767-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 49 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 23 ракетні та 61 авіаційний удар, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Нашими підрозділами зупинено спробу проникнення ДРГ противника в районі населеного пункту Стара Гута Сумської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександрівка Сумської області; Огірцеве Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Буда-Вороб’ївська, Єліне Чернігівської області; Середина Буда, Лукашівка, Старикове Сумської області; Козача Лопань, Лук’янці, Тернова Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Петропавлівка, Котлярівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Першотравневе Харківської області та Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Роздолівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак в районах населених пунктів Семенівка, Уманське, Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Бердичі, Уманське, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка та східніше Водяного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Побєда та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Гостре, Максимільянівка, Костянтинівка, Урожайне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Полтавка, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 2 атаки позицій наших військ на лівому березі Дніпра. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Золота Балка, Кізомис, Антонівка, Кринки, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 пунктах управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ та 1 артилерійському засобу ворога.

 

 

18:45 Понад половина росіян вірить, що до теракту в «Крокус Сіті Холі» причетна Україна, пише Financial Times. Видання посилається на дані онлайн-опитування OpenMinds, в якому брали участь 652 особи. Згідно з результатами опитування, понад 50% респондентів вважає, що відповідальність за теракт несе українська влада. Водночас 27% респондентів поклали відповідальність за атаку на радикальне угруповання "Ісламська держава"; ще 6% респондентів звинуватили в нападі "колективний Захід" – Сполучені Штати і країни НАТО.

 

 

17:50 Папа Римський у великодній промові закликав Україну та Росію провести обмін полоненими "усіх на усіх", повідомляє Vatican News.

 

 

17:15 Російський флот накопичував крилаті ракети «Калібр», які можуть використати для ударів по Україні, заявив керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов в ефірі телемарафону. За його словами, у Росії було схвалене рішення використовувати крилаті ракети Х-101 замість «Калібрів», оскільки вони є «ефективнішими».

«Найближчим часом, я думаю, ми знову побачимо "Калібри", тому що кількість Х-101 значно скоротилася... Є нормативно-правові акти, документи, рішення і так далі. Перше – це поновити запас ракет флоту, бо вони значно на той час скоротилися. Це завдання вони виконали. Тобто зараз вони технічно готові до їх застосування. Поки флот накопичував свої ракети, повітряно-космічні сили РФ використовували Х-101».

 

 

16:40 Через блокування державного кордону державний бюджет у березні недоотримав 6,3 млрд грнпоінформував голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

 

 

14:30 За минулий тиждень, з 25 по 31 березня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 460 російських атак (позаминулого тижня – 501), при цьому знищено 5420 одиниць особового складу (позаминулого – 6010): у середньому 11,8 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,0).

Найбільше атак було на Новопавлівському (183 vs 201 позаминулого тижня), Авдіївському (84 vs 79), Лиманському (69 vs 64), Бахмутському (47 vs 60) та Оріхівському (35 vs 51) напрямках.

 

 

 

 

13:20 Російське населення, яке приїхало на українські території після окупації, муситиме виїхати і з Криму, і з інших окупованих територій, заявила постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева на Всеукраїнському форумі "Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій", презентуючи Стратегію когнітивної деокупації.

 

 

13:00 Франція в рамках нового пакета військової допомоги надасть Україні сотні бронемашин старого зразка, а також ракети Aster, повідомив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню, зазначивши, що "це старе обладнання, яке досі працює, зможе принести значну користь Україні. Можна говорити про сотні бронетранспортерів у 2024-му та на початку 2025 року. Бронетранспортери VAB, яким понад 40 років, замінюють у французькій армії на бронеавтомобілі нового покоління Griffon. Ракети Aster 30" використовуються для систем SAMP/T MAMBA – аналогів американської Patriot.

 

 

12:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

•  Нещодавній аналіз космічних знімків виявив чотири баржі, розміщені біля входу до об'єкту Чорноморського флоту в Новоросійському морському порту. Це спроба посилити оборону порту від атак з боку українських надводних безпілотників.

• Через підвищений ризик українських ударів по традиційному порту базування Чорноморського флоту в Севастополі Новоросійський порт відіграє важливу роль у захисті найцінніших активів Чорноморського флоту.

• Колишнього командувача Чорноморського флоту адмірала Соколова було замінено після успіхів України у використанні надводних безпілотників проти російських цілей як у морі, так і в порту. Його наступник, віцеадмірал Пінчук, ймовірно, намагався підвищити шанси на виживання російських кораблів шляхом вжиття додаткових превентивних і оборонних заходів, в тому числі шляхом звуження проходу до портових споруд.

 

 

12:05 Внаслідок одного з російських ударів на Одещині від загальної енергосистеми короткостроково відключались ТЕЦ та понад 170 тисяч споживачів. Знеструмлювалися побутові споживачі в Одесі та області (їх частково заживлено), а також припиняли генерацію об’єкти ВДЕ – дві біогазові станції та вітрова електростанція. Під час ракетної атаки аварійно вимкнулася повітряна лінія у Львівській області, знеструмлювався один з населених пунктів. Усіх споживачів заживлено.

 

 

11:35 Вночі росіяни знову атакували один із газових об’єктів у західному регіоні (на Стрийщині), повідомили в Міненерго. За попередньою інформацією, загинула одна людина (не працівник підприємства).

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 14 областей України, підтверджено ураження 147 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Вночі росіяни знову завдали удару по енергетичних об’єктах, повідомили в Укренерго. Ціллю були високовольтні підстанції «Укренерго» в південному регіоні. Через  пошкодження обладнання енергетики були вимушені застосувати аварійні відключення в Одесі та прилеглих районах. При зростанні споживання їх обсяг може збільшуватись. Продовжують діяти обмеження споживання на Харківщині та в Кривому Розі. Вночі графіки відключень не застосовувались. Але через зростання споживання, а відповідно й навантаження на енергосистему, вдень, а особливо у години вечірнього максимуму, можливі відключення.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

204,0% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

  76,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

245,1% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

358,6% артилерійських систем (з них 5,6% за минулий тиждень),

 91,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 52,6% засобів ППО (з них 1,2% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

 

10:05 Над Одеською областю ППО збила всі 8 російських "шахедів", які атакували вночі. Падіння уламків одного з них спричинило пожежу і знеструмило кілька населених пунктів, повідомили Сили оборони півдня.

 

 

10:00 У ніч на 31 березня 2024 року російські війська атакували 14 крилатими ракетами Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95мс (район пусків Саратовська обл РФ),11 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків Приморсько-Ахтарськ РФ та ТОТ українського Криму), балістичною ракетою «Іскандер-М» (ТОТ українського Криму) та керованою авіаційною ракетою Х-59 (ТОТ Запорізької області).

У результаті протиповітряного бою знищено 18 повітряних цілей: 9 крилатих ракет Х-101/Х-555 (64%) та 9 ударних БпЛА «Shahed-136/131» (82%).

За минулі сім днів було збито 132 із 145 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Під час повітряної тривоги, яка тривала з 05:01 по 06:27, росіяни атакували крилатими ракетами той самий обʼєкт критичної інфраструктури на Львівщині, який був його ціллю 24 та 29 березня, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Загинула людина, зруйновано адмінбудівлю, пожежу оперативно загасили. Рятувальники розбирають завали.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський зазначив, що затримки з наданням американської військової допомоги змусили Україну поступитися ініціативою на полі бою, не змагатися за неї та й надалі загрожують обороноздатності України.

• Російські ракетні удари 22 березня зруйнували одну з найбільших теплових електростанцій у Харківській області, оскільки постійні затримки з наданням допомоги у сфері безпеки з боку США послаблюють систему протиповітряної оборони України та збільшують здатність Росії завдавати значної шкоди українській енергосистемі.

• Російські війська демонструють технологічну і тактичну адаптацію та все частіше використовують безпілотні літальні апарати на лінії фронту в Донецькій області.

• Як повідомляється, російські військові формують мобільні вогневі групи для протидії загрозам ударів українських безпілотників, але, ймовірно, найближчим часом їм буде складно розгорнути ці групи в необхідному масштабі.

• Російська влада продовжує посилювати правовий тиск на мігрантів після нападу на "Крокус Сіті Холл" 22 березня, в результаті чого як збільшує кількість депортацій, так і мігранти добровільно залишають Росію.

• Російські мобілізовані військовослужбовці продовжують зазнавати значних втрат під час бойових дій в Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 85 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 17 ракетних та 83 авіаційні удари, здійснив 87 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Наприкінці минулої доби, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 11 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 9 БпЛА було знищено, а вже на ранок поточної доби ворог задіяв для удару крилаті ракети різних типів. Дані щодо останньої атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Нескучне Сумської області; Григорівка, Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ-Вузловий Харківської області; Новолюбівка Луганської області; Терни, Ставки, Ямполівка, Роздолівка, Часів Яр, Іванівське, Дружба, Бердичі, Семенівка, Водяне, Олександропіль, Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка на Луганщині, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 24 атаки в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка, Уманське, Первомайське, Невельське, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка та східніше Водяного Донецької області, де ворог 36 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 5 атак на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших військ на лівобережжі Дніпра.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 зенітно-ракетних комплексах та 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 радіолокаційних станціях, 1 пункту управління, 1 району зосередження особового складу, 4 засобах протиповітряної оборони та 1 артилерійському засобу ворога.

31.03.2024