У Конґресі США репрезентовано новий законопроєкт про допомогу Україні.

Він передбачає надання допомоги на понад $60 млрд та передачу Україні ракет ATACMS.

 

 

У середу, 17 квітня, спікер Палати представників Майк Джонсон репрезентував новий законопроєкт про допомогу Україні. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Він передбачає надання Україні допомоги на понад $60 млрд та передачу їй далекобійних ракет ATACMS.

 

Щоправда, близько $23 млрд від передбачених законопроєктом $60,84 млрд має бути спрямовано на заповнення американських арсеналів. Ще $13,8 млрд підуть на закупівлю озброєнь Україні та оборонних послуг, $11,3 млрд — на забезпечення «поточних військових операцій США в реґіоні».

 

Причому в разі ухвалення законопроєкту Україна повинна буде в майбутньому відшкодувати всі витрати. Не пізніше 60 днів з моменту ухвалення закону президент США буде зобов'язаний домовитися з урядом України щодо повернення коштів. Президент зможе списати до половини боргу, але зробити це можна не раніше, ніж 15 листопада поточного року.

 

Окремими законами обумовлена допомога США для Ізраїлю та Тайваню. Голосування щодо законопроєкту про допомогу Україні в Палаті представників призначено на 20 квітня.

 

Президент США Джо Байден висловився на підтримку представленого Майком Джонсоном законопроєкту про допомогу для України, Ізраїлю та потреб Індо-Тихоокеанського реґіону. Він висловив готовність їх підписати після схвалення в обох палатах Конґресу. «Я рішуче підтримую цей пакет законопроєктів, спрямований на надання необхідної допомоги Ізраїлю, Україні, надзвичайно необхідної допомоги палестинцям у Секторі Гази, а також на зміцнення безпеки та стабільності в Індо-Тихоокеанському реґіоні», – заявив Байден.

 

Посол України у США Оксана Маркарова проаналізувала положення двох законопроектів, що стосуються України,що передбачає асигнування у розмірі $60,8 млрд. в частині допомоги Україні та регіональним партнерам для протидії Росії.

У тому числі, оборонні видатки у розміні $49,9 млрд, зокрема:

− $23,2 млрд – поповнення товарів оборонного призначення та послуг наданих Україні;

− $11,3 млрд – поточні американські операції в регіоні;

− $13,8 млрд – закупівля сучасних оборонних систем, оборонних товарів та послуг;

− $1,6 млрд зовнішнього військового фінансування (FMF) для задоволення потреб України та інших регіональних партнерів;

 

Також передбачене таке фінансування:

− $26 млн – для забезпечення нагляду та підзвітності допомоги та обладнання наданого Україні.

− $ 5 млн Державному департаменту для адміністрування оборонної допомоги;

− $300 млн на допомогу Україні у захисті її кордонів та просуванні верховенства права;

− $100 млн на підтримку програм з розмінування, боротьби з тероризмом та нерозповсюдженням зброї масового знищення.

$9,5 млрд передбачено на економічну допомогу Україні та країнам, що постраждали від вторгнення Росії в Україну:

− $7,849 млрд на економічну допомогу Україні, що може включати пряму бюджетну підтримку. (Окрім відшкодування пенсій)

− $1,575 млрд на інші види економічної допомоги Україні та постраждалим країнам;

− $25 млн Офісу перехідних ініціатив USAID для підтримки України та країн постраждалих від російського вторгнення;

− $50 млн для реагування на ситуацію у сфері глобальної продовольчої безпеки.

 

Також передбачено виділення:

− $149 млн Національній адміністрації з ядерної безпеки США для реагування на ситуації, пов’язані з ядерною безпекою в Україні.

− $481 млн Міністерству охорони здоров'я і соціальних служб США на допомогу українцям, які отримали гуманітарний пароль в США через програму U4U.

 

Крім того, законопроект передбачає виділення додаткового фінансування, що буде використано у т.ч. для надання допомоги Україні та реагування на ситуацію в нашій державі, пов’язаній з російським вторгненням, зокрема:

− $60 млн на дипломатичні програми

− $ 8 млн Офісу Генерального інспектора Держдепу

− $ 39 млн на операційні видатки USAID

− $ 10 млн Офісу Генерального інспектора USAID

− $98 млн Міністерству енергетики США для придбання для розвитку та виробництва радіоактивних ізотопів.

 

Крім того в тексті:

- Посилюється нагляд через вимоги моніторингу

- Вимагається від партнерів і союзників надавати співмірні витратам обсяги допомоги

- Передбачається укладення угоди з урядом України про повернення коштів, наданих на економічну підтримку

- Збільшуються ліміти в рамках механізму PDA.

 

В частині ж законопроекту «21st Century Peace through Strength Act», що стосується України передбачається:

- можливість конфіскації суверенних активів РФ на користь України. Зокрема, Президенту США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів (Compensation Fund, Ukraine Support Fund). При цьому, Президент може узгоджувати алгоритм передачі Україні конфіскованих російських активів з державами Групи семи, ЄС, Австралією та іншими партнерами США. Законпроект розроблено на основі законопроектів «Reburiding Economic Prosperity and Opportunity Ukrainians Act (REPO for Ukrainians Act), що раніше було внесено на розгляд Сенату (S.200) та Палати представників (HR 4175).

- Законопроект передбачає, що не пізніше ніж через 90 днів після його ухвалення Президент США повинен подати Конгресу звіт у якому зазначити:

- кожну фізичну та юридичну особу щодо якої запроваджено санкції ЄС та Великої Британії;

- кожну фізичну та юридичну особу, які відповідає критеріям для запровадження санкцій США за Законом Магнітського про глобальну підзвітність у галузі прав людини від 2016 року; Виконавчим Указом Президента США № 14024 (санкції пов’язані з визначеною шкідливою діяльністю уряду РФ); Виконавчим Указом Президента США № 14068 (заборона на здійснення певних імпортних та експортних операцій, а також нових інвестицій у зв’язку з триваючою агресією РФ); Виконавчим Указом Президента США № 14071 (заборона нових інвестицій та надання певних послуг РФ у відповідь на триваючу російську агресію).

Президент США повинен запровадити санкції проти кожної фізичної та юридичної особи ідентифікованої у вищезазначену звіті як такої, проти якої запроваджено санкції ЄС чи Великої Британії, та яка відповідає вищезазначеним критеріям санкціонування в США.

Закон містить ще ряд інших санкційних положень, які не стосуються України, і передбачають активізацію боротьби з розповсюдженням фентанолу, посилення санкційної політики США, боротьбу з відмиванням коштів, посилення безпеки інформації, активізацію боротьби із злочинністю та іншими питаннями внутрішньої політики США.

Як повідомлялося раніше Комітет з правил повинен виробити процедуру розгляду законопроекту і погодити його винесення на загальні дебати. Один з варіантів - вибір процедури, яка поєднуватиме усі законопроекти по міжнародній допомозі США та 21st Century Peace through Strength Act’’ в один пакет.

 

 

 

17.04.2024