772-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 72 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 10 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Свеса Сумської області та Кругле Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Михальчина Слобода Чернігівської області; Стара Гута, Рожковичі, Ходине та Грабовське Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Берестове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито понад 10 атак в районах населених пунктів Андріївка, Зеленопілля, Кліщіївка, Іванівське Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка та Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Семенівка, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 10 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Урожайне, Водяне, Вугледар та Катеринівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку протягом доби ворог, за підтримки авіації, здійснив 1 невдалу спробу атакувати позиції наших військ в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області. Авіаційні удари фіксувалися в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я та Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 14 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районі населеного пункту Зміївка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Токарівка, Інженерне, Тягинка Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу, 1 пункту управління БпЛА і 2 районах зосередження озброєння та військової техніки ворога.

 

 

19:05 У невизнаному Придністров'ї знову заявили про атаку дрона на військову частину, повідомляє "міністерство держбезпеки ПМР". Зазначається, що безпілотник атакував військову частину міноборони у Рибницькому районі, за шість кілометрів від кордону з Україною.

 

 

18:30 Торговельний бум Туреччини з Росією зупинився під тиском санкцій, пише Bloomberg. Як повідомляється, верстати, насоси й електродвигуни пережили одне з найбільших скорочень. За попередніми даними, опублікованими в четвер міністерством торгівлі Туреччини, експорт до Росії в першому кварталі впав на 33,7% порівняно з попереднім роком. Це свідчить про те, що санкції США та ЄУ проти Росії стають дедалі ефективнішими, навіть в іноземних юрисдикціях, таких як Туреччина, яка намагається підтримувати економічні зв'язки з Москвою попри війну в Україні. Китай також посилив перевірку зв'язків банківських клієнтів з Росією після того, як у грудні США погрожували запровадити вторинні санкції.

 

 

17:55 Внаслідок спільної операції ГУР Міноборони і ЗСУ в ніч на 5 квітня завдали ударів по трьох аеродромах росіян – у Курську, Єйську та Енгельсі, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. У Єйську є великі пошкодження двох СУ-25 та 4 загиблі військовослужбовці, інша інформація уточнюється. В Енгельсі зазнали дуже великих пошкоджень 3 літаки Ту-95МС , 7 військослужбовців загинули, серед яких були пілоти. Інформація щодо ударів по аеродрому в Курську уточнюється.

 

 

17:20 Законопроєкт про мобілізацію внесли до порядку денного Верховної Ради на найближчий пленарний тиждень 10–11 квітня, повідомляє народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк. Нардеп зазначив – щодо законопроєкту по мобілізації поки немає фінальної таблиці.

 

 

16:45 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Голова українського уряду наголосив, що Україна розраховує на продовження плідної співпраці в оборонній сфері. Як зазначається, на зустрічі Шмигаль і Наусєда говорили також про санкції та конфіскацію російських активів, про гуманітарну допомогу, інтеграцію України в ЄУ і НАТО.

 

 

16:10 Альянс не має бажання приймати Україну на вашингтонському саміті, оскільки це може втягнути його в найбільшу сухопутну війну в Європі, пише The New York Times. За даними видання, Німеччина та Сполучені Штати хочуть, щоб питання членства України в НАТО було зняте з порядку денного в липні, незважаючи на те, що аналогічний процес щодо членства України в ЄУ був схвалений минулої зими. Наразі основні зусилля спрямовані на чітке визначення умов, які Україна має виконати, однак вони ще не просунулися вперед.

 

 

15:35 У Норвегії не виключають відправку військ до України в довгостроковій перспективі, заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде. За його словами, розмови, які велися на тему потенційної присутності західних солдатів на українській території, були не про бойові підрозділи, а про підтримку, навчання чи радників.

"Наразі ми не плануємо відправляти війська. Я не думаю, що в багатьох держав є такі плани. Але з іншого боку, в дуже довгостроковій перспективі я не думаю, що ми повинні в принципі щось виключати.

Але ніякого бажання бути безпосередньою стороною у війні немає, тому що це може призвести до світової війни, якої бачити не хочемо".

 

 

15:00 За останні тижні РФ знищила 80% теплоелектроцентралей України, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зазначається, що це понад шість гігават потужностей української енергомережі. За словами прем’єра, Україна працює з партнерами, аби створити децентралізовану систему постачання енергії населенню.

 

 

14:25 Україна наблизилася до створення зенітно-ракетного комплексу власного виробництва із дальністю дії близько 100 кілометрів, анонсували академік Володимир Горбулін та аналітик Валентин Бадрак.

 

 

14:05 Станом на 1 квітня 2024 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 43,763 млрд дол., збільшившись у березні на 18%, повідомили в НБУ. Така динаміка зумовлена значними (понад 9 млрд дол.) обсягами надходжень від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

 

 

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• З моменту вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія взяла під державний контроль близько 180 компаній загальною вартістю приблизно 11,5 мільярда доларів США. Майже напевно пріоритетними були компанії з іноземним капіталом, включно з компаніями, що належать росіянам, які проживають за кордоном. Це, дуже ймовірно, через бажання держави зменшити іноземні (особливо західні) зв'язки в російській економіці.

• Російська держава перерозподіляє активи на користь пов'язаних із Кремлем бізнесменів, які підтримують війну в Україні. Ця деприватизація, ймовірно, пов'язана із закликом президента Росії Путіна у своєму посланні "Про стан нації" в лютому 2024 року до нової націоналістичної еліти, викуваної війною в Україні. Збільшення витрат на оборону майже напевно посилило фінансовий тиск на російську державу, поряд з економічними санкціями та відтоком капіталу з Росії з початку вторгнення. Російська держава, з великою ймовірністю, встановлює більший контроль над компаніями у "стратегічних" галузях, таких як оборонна промисловість.

 

 

13:35 Україна відновила контейнерні перевезення Чорним морем: до одного з портів Великої Одеси "Чорноморськ" 3 квітня зайшло судно з контейнерами. Першим судном стало T Mare, яке ходить під прапором Панами. Це так званий фідер, який завантажать контейнерами, а потім відправлять до закордонного хабу для подальшого перевантаження на океанські контейнеровози світових контейнерних ліній.

 

 

13:20 Литва закупить для України близько 3 тисяч литовських FPV-безпілотників на 2 млн євро, анонсувала прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. На сьогодні Литва надала Україні понад 1 млрд євро допомоги, половина з якої — це військова допомога, зокрема Литва спрямувала EUR35 млн на закупівлю боєприпасів за чеською ініціативою. Також Литва розпочинає програму реабілітації поранених українських військовослужбовців, а також сприятиме розбудові відповідної інфраструктури у Львові, Житомирі та Дніпрі, на що спрямує із різних джерел близько 15 млн євро.

 

 

13:10 Щонайменше 54 депутатів Верховної Ради IX скликання підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, свідчать дані від НАБУ, зібрані рухом "Чесно" з відкритих джерел; ДБР розслідує справи щодо 19 нардепів, яким було повідомлено про підозру, а крім того не враховані провадження СБУ, Офісу генпрокурора та інших правоохоронних органів. 12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки. Найбільше серед них представників забороненої проросійської партії "ОПЗЖ", але також підозри мають двоє обранців від "Слуги народу" та самовисуванець Андрій Деркач. Вісім імовірних зрадників наразі втратили депутатські мандати, а п'ятеро, до того ж, були позбавлені українського громадянства. Нестор Шуфрич, Олександр Пономарьов та Олександр Дубінський залишаються чинними нардепами, незважаючи на підозру та перебування в СІЗО.

 

 

12:35 Україна незабаром застосує далекобійні дрони, що зможуть атакувати Урал та Заполяр'я, пише BILD з посиланням на неназване джерело. До кінця року відразу 10 виробників поставлять ЗСУ дрони з далекобійністю до 2500 км. А київське КБ "Промінь" розробило безпілотник "Сокіл-3000", який може пролетіти до 3300 км. Ці дрони заповнять дефіцит ракет середньої та великої дальності. Нова українська зброя зможе атакувати цілі, наприклад, у Мурманській області. Там розташовано близько 80 військових баз. Серед них аеродром Оленья, де базуються стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють Україну.

 

 

 

12:20 Ситуація біля Часового Яру дуже складна, бої тривають, але російських військ в місті немає, запевнив речник Східного командування Збройних Сил Андрій Задубінний.

 

 

12:10 Вночі росіяни знову атакували об’єкти енергетичної інфраструктури на Одещині, пошкоджено частину обладнання, повідомили в Укренерго. Знеструмлення споживачів не було.

 

 

12:00 Щонайменше шість літаків російських окупантів знищено та вісім значно пошкоджено внаслідок атаки на російський аеродром "Морозовськ" у Ростовській області, проведеної Службою безпеки України разом із військовими та Силами оборони, повідомило інформоване джерело. Близько двох десятків російських військових були вбиті й поранені. На аеродромі базувалися фронтові бомбардувальники Су-24, Су-24м, Су-34, які РФ використовує для того, щоб скидати керовані авіабомби по позиціях Збройних Сил України та прифронтових українських містах.

 

 

11:35 Від початку року до секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 569 звернень про порушення мовного законодавства. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість скарг у сфері обслуговування зменшилася більш ніж удвічі: скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв у першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування — 159.

 

 

 

11:10 Минулої доби в Україні через мережеві обмеження на лініях «Укренерго» протягом кількох годин застосовувалися графіки аварійних відключень світла у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях. Мережеві обмеження можливі й поточної доби. Сьогодні застосовуються обмеження у Харківській області.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 71 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 96 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

10:50 На одному з об’єктів теплової генерації з технологічних причин аварійно відключено одну одиницю генеруючого обладнання, але дефіциту електроенергії не передбачається, повідомили в Міненерго. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

 

 

10:40  Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — кількість зіткнень на території Московії практично рівна нулю, але тривають спроби ворога закидати свої ДРГ на нашу територію. Наполегливо рекомендуємо місцевим жителям, які живуть близько до кордону, переміститися в глибину країни.

• Сватівський відтинок — останні дні росіяни проводять штурмові дії біля Тернів, але завдяки злагодженій роботі підрозділів Сил Оборони, вдається завдати ураження та не пустити колони на свої позиції.

• Бахмутський відтинок — противник проводить штурмові дії в Білогорівці (Л) та в районі Веселе-Виїмка. Важка ситуація східніше Часового Яру, адже росіяни зайшли у крайні будинки. Також були штурми і на багатоповерхівки, але там ворогу не вдалося закріпитися. Трохи стабілізувалася ситуація в Іванівському, ворогу завдано суттєвого ураження під час численних штурмів. Силам Оборони важко стримувати натиск противника, який має таку перевагу у живій силі.

• Авдіївський відтинок — ворог просунувся у Бердичах та проводить штурмові дії у бік Семенівки та Уманського. Росіяни захопили Водяне та мали просування у Первомайському за останні дні. Натомість біля Невельського з кількох позицій вдалося відкинути виродків. Зіткнення відбуваються біля Красногорівки, Георгіївки, Вугледара та Побєди, але змін не зафіксовано. Погіршується ситуація в Новомихайлівці.

• Бердянський відтинок — тривають штурмові дії на позиції підрозділів Сил Оборони південніше Урожайного. Біля Старомайорського ворог знову просунувся. Якщо динаміка не зміниться і росіяни продовжать витісняти ТрО з висоти біля села, то подальше утримання населеного пункту буде вкрай дорогим.

• Запорізький відтинок — спочатку силами підрозділу "Скала" вдалося вибити виродків зі школи у Роботиному, але росіяни відновили штурмові дії і погана комунікація між нашими підрозділами зробила свою справу — ворог намагається закріпитися на кількох позиціях на півдні села. Біля Вербового росіян продовжує займатися покращенням тактичного положення.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

10:20 Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив на прогресі України в різних сферах – від галузі оборони до реформ у країні:

"За останні місяці Україна досягла помітного прогресу. Вона витіснила російський флот із Чорного моря, відкривши морські шляхи для доставки зерна у світ. Фактично, експорт через Чорне море зараз дорівнює або перевищує експорт до російської агресії в лютому 2022 року. Україна приваблює все більше приватних інвестицій і мужньо утримує позиції на полі бою перед агресією Росії.

І я думаю, що цей прогрес показує, що Україна серйозно ставиться до наших рекомендацій та рекомендацій усіх союзників, виконуючи важку роботу, щоб відповідати високим стандартам НАТО.

Наша мета – створити міст до повноправного членства України, пропонуючи додаткову підтримку та більш тісне співробітництво, доки Україна проводить реформи, необхідні для вступу до Альянсу".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

205,9% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  77,6% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

248,5% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

364,1% артилерійських систем (з них 7,0% за минулий тиждень),

 92,3% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 52,9% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Безпілотники атакували російський військовий аеродром у Морозовську Ростовської області. Очевидці нарахували понад 60 вибухів. У кількох районах було перервано електропостачання.

Морозовськ - військовий аеродром, розташований за 3 км на південний захід від міста Морозовська. На аеродромі базується 559-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк 1-ї гвардійської змішаної авіаційної дивізії ВПС РФ (в/ч 75 392 Міністерства оборони РФ). На аеродромі базуються фронтові бомбардувальники Су-24, Су-24М, Су-34.

 

 

09:45 У Харкові близько 7:30 на півтори години через ситуацію в енергосистемі призупиняв роботу метрополітен

 

 

09:35 Російські військові вночі намагалися атакувати дронами енергетичну інфраструктуру на Одещині, а в Запоріжжі внаслідок падіння уламків збитих безпілотників пошкоджено кілька приватних будинків і господарських будівель, повідомляють Сили оборони півдня. Перша хвиля атаки була спрямована на Запоріжжя та Дніпропетровщину. За дві години бойової роботи було збито 2 безпілотники на Дніпропетровщині та 7 - на Запоріжжі. В наступній хвилі ворог атакував Одещину, спрямувавши удар на енергетичну інфраструктуру. Протягом півгодинної бойової роботи всі 4 дрони були збиті.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 та трьома балістичними ракетами «Іскандер-М» (райони пусків Бєлгородська область РФ), а також 13-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда (Крим).

В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони України збито всі 13 «шахедів» у Запорізькій (7), Одеській (4) та Дніпропетровській (2) областях.

За минулі сім днів було збито 55 із 70 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Речник Кремля Пєсков заявив, що НАТО і Росія перебувають у "прямій конфронтації", що, ймовірно, є частиною постійних зусиль Кремля з інтенсифікації інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб змусити Захід до самостримування.

• Начальник російського генерального штабу генерал армії Гєрасімов звернувся до членів Співдружності Незалежних Держав (СНД) із закликом посилити співпрацю проти уявних західних загроз як частину зусиль, спрямованих на протистояння Заходу.

• Кремль використав цю загальну інформаційну операцію щодо ескалації у відносинах з НАТО, щоб націлитися саме на Францію після нещодавніх закликів президента Франції Емманюеля Макрона до Заходу збільшити рівень і види допомоги у сфері безпеки, яку він надає Україні.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров також просував інформаційні операції, імітуючи зацікавленість у переговорах, і ймовірні скоординовані інформаційні зусилля Лаврова і Шойгу можуть сигналізувати про новий виток активізації російської риторики щодо переговорів.

• Президент Росії Путін продовжує спроби збалансувати протилежні спроби Кремля сформувати суспільні очікування щодо затяжної російської війни та заспокоїти занепокоєння російського суспільства щодо економічних наслідків війни та трудової міграції.

• Російські війська здійснили 4 квітня механізовану атаку в напрямку Часів Яру (на захід від Бахмута), підкріплену силами роти, і просунулися до східних околиць населеного пункту.

• Як повідомляється, неназваний високопосадовець НАТО заявив російському опозиційному виданню "Важные истории", що розвідувальні служби НАТО не помітили ознак того, що Росія готується до широкомасштабної хвилі часткової мобілізації.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 65 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 80 авіаційних ударів, здійснив 108 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши 13 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони всі ударні БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Волфине Сумської області; Огірцеве Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Іванівське, Дружба, Залізне, Андріївка, Нью-Йорк, Олександропіль, Очеретине, Керамік, Новобахмутівка, Бердичі, Уманське, Водяне, Володимирівка, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районі населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 30 атак в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янка Луганської області; Спірне, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки в районах населених пунктів Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. 

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Велика Новосілка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, понад 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку протягом минулої доби ворог, за підтримки авіації, здійснив 4 невдалі спроби атакувати позиції наших військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 5 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 артилерійських системах, 1 радіолокаційній станції, 1 станції РЕБ та 2 засобах ППО противника.

05.04.2024