771-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 57 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 61 авіаційний удари, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Волфине Сумської області та Огірцеве Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Попівка Чернігівської області; Бачівськ та Уланове Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наспупальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районі населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито понад 20 атак в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янка Луганської області; Спірне, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Противник також завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки в районах населених пунктів Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Очеретине, Керамік, Новобахмутівка та Бердичі Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Велика Новосілка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 19 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Володимирівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку протягом доби ворог, за підтримки авіації, здійснив 3 невдалі спроби атакувати позиції наших військ в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області. Також завдав авіаційних ударів в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне та Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 5 атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Кізомис, Антонівка Херсонської області.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 артилерійських системах, 1 радіолокаційній станції, 1 станції РЕБ та 2 засобах ППО противника.

 

 

19:15 4 квітня з 18:00 до 22:00 будуть відключати світло у шести областях України, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, причинами застосування обмежень є відсутність достатнього обсягу генеруючих потужностей в енергосистемі для покриття споживання в окремих регіонах країни. Тимчасові обмеження постачання електрики будуть застосовані у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях.

 

 

19:10 У Молдові поблизу кордону з Україною виявили уламки "шахеда", повідомляє прикордонна поліція Молдови. На місце події виїхали спецслужби, а доступ до місця виявлення решток дрона було обмежено.

"4 квітня 2024 року близько 14:15 поблизу міста Етулія-Владічень Вулканештського району ідентифіковано інші фрагменти знищеного безпілотника з написом на крилі – "Герань-2". Фрагменти знайшли приблизно за 500 метрів від лінії молдовсько-українського кордону".

 

 

18:35 В НАТО ставлять під сумнів можливість російських сил здійснити масштабний наступ найближчим часом, повідомляє ЄП з посиланням на джерела. За оцінками НАТО, наступальні дії Росії за останні кілька тижнів здебільшого мали тактичний характер. Наразі російські сили продовжують зберігати "значну кількісну перевагу" над Україною в боєприпасах, живій силі та техніці.

"Але наразі росіянам все ще не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів, необхідних для успішного великого наступу.

Тому сумнівно, що російські війська зможуть досягти значного успіху в наступі цієї весни, і вони, найімовірніше, не зможуть провести жодної значної наступальної операції без чергової широкомасштабної мобілізації".

 

 

18:00 За ексрадника Офісу президента Артема Шила, якого підозрюють у заволодінні 94,8 млн грн “Укрзалізниці” при закупівлі трансформаторів, внесли заставу у розмірі 30 мільйонів гривень, повідомляє Центр протидії корупції. Зазначається, що після внесення застави він має дотримуватися низки обов'язків, зокрема здати закордонні паспорти, носити електронний браслет.

 

 

17:25 Близько 26% території України наразі є потенційно небезпечною через можливе замінування, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій України. Йдеться про 156 тисяч квадратних кілометрів.

 

 

16:50 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомляє пресслужба Президента. Президент заслухав доповідь Головнокомандувача Олександра Сирського щодо ситуації на основних напрямках – зокрема результатів стабілізаційних дій, завдяки яким вдалося зупинити просування російських окупантів.

 

 

16:15 Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для Києва, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Зазначається, що Німеччина як голова коаліції з протиповітряної оборони, що функціонує в межах "Рамштайну", буде шукати, "які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну".

 

 

15:40 Профільний комітет Ради підтримав доопрацьований законопроєкт щодо контролю за діяльністю організаторів азартних ігор та лотерей, повідомив голова комітету Данило Гетманцев. Законопроєктом пропонується посилення вимог до реклами азартних ігор – у тому числі її заборона в інтернеті, а також обмеження можливості зловживань спонсорством для прикриття реклами. Окрім низки інших норм, документ передбачає на період воєнного стану запровадження нової підстави для включення до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх.

"Доопрацьований комітетом законопроєкт №9256-д має сприяти розв'язанню проблеми загострення поширення ігрової залежності під час воєнного стану, зокрема серед військовослужбовців, які перебувають в екстремальних стресових умовах, що може спричиняти підвищені ризики формування ігрової залежності, а відтак потребують додаткових механізмів для захисту".

 

 

15:05 За пів року – від вересня минулого року до лютого поточного – частка українців, які схвалюють діяльність Президента України Володимира Зеленського, знизилась з 82% до 63%, свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг" від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту, проведеного 17–21 лютого 2024 року.

 

 

 

14:45 За наймасштабнішою атакою на "Київстар", яку пережив оператор в грудні 2023 року, стояло гакерське угруповання SandWorm, штатний підрозділ російського ГРУ, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Наразі кіберфахівці та слідчі Служби безпеки України збирають доказову базу на ворожих гакерів. Після проведення всіх експертиз та оголошення підозр матеріали цього розслідування будуть передані до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

 

 

14:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У березні 2024 року по всій лінії фронту кількість повідомлень про російські обстріли була на дев'ять відсотків меншою порівняно з лютим 2024 року – відповідно приблизно 2340 та 2120. Кількість обстрілів на Авдіївському напрямку становила третину всіх обстрілів у лютому, коли місто перейшло під контроль російських військ, але скоротилася до чверті в березні.

• Кількість російських обстрілів на південний захід від Донецька зросла з 721 у лютому до 806 у березні, що становить 38% від усіх обстрілів по всій лінії фронту. Незважаючи на ці зусилля, Росія не досягла помітних успіхів у цьому районі і продовжує боротися за невеликі населені пункти, зокрема Новомихайлівку, Георгіївку та Урожайне.

 

 

14:05 Голосування у Палаті представників США щодо військової допомоги Україні може відбутися в середині квітня або й пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон шукає шляхи пом'якшення позиції республіканців, які дотримуються жорсткої лінії, пише Bloomberg з посиланням на представників керівництва партії.

 

 

13:55 Чверть території України забруднена вибухонебезпечними предметами, говорити про повне гуманітарне розмінування можна буде лише після закінчення війни, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко:

"От очистимо ми якийсь населений пункт, визначимо його безпечним – а потім знову обстріл. І все, починаємо спочатку. Тому тут багато умовностей. Тим паче, що досі знаходимо в землі снаряди ще Другої світової".

 

 

13:15 Латвія готує новий пакет військової допомоги для України, передасть перші безпілотники в межах "коаліції дронів" на суму 1 млн євро та вкладеться фінансово у чеську ініціативу закупівлі боєприпасів для України сумою в 10 млн євро, анонсувала прем'єрка Латвії Евіка Сіліня:

"Латвія продовжує робити свій внесок у підтримку України... Загалом підтримка Латвії для України сягає вже EUR85 млн, а загальна військова підтримка становитиме EUR372 млн. Як ми вже домовилися, це буде 0,25% від нашого ВВП".

 

 

13:10 Силам оборони не вдалося знищити всі "шахеди", які ворог спрямував по Харківській області в ніч на 4 квітня, через близьку відстань від кордону з Росією, пояснив начальник служби зв'язків із громадськістю Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону.

 

 

12:20 Російський письменник Михаїл Булгаков був українофобом та імперцем за світоглядом, констатували експерти Українського інституту національної пам’яті, тому топоніми та пам'ятники, присвячені йому, можуть вважатися символікою російської імперської політики, а їхнє перебування у публічному просторі – пропагандою країни-агресора.

"Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Він оспівував захоплення червоними Києва і нищення борців за Україну – "мерзенних петлюрівців".

З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації. Антиукраїнський зміст п'єси "Дни Турбиных" відзначали вітчизняні митці ще в лютому 1929 р. на з'їзді радянських українських та російських письменників у Москві.

А оповідання "Я убил" (1926) повністю резонує з наративами нинішніх кремлівських пропагандистів Дугіна, Соловйова, Скабєєвої та є прототекстом сьогоднішніх закликів до нищення українців.

Оповідання містить ідеологію фашизму: пораненого військового лікаря-українця лише за його національну приналежність убиває персонаж-лікар, альтер еґо Булгакова. Автор, лікар за фахом, художньо смакує момент убивства та, керуючись ідеєю етноциду, доводить абсурдну тезу: лікарську присягу, кодекс Гіппократа можна переступити".

 

 

12:00 Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок на пунктах пропуску "Рава-Руська", "Ягодин" та "Угринів", повідомив в ефірі телемарафону речник ДПСУ Андрій Демченко. Черга на цих трьох напрямках сягає трохи більш ніж 400 вантажних транспортних засобів. На розблокованих напрямках пунктів пропуску "Краковець" у черзі очікує біля 550 вантажівок і близько 450 – навпроти "Шегинів".

 

 

11:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 106 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 146 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Вночі росіяни завдали дронового удару на Харківщині по одному з енергетичних об’єктів, повідомили в Укренерго. Знеструмлено декілька високовольтних ліній електропередачі на Дніпропетровщині. Знижена надійність живлення Запорізької АЕС.

 

 

10:40 У Харкові минулої і поточної доби застосовувалися графіки погодинних відключень, повідомили в Міненерго. Також діють обмеження споживання у Криворізькому районі на Дніпропетровщині.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

205,5% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  77,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

247,5% автомобільної техніки (з них 3,6% за минулий тиждень),

362,5% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 92,0% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 52,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 11 із 20 "шахедів" (55%), якими росіяни вночі атакували Україну, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

За минулі сім днів було збито 100 із 117 (85%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Вночі Росія запустила на Харків декілька хвиль "шахедів", внаслідок масованої атаки загинули 3 рятувальники та цивільна жінка, ще 12 людей поранені, повідомили в ДСНС України. Пошкоджено багатоповерхівки та будинки приватного сектору: один із дронів потрапив у багатоповерхівку і пошкодив зовнішню стіну. 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, схоже, збільшили кількість і масштаби механізованих наземних штурмів на окремих ділянках фронту протягом останніх двох тижнів, що свідчить про помітне загальне зростання кількості російських механізованих штурмів на всьому театрі бойових дій.

• Російські війська, ймовірно, збільшують загальний темп своїх наступальних операцій в Україні.

• Українські джерела продовжують наголошувати на тому, що фрагментарне і запізніле прибуття нових західних систем в Україну дозволить російським військам адаптуватися і нівелювати ймовірні оперативні переваги, які ці системи могли б надати українським військам за інших умов.

• Міністерство оборони Росії заявило, що напад на "Крокус Сіті Хол" 22 березня спричинив значне збільшення кількості кандидатів на контрактну службу на тлі повідомлень про зусилля Росії щодо нарощування військових сил.

• Голова Республіки Татарстан Мінніханов після того, як 2 квітня Україна завдала ударів по російському військовому виробництву і нафтопереробній інфраструктурі в Татарстані, попередив, що російські компанії та місцева влада повинні самі захищатися від ударів українських безпілотників і не покладатися на російську протиповітряну оборону.

• Підтримуваний Росією колишній український політик-сепаратист Олег Царьов поскаржився 3 квітня, що жодна з нинішніх російських політичних партій не представляє політичні інтереси російських ультранаціоналістів, вказавши на можливе джерело невдоволення між проросійською ультранаціоналістичною спільнотою і Кремлем.

• Україна та Фінляндія підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку.

• Російська влада продовжує розширювати соціальні пільги для російських військовослужбовців.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 65 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 85 авіаційних ударів, здійснив 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 20 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 11 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Самотоївка Сумської області; Слобожанське, Вовчанськ, Голубівка, Куп’янськ, Синьківка, Петропавлівка, Піщане, Калинове, Борова Харківської області; Стельмахівка Луганської області; Часів Яр, Андріївка, Нью-Йорк, Стара Миколаївка, Торецьк, Дружба, Керамік, Новокалинове, Очеретине, Уманське, Карлівка, Семенівка, Новоселівка Перша, Красногорівка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Водяне, Вугледар, Старомайорське Донецької області; Малинівка, Оріхів, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку Силами оборони відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах Білогорівки Луганської області; Спірного, Андріївки, південно-східніше Виїмки та Кліщіївки Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 15 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Урожайне, південно-східніше Водяного де ворог, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 7 безуспішних атак позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 артилерійській системі, 1 радіолокаційній станції, 1 станції РЕБ, 1 пункту управління БпЛА та 1 іншому важливому об’єкту противника.

04.04.2024