782-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 15 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Угроїди, Воздвиженське Сумської області; Лук’янці та Волохівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Леонівка, Костобобрів, Янжулівка Чернігівської області; Свеса, Попівка Сумської області; Уди, Козача Лопань, Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районі населеного пункту Терни Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 12 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське та Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Побєда, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області; північніше Приютного та південно-західніше Білогір’я Запорізької області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Тягинка, Іванівка, Новотягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 артилерійському засобу, 3 районах зосередження особового складу, 4 пунктах управління БпЛА противника.

 

 

19:10 Зеленський зібрав Ставку щодо ситуації на фронті та енергетичних питань, повідомляє пресслужба Президента. Президент заслухав доповідь головнокомандувача Збройних Сил ЗСУ Олександра Сирського щодо обстановки на основних напрямках, оборонних потреб і майбутніх дій українських військових на полі бою.

"Очевидно, що фізичний захист не може повністю вберегти від ударів терористів деякі об’єкти. Це може зробити тільки достатньо ефективна ППО. Ми вдячні тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на наші заклики підтримати український повітряний щит. Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання. Захистивши Ізраїль, вільний світ продемонстрував, що саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне. Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація 5-ої статті, достатньо лише політичної волі".

 

 

18:35 Зеленський призначив нового заступника керівника Офісу президента України, відповідний указ опублікований на сайті Президента. Посаду тепер обійматиме Микола Точицький, який раніше був першим заступником міністра закордонних справ.

 

 

18:00 Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, що зазнали ударів від українських безпілотників, пише Reuters. За підрахунками видання, потужності російських НПЗ, що простоювала через атаки, скоротилися до близько 10% з майже 14% наприкінці березня.

 

 

17:25 Віцепрезидентка США в приватній зустрічі з Зеленським просила утриматися від нападу на російські нафтопереробні заводи, пише WP. Подібна тактика, на думку американських посадовців, призведе до зростання світових цін на енергоносії та спричинить більш агресивні відповідні дії Росії всередині України. Цей запит, як повідомляється, роздратував Зеленського та його головних помічників, які вважають серію ударів безпілотників по російських енергетичних об'єктах рідкісною світлою плямою у війні з більшим і краще оснащеним супротивником. Зазначається, що Зеленський "відмахнувся" від цих рекомендацій, оскільки не був впевнений, що це відображення консенсусної позиції адміністрації Байдена.

 

 

16:50 В окупованому Криму під ракетний удар потрапили високопоставлені російські офіцери, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Як зазначається, в тимчасово окупованому Криму внаслідок ракетної атаки Сил оборони України було уражено командний пункт, в якому перебували російські офіцери.

 

 

16:15 Україна планує отримати від партнерів мінімум п'ять протимінних кораблів, повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону. Він зазначив, що передані Великої Британією екіпажі мінних тральників вже пройшли підготовку та несуть службу.

"Минулого року вони отримали оцінку сумісності І рівня з державами НАТО. У цьому році сподіваємося отримати вже найвищу оцінку — II рівень сумісності, який дозволить працювати, виконувати завдання у складі ордерів, тобто це вже повна сумісність.

Ще три кораблі готуються до передачі від Нідерландів та Бельгії для України. На них екіпажі вже так само починають проходити навчання. Тобто загалом ми плануємо отримати як мінімум п'ять кораблів, які є протимінними".

 

 

15:45 Нідерланди нададуть Україні 4,4 млрд євро допомоги впродовж двох років, повідомляє пресслужба уряду Нідерландів. Також уряд Нідерландів виділить кошти для зміцнення власної оборони – міноборони отримуватиме додаткові 500 мільйонів євро з 2028 року, зокрема на посилення ППО і закупівлю більшої кількості боєприпасів.

 

 

15:10 Російський Чорноморський флот уже втратив близько третини своїх кораблів, заявив речник Військо-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону. Він застеріг, що не варто недооцінювати ворога та необхідно надалі продовжувати роботу зі знищення російського флоту. Наразі РФ посилює свою авіаційну складову в Чорному морі, "хоча із залученням досить застарілого парку".

 

 

14:35 Переспрямування коштів з телемарафону на фінансування української армії не є "доцільним", заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відповідь на відповідну петицію. За його словами, забезпечення інформаційної безпеки є частиною державної політики у сфері національної безпеки й оборони і складовою протидії воєнній агресії РФ проти України.

 

 

14:00 Макрон заявив про свою ініціативу щодо світового перемир’я на час проведення Олімпійських ігор, повідомляє BFMTV. Макрон зазначив, що спробує докласти максимум зусиль для "олімпійського перемир’я", уточнивши, що має на увазі і війну між Ізраїлем і ХАМАС, і війну Росії проти України, і війну в Судані. Французький президент розраховує на сприяння у цьому різних партнерів, зокрема лідера Китаю.

 

 

13:25 Уряд Польщі створить Раду з питань співробітництва з Україною, повідомив голова комісії Сейму Польщі у закордонних справах Павел Коваль. Інституція працюватиме над питаннями залучення Польщі до відбудови України. Коваль зазначив, що Рада комплексно підходитиме до польсько-українських відносин і співпрацюватиме з аналітичними центрами – Польським економічним інститутом і Центром східних досліджень.

 

 

12:50 Сили США на Близькому Сході під час масованої повітряної атаки Ірану по території Ізраїлю перехопили "щонайменш" шість балістичних ракет і понад 80 ударних безпілотниківповідомило Центральне командування збройних сил США. Одну балістичну ракету разом з пусковою установкою та сім ударних дронів, які збиралися запускати з території Ємену проіранські хусити, вразили ще перед пуском.

 

 

12:35 Речник Військо-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону відреагував на статтю The Sun про плани України знищити Кримський міст:

"Ми неодноразово про це говорили відверто, про це казав наш Президент. Ця незаконна прибудова до нашого Криму, вона має бути зруйнована. І одного дня ви вчергове побачите новини, які ви бачили раніше. Про те, що міст виведено з ладу. Питання лише в тому, який буде ступінь цього пошкодження. І, звісно, ми будемо робити все можливе для того, щоб його там більше не було.

Для росіян він має, можливо, навіть більше символічний характер. Використовувати його для військової логістики після отриманих пошкоджень вони вже не можуть. На ньому залишається енергетична гілка, яка заходить у Крим. Але здебільшого ним користуються саме пересічні росіяни, які незаконно відвідують український Крим. Тому цілком логічне рішення російського керівництва побудувати альтернативний шлях зі зрозумілих причин".

 

 

12:05 Щонайменше дев'ять іранських ракет у вчорашню ніч змогли подолати систему ППО Ізраїлю і вразити дві ізраїльські авіабази, повідомляє ABC News із посиланням на високопоставленого представника США: п'ять балістичних ракет вразили авіабазу Неватім, пошкодивши транспортний літак C-130, невикористовувану злітно-посадкову смугу і порожні складські приміщення, ще чотири балістичні ракети вразили авіабазу Негев, але повідомлень про значну шкоду нема.

В заяві ЦАГАЛу стверджували, що 99% ракет і БПЛА, випущених Іраном та їхніми "проксі", було перехоплено, з чого можна було зробити висновок, що не перехопили три ракети.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 104 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 155 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:40 Через погодні умови знеструмлено 36 населених пунктів у Житомирській та Хмельницькій областях, повідомили в Укренерго. На Одещині тривають роботи з відновлення енергопостачання після пожежі на високовольтному обладнанні на території області. На ранок знеструмленими залишалися 2 населені пункти. З інших причин на ранок знеструмлено 416 населених пунктів, через бойові дії є знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській областях.

 

 

11:20 Через мережеві обмеження вчора і нині застосовуються графіки відключень у Харківській області, повідомили в Міненерго. Загалом енергосистема України працює стабільно та збалансовано. 

 

 

11:05 Зенітно-ракетні комплекси Patriot, встановлені на території Польщі як країни НАТО, цілком могли б прикривати західну частину України під час російських обстрілів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону:

"Нині все реально. Насправді це б захистило країни НАТО від “прильотів” дронів або ракет на їхню територію. Коли ми сидимо за зачиненими дверима, то я всім партнерам говорю: дорогі мої, що завгодно. Хочете в оренду – давайте в оренду, хочете, щоб прикривав ваш кордон, – прикриватиме ваш кордон, але дайте". 

 

 

10:30 Командувачем військ оперативного командування «Захід» призначено бригадного генерала Володимира Шведюка, повідомили в ОК «Захід».

Шведюк народився 23 червня 1969 року у Вінницькій області в родині військового. У 1990 році він служив у танкових військах, зі служби в НДР в 1992 році повернувся до України. У 2003 році служив у морській піхоті Криму. Пізніше перейшов до берегової охорони. Під час АТО, у 2014 році, переїхав разом із сім'єю до Чернівців. Вже у 2015 році, після рішення повернутись на службу, був назначений на посаду начальника штабу – першого заступника командира 59-ої окремої мотопіхотної бригади. В 2016 році очолив посаду військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату ОК "Захід"; з 2018 по 2019 роки очолював посаду командира 59-ої окремої мотопіхотної бригади; до березня 2022 року перебував на посаді заступника командувача Сил тероборони ЗСУ; з березня 2022 року очолив штаб угруповання Об’єднаних сил; з січня 2024 року обіймав посаду начальника штабу – заступник командувача Сил ТрО ЗСУ.

 

 

10:15 Під час недільної телефонної розмови президента США Джо Байдена з лідерами Конгресу (з лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером меншості в Палаті представників Гакімом Джеффрісом і лідером меншості в Сенаті Мітчем МакКоннеллом) був "консенсус" щодо того, що законодавцям необхідно вжити швидких заходів, щоб спрямувати допомогу Україні та Ізраїлю, заявив Чак Шумер.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

210,2% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  79,5% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

258,3% автомобільної техніки (з них 5,5% за минулий тиждень),

376,2% артилерійських систем (з них 6,7% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 53,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Успіх Ізраїлю в захисті від широкомасштабних іранських ударів ракетами і безпілотниками з іранської території 13 квітня підкреслює вразливість, яку географічне розташування України і подальша деградація української системи протиповітряної оборони створюють для українських зусиль щодо захисту від регулярних російських ударів ракетами та безпілотниками.

• Виснаження внаслідок затримок з відновленням військової допомоги Україні з боку США наданих США засобів протиповітряної оборони, а також вдосконалення російської ударної тактики призвели до зростання ефективності російської кампанії з завдання ударів по Україні.

• Ударна кампанія Росії проти України демонструє, що навіть обмежена кількість успішних ударів балістичними або крилатими ракетами може завдати значної і, ймовірно, довгострокової шкоди енергетичній та іншій інфраструктурі, що підкреслює необхідність ефективної і добре забезпеченої "парасольки" протиповітряної оборони, здатної забезпечити стабільно високий рівень перехоплення.

• МЗС Росії брехливо ототожнює масштабні іранські удари по Ізраїлю 13 квітня з ізраїльським ударом 1 квітня по офіційних особах КВІР у Дамаску, посилюючи "виправдання" Ірану для ударів 13 квітня.

• Російські мілблогери переважно відреагували на іранські удари по Ізраїлю 13 квітня, припустивши, що зростання загрози військової ескалації на Близькому Сході, ймовірно, відверне увагу Заходу, зокрема США, від України і зменшить її допомогу.

• Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що вище російське військове командування має намір захопити Часів Яр в Донецькій області до російського свята "дня перемоги" 9 травня.

• За повідомленнями, реструктуризація Західного військового округу на Московський і Ленінградський військові округи, що триває в Росії, призводить до зміни зон оперативної відповідальності для російських угруповань військ в Україні.

• Повідомляється, що міністерство оборони Росії звільнило командирів загальновійськової армії та мотострілецького полку, що діють на півдні України, ймовірно, за нездатність відвоювати території, втрачені під час українського контрнаступу влітку-восени 2023 року.

• Українські війська просунулися на південь від Кремінної та на південний захід від Донецька, а російські війська нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Часова Яру (захід від Бахмута) та Авдіївки.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 54 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 85 авіаційних ударів, здійснив 98 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Хлібороб Сумської області; Слатине, Вовчанськ, Куп’янськ, Подоли, Петропавлівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка та Серебрянське лісництво на Луганщині; Новосадове, Новобахмутівка, Катеринівка, Первомайське, Очеретине, Новокалинове, Нетайлове, Нью-Йорк, Бердичі, Уманське, Семенівка, Яснобродівка, Красногорівка, Водяне, Олександропіль, Костянтинівка, Сторожеве та Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Часів Яр, Нью-Йорк, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 8 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Уманське, Новокалинове, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 16 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 9 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, загарбники здійснили 4 безуспішних атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 5 пунктах управління та 1 складу боєприпасів ворога.

14.04.2024