777-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 47 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Дергачі, Липці, Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Янжулівка, Бучки, Костобобрів Чернігівської області; Голубівка, Вільна Слобода, Ходине Сумської області.

На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Курилівка та Кругляківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційний удар в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Спірне, Верхньокам’янське та Іванівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки противника в районах населених пунктів Уманське та Первомайське Донецької області, де ворог, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Семенівка, Новокалинове, Бердичі, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 14 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Вугледар та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 5 атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Берислав, Іванівка, Новотягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 артилерійській системі та 1 станції РЕБ противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 8 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

 

 

19:15 Голови урядів Нідерландів, Чехії та Данії обговорили варіанти постачання Україні додаткового обладнання протиповітряної оборони, повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Рютте запевнив, що разом з партнерами вони продовжать робити "все від нас залежне" для доставки в Україну додаткових засобів ППО.

 

 

18:40 Уряди України та Великої Британії уклали рамкову угоду в галузі оборонної співпраці, повідомляє Суспільне. Деталей договору наразі не розголошують з міркувань безпеки; за словами міністра торгової політики Британії Грега Хендса, "рамкова угода про оборону принесе реальні практичні переваги для України на полі бою, а також для майбутнього – українській економіці".

 

 

18:05 Генеральний штаб ЗСУ висловив побажання, щоб норми щодо демобілізації були розглянуті в окремому законопроєкті, зважаючи на оперативну ситуацію на фронті, загрози і ризики, повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону.

 

 

17:45 45% українців вважають, що політична сила, якій можна довірити владу в повоєнний період, може з’явитися із середовища військових, вказують результати опитування соціологічної служби Центру Разумкова 21–27 березня. 21,5% респондентів дотримуються думки, що така політсила може з’явитися з волонтерського середовища, 20% – з кола гуманітарної або технічної інтелігенції, 19% – з організацій громадянського суспільства, 18% – з уже існуючих політичних партій, 6% – з бізнес-середовища.

 

 

17:15 Уряд Швейцарії на курорті Бюргеншток в кантоні Нідвальден проведе 15–16 червня дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. Метою конференції є створення умов, сприятливих для досягнення тривалого миру в Україні, а також "конкретної дорожньої карти для участі Росії в мирному процесі". Швейцарська влада ще не оприлюднила повний список учасників. Російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі в перемовинах у Швейцарії.

 

 

16:55 "Київстар" буде офіційним представником британської OneWeb в Україні, завдяки чому зможе надавати послуги високошвидкісного широкосмугового супутникового доступу до інтернету – альтернативу Starlink, повідомив B2B-директор "Київстар" Костянтин Вечір.

 

 

16:15 Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення щодо виділення 5 млрд франків ($5,53 млрд) на економічний розвиток і довгострокове відновлення України до 2036 року в рамках посилення співробітництва. Як перший крок передбачається залучити близько 1,5 млрд франків з міжнародного бюджету співробітництва до 2028 року, що має "наочно демонструвати солідарність Швейцарії з людьми, які постраждали від війни в Україні, і підвищити стабільність на європейському континенті".

 

 

15:50 Верховна Рада 281 голосом прийняла за основу законопроєкт, який дозволятиме мобілізацію засуджених осіб, за яким передбачається, що під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Однак це звільнення не застосовуватиметься до осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням або сексуальним насильством, а також засуджені за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 – 1561 , 258 – 2586, частиною четвертою статті 2861 Кримінального кодексу.

 

 

15:25 З’явились супутникові знимки пошкоджень внаслідок удару по російському 711-му авіазаводу (Борисоглєбськ Воронезької області), що ремонтує ракети, які Росія запускає по українській території з винищувачів та бойових гелікоптерів.

 

 

 

 

14:55 Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги для України, до нього увійшли зокрема: гусеничний всюдихід Warthog; дві машини розмінування WISENT 1; 6 тис. снарядів калібру 155 мм; 16 розвідувальних безпілотників Vector; 30 розвідувальних безпілотників RQ-35 Heidrun; 30 комплектів засобів протидії дронам; 11 мобільних систем розмінування; 3 мінних трали; 70 інфрачервоних камер; 680 штурмових гвинтівок Haenel MK556; 120 гвинтівок Haenel CR308; 24 мотори для човнів; 50 снайперських гвинтівок Haenel HLR338; 1 млн патронів для стрілецької зброї; 5 тис. детонаторів.

 

 

14:20 57% поляків вважає, що збройний напад Росії на країни НАТО в найближчі 3–8 років є ймовірним (14% – "безумовно ймовірним", 43% – "радше ймовірним"), 32% вважають таку атаку малоймовірною (28% "радше малоймовірною", 4% "абсолютно малоймовірною"), свідчать дані березневого (з 7 по 17) опитування CBOS.

 

 

14:00 Ситуація на кордоні з Білоруссю стабільна, переміщення техніки й особового складу не зафіксовано, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. На цей момент Росія не має на території Білорусі достатніх сил, щоб здійснити якісь дії щодо України на цьому напрямку.

 

 

13:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія продовжує призивати солдатів навесні та восени; весняний призов розпочався 1 квітня 2024 року. Цієї весни планується призвати близько 150 тисяч солдатів у віці від 18 до 30 років, що відповідає числу призовників, призваних раніше.

• Ці призовники служитимуть 12 місяців у всіх видах збройних сил Росії, але наразі не задіяні на бойових завданнях в Україні. Призовники служать у гарнізонах по всій Росії. У сухопутних частинах вони переважно формують батальйон окремо від батальйонів, укомплектованих солдатами контрактної служби. Деякі солдати-строковики, ймовірно, служать у Росії, прилеглій до кордону з Україною, в підрозділах, що забезпечують прикордонну безпеку.

• Російські війська в Україні укомплектовані солдатами контрактної служби та деякими резервістами, мобілізованими наприкінці 2022 року. На солдатів строкової служби зазвичай чиниться тиск, щоб вони вступили на службу за контрактом, і тоді вони несли б відповідальність за службу в Україні. Російська влада, ймовірно, не бажає ризикувати бойовими втратами серед солдатів-строковиків, що, ймовірно, буде непопулярним. Втрати серед солдатів-добровольців сприймаються суспільством більш толерантно.

• Росія прагне набрати близько 400 тисяч військовослужбовців за контрактом у 2024 році. Це необхідно для підтримки її сил в Україні, які зазнали величезних втрат, а також для реалізації оголошених планів щодо збільшення чисельності збройних сил до 1,32 мільйона цього року і до 1,5 мільйона в подальшому.

 

 

13:10 Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску "Рава-Руська", "Ягодин" та "Угринів", нагадав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. Сукупно в чергах там стоять 450 вантажівок. На раніше розблокованих напрямках до пунктів пропуску "Краковець" та "Шегині" в чергах очікує відповідно 700 і 600 вантажівок.

 

 

13:00 Російський гелікоптер "Ка-27", який Росія втратила над Чорним морем, упав після вибуху на борту, уточнив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук:

"Скоріш за все він упав не тільки через суто технічні причини, а в нього на борту сталася якась подія. Можемо констатувати, що це відбувалось на світанку, можемо підтвердити, що одразу було розпочато рятувальну операцію, було задіяно інший гелікоптер. Так само було задіяно катер типу "Раптор", і станом на зараз, найімовірніше, вона вже закінчена".

 

 

12:30 83% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі, — це на 9% більше, ніж у листопаді 2023 року, свідчать дані березневого опитування CBOS. Це практично той рівень, який був на початку російського вторгнення, коли багато хто сумнівався, чи зможе Україна захистити себе навіть протягом кількох тижнів.

 

 

12:10 Станом на 11:30 через пошкодження в мережах обленерго аварійно знеструмлено споживачів у Херсонській та Миколаївській областях, тривають відновлювальні роботи, повідомили в Укренерго: вранці російські БПЛА та ракети атакували енергооб’єкти в південному регіоні, пошкоджено обладнання на одній з підстанцій «Укренерго». Аварійно знеструмлювались споживачі в Херсонській та Миколаївській областях. На 08:00 енергоживлення було відновлене, але під час наступної повітряної тривоги знову почались відключення.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 132 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:45 Протягом минулої доби через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі графіки відключень застосовувалися лише в Харківській області, повідомили в Міненерго. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

 

 

11:35 Суд Євросоюзу задовольнив позов акціонерів "Альфа-Банку" Пьотра Авена і Міхаіла Фрідмана про виключення їх із санкційного списку, вирішивши, що підстави, на яких бізнесменів внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

 

 

11:10 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — ворог продовжує авіаційні удари по нашому прикордонню, особливо активно на Харківщині та Сумщині.

• Старобільський відтинок — зіткнення відбуваються східніше Тернів, це безумовно найгарячіша точка на ділянці. Проте ворог не має успіху, і злагоджені дії Сил оборони приносять результати.

• Бахмутський відтинок — росіяни проводять штурмові дії південніше Виїмки, бої тривають. За попередньою інформацію, про закріплення мови не йде, бо зробити це противнику непросто. Ворог проводить штурмові дії в Богданівці, Іванівському та на підступах до Часова Яру. Росіяни просунулися у заказнику Ступки-Голубовські. Зростає число авіаційних ударів, російська артилерія та дрони панують в небі, що збільшує наші втрати в обороні та дає їм перевагу при штурмах позицій Сил оборони. Свою роль грає і слабка підтримка РЕБів, хоча в районі Авдіївки наші РЕБи гасять і своїх, і чужих.

• Донецький відтинок — ворог просунувся південніше Новокалинового, через невдалі рішення у 115 ОМБр відбулася ціла трагедія з відновленням втрачених позицій. Подальше ігнорування проблем лише призводить до їх повторення. Ворог продовжує штурм Бердичів, останні дні в основному піхотою. Біля Уманського росіяни лізуть технікою на позиції 25-ки. Північніше Водяного утворилася величезна сіра зона, де поки важко встановити крайню лінію ворога. Але факт залишається фактом — росіяни прориваються до околиць Уманського. Закінчилася важка і тривала оборона Первомайського, виродки окупували село. Біля Невельского всі атаки ворога відбито. Противник штурмує південно-східні околиці Красногорівки (М), але десантники з 80-ої дають відсіч ворогу, хоча подібні штурми із заїздом в місто не пророкують нічого хорошого. В Новомихайлівці росіяни продовжують просуватися, крайня лінія ворога уточнюється. Біля Урожайного противник провів невдалі наступальні дії.

• Запорізький відтинок — тривають бої в південній частині Роботиного, ворог продовжує малими групами проникати в село та закріплятися. Спотворена тактична обстановка призведе до стратегічних прорахунків у майбутньому.

• Таврійський відтинок — без змін, бойові дії тривають у Кринках.

Найважча ситуація залишається в смузі ОТУ "Донецьк" та на околицях Часова Яру. Фіксується зменшення ударів КАБами біля Авдіївки та перекидання засобів ураження на іншу ділянку фронту. Потенційно, росіяни можуть посилити тиск на Часів Яр. Його важливість у війні колосальна, і тому росіяни будуть тиснути, не рахуючись ні з якими втратами. В Московії продовжується ріст "підйомних" для охочих відправитися на війну, що свідчить про спад добровольців, яких намагаються вмотивувати більшими грошима. Ситуація залишається складною, а місцями близькою до критичної.

 

 

11:00 Державний департамент США дав дозвіл на надзвичайний продаж Україні військової продукції на суму $138 мільйонів для забезпечення критичного ремонту та запасних частин для ракетних систем Hawk.

 

 

10:35 В окупованому Криму знищено російський корабельний багатофункціональний​ гелікоптер Ка-27, повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

 

 

10:30 Атаки України на нафтопереробні заводи в Росії можуть вплинути на глобальні енергетичні ринки, застеріг керівник Пентагону Ллойд Остін на засіданні комітету Сенату США з питань збройних сил, закликавши Україну зосередитись на тактичних та оперативних цілях, що можуть вплинути безпосередньо на воєнну ситуацію.

 

 

10:25 Вночі росіяни атакували південь України черговими хвилями ударних дронів, під прицілом знов була енергетична інфраструктура, повідомили в Силах оборони півдня України. В ході бойової роботи сил протиповітряної оборони було знищено 14 дронів: 12 — на Миколаївщині, 2 — на Одещині.
На жаль, на Миколаївщині ворог поцілив по об'єкту енергетики, пожежу вогнеборці локалізували. Уламки збитих дронів спричинили пожежу на рекреаційному об'єкті в прибережній смузі Очаківської громади. На світанку росіяни атакували Одещину ракетами, застосували і балістику, вдарили по об'єктах критичної і транспортно-логістичної інфраструктури. Відомо про 2 постраждалих працівників транспортного підприємства, пошкоджено енергетичний об'єкт, приватний будинок, кілька автівок.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

208,8% танків (з них 3,3% за минулий тиждень),

  78,8% бойових броньованих машин (з них 1,6% за минулий тиждень),

254,0% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

370,1% артилерійських систем (з них 7,6% за минулий тиждень),

 93,3% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 53,3% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 17 ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда, двома крилатими ракетами «Іскандер-К» та однією балістичною ракетою «Іскандер-М» з тимчасово окупованого Криму. Усього збито 14 «шахедів» (82%) на Миколаївщині та Одещині. Крім того, вчора близько 20:00 знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59, якими ворог атакував Одесу.

За минулі сім днів було збито 120 із 143 (84%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 08:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські державні ЗМІ під час зустрічей міністра закордонних справ Росії Лаврова з президентом Китаю Сі Цзіньпіном і міністром закордонних справ Китаю Ван І в Пекіні 9 квітня висвітлювали спільні зусилля Росії і Китаю у боротьбі з "подвійним стримуванням" Заходу, спрямованим проти Росії і Китаю.

• Центральне командування США оголосило 9 квітня, що передало Україні стрілецьку зброю і боєприпаси, захоплені 4 квітня у Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР), чисельністю близько бригади.

• Українське Головне управління військової розвідки (ГУР), ймовірно, несе відповідальність за удар безпілотника по Борисоглібській авіабазі у Воронезькій області в ніч з 8 на 9 квітня.

• Російські ультранаціоналістичні мілблогери продовжують використовувати агресивну антимігрантську риторику та заклики до ксенофобської внутрішньої політики, але при цьому викривають притаманне Росії лицемірство у ставленні до власних корінних етнічних меншин.

• Кремль, ймовірно, зможе використати нову угоду, підписану пов'язаною з Кремлем губернатором проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенією Гуцул і державним російським банком, для продовження своїх зусиль з дестабілізації молдовського суспільства, атак на демократичний уряд Молдови і запобігання вступу Молдови до Європейського Союзу.

• За повідомленнями, Росія розглядає можливість створення нового міністерства молодіжної політики та патріотичного виховання, що, ймовірно, є частиною постійних спроб прищепити прокремлівську і схвалену Кремлем ідеологію наступному поколінню росіян.

• Російська військова влада у Вірменії затримала ще одного російського громадянина у цій країні, ймовірно, у спробі утвердити військову і політичну владу над Вірменією і кинути виклик її суверенітету на тлі погіршення вірменсько-російських відносин.

• Кремлівські чиновники продовжують докладати зусилля, щоб зменшити побоювання громадськості щодо чергової можливої хвилі часткової мобілізації.

• Російський окупаційний режим в Криму систематично переслідує духовенство та парафії, пов'язані з Православною церквою України (ПЦУ) на території окупованого півострова.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 83 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 11 ракетних та 108 авіаційних ударів, здійснив 149 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 17 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 14 цих ударних дронів було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Харків, Потихонове, Чайківка, Глибоке, Іванівка, Борова Харківської області; Новоселівське, Твердохлібове Луганської області; Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Часів Яр, Спірне, Костянтинівка, Біла Гора, Дружба, Калинове, Семенівка, Новобахмутівка, Бердичі, Нетайлове, Яснобродівка, Карлівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Водяне, Єлизаветівка, Антонівка, Костянтинівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки противника в районах населених пунктів Кислівка, Іванівка Харківської області та Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 29 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 14 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне де ворог, 28 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив безуспішну атаку позицій наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 3 засобах протиповітряної оборони окупантів.

10.04.2024