784-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:25 Президент США Джо Байден заявив, що підпише окремі законопроєкти, які містять допомогу Україні, йдеться у заяві Білого дому.

"Я рішуче підтримую цей пакет, щоб отримати важливу підтримку Ізраїлю та Україні, надати вкрай необхідну гуманітарну допомогу палестинцям у Секторі Гази та зміцнити безпеку та стабільність в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Я негайно підпишу цей закон, щоб надіслати світові повідомлення: ми підтримуємо наших друзів і не дозволимо Ірану чи Росії досягти успіху".

 

 

20:40 Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні. Законопроєкт про додаткове фінансування для України, підготовлений спікером Палати представників США Майком Джонсоном, передбачає виділення близько 61 млрд доларів на допомогу Україні й союзникам і поповнення запасів американської армії. Зазначається, що законопроєкт зобов'язує президента США Джо Байдена "якнайшвидше" надати Україні ракети ATACMS за умови, що їхня передача не зашкодить інтересам Сполучених Штатів. Також законопроєкт передбачає виділення 7,85 млрд доларів у вигляді кредитів до 30 вересня 2025 року в рамках економічної допомоги.

 

 

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Вранці ворог вдарив ракетами по місту Чернігову. За попередніми даними, унаслідок атаки загинуло 17 осіб, понад 60 осіб постраждали, із них 2 дитини, врятовано з-під завалів 3 особи. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Клюси, Єліне, Леонівка Чернігівської області; Сидорівка, Біла Береза та Білопілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог 4 рази атакував наші позиції в районі населеного пункту Новосергіївка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Ямполівка, Торське та Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 19 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Завдав авіаційного удару в районі Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Спірного та Диліївки та Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак в районах населених пунктів Семенівка, Новобахмутівка, Очеретине, Новокалинове, Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Первомайське, Соловйове, Новокалинове, Новопокровське, Новоселівка Перша, Новобахмутівка, Сокіл та Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Водяне, Побєда, Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також завдав авіаційних ударів в районах Красногорівки, Георгіївки та Урожайного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Берислав, Токарівка, Тягинка, Ольгівка, Понятівка, Інженерне, Веселе Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу противника.

 

 

19:00 Байден закликав Конгрес ухвалити допомогу Україні, про це йдеться у власній колонці президента для газети The Wall Street Journal. За його словами, США мають посилити підтримку Україні, щоб зупинити Путіна від зазіхань на союзників по НАТО та пересвідчитися, що він не втягне американські війська в майбутню війну в Європі.

"Зараз не час кидати наших друзів. Палата представників має ухвалити терміновий закон про національну безпеку для України та Ізраїлю, а також про надання вкрай необхідної гуманітарної допомоги палестинцям у Газі. На третьому році російської війни Україна продовжує чинити опір. Попри набагато більші сили, українці повернули собі більшу частину території, яку Росія окупувала після свого вторгнення у 2022 році".

 

 

18:25 Спікер Джонсон планує голосування за свій пакет допомоги Україні на 20 квітня, пише Axios. Повідомляється, що тексти трьох окремих законопроєктів про допомогу Ізраїлю, Тайваню і Україні будуть опубліковані до кінця середи.

 

 

17:50 Україна вперше візьме участь у навчаннях НАТО з кібероборони "Locked Shields 2024", повідомляє Суспільне. Зазначається, що цього року близько 4 тисяч експертів із понад 40 країн об’єднають зусилля в симульованому середовищі під час "Locked Shields", щоб захистити інфраструктуру "вигаданої нації та її країни".

 

 

17:15 Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня, заявив генсек Єнс Столтенберґ. За його словами, Рада Україна-НАТО відбудеться на рівні міністрів оборони "для обговорення нагальних потреб у більшій підтримці України", в ній також візьме участь Володимир Зеленський. Очікується, що предметом обговорення буде протиповітряна оборона й артилерійські снаряди.

 

 

16:40 Уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони для України, повідомляє Tagesschau. Голова МЗС Бербок та очільник міноборони Пісторіус вже звернулися до партнерів з ЄС та НАТО, а також до третіх країн щодо реалізації ініціативи.

 

 

16:05 Данія оголосила про нову допомогу для України на суму 295 млн євро, повідомляє міноборони Данії. Кошти будуть спрямовані зокрема на закупівлю боєприпасів, дронів і виробництво ракетних компонентів. У рамках пакета також передбачені інвестиції в українську оборонну промисловість, а також гроші для створення значного морського потенціалу.

 

 

15:30 Росія почала вивід свого контингенту з території Нагірного Карабаху, повідомляє APA. Очікується, що цей процес завершиться за кілька днів. Речник президента РФ Дмітрій Пєсков підтвердив, що Росія почала виведення миротворчих сил із території Карабаху. Зазначається, що контингент перебував у регіоні на підставі тристоронньої угоди між Азербайджаном, Вірменією та Росією, підписаної 10 листопада 2020 року – за договором росіяни мали перебувати в Карабаху до 2025 року.

 

 

14:55 Внаслідок нічного удару по аеродрому в Джанкої в окупованому Криму росіянам завдано дуже значних втрат як у озброєнні, так і в особовому складі – повідомляють, що знищено склад ракет "Циркон" та "С-300", ліквідовано біля тридцяти російських військовослужбовців і близько 80 поранено. Вцілілі гелікоптери та літаки з Джанкойського аеродрому перекидають на аеродром Кіровське. Супутники НАСА зафіксували вогонь приблизно о 03:40. Пожежа поширилась як на території аеродрому (на стоянці літаків і недалеко від злітно-посадкової смуги), так і поруч із ним. На аеродромі "Джанкой" дислокується 39-й вертолітний полк 27-ої змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС і ППО Південного військового округу. На початку березня, згідно із супутниковими знімками, на базі перебували 10 вертольотів Мі-28, два вертольоти Ка-52 і чотири штурмовики Су-25.

 

 

 

14:20 Безпілотники ГУР вранці атакували російський авіаційний завод ім. Горбунова у російському Татарстані, де виготовляють та ремонтують бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М, розповіли джерела в спецслужбах.

 

 

13:50 Станом на 13:30 відомо про 14 людей, які загинули внаслідок російського ракетного удару по Чернігову, травмовано 61 особу, з них троє дітей, є інформація про шістьох зниклих безвісти громадян. Пошкоджено об’єкти соціальної інфраструктури, будівлю вишу, лікарню, 16 житлових багатоповерхівок в одному з мікрорайонів міста.

 

 

13:20 Нині українські безпілотники атакували російський 590-й окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, розташований в Ковилкіно в Мордовії, повідомили джерела в ГУР. Це була спецоперація Головного управління розвідки Міноборони України, ціллю був загоризонтний радіолокатор 29Б6 "Контейнер" із дальністю виявлення цілей близько 3000 км та висотою виявлення понад 100 км. Відстань від українського кордону до місця ураження – близько 680 кілометрів.

Двокоординатний загоризонтний РЛС 29Б6 "Контейнер" входить до системи розвідки та попередження про повітряно-космічний напад. Перший зразок РЛС "Контейнер" росіяни спорудили в місті Ковилкіно у Мордовії у 2000–2002 роках.

 

 

12:35 За попередніми даними, російські війська вдарили по Чернігову трьома крилатими ракетами "Іскандер", розповів начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. Вибухи пролунали через десять хвилин після оголошення о 08:49 в області тривоги. Наразі відомо про понад 50 потерпілих та 11 загиблих. Під завалами можуть перебувати люди.

 

 

12:20 Нині на російському аеродромі «Кряж» у Самарі знищено транспортний вертоліт Мі-8, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

 

 

12:10 Видання Верховної Ради України "Голос України" опублікувало Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (№ 3633-IX). Закон, окрім деяких окремих положень, набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування.

 

 

12:00 Вчора в години вечірнього максимуму споживання в енергосистемі не вистачало електроенергії, для підтримки балансу в енергосистемі диспетчерський центр «Укренерго» з 20:00 до 22:00 залучав аварійну допомогу від операторів енергосистем Польщі, Словаччини та Румунії загальним обсягом 400 МВТ·год.

 

 

11:40 У Чернігові після ракетного удару РФ 11 загиблих, 22 травмованих, трьох вважають безвісти зниклими, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

 

 

11:15 На ранок через дощ та шквальний вітер без світла повністю та частково залишаються близько 17 населених пунктів у Київській, Сумській та Чернігівській областях, а також залишаються знеструмленими 107 споживачів у Запорізькій області, повідомили в Укренерго.

 

 

11:10 Через похолодання та хмарну погоду споживання електроенергії стрімко зростає. Сьогодні вранці його рівень на 6,5% більше аналогічного вчорашнього показника, повідомили в Укренерго. Вчора добовий максимум споживання був близько 21:00. Він майже на 2% перевищив максимальне споживання понеділка 15 квітня.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 118 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі, обмеження діють і сьогодні, повідомили в Міненерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

210,6% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  79,7% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

259,6% автомобільної техніки (з них 4,8% за минулий тиждень),

377,2% артилерійських систем (з них 5,6% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 53,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Росіяни трьома ракетними ударами вдарили майже по центру Чернігова, є загиблі цивільні та багато поранених, повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський наголосив, що дефіцит систем протиповітряної оборони й артилерії не дає Україні ефективно захищатися від російських ударів і наземних нападів.

• Зеленський 16 квітня підписав новий закон про мобілізацію, кодифікувавши важке, але критично важливе рішення в зусиллях України стабілізувати свій апарат генерування сил і належним чином підготувати українські Збройні Сили як до оборони, так і до наступу.

• Російські війська на сході України використовують невеликі групи для здійснення нападів і, як повідомляється, страждають від проблем з моральним духом. Але незважаючи на ці проблеми, російські напади навряд чи досягнуть апогею в найближчому майбутньому через нестачу української матеріальної бази.

• Інструктор російського "Штурму-Z" стверджує, що російські війська повинні скористатися проблемами України, спричиненими нестачею озброєнь, щоби збільшити кількість ударів російських керованих планерних бомб для підтримки російських наземних операцій.

• Президент Росії Путін під час телефонної розмови з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі 16 березня продовжив демонструвати підтримку іранської агресії проти Ізраїлю.

• Президент Китайської Народної Республіки і Генеральний секретар Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін 16 квітня зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і запропонував передумови для припинення війни в Україні – це свідчить про те, що Сі продовжує позиціонувати себе як нейтрального посередника у війні, незважаючи на зростання кількості повідомлень про підтримку Китаєм воєнних зусиль Росії.

• Служба безпеки України нещодавно знищила російську радіолокаційну станцію дальнього радіусу дії "Небо-У" в Брянській області.

• Кремль продовжує централізувати владу над силами спецназу "Ахмат" глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова через міністерство оборони Росії.

• Російський федеральний цензор Роскомнагляд розглядає можливість заборони TikTok в Росії.

• За повідомленнями, Республіка Татарстан готує нову програму працевлаштування молоді, яка дозволить неповнолітнім віком від 14 років працювати на підприємствах російської оборонно-промислової бази, що, ймовірно, є частиною поточних зусиль з розширення російської ОПБ.

• Російські окупаційні чиновники використовують систему освіти, зокрема курси історії, для русифікації українських дітей, які проживають на окупованих територіях.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 64 авіаційні удари, здійснив 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Попівка, Воздвиженська Сумської області; Золочів, Веселе, Волохівка, Глушківка, Колісниківка, Берестове Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Зарічне, Верхньокам’янське, Часів Яр, Спірне, Новокалинове, Бердичі, Семенівка, Первомайське, Соловйове, Біла Гора, Новобахмутівка, Олександропіль, Антонівка, Костянтинівка, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області; Берислав, Одрадокам’янка, Козацьке Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку ворог 9 разів атакував позиції наших захисників в районах Тернів, Торського, Григорівки Донецької області та Серебрянського лісництва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 19 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 11 атак в районах населених пунктів Очеретине, Новокалинове, Бердичі, Семенівка, Нетайлове, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка Донецької області, де ворог 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 4 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області, Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, ворог здійснив 5 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу та 2 пунктах управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

17.04.2024