатора проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія, за порушення у фінансуванні виборчої кампанії.

• Голова комітету державної думи Росії з інформаційної політики Хінштейн заявив 24 квітня, що неназвані російські чиновники незабаром внесуть до держдуми законопроєкт, який забороняє екстрадицію іноземців, які брали участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну, якщо іноземцям загрожує переслідування за їхню військову службу в рідних країнах.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Веселе, Білий Колодязь, Вовчанськ, Кирилівка Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Андріївка, Євгенівка, Очеретине, Бердичі, Семенівка, Калинове, Вовче, Олександропіль, Архангельське, Красногорівка, Костянтинівка, Старомайорське, Урожайне Донецької області; Роботине Запорізької області; Берислав, Ольгівка, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку в районі населеного пункту Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог 19 разів атакував позиції наших захисників в районах Серебрянського лісництва, Невського Луганської області; Тернів та Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 25 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Новий, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 27 атак в районах населених пунктів Очеретине, Соловйове, Новокалинове, Бердичі та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог 21 раз намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку противник не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, ворог здійснив 4 безуспішні атаки позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59 та 3 розвідувальні БпЛА противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

25.04.2024