774-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 67 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 6 ракетних та 72 авіаційних удари, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Золочів, Малі Проходи, Вовчанськ Харківської області та по місту Харків. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів, проте завдав авіаудару в районі населеного пункту Берестове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка та Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Терни¸ Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Федорівка, Роздолівка, Веселе, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Диліївка, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак в районах населених пунктів Первомайське, Невельське, Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Очеретине, Яснобродівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, де ворог 17 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Оріхів, Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, ворог здійснив 8 безуспішних атак позицій наших військ. Ворожих обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них місто Херсон, Зміївка, Кринки, Тягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління, 3 зенітно-ракетних комплексах, 1 вежі зв’язку та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 пункту управління БпЛА, 1 артилерійській системі, 3 районах зосередження озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:50 Безпілотники Головного управління розвідки 5 квітня пошкодили сім російських літаків на аеродромі в російському Єйську, повідомляє УП з посиланням на джерела. Як зазначається, з них чотири багатоцільові винищувачі Су-30СМ, два військово-транспортні літаки та літак-амфібія БЕ-200.

 

 

18:15 Окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених в Кринках на Херсонщині, повідомляє Херсонська обласна прокуратура. Зазначається, що розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

 

 

17:30 Міжнародні партнери виділили Україні понад 700 мільйонів доларів на проєкти з гуманітарного розмінування, повідомляє Мінреінтеграції. Серед ключових донорів для України — США, Швейцарія, Норвегія, країни ЄС, Японія, Нідерланди, Німеччина та інші.

 

 

16:45 Голова Єврокомісії Фон дер Ляєн пообіцяла давати відсіч ультраправим "друзям Путіна" у Європі, повідомляє Euractiv. Окреслюючи численні загрози, з якими зараз стикається Європа, фон дер Ляєн сказала, що Росія не лише намагається “стерти Україну з лиця землі” – “друзі Путіна тут, у Європі”, намагаються переписати європейську історію та викрасти європейське майбутнє “чи то під виглядом популістів, чи то під виглядом демагогів".

 

 

16:00 Росія готує наступальні дії на Донбасі в кінці весни або на початку літа, заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. За його словами, наразі ситуація на фронті є "складна, але контрольована". Зазначається, що Буданов не виключає й українського наступу в поточному році.

 

 

15:15 Балістичні ракети Північної Кореї проходять бойові випробування на війні в Україні, пише Bloomberg. В армії США занепокоєні, що використання північнокорейських ракет Росією в Україні дає КНДР рідкісну можливість випробувати свою зброю в реальних бойових діях, що може покращити її ефективність. За словами американського генерала, війна в Україні дає Північній Кореї можливість отримати цінну інформацію щодо технічних питань, процедур і самих боєприпасів.

 

 

14:30 За минулий тиждень, з 1 по 7 квітня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 466 російських атак (позаминулого тижня – 460), при цьому знищено 5340 одиниць особового складу (позаминулого – 5420): у середньому 11,5 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 11,8).

Найбільше атак було на Новопавлівському (154 vs 183 позаминулого тижня), Бахмутському (106 vs 47), Авдіївському (81 vs 84), Лиманському (41 vs 69) та Херсонському (47 vs 12) напрямках.

 

 

 

 

13:40 Створений Військово-морськими силами Збройних Сил України морський коридор із серпня 2023 року забезпечив експорт майже 36 млн тонн вантажів, повідомив віцепрем'єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

 

 

13:15 У 2023 році товарообіг роздрібної торгівлі становив 1,8 трлн грн, що на 15,4% більше, ніж роком раніше, свідчать оприлюднені Державною службою статистики.

 

 

12:55 Міністр закордонних справ Кореї Чо Тхе Юл анонсував середньостроковий та довгостроковий пакет допомоги Україні в розмірі 2,3 мільярда доларів.

 

 

12:05 Естонія має змогу придбати для української армії мільйон снарядів і ракет (очевидно, для РСЗВ «Град») на суму близько 2–3 мільярдів євро, якщо союзники дадуть на них кошти, заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур:

"Що стосується боєприпасів, то фінансування зараз викликає більше занепокоєння, ніж наявність снарядів. Було сказано, що не вистачає боєприпасів, чеська ініціатива придбати 800 тисяч снарядів свідчить про те, що боєприпаси дійсно є. В Естонії також є широкий вибір країн, де ми могли б закупити снаряди для України. Оскільки замовлення включають снаряди калібру як 155 мм, так і 152 мм, Росія також активно шукає постачальників у всьому світі через Білорусь. Існує певна гонка з часом, щоб побачити, хто може закупити їх першим".

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Середньодобова кількість російських втрат (загиблих і поранених) в Україні протягом березня 2024 року зменшилася на 74 до 913.

• Зменшення втрат кореспондується з меншою кількістю повідомлень про атаки протягом останнього місяця. Зменшення кількості російських наступальних операцій, найімовірніше, відображає низку факторів: період відпочинку та переозброєння після захоплення Авдіївки, а також намір зменшити кількість повідомлень про загибель під час російських виборів.

• З моменту вторгнення в лютому 2022 року російські війська в середньому зазнавали 658 втрат на день. Середньодобові втрати зростали з 400 у 2022 р. до 693 у 2023 р. і до 913 у першому кварталі 2224 р. Таке зростання свідчить про те, що Росія продовжує покладатися на масовість для підтримання тиску на українському фронті.

 

 

11:25 Минулої доби і вранці через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень тільки у Харківській області: внаслідок нічної російської  атаки було пошкоджено обладнання однієї з високовольтних підстанцій у Харківській області, повідомили в Міненерго. В об’єднаній енергосистемі України дефіциту електроенергії немає. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 12 областей України, підтверджено ураження 244 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:20 Вночі російська армія скинула керовану авіабомбу на житлову забудову в Куп'янську на Харківщині, під завалами чотириповерхового будинку у квартирі на останньому поверсі багатоповерхівки загинула жінка, повідомили в ДСНС.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

207,1% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  78,1% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

251,0% автомобільної техніки (з них 5,3% за минулий тиждень),

367,2% артилерійських систем (з них 7,6% за минулий тиждень),

 92,9% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

 53,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Росіяни пізно ввечері вдарили балістикою по Одещині, ймовірно "Іскандер-М", спрямувавши її на припортову інфраструктуру Одеси, повідомили Сили оборони півдня. Внаслідок удару виникла пожежа, яку вогнеборці оперативно ліквідували. Зазнали руйнувань адміністративна та технічна будівлі. Постраждала співробітниця одного з підприємств. Опівночі ворог продовжив атакувати безпілотниками типу «Shahed-131/136» вже в іншому напрямку. Протягом майже тригодинної бойової роботи сил протиповітряної оборони 11 ударних дронів знищено в небі над Дніпропетровщиною. Падінням уламків збитих БпЛА пошкоджено кілька будівель та автівки.

 

 

09:25 Вночі росіяни завдали удару керованою авіаційною ракетою Х-31 з тимчасово окупованої Луганщини, балістичною ракетою «Іскандер-М» з ТОТ українського Криму та 17 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда. В результаті протиповітряного бою Силами оборони України збито всі 17 ворожих ударних безпілотників «Shahed» у Харківській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

За минулі сім днів було збито 82 із 96 (85%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має достатньої кількості озброєння, щоб боротися за ініціативу на полі бою.

• Зеленський підкреслив, що додаткова західна безпекова допомога необхідна українським силам для ефективного захисту повітряного простору України від посиленої російської ударної кампанії та активізації дій російської авіації вздовж лінії фронту.

• Зеленський застеріг, що прибуття всіх обіцяних винищувачів F-16 від західних партнерів у 2024 році забезпечить Україні лише 10 відсотків винищувачів, необхідних для повної перемоги над російською авіацією та відновлення здатності України ефективно діяти в повітряному просторі.

• Постійні затримки з наданням безпекової допомоги з боку США особливо негативно впливають на можливості, необхідні українським силам для реагування на зростання темпів російських механізованих атак на сході України.

• Кремль 5 квітня відкрито пригрозив своєму давньому союзнику Вірменії через вірменські контакти із Заходом після того, як Росія не змогла запобігти втраті Вірменією Нагірного Карабаху у вересні 2023 року.

• МЗС Росії також продовжує погрожувати Фінляндії і стверджує, що Фінляндія "втратила свою незалежність у прийнятті зовнішньополітичних рішень" після вступу до НАТО – наратив, який Кремль регулярно використовував, щоб брехливо стверджувати, що НАТО контролює Україну і використовує Україну для погроз Росії.

• Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров оголосив 5 квітня, що 3000 колишніх співробітників "групи Ваґнера" приєднаються до спецпідрозділу "Ахмат" після успішних переговорів між командирами "Ахмата" і "Ваґнера".

• Президент Путін 6 квітня ухвалив два закони, які пропонують російському суспільству певні поступки за його жертви на підтримку війни Росії в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 57 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 10 ракетних та 88 авіаційних ударів, здійснив 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, задіяли для цього 17 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Родіонівка Сумської області; Козача Лопань, Харків, Липці, Кутузівка, Огірцеве, Куп’янськ, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Борова Харківської області; Білогорівка Луганської області; Слов’янськ, Верхньокам’янське, Григорівка, Бердичі, Калинове, Архангельське, Новоселівка Перша, Селидове, Новопокровське, Семенівка, Очеретине, Яснобродівка, Нетайлове, Скучне, Красногорівка, Вугледар, Велика Новосілка, Времівка, Макарівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Богданівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі та Нетайлове Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, де противник, за підтримки авіації, 21 раз намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 5 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та одному зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження озброєння та військової техніки, 1 пункту управління БпЛА, 1 артилерійській системі та 1 станції РЕБ противника.

07.04.2024