769-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 62 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Волфине і Олександрівка Сумської області та Липці Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Буда-Вороб’ївська та Клюси Чернігівської області; Чернацьке, Стара Гута, Олексіївка та Дмитрівка Сумської області; Ветеринарне, Гатище, Плетенівка, Липці Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 1 атаку в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка, Невське та Серебрянське лісництво на Луганщині; Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі Курдюмівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Андріївка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 10 атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Семенівка та Карлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Бердичі, Уманське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка та Урожайне Донецької області, де ворог 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Олександропіль, Водяне та Вугледар Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоне, Гуляйпільське, Новоданилівка та Малі Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 1 атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Токарівка, Велетенське та Михайлівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 зенітно-ракетному комплексу та 13 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 8 артилерійських системах, 1 протитанковому засобу та 1 реактивній системі залпового вогню.

 

 

19:20 Байден провів телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпінем, повідомляє Bloomberg. Американський президент говорив із Сі про важелі впливу Китаю на Росію та Іран в контексті воєн в Україні та на Близькому Сході. Як зазначається, Байден також висловив занепокоєння з приводу поведінки Китаю в Південно-Китайському морі.

 

 

18:55 Зеленський підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного.

 

 

18:20 Зеленський підписав закон про зниження призовного віку від 27 до 25 років. За цей документ Рада проголосувала у травні минулого року.

 

 

18:05 Уряд змінив правила перетину кордону для студентів, повідомив міністр освіти й науки Оксен Лісовий. Кабмін схвалив рішення, яке дозволить студентам-бакалаврам віком від 18 до 22 років виїжджати за кордон на стажування. За словами міністра, для перетину кордону з метою навчання на програмах академічної мобільності необхідно мати е-квиток студента, скерування від закладу освіти, засвідчену копію договору з іноземним університетом та військово-довідковий документ від ТЦК.

 

 

17:30 Для України у війні настав "вкрай важливий момент" і їй потрібна більша підтримка від союзників, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Абсолютно необхідно, щоб українці отримували те, що їм потрібно, щоб далі захищатися, особливо артилерійські боєприпаси і ППО.

Це ще одна причина, чому запит про додаткове фінансування, який президент Байден надіслав Конгресу, має бути затверджений якнайшвидше".

 

 

16:55 У березні 2024 року Сили оборони України знищили найбільше артилерійських систем ворога з початку повномасштабного вторгнення Росії, повідомили у Міноборони.

 

 

16:20 Кабмін додатково виділив 5,6 млрд гривень на будівництво фортифікацій у п'яти областях, повідомив голова уряду Денис Шмигаль. За словами прем’єра, з них 1,1 млрд гривень виділяється для зведення фортифікацій у Донецькій області, понад 1 млрд гривень — для Запорізької області, 1,5 млрд гривень — для Сумської та 300 і 400 млн гривень — для Миколаївської та Херсонської відповідно.

 

 

15:45 Швейцарія заморозила лише 5% російських фінансових активів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Наразі Швейцарія заморозила 7,5 мільярда франків фінансових активів, які належать російським громадянам та компаніям, – загальний обсяг росактивів в країні оцінюється в 150 мільярдів франків.

"Ми впевнені, що Швейцарія може зробити більше. Такі дії дадуть зрозуміти, що агресія є неприйнятною і що всі повинні дотримуватися правил".

 

 

15:10 Німеччина виділить 576 млн євро на закупівлю снарядів для України у межах ініціативи Чехії, повідомляє Reuters. За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, внесок Німеччини дозволить покрити вартість 180 тисяч артилерійських снарядів для України. На частку ФРН припадатиме 40% ініціативи, додали у німецькому міністерстві, не надавши подробиць.

 

 

14:35 "Ми готуємося до війни, я про це говорю відверто", – заявив Лукашенко. Він наголосив, що Білорусь веде необхідні приготування до можливого конфлікту – готує відповідні підрозділи, постачає до військ різні види озброєнь і техніки.

 

 

14:00 Демократи обурюються планом спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона щодо надання допомоги Україні, пише Axios. Йдеться про закон РЕПО, який підтримується деякими демократами і спрямований на конфіскацію заморожених російських активів у США, а також про ідеї структурування пакета допомоги у вигляді позики та скасування рішення адміністрації Джо Байдена про призупинення дозволів на експорт скрапленого газу – жодна з цих ідей не має значної підтримки з боку демократів. Це важливо, оскільки законопроєкт про допомогу, ймовірно, потребуватиме більшості у дві третини голосів, республіканці переважно виступають проти допомоги Україні, а переважна більшість демократів, ймовірно, мала би підтримати документ. Голоси демократів також можуть знадобитися для того, щоб врятувати Джонсона від відставки, якою погрожують деякі члени Республіканської партії як помстою за голосування за надання допомоги Україні. Республіканець з Палати представників, близький до Джонсона, підтвердив Axios, що ці ідеї в роботі, і сказав, що допомога Україні "може бути окремим законопроєктом", відокремленим від інших компонентів сенатського пакету з питань національної безпеки. Це означає, що допомога Ізраїлю і Тайваню, які мають значно більшу підтримку Республіканської партії, голосуватиметься окремо.

 

 

13:40 Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон придумав нову схему, яка має переконати республіканців проголосувати за надання американської військової допомоги Україні, пише Politico: він хоче пов’язати це питання зі скасуванням заборони на експорт природного газу зі США, запровадженої адміністрацією Джо Байдена. Це би підривало кліматичну програму Байдена і дозволило Республіканській партії стверджувати, що вона досягла прямого прогресу в протистоянні Росії. Politico зауважує, що ця ідея Джонсона наразі вважається недостатньо сильним аргументом, який би змусив радикальних консерваторів-республіканців голосувати за виділення грошей Україні. Тож наразі Республіканська партія досі не визначилася, на яких умовах вона голосуватиме за нову програму військових поставок.

 

 

13:35 Через шість місяців боротьби протрампістський спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон нарешті поступився і готовий виставити на голосування законопроєкт, який зокрема включає і допомогу Україні, пише Forbes. Йдеться про виділення $60 млрд на допомогу Україні, з них $34 млрд на зброю. Решту планують витратити на навчання українських військових, а також на гуманітарну та іншу невійськову допомогу.

Велика частина цих грошей може піти на закуп радарів, засобів РЕБ, дронів, човнів, бронетехніки та інженерного обладнання. Особливий акцент буде зроблено на боєприпасах для артилерії та систем ППО – того, чого Україна найбільше потребує на цей час.

 

 

13:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Цілком ймовірно, що в результаті тривалих успішних українських ударів по військових об'єктах Росія була змушена застосувати низку методів маскування та дезінформації, намагаючись заплутати українські зусилля з наведення на ціль.

• На аеродромі Кіровське в окупованому Криму на бетоні намальовані російські винищувачі. Такі малюнки також були помічені ще на щонайменше 12 російських авіабазах, що демонструє ступінь занепокоєння росіян майбутніми українськими ударами і їхню здатність відбити їх.

• Однак російські вертольоти все одно регулярно приземляються на намальовані силуети винищувачів, що повністю підриває спробу обману. Це також розкриває справжній бойовий порядок або чисельність авіації на цих авіабазах, який Росія, ймовірно, намагається приховати від української розвідки.

 

 

12:50 Україна розпочала сезон закачування газу в підземні сховища, повідомили в  "Нафтогазі". За даними АТ "Укртрансгаз", впродовж опалювального сезону 2023–2024 було відібрано 8,5 млрд куб. м природного газу з ПСГ, з них Україна використала 6,7 млрд куб. м.

 

 

12:30 Нинішні українські удари по об'єктах в Росії підтвердили вчорашні слова міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, що в України є дрони дальністю 1200 км, що перекривають майже всю європейську території РФ.

 

 

 

12:00 У пункті пропуску (ПП) "Угринів–Долгобичув" на кордоні з Польщею відновилося блокування руху для вантажних транспортних засобів, повідомила Державна прикордонна служба України.

 

 

11:40 Минулої доби мережеві обмеження застосовувалися для споживачів у Харкові, повідомили в Міненерго. Передбачаються погодинні відключення у місті й на поточну добу. В інших регіонах наразі обмежень немає.

 

 

11:25 Під час українських ударів на російські нафтопереробні заводи польоти узгоджені заздалегідь із союзниками, і дрони дотримуються плану польоту, щоб вражати цілі з метровою точністю, пише CNN з посиланням на українське джерело. Така точність стала можливою завдяки датчикам дрона. У нього з'явився "машинний зір", який є базовою формою штучного інтелекту: дрон навчили визначати географію та ціль, до якої він прямує, він здатний з'ясувати, де він знаходиться, не потребуючи зв'язку із супутниками. Точність під час глушіння забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен БПЛА має термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість, що допомагає їм орієнтуватися та уникати перешкод.

Експерти сказали CNN, що атаки на НПЗ можуть мати більший вплив на російську економіку, ніж нинішні санкції. Україна завдала ударів по дистиляційних установках, де сира нафта переробляється та перетворюється на паливо чи інші похідні, деякі з них є вражаючими цілями, які потребують багато західних технологій, і Росії значно важче придбати ці технології.

Міністерство оборони та Служби безпеки України відмовилися коментувати інформацію про дрони з ШІ.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 84 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 69 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 На одній із ТЕС в аварійний ремонт виведено енергоблок через технічну несправність, але дефіциту електроенергії немає і не передбачається на поточну добу, повідомили в Міненерго. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

 

 

10:45 В тимчасово окупованому Севастополі група ГУР Міноборони України підірвала електропідстанцію, повідомило джерело в ГУР. Вночі в місті чули вибухи, після чого в одному з районів Севастополя зникло світло.

 

 

10:30 Українські дрони атакували нафтопереробний завод "Танеко" у Нижньокамську в Татарстані, повідомило джерело в спецслужбах, зазначивши, що це були спільні дії українських Сил безпеки та оборони. За попередніми даними, дрон влучив по одній з установок, спалахнула пожежа.

 

 

10:25 Співробітники Головного управління розвідки Міноборони атакували дронами російський завод з виробництва «шахедів» у Татарстані, який знаходиться за 1130 кілометрів від лінії фронту в Україні, повідомило джерело у розвідці. Внаслідок атаки зруйновані виробничі потужності заводу.

 

 

10:15 Під ударом російських БПЛА цієї ночі була енергетична інфраструктура Дніпропетровщини та Кіровоградщини, повідомляють Сили оборони півдня, в Кіровоградській області під час атаки було пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

204,9% танків (з них 2,8% за минулий тиждень),

  76,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

246,2% автомобільної техніки (з них 4,1% за минулий тиждень),

360,6% артилерійських систем (з них 5,9% за минулий тиждень),

 91,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 52,7% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору ТОТ Запорізької області, а також десятьма ударними безпілотниками із мису Чауда (Крим).

Підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України знищено девять «Shahed-136/131» у межах Дніпропетровської області.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Спільне розслідування 60 Minutes, The Insider та Der Spiegel переконливо свідчить про те, що Кремль протягом десятиліття веде постійну кінетичну кампанію, безпосередньо спрямовану проти американського урядового персоналу як у Сполучених Штатах, так і за кордоном, з ймовірною метою фізичного ураження американських урядовців.

• Служба зовнішньої розвідки Росії активізує зусилля, спрямовані на неправдиве звинувачення України в терористичній атаці в "Крокус Сіті Холі" 22 березня, заперечуючи будь-яку відповідальність або причетність Ісламської держави до цієї атаки.

• Російська влада вживає заходів для подальшого посилення репресій проти громад мігрантів у Росії після теракту в "Крокус Сіті Холі".

• Міністерство оборони Росії на тлі початку весняного піврічного призову на строкову військову службу, який розпочався 1 квітня, продовжує запевняти російську громадськість, що російські військовослужбовці строкової служби не будуть розгортатися на більшій частині окупованої України і не братимуть участі в бойових діях в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 71 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 93 авіаційні удари, здійснив 126 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 9 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Попівка Чернігівської області; Середина-Буда, Лугівка Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Охримівка, Куп’янськ, Садове, Табаївка, Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Піщане, Терни, Спірне, Часів Яр, Іванівське, Олександропіль, Уманське, Яснобродівка, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Карлівка, Орлівка, Очеретине, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне, Золота Нива Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області, Микільське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 10 атак в районах населених пунктів Бердичі, Первомайське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, понад 25 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 4 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби 4 рази атакував позиції наших військ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ, 1 складу боєприпасів та 1 району зосередження особового складу ворога.

02.04.2024