780-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 60 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 1 ракетний та 65 авіаційних ударів, здійснив 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Волфине та Павлівка Сумської області; Загризове, Борова Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Павлівка, Високе Чернігівської області; Ворожба, Середина-Буда Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 28 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Новий, Опитне, Андріївка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Уманське та Верхньоторецьке Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомихайлівка, Водяне, Володимирівка та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 3 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 2 наземних станціях управління БпЛА та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

 

 

20:00 Прем'єрка Італії поїде до Китаю для перезавантаження відносин, пише Bloomberg. Як повідомляється, прем'єрка Італії Джорджія Мелоні здійснить поїздку до Китаю в найближчі місяці. Видання пише, що Італія прагне перезавантажити відносини її країни з Китаєм після того, як минулого року Рим вийшов із суперечливої глобальної інвестиційної ініціативи Пекіна "Один пояс, один шлях".

 

 

19:25 Збройні Сили України разом із Міністерством стратегічних галузей промисловості запускають проєкт “Залізний полігон”, повідомив заступник головнокомандувача ЗСУ полковник Андрій Лебеденко. За його словами, мета проєкту полягає в підтримці українських виробників, яких, "дуже багато і які створюють нові зразки". Лебеденко додав, що система, яка діяла раніше, була складнішою, вимагала більше процедур, а доступ до полігонів, де можна випробовувати зброю, був більш закритим.

 

 

18:50 Путін повідомив МАГАТЕ про плани "перезапуску" ЗАЕС цього року, пише Wall Street Journal з посиланням на джерела. За словами європейських дипломатів, мета Росії, напевно, полягає в тому, щоб повернути в експлуатацію хоча б один реактор. Видання додає, що до російського вторгнення ЗАЕС забезпечувала до 20% усієї генерації електроенергії України.

 

 

18:15 Сполучені Штати звинуватили Китай у постачанні Росії двигунів для крилатих ракет і безпілотників, пише Financial Times. За словами американських високопосадовців, Китай поставив 90% мікросхем, торік імпортованих Росією, які використовувалися для виготовлення танків, ракет і літаків. Як зазначає видання, Пекін стає дедалі більш упевненим, що підтримка Москви не ставить під загрозу економічні відносини з Європою - тому Сполучені Штати закликають ЄУ посилити дипломатичний та економічний тиск на Пекін, аби переконати Китай припинити експорт техніки.

 

 

17:40 Крім Patriot Україна отримає ракети до наявних систем ППО, повідомив Зеленський за результатами телефонної розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зазначається, що сторони обговорили поточну ситуацію в українській енергетиці, особливо на Харківщині, а також про оперативну обстановку на лінії фронту й поточні потреби Сил оборони.

 

 

17:05 Законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю і Тайваню можуть розглянути наступного тижня, заявила конгресвумен Марджорі Тейлор Грін. За її словами, на тлі загрози удару по Ізраїлю з боку Ірану, спікер Джонсон "міг би винести окремий пакет допомоги Ізраїлю на розгляд вже цього тижня", але той нібито притримується логіки єдиного пакету.

 

 

16:30 Німеччина оголосила про термінову передачу Україні одного зенітно-ракетного комплексу Patriot, повідомляє міністерство оборони Німеччини. Як зазначається, зенітно-ракетний комплекс нададуть на додаток до вже поставлених та тих систем протиповітряної оборони, які планують передати.

 

 

15:45 ЄУ може виділити Україні 1,5 млрд євро у квітні та 1,9 млрд євро у травні в рамках інструменту Ukraine Facility, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. За його словами, Єврокомісія наразі оцінює План України з метою складання квартальних показників реформ та інвестицій, які необхідно здійснити, щоб розблокувати майбутні виплати.

 

 

15:00 Служба безпеки України запобігла замаху на голову Херсонської обласної військової адміністрації. Олександра Прокудіна, місцевого жителя, який організовував замах із ворожими спецслужбами, було затримано 10 квітня, повідомив голова СБУ Василь Малюк.

 

 

14:55 Дві ескадрил’ї F-16 (до 18 літаків) вже могли б суттєво вплинути на ситуацію в повітряному просторі України та протистоянні атакам ворога, сказав речник Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

 

 

14:25 На руках у громадян України наразі може бути від 1 до 5 мільйонів одиниць зброї, заявив на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Станом на сьогодні майже вся зброя, яка була видана громадянам, є облікованою, але наразі на руках у громадян незаконно перебуває певна кількість одиниць трофейної зброї.

 

 

13:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 6 квітня 2024 року президент Росії Путін ухвалив два закони на підтримку військовослужбовців збройних сил Росії, які воюють в Україні, та їхніх сімей. Перший закон звільнив російських військовослужбовців, які воюють в Україні, від сплати відсотків за споживчими кредитами та кредитних канікул. Це є продовженням закону від жовтня 2022 року, який звільнив мобілізованих та інших учасників російського вторгнення в Україну від нарахування пені за прострочення платежів за житлово-комунальні послуги, кредити та борги за кредитними картками.

- Другий закон, підписаний Путіним, вносить зміни до Трудового кодексу РФ і забороняє роботодавцям звільняти вдів російських військовослужбовців протягом одного року з дня смерті чоловіка.

- Кремль, ймовірно, ухвалив ці закони в надії заспокоїти російських військовослужбовців, фінансово заохотити більше новобранців приєднатися до боротьби в обмін на державні пільги й обмежити критику з боку дружин загиблих військовослужбовців. Хоча будь-які платіжні канікули можуть коштувати російському федеральному уряду небагато в короткостроковій перспективі, вони, ймовірно, матимуть довгострокові наслідки для економічної ситуації в Росії та її перспектив.

 

 

12:50 Обстановка на Східному фронті останніми днями суттєво загострилася, заявив головнокомандувач Збройних Сил Олександр Сирський, пояснивши, що це пов'язано насамперед зі значною активізацією наступальних дій противника після проведення в РФ президентських виборів:

"Ворог активно атакує наші позиції на Лиманському, Бахмутському напрямках штурмовими групами при підтримці бронетехніки. На Покровському напрямку намагається прорвати нашу оборону, використовуючи десятки танків та БМП.

Цьому сприяє тепла суха погода, яка зробила танкодоступною більшу частину відкритих ділянок місцевості. Незважаючи на значні втрати, противник нарощує зусилля шляхом застосування нових підрозділів на бронетехніці, завдяки чому періодично добивається тактичного успіху.

Тому перший день моєї роботи в районі операції присвячений саме цьому напрямку та вжиттю всіх необхідних заходів для стабілізації обстановки, підвищення ефективності дій наших військ і завдання максимальних втрат підрозділам противника.

За результатами заслуховування висновків щодо характеру дій противника були прийняті рішення, спрямовані на посилення найбільш проблемних ділянок оборони засобами РЕБ та ППО. Також поповнені запаси дронів усіх типів, протитанкових ракет, переміщені додаткові резерви сил та засобів.

Знову постало  питання досягнення технічної переваги над противником у високотехнологічних видах зброї.

Тільки це надасть нам можливість перемогти більшого за чисельністю ворога і створити умови для перехоплення стратегічної ініціативи.

Другою серйозною проблемою є підвищення якості підготовки військовослужбовців, насамперед піхотних підрозділів, для того, щоб вони могли максимально використовувати всі можливості бойової техніки та західного озброєння. 

В першу чергу вирішення цього завдання покладається на командування Сухопутних військ, яке у повному складі повернулося з району бойових дій.

Результати моєї роботи будуть враховані в планах підготовки військ та органів управління".

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 135 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:15 Дональд Трамп після зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном дав зрозуміти, що не заперечує проти схвалення допомоги Україні, але у вигляді позики: коментуючи розмови із Джонсоном на своїй віллі Мар-а-Лаго, він сказав:

"Ми продовжуємо роздавати подарунки на мільярди і мільярди доларів, і ми розглянемо це питання. Але набагато важливішим для мене є той факт, що Європа повинна зробити крок вперед і дати гроші. Якщо вони не дадуть співмірно, мені буде прикро, тому що вони постраждають набагато більше, ніж ми".

 

 

11:00 Протягом минулого дня через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень у Харківській області, повідомили в Міненерго. Сьогодні обмеження застосовуються на Харківщині та для промисловості у Кривому Розі. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано. На поточну добу прогнозується комерційний імпорт та експорт електроенергії.

 

 

10:35 Міноборони спростувало інформацію про захоплення росіянами села Богданівки у Бахмутському районі Донецької області, повідомивши, що там тривають інтенсивні бої: вночі штурмові групи ворога пробилися на північну околицю, але Богданівка зараз під контролем Сил оборони. Триває бій, ворог не припиняє штурмів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

209,9% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  79,2% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

256,4% автомобільної техніки (з них 5,4% за минулий тиждень),

373,8% артилерійських систем (з них 6,6% за минулий тиждень),

 93,7% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 53,6% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Старобільський відтинок — тривають зіткнення біля Тернів та у Серебрянському лісництві.

• Бахмутський відтинок — ворог атакує в районі Виїмки. Росіяни зайняли Богданівку, сьогодні з'явилося відео невдалої спроби відбити частину села у ворога. Росіяни продовжують атакувати піхотою та накатами техніки на Часів Яр. Деякі навіть добігають до каналу, але поки що закріпитися не можуть і дохнуть. В Іванівському стабільна ситуація, ворог не має повного контролю за селом.

• Донецький відтинок — росіяни штурмували район залізниці біля Новокалинового і мали тактичний успіх силами двох танків, невідомої кількості БМП та за підтримки піхоти. Противник штурмував район Бердичів та Семенівки, але успіху не мав. Тривають накати на Нетайлове та Уманське, на підступах до даних сіл ворог зумів закріпитися. Тривають важкі бої у Георгіївці, Новомихайлівці та Красногорівці (М). Відновилися активні бойові дії південно-східніше Вугледару.

• Запорізький відтинок — не припиняються спроби ворога зайти і закріпитися в Роботиному. Тривають бої за контроль над південною частиною села. Ситуація біля Вербового потребує уточнення після кількох спроб ворога відбити втрачені влітку посадки.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Путін визнав, що кампанія ударів Росії по українських енергетичних об'єктах має на меті частково зруйнувати українську оборонну промисловість, підтвердивши постійну оцінку ISW, що російські удари по українських енергетичних об'єктах мають на меті послабити український оборонно-промисловий потенціал.

• ISW продовжує вважати, що розвиток української оборонно-промислової бази з часом може дозволити Україні підтримувати свою оборону від Росії і задовольняти довгострокові потреби національної безпеки за умови значного скорочення іноземної військової допомоги.

• Російські збройні сили в рамках постійних зусиль, спрямованих на вдосконалення ударних комплексів і подолання деградованої системи протиповітряної оборони України, виробляють і розгортають нову дозвукову крилату ракету класу "повітря-поверхня" проти України під назвою Х-69.

• Російська ФСБ в рамках зусиль зі створення інформаційних умов для представлення будь-яких майбутніх українських атак на легітимні російські військові об'єкти в окупованій Україні як "терористичних" нападів заявила, що за допомогою України запобігла терористичному нападу групи вихідців з Центральної Азії на російський військовий об'єкт в окупованій Україні, ймовірно.

• За повідомленнями, Москва, щоб компенсувати втрати на фронті, відправляє близько 2400 військовослужбовців Східного військового округу, які зараз перебувають у Росії, воювати в Україні.

• Російські окупаційні чиновники продовжують розширювати освітні програми, спрямовані на індоктринацію українських дітей та стирання їхньої української ідентичності.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 97 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 91 авіаційний удар, здійснив 160 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Суми Сумської області; Липці, Вовчанськ, Куп’янськ-Вузловий, Петропавлівка, Курилівка Харківської області; Терни, Дружба, Нью-Йорк, Часів Яр, Калинівка, Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Костянтинівка, Катеринівка, Водяне, Урожайне, Времівка Донецької області та Роботине і Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку ворог 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка на Донеччині.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне Донецької області, де ворог 29 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 7 разів атакували позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, ворог здійснив 6 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 зенітно-ракетних комплексах противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ противника.

13.04.2024