751-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 68 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних дій, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

Сьогодні росія завдала декілька ракетних ударів по Одесі, цинічно завдавши повторного удару по співробітникам ДСНС, які на той час вже приступили до ліквідації наслідків та надання допомоги потерпілим. Внаслідок цієї терористичної атаки, за попередніми даними, щонайменше 19 осіб загинуло та ще 70 поранено.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Писарівка, Попівка, Вільне, Лукашівка, Дмитрівка Сумської області; Баранівка, Покаляне Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Клюси, Грем'яч Чернігівської області; Сорокине, Ходине, Волфине, Володимирівка, Запсілля, Рясне, Попівка Сумської області; Уди, Козача Лопань, Стрілеча, Плетенівка, Бударки, Амбарне, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка, Табаївка Харківської області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Петропавлівка Харківської області та Надія Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем були понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Роздолівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Сіверськ Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області, Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Часів Яр Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Віролюбівка, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито понад 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Керамік, Новобахмутівка, Семенівка, Уманське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Очеретине, Новобахмутівка, Карлівка, Нетайлове, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 22 рази намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Побєда і Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Курахове, Катеринівка, Водяне, Вугледар, Пречистівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Полтавка, Гуляйполе, Залізничне, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, протягом доби ворогом здійснено 3 безуспішні штурми позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Нікополь Дніпропетровсьої області; місто Херсон та Берислав, Садове Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

19:40 Шольц, Туск та Макрон провели спільну зустріч щодо війни в Україні. В рамках зустрічі сторони анонсували збільшення виробництва зброї, а також закупівлю озброєння для України по всьому світу. "Ми продовжуватимемо підтримувати Україну та її народ, скільки знадобиться, і, як і з першого дня, не ініціюватимемо жодної ескалації", – зазначив Макрон.

 

 

19:05 Зеленський провів важливі військові наради з керівниками ЗСУ, Міноборони, СБУ та ГУР, повідомляє пресслужба Президента. За словами Зеленського, на нараді визначили найвразливіші місця Росії – "ті, де можна завдати найбільшої шкоди".

 

 

18:30 Спікер Палати представників Джонсон сказав, що допомога Україні та Ізраїлю може бути представлена одним або навіть двома окремими законопроєктами, пише Politico. Ідея розділити допомогу Україні й Ізраїлю на два окремі законопроєкти, за словами Джонсона, наразі "перебуває на стадії розгляду". Він очікує, що майбутній законопроєкт про допомогу Україні буде ухвалений за допомогою голосів демократів, визнаючи наполегливий опір будь-якій новій допомозі з боку Республіканської партії.

 

 

17:55 Прибутки від заморожених у Європі російських активів будуть використовуватися для купівлі боєприпасів Україні, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. За його словами, 18 березня союзники проведуть перемовини у форматі "Рамштайн", аби обговорити реалізацію відповідного кроку.

 

 

17:20 Внаслідок ракетної атаки в Одесі загинули ексзаступник мера Сергій Тетюхін та командир батальйону "Цунамі" Олександр Гостіщев, повідомив депутат Одеської міської ради Андрій Вагапов.

 

 

16:45 Єврокомісія виділила 500 млн євро на збільшення виробництва боєприпасів. Як повідомляється, за підтримки закону щодо підтримки виробництва снарядів очікується, що до кінця 2025 року Європа досягне річного обсягу виготовлення боєприпасів у 2 мільйони одиниць.

 

 

16:10 Орбан закликав допомогти йому "окупувати Брюссель" на виборах до Європарламенту, повідомляє AP. Орбан виступав з промовою з нагоди річниці угорської революції 1848 року проти правління Габсбургів, у якій він порівнював ЄУ з імперськими окупантами, а також назвав західний світ джерелом безкультур'я і руйнування.

"Вони починають війни, руйнують світи, перекроюють кордони країн і пожирають все як сарана. Ми, угорці, живемо інакше і хочемо жити інакше.

Народи Європи сьогодні бояться, що Брюссель відбере у них свободу. ... Якщо ми хочемо зберегти свободу і суверенітет Угорщини, у нас немає вибору: ми повинні окупувати Брюссель".

 

 

15:35 Німецький оборонний концерн Rheinmetall уже найближчим часом розпочне будівництво снарядного заводу в Україні, перші снаряди можуть зійти з конвеєра в Україні за 15 місяців, повідомив голова правління німецького концерну Rheinmetall Армін Папперґер. Схожу фабрику Rheinmetall має намір побудувати і в Литві, а в Нижній Саксонії концерн уже запустив будівництво такого заводу в лютому, перша продукція очікується навесні 2025 року.

 

 

15:30  Уряд Швеції ухвалив рішення передати Україні 9 гідроциклів Берегової охорони, які використовують для морського спостереження, повідомляє міністерство оборони країни.

 

 

14:40 Макрон мав намір "перевернути драбину ескалації", де Путін завжди робить перший крок, прокоментував заяву президента Франції Емманюеля Макрона щодо відправки військ в Україну колишній заступник начальника штабу Об'єднаних сил НАТО у Європі Мішель Яковлефф:

"Я думаю, що Макрон сказав: "Ми повинні розглянути можливість того, що розгорнемо війська в Україні. Ми повинні визнати, що це можливо. Це не обов'язково тренд. Це не обов'язково те, що ми хочемо зробити. Але події можуть призвести до цього".

Кажучи: "Ви знаєте, друзі мої, ми не можемо скидати з рахунків можливість вирушити в Україну, ввести війська в Україну", – Макрон мав намір "перевернути драбину ескалації", де Путін завжди робить перший крок – наприклад, вдається до ядерних погроз, а Захід реагує. У нас більше не повинно бути цього табу. Це не означає, що ми це зробимо. Я впевнений, що зараз немає жодного плану це зробити. Але просто сказати Путіну: "Це не табу". Зараз ми цього не робимо, тому що цього не вимагають обставини. Але це не те саме, що ми цього не робимо, тому що в принципі ніколи не зробимо. Тому я думаю, що це послання для Путіна, а не попереднє сповіщення про розгортання.

Такі висловлювання Макрона є дуже корисними з двох причин:

перша полягає в тому, що, ймовірно, це дуже розлютило росіян і звело їх з розуму — це гарна новина, оскільки якщо їм не подобається, значить кудись вдарили, є щось, що їх хвилює;

друга в тому, що Франція повинна показати можливість для всіх європейських друзів, що, можливо, ця війна насправді може стати їхньою війною в тому сенсі, що доведеться відправляти війська в Україну.

Чи значить це йти на передову і звільняти Авдіївку? Не обов'язково. Це можуть бути війська підтримки. Ми можемо розгорнути артилерію в Україні, а оскільки це складно і немає інструкцій українською мовою, то ми могли б легально вести вогонь з артилерії. Це законно. Ми не повинні говорити, що це табу і ми ніколи не будемо цього розглядати. Тому я думаю, що хтось, Макрон, повинен почати говорити, що це не тільки наша війна. Україна воює за нас, але є ймовірність, що ми підемо в Україну. Не думаю, що це станеться в осяжному майбутньому. Не бачу, щоб це сталося. Але надаю перевагу, щоб усі європейці казали: "Ми не прагнемо, щоб це сталося, але ми б хотіли, щоб ми були готові зробити це, якщо знадобиться". І це відрізняється від поточного меседжу, який полягає в тому, що "ми ніколи цього не зробимо".

 

 

14:15 Близько 11:00 збройні сили РФ здійснили ракетну атаку по Одесі, щонайменше 14 людей загинули, ще 46 поранені. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура: житлові будинки, господарські будівлі, автотранспорт.

 

 

13:35 Португалія виділить 100 млн євро у рамках чеської ініціативи із закупівлі артилерійських боєприпасів для України з третіх країн, повідомило міністерство оборони Португалії.

 

 

13:05 В Україну повернули тіла 100 загиблих захисників, повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

 

 

12:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Після низки значних втрат російських кораблів у Чорному морі головнокомандувач Військово-морського флоту Російської Федерації адмірал Євменов 10 березня 2024 року, найімовірніше, був усунутий з посади і замінений командувачем Північного флоту адміралом Моісєєвим.

• Звільнення адмірала Євменова відбулося після усунення другого командувача Чорноморського флоту з лютого 2022 року і вслід за втратою корвета "Сєрґєй Котов" 5 березня 2024 року, дев'ятого великого корабля, знищеного Україною в результаті бойових дій з моменту вторгнення Росії в Україну.

• Хоча адмірал Моісєєв є кадровим підводником, до призначення на посаду командувача Північного флоту він командував Чорноморським флотом у 2018–2019 роках. Цілком ймовірно, що першим завданням адмірала Моісєєва на посаді головнокомандувача ВМС буде стабілізація безпекової ситуації в Чорному морі та впровадження змін, спрямованих на підвищення боєздатності Чорноморського флоту в регіоні.

 

 

12:05  Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з тим, щоб провести прозоре розслідування діяльності Російського Червоного Хреста, що, евентуально, порушує принципи діяльності цієї міжнародної організації, зокрема принцип нейтральності, зазначивши:

"Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що президент Російського Червоного Хреста (РЧХ) має відношення до пропутінської “патріотичної” організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з “українськими нацистами”. Ба більше, РЧХ бере учать у військових зборах та навчаннях для дітей, де розповсюджується ідеологія продовження війни проти України, використовуються символи агресії "Z".

 

 

11:55  Вночі українські безпілотники атакували і завдали ураження підприємству "Первый завод" у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти, повідомили джерела в ГУР. Російська ASTRA пише, що в нафтопереробне обладнання нафтохімічного підприємства влучили три БПЛА.

 

 

11:40 Макрон у відповідь на ядерні погрози Путіна нагадав, що Франція є "ядерною силою". Французький президент зазначив, що недоречно погрожувати, коли "у вас є ядерна зброя".

"Ми повинні насамперед відчувати себе захищеними, тому що ми є ядерною силою. Ми готові, у нас є доктрина. Коли йдеться про ядерну зброю, не потрібно багато слів. Це покладає на нас відповідальність ніколи не вдаватися до ескалації".

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 12 областей України, підтверджено ураження 116 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55  Сьогодні, 15 березня, на 09:30 споживання зменшилось на 1,2% у порівнянні з тим же часом 14 березня, повідомили в Укренерго. Вчора максимум споживання був вранці та на 3% нижчим, ніж 13 березня.

 

 

10:30  На теплових електростанціях впродовж доби два енергоблоки виведено в поточний  ремонт, на атомних електростанціях один блок в поточному ремонті, один в аварійному; зменшення хмарності сприяє роботі сонячних електростанцій, вітрові теж виробляють менше електроенергії, ніж на початку тижня, але дефіциту електроенергії немає і не передбачається на поточну добу, повідомили в Міненерго.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

197,9% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  74,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

233,1% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

343,3% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

 91,2% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 50,8% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Уламки російського дрона під час нічної атаки влучили у житловий будинок на Вінниччині, двоє людей загинули, двоє поранені, повідомив голова ОВА Сергій Борзов.

 

 

 

09:30 У ніч на 15 березня 2024 року російські окупанти ударили 7 зенітними керованими ракетами С-300/С-400 по Харківщині та Донеччині, однією керованою авіаційною ракетою Х-59 по Полтавщині та 27 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків безпілотників – Приморсько-Ахтарськ, Курська обл.).

У результаті бойової роботи збито всі 27 «шахедів» у межах Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької (2), Вінницької, Київської (15) областей.

За минулі сім днів було збито 130 із 167 (78%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв опублікував детальний заклик до повної ліквідації української держави та її поглинання Російською Федерацією на умовах, які він евфемістично назвав "мирною формулою". Вимоги Мєдвєдєва не є чимось новим, а радше відображають справжні наміри Кремля щодо України – наміри, які не залишають місця для переговорів з будь-якою іншою метою, окрім визначення точних умов повної капітуляції України.

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив 14 березня, що розпочалась ротація окремих українських підрозділів, які вже тривалий час перебувають на передовій.

• Російські війська можуть залучати до бойових дій на сході України тактичні й оперативні резерви, намагаючись зберегти та потенційно збільшити темпи поточних російських наступальних операцій.

• Здатність Росії досягти значних успіхів усе ще залежить від рівня підтримки України з боку Заходу, і подальші затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки збільшать ризик оперативно значущих російських успіхів у довгостроковій перспективі.

• Повідомлення про перекидання російських тактичних резервів на нові ділянки фронту свідчать про ймовірну здатність Росії динамічно балансувати і перерозподіляти свої наступальні сили.

• Британське видання The Times повідомило 14 березня, що британський уряд вважає, що Росія навмисно заглушила супутниковий сигнал літака, на борту якого перебував міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, коли він повертався до Великої Британії з Польщі.

• Продовження обмежених рейдів з території України в прикордонні регіони Росії, ймовірно, змусить Кремль обирати між репутаційними та ресурсними втратами у відповідь на ці вторгнення.

• Кремль має обрати баланс між прийнятними репутаційними та ресурсними витратами, але через поточну цензуру Кремль, можливо, не зазнає таких високих репутаційних втрат у 2024 році, як у 2023-му.

• Повідомляється, що російські регіональні уряди збільшили економічні стимули для російських добровольців підписувати контракти на військову службу.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 16 ракетних та 130 авіаційних ударів, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти атакували Україну, застосувавши 27 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні дрони було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Лукашівка, Дмитрівка Чернігівської області; Олександрівка, Пономаренки, Романкове, Велика Писарівка, Попівка Сумської області; Липці, Борщова, Вільча Харківської області; Роздолівка, Нью-Йорк, Бердичі, Керамік, Новобахмутівка, Новокалинове, Прогрес, Семенівка, Желанне, Новоолександрівка, Костянтинівка, Урожайне, Вільне Поле, Сторожеве, Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 145 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка, Роздолівка Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 5 атак противника в районах Богданівки Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Водяного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 24 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного та західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснено один безуспішний штурм позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу противника.

15.03.2024