768-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 61 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 7 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Козача Лопань, Вовчанськ, Охримівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Середина Буда, Попівка, Кіндратівка, Олександрвіка, Велика Писарівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах Куп’янська, Садового, Табаївки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Чернещина Харківської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Ступочки, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Бердичі, Первомайське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Олександропіль, Орлівка, Уманське, Яснобродівка, Карлівка, Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Бердичі, Уманське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне та Золота Нива Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Новомихайлівка, Костянтинівка, Урожайне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області. Також завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Полтавка, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 1 атаку позицій наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Микільське Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Кізомис, Антонівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ, 1 складу боєприпасів та 1 району зосередження особового складу ворога.

 

 

18:55 Група антикремлівських гакерів отримала доступ до мережі Федеральної служби виконання покарань та викрали дані про сотні тисяч ув'язнених, пише CNN. Як повідомляється, оприлюднені дані мають усі ознаки автентичності й дійсно походять з тюремної крамниці.

 

 

18:20 Україна відбила найбільшу танкову атаку РФ за час великої війни, пише Forbes, посилаюсь на джерела. У суботу, 30 березня, на Авдіївському напрямку російська армія здійснила, можливо, одну з наймасштабніших танкових атак на українські позиції з 24 лютого 2022 року – втративши третину своїх танків, росіяни так і не просунулися вперед.

 

 

17:45 В окупованому Старобільську Луганської області підірвали автомобіль колаборанта Валерія Чайки, повідомляє УП. Як відомо, Чайка був "заступником голови Центру з обслуговування освітніх організацій ЛНР". До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Чайка був депутатом Старобільської районної адміністрації. У 2023 році СБУ оголосила йому підозру в колабораційній діяльності.

 

 

17:10 Армія РФ намагається "тиснути" авіацією на острів Зміїний, повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. Зазначається, що російська армія час від часу намагається демонструвати своє "панування" у повітрі – російські літаки тактичної авіації проводили в районі острова розвідку та намагалися спрямувати туди керовані авіаційні ракети.

 

 

16:35 Новий комісар Ради Європи з прав людини свій перший візит здійснить в Україну, повідомляє пресслужба Ради Європи. Новий комісар Майкл О'Флаерті вже повідомив, що свій перший візит на посаді він має намір здійснити до України. Комісар наголосив, що не може "придумати нічого більш термінового", ніж вирішення наслідків для прав людини після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке спричинило жахливі людські страждання та руйнування.

 

 

16:00 Зеленський разом з військовими та урядовцями провів майже тригодинну нараду щодо БПЛА, повідомляє пресслужба Президента. На нараді щодо дронів, за словами Зеленського, було ухвалено рішення про спрощення процедури закупівель, імпорт комплектування, нарощування виробництва снарядів для дронів і навчання операторів БПЛА.

 


15:25 Спікер Палати представників Джонсон анонсував нововведення у проєкті щодо України, пише The Hill. Джонсон навів як приклад можливість надання допомоги Україні в кредит – ідея, яка має на меті заспокоїти занепокоєння республіканців щодо надання більшої допомоги. Також спікер Палати представників згадав про закон "REPO для українців", який уповноважує президента заарештовувати російські суверенні активи, заморожені в США, і передавати їх Україні.

 

 

14:55 Франція хоче, щоб Китай "надіслав дуже чіткі сигнали Росії" щодо війни в Україні, заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне після зустрічі з китайським колегою Ван Ї. За його словами, Китай може відіграти "ключову роль" у забезпеченні дотримання міжнародного права.

 

 

14:20 Іран попередив Росію про можливість проведення великої "терористичної атаки" за кілька днів перед масовим розстрілом в концертному залі "Крокус Сіті Хол", пише Reuters з посиланням на три ознайомлені джерела. Інформацію про це в Ірані отримали під час допитів заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані – було відомо, що деякі члени групи вже їздили до Росії, однак не вистачало конкретних деталей щодо часу і точної цілі.

 

 

13:45 До держбюджету України надійшло 118 мільйонів доларів на безповоротній основі від уряду Японії, повідомляє Мінфін. Кошти надані в рамках двох проєктів Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя» (HEAL Ukraine) та «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Санкції, ймовірно, продовжують порушувати постачання ключових ресурсів для російської оборонної промисловості. Ізоляція Росії обмежує кількість країн, з якими вона може безпосередньо торгувати, що, ймовірно, збільшує час і вартість придбання товарів, які раніше вона могла купувати вільно. Дослідження Інституту економіки країн, що розвиваються, Банку Фінляндії свідчить, що треті країни стягують цінові надбавки у розмірі понад 60 відсотків при експорті до Росії певних товарів, що потрапили під санкції.

• Хоча Росія збільшила виробництво ключових боєприпасів, які найчастіше використовуються в Україні (таких як артилерійські снаряди), вплив санкцій, найімовірніше, найбільше позначиться на більш сучасних і складних російських системах озброєнь. Ці системи у виробництві й розробці майже напевно мають підвищену залежність від іноземних компонентів і технологій.

• Санкції, ймовірно, продовжують порушувати попит як на російський експорт озброєнь, так і на його пропозицію, а також значно ускладнюють механізми платежів до Росії. Це майже напевно призвело до значного скорочення російського експорту озброєнь і збільшення затримок у поставках, в тому числі деяким найважливішим покупцям озброєнь, що залишилися в Росії. За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, частка Росії у світовій торгівлі зброєю впала до 11% у період з 2019 по 2023 рік порівняно з 21% у період з 2014 по 2018 рік.

 

 

12:45 Співробітники російської розвідки могли викликати «гаванський синдром» у американських та канадських дипломатів та працівників спецслужб, вважають автори спільного розслідування The Insider, 60 Minutes CBS News та Der Spiegel. Розслідувачі з’ясували, що симптоми «гаванського синдрому» фіксували у закордонних дипломатів у ті ж періоди та в тих же місцях, куди приїжджали співробітники військової частини 29155 Головного управління Генерального штабу ЗС Росії (відомого як ГРУ). Саме цей підрозділ також пов’язують із отруєннями «Новичком» Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії, а також бізнесмена Еміліана Гебрева у Болгарії.

 

 

12:20 Ще дві 500-кілограмові авіаційні бомби з фугасною боєголовкою позаштатно скинули російські літаки на Бєлгородську область, пише ASTRA: 31 березня ФАБ-500 знайшли в районі хутора Ніна, а в районі села Крюково виявили вирву, в якій, попередньо, також знаходиться ФАБ-500. Вже зафіксовано 16 випадків "позаштатного сходження" авіабомб на території Бєлгородської області за останні два тижні.

 

 

12:10 Наразі приводів для евакуації населення з Харкова немає, будь-яка інша інформація є частиною російської ІПСО з метою залякати містян, заявив міський голова Ігор Терехов, зазначивши, що евакуація триває там, де продовжуються бойові дії, "і ці люди їдуть до Харкова. Наразі у місті 1,3 млн мешканців. Поки ні ми, ні військові не бачимо приводів для евакуації з Харкова. Це частина російських ІПСО, щоб залякати і змусити нервувати містян".

 

 

11:50 Через пошкодження, завдані російськими ракетами та дронами електростанціям на лівому березі Дніпра, в цьому регіоні наявний локальний дефіцит електроенергії, повідомили в Укренерго. У західному регіоні фахівці Укренерго відновили роботу частини обладнання на об’єктах, тим самим підвищивши надійність живлення споживачів.

 

 

11:25 Російські війська наразі менше застосовують ракети "Калібр" через складнощі з логістичними шляхами, пояснила в ефірі телемарафону керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк:

"Найімовірніше, тут дійсно комплекс причин. Для росіян зараз проблематично і обслуговувати ракетні установки, які випускають "Калібри", і перезавантажуватися "Калібрами", бо вся ця логістика та інфраструктура залишається в севастопольських бухтах, а туди ракетоносіям зараз дуже проблематично дістатися".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 137 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 103 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Спікер Палати представників США Майк Джонсон обіцяє поставити на голосування питання фінансування допомоги Україні після повернення Конгресу з великодніх канікул, повідомив голова комітету з розвідки Палати представників США Майк Тернер. Після повернення до роботи питання допомоги Києву має бути першим на порядку денному.

 

 

10:30 Станом на ранок аварійні відключення електроенергії не застосовуються, повідомили в Міненерго. Діють графіки погодинних обмежень у Харкові та мережеві обмеження споживання для промисловості у Криворізькому районі. Дефіциту електроенергії немає.

 

 

10:20 Приблизний маршрут КРПБ Х-101/555, БпЛА "Shahed" під час атаки вночі 30.03 – вранці 31.03 (візуалізація monitoringwar за публікаціями Повітряних сил України).

 

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

204,6% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

  76,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

245,7% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

359,6% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

 91,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 52,7% засобів ППО (з них 1,2% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вчора пізно ввечері російські війська вдарили по Харкову керованим авіабомбами, частково зруйновано будівлю освітньої установи, пошкоджено дах гуртожитку та житловий будинок, горіли автобуси, вантажівка та легкове авто, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Постраждалих немає.

 

 

09:30 Станом на 07:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, підконтрольна Кремлю Російська православна церква Московського патріархату наказала всім своїм священнослужителям змінити літургію, включивши до неї провоєнні молитви на підтримку загарбницької війни Росії проти України, і, ймовірно, погрожує позбавити сану священнослужителів РПЦ МП, які не підтримують війну.

• Керівництво РПЦ МП посилило внутрішню перевірку священнослужителів РПЦ МП і, як повідомляється, позбавило сану кількох священників, які відмовилися поширювати запроваджені Кремлем молитви на підтримку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

• У ніч з 30 на 31 березня Росія здійснила чергову серію ударів ракетами та безпілотниками, в основному спрямованих на українську енергетичну інфраструктуру, поки затримки з наданням допомоги з боку США продовжують погіршувати систему протиповітряної оборони України і дозволяють Росії завдати значної шкоди українській енергосистемі.

• Українські сили, схоже, відбили російську батальйонну механізовану атаку 30 березня поблизу Авдіївки (Донецька область) – першу батальйонну механізовану атаку відтоді, як російські війська розпочали кампанію із захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року.

• Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню оголосив 31 березня, що Франція надасть Україні неназвану кількість зенітно-ракетних комплексів Aster 30 і "сотні" бронемашин та іншого обладнання.

• Президент Росії Путін 31 березня підписав плановий указ про проведення піврічного весняного військового призову, під час якого з 1 квітня по 15 липня буде призвано 150 000 росіян.

• Як повідомляється, російське військове командування призначило начальника штабу Сухопутних військ Росії генерал-полковника Лапіна командувачем новоствореного Ленінградського військового округу.

• Кремль продовжує докладати зусиль для дотримання російських федеральних законів у пострадянських країнах, де Росія не має юридичної юрисдикції.

• Російський уряд і далі не виплачує належної компенсації добровольцям та іррегулярним формуванням, які воюють в Україні, незважаючи на нещодавнє прийняття нового законодавства, що спрощує доступ до статусу ветерана для цих військовослужбовців та їхніх родин.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 53 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 22 ракетні та 79 авіаційних ударів, здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти знову атакували Україну, застосувавши 3 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 2 ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Олександрівка Сумської області; Козача Лопань, Огірцеве, Харків, Борщова, Вовчанськ, Петропавлівка, Котлярівка, Чернещина, Першотравневе Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Часів Яр, Роздолівка, Уманське, Новобахмутівка, Очеретине, Бердичі, Орлівка, Новомихайлівка, Побєда, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Гуляйполе, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 13 атак в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Уманське, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка та східніше Водяного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби 2 рази атакував позиції наших військ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 пунктах управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та 1 артилерійському засобу ворога.

01.04.2024