773-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 50 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 83 авіаційні удари, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, заклад освіти а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Родіонівка Сумської області; Огірцеве, Козача Лопань, Липці, Кутузівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Лісківщина, Михальчина Слобода Чернігівської області; Могриця, Нова Гута, Біловоди Сумської області; Козача Лопань, Ветеринарне, Стрілеча, Красне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів, проте завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ, Петропавлівка, Іванівка, Борова Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Спірне, Богданівка, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Слов’янськ, Верхньокам’янське та Григорівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Калинове, Новоселівка Перша, Селидове, Архангельське, Бердичі, Семенівка, Очеретине, Скучне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби ворог здійснив 2 безуспішні атаки позицій наших військ. Ворожих обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Нікополь Дніпропетровської області; місто Херсон, Зміївка, Кринки, Тягинка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження озброєння та військової техніки, 1 пункту управління БпЛА, 1 станції РЕБ противника.

 

 

19:10 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ переконаний, що союзники погодять створення фонду військової підтримки України на 100 млрд євро до липня. За його словами, військова підтримка є життєво важливою, щоб витіснити російські війська з України та змусити лідера РФ Владіміра Путіна відмовитися від своїх цілей щодо її окупації.

"Навіть якщо ми віримо та сподіваємося, що війна закінчиться в найближчому майбутньому, ми повинні підтримувати Україну протягом багатьох років, будувати її оборону, щоб стримувати майбутню агресію".

 

 

18:35 У Міненерго не виключають підвищення тарифів на світло через наслідки нових атак росіян, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. Наразі уряд вивчає різні варіанти фінансування ремонту енергооб’єктів після атак росіян.

"Залежно від ситуації в липні та серпні ми будемо просити людей максимально економити. Росіяни не зможуть викликати повторення відключень електроенергії 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків у нас буде базова генерація, яка покриє від 30% до 50% наших потреб".

 

 

18:00 Зеленський провів зустріч з делегацією конгресменів США від Демократичної та Республіканської партій із обох палат парламенту, повідомляє пресслужба Президента. Він поінформував конгресменів про ситуацію на передовій, першочергові потреби Сил оборони та масштаби незаконної депортації українських дітей до Росії.

 

 

17:25 Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16, заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. За її словами, передача цих літаків є спільною роботою Нідерландів з Україною, Данією, США та іншими державами.

 

 

16:50 Литва відправила Україні бронетранспортери М577, заявили у міноборони Литви. Кількість переданих бронетранспортерів не повідомляється.

"Озброєння та техніка, які ми й наші союзники надаємо, роблять вирішальний внесок у боротьбу України за незалежність та безпеку Європи загалом. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно".

 

 

16:15 Під час нічної атаки ракету "Калібр" збила мобільна вогнева група, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону. Речник зазначив, що іноді військові застосовують і ПЗРК, наприклад Stinger або інших зразків, які надаються Україні.

 

 

15:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 28 березня 2024 року кримський Telegram-канал повідомив, що літак СУ-27, який здійснював політ над Кримом, був збитий російською протиповітряною обороною в результаті інциденту дружнього вогню. Призначений Росією губернатор Севастополя Развожаєв заявив, що сталася технічна несправність і що пілот вижив.

• Україна завдала ударів по цілях у Севастополі та Чорноморському флоті 24 березня 2024 року. Це майже напевно призвело до того, що місцева російська протиповітряна оборона була приведена в підвищену готовність. Раніше вже були непідтверджені повідомлення про подібні випадки дружнього вогню, що відбувалися переважно після періодів українських дій проти російських сил на незаконно окупованій території. Існує реальна можливість того, що це не технічна проблема, а посилення тиску і напруженості серед російських операторів ППО, викликане страхом перед подальшими діями України, призводить до того, що вони ненавмисно втягують у вогонь своїх власних пілотів і літаки.

• Ця подія та інші, якщо вони підтвердяться, ймовірно, підкреслюють брак ситуативної обізнаності і координації між підрозділами російських збройних сил, а також демонструють вплив дій України другого порядку.

 

 

15:00 Українським морським коридором експортовано понад 36 млн тонн вантажів, повідомляє Мінвідновлення. Українським коридором пройшло вже 1286 суден, які експортували 25 мільйонів тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи. Зазначається, що це вище за показники Зернової ініціативи за рік існування.

 

 

14:15 Частка пального для авіації Данії може походити з Росії, повідомляється у спільному матеріалі Danwatch та Ekstra Bladet. Згідно з розслідуванням, російське походження могли мати майже 2 млн літрів авіапального, яке закупили для Повітряних сил, хоча формально його придбали у інших продавців – зокрема у турецької компанії BP. Ця компанія, як повідомляється, торгує з індійською Nayara Energy, у якій є частка власності "Роснєфті". Також зазначається, що понад 50% всього імпорту пального до Туреччини надходить з Росії. В армії Данії наразі не проводили детальних досліджень з приводу походження пального.

 

 

13:30 СБУ використала військкомат як помсту проти журналіста через розслідування службовця, повідомляє "Слідство.Інфо". Як повідомляється, представники військкомату намагалися вручити повістку журналістові Євгенію Шульгату за вказівкою працівника СБУ, який був дотичний до керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Зазначається, що Вітюк є фігурантом розслідування Євгенія Шульгата.

 

 

12:45 Китай допомагає Росії "у масштабах, що викликають занепокоєння", пише Financial Times. Повідомляється, що держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив союзникам тривожну інформацію про масштаби співпраці між Китаєм та Росією і назвав серед ключових елементів такої допомоги ту, що спрямована на виробництво оптичного обладнання, пропелентів та обладнання у космічній сфері – що "не лише сприяє агресії Росії проти України, а й загрожує іншим країнам". Блінкен у розмовах із союзниками закликав їх прямо говорити на цю тему з Китаєм під час двосторонніх контактів та вживати заходів проти компаній, які явно допомагають російському ВПК.

 

 

12:10 Ситуація в районі проведення операції Сил оборони України залишається складною, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський:

"Противник, використовуючи перевагу у повітрі, ракетах та артилерійських боєприпасах, намагається досягти своєї мети щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області.

Ворог продовжує ведення наступальних дій вдень і вночі, застосовуючи штурмові групи за підтримки бронетехніки.

На окремих напрямках намагається вести штурмові дії в пішому порядку, хвилями, від взводу до роти, інколи батальйону.

Особливо складна обстановка склалася на Бахмутському напрямку в районах східніше Часового Яру та Кліщіївки; на Авдіївському – в районах Бердичів, Орлівки, Водяного, Первомайського; на Новопавлівському – в районі Новомихайлівки.

Найбільш жорсткі бої на сьогодні тривають в районах Первомайського і Водяного, а також східніше Часового Яру, де ворог намагається прорвати оборону наших військ.

Часів Яр залишається під нашим контролем, всі спроби противника прорватися до населеного пункту зазнали невдачі.

На Лиманському, Оріхівському та Херсонському напрямках обстановка також залишається напруженою.

Так, на Лиманському напрямку противник веде локальні наступальні дії в районах Білогорівки, Веселого; на Оріхівському – в районах Роботиного та Вербового з метою відновлення втраченого положення; на Херсонському – намагається витіснити наші війська з плацдарму на лівому березі ріки Дніпро в районі Кринок.

Але успіху на цих напрямках не має.

Водночас на Куп'янському та Лиманському напрямках ми маємо і певний тактичний успіх.

Сили оборони продовжують стійко утримувати займані рубежі та позиції, виснажувати ворога, завдавати йому значних втрат в особовому складі, озброєнні та військовій техніці".

 

 

12:00 Вночі в районі Азову Ростовської області РФ внаслідок підриву трубопроводу, яким здійснювалось перекачування нафтопродуктів з місцевої нафтобази до танкерів у припортовій території «Азовського морського порту», завантаження танкерів нафтопродуктами припинено на невизначений термін, повідомили в ГУР МО України, зазначивши, що об'єкт використовувався державою-агресором у військових цілях.

 

 

11:35 Під час нічної атаки ворога під загрозами ударів були промисловість, агропромисловість та енергетика, на Херсонщині відбулося влучання у сільськогосподарські підприємства, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

11:15 В пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська» польські рільники, котрі блокують рух транспорту, пропускатимуть на вʼїзд до Польщі щодоби по 15 порожніх вантажівок, повідомили польські прикордонники.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 12 областей України, підтверджено ураження 244 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:05 Минулої доби в Україні через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі протягом кількох годин застосовувалися графіки аварійних відключень світла у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях, мережеві обмеження можливі і поточної доби, повідомили в Міненерго. Сьогодні продовжують застосовуватися обмеження та діятимуть графіки погодинних відключень у Харківській області. Але дефіциту електроенергії в енергосистемі немає. Енергосистема працює збалансовано.

 

 

10:25 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

206,6% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

  77,6% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

249,7% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

365,5% артилерійських систем (з них 6,9% за минулий тиждень),

 92,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 53,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Внаслідок російських ударів ракетами С-300 по Шевченківському району Харкова вночі з 00:20 до 00:43 6 осіб загинуло, 11 було поранено, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Пошкоджено 9 житлових будинків, адміністративну будівлю, дитсадок, кафе, автомийку СТО, приміщення магазину АЗС, будівлі гуртожитків, легкові та вантажні автомобілі.

 

 

09:50 Візуалізація від monitoringwar приблизного маршруту КРПБ Х-101/555, КРМБ "Калібр", ЗР С-300, БпЛА "Shahed" під час атаки вчора ввечері – нині вранці (за інформацією Повітряних сил України).

 

 

 

09:40 Вночі російські війська атакували 32 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ (РФ), а також шістьома ракетами різних типів: трьома зенітними керованими ракетами С-300 із Бєлгородської області, двома крилатими ракетами Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації з Саратовської області та однією крилатою ракетою «Калібр» з акваторії Чорного моря.

В результаті протиповітряного бою Силами оборони України збито обидві крилаті ракети Х-101/Х-555, крилату ракету «Калібр» та 28 ударних БпЛА «Shahed-131/136» (88%).

За минулі сім днів було збито 74 із 90 (82%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Як повідомляється, в ніч з 4 на 5 квітня Служба безпеки України та українські війська провели одну з найбільших серій ударів безпілотниками по військових об'єктах на території Росії, націлених щонайменше на чотири російські авіабази.

• Нещодавнє посилення темпів наступальних операцій російських військ в Україні, ймовірно, призведе до збільшення втрат у живій силі та матеріальних засобах, але міністерство оборони Росії, схоже, вдало пом'якшує ці втрати.

• Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Україна починає комплектувати нові підрозділи, але потребує подальшої військової допомоги Заходу для їх належного оснащення.

• Шмигаль також повідомив, що російські ракетні удари й удари безпілотниками за останні тижні пошкодили або перервали близько 80% виробництва електроенергії на українських теплових електростанціях, оскільки російські війська продовжують використовувати ослаблення української системи протиповітряної оборони, намагаючись зруйнувати українську енергосистему.

• Українські офіційні особи продовжують наголошувати на тому, що російські війська систематично і все частіше застосовують хімічну зброю та інші ймовірно заборонені хімічні речовини в Україні.

• Невідомий безпілотник завдав удару по військовій частині в проросійській молдовській самопроголошеній республіці Придністров'я 5 квітня на тлі гібридної операції Кремля, спрямованої на дестабілізацію Молдови зсередини.

• Повідомляється, що Росія здійснила тисячі кібератак на залізничну транспортну інфраструктуру Чехії та інших європейських країн в рамках більш широких зусиль з підриву транспортної логістики країн – членів НАТО з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

• Оборонна промисловість Росії продовжує мобілізацію для забезпечення потреб російської армії в Україні.

• Президент Росії Путін оголосив 4 квітня, що Росія найближчим часом відкриє в окупованих Запорізькій та Херсонській областях два молодіжні центри, спрямовані на індоктринацію української молоді російською культурою та історичними наративами.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 80 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 14 ракетних та 107 авіаційних ударів, здійснив 137 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 32 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони 28 ударних БпЛА було знищено. Під ранок ворог запустив крилаті ракети різних типів. Дані наразі уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Костобобрів Чернігівської області; Олександрівка, Попівка, Краснопілля, Новодмитрівка, Свеса, Покровка, Середина-Буда Сумської області; Кругле, Берестове, Куп’янськ Харківської області; Терни, Часів Яр, Залізне, Нью-Йорк, Північне, Бердичі, Уманське, Первомайське, Нетайлове, Новобахмутівка, Очеретине, Яснобродівка, Калинове, Красногорівка, Урожайне, Водяне, Вугледар, Костянтинівка, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області; Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито понад 16 атак в районах населених пунктів Андріївка, Зеленопілля, Кліщіївка, Новий, Спірне, Іванівське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 22 атаки в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Невельське, Первомайське, Яснобродівка, Семенівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Георгіївка, Костянтинівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку протягом минулої доби ворог, за підтримки авіації, здійснив 1 невдалу спробу атакувати позиції наших військ в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 16 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 засобах протиповітряної оборони, 5 артилерійських засобах, 1 пункту управління, 1 пункту управління БпЛА, 3 районах зосередження озброєння та військової техніки та 1 іншому важливому об’єкту ворога.

06.04.2024