750-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 68 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 14 ракетних та 103 авіаційних удари, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександрівка, Пономаренки, Романкове, Велика Писарівка, Попівка Сумської області; Липці, Борщова, Вільча Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Гірськ, Костобобрів, Хрінівка Чернігівської області; Середина-Буда, Краснопілля, Запсілля Сумської області; Ветеринарне, Борисівка, Амбарне, Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак противника в районах населених пунктів Терни, Ямполівка, Роздолівка Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Терни¸ Спірне, Дворічна Донецької області.

На Бахмутському напрямку, Силами оборони відбито 5 атак противника в районах Богданівки Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Васюківка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Водяне Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бердичі, Керамік, Новобахмутівка, Новокалинове, Прогрес, Семенівка, Желанне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка та Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 6 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області, Роботиного та західніше Вербового Запорізької області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вільне Поле, Сторожеве, Старомайорське Донецької області та Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Рівнопіль, Чарівне, Оріхів Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено безуспішну спробу штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Іванівка, Садове, Ольгівка, Миколаївка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

19:25 В уряді Великої Британії обговорюють можливість замінити прем'єр-міністра перед виборами до парламенту, пише Bloomberg. Як зазначає видання, каталізатором переговорів стала низка політичних махінацій, які, здавалося, викрили нездатність Сунака ухвалювати швидкі політичні рішення, включно з оприлюдненням нових обіцянок зниження податків і суперечками щодо расистських висловлювань, нібито висловлених головним донором консерваторів.

 

 

18:40 Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє пресслужба президента. У ході дзвінка сторони обговорили розвиток оборонної співпраці й локалізацію оборонного виробництва в Україні.

 

 

18:05 Єврокомісія запропонує передати Україні мільярди євро прибутків із заморожених активів РФ, пише The Guardian. Як зазначається, заморожені в Європі росактиви, ймовірно, принесуть від 15 до 20 млрд євро прибутку після сплати податків у період до кінця 2027 року, залежно від динаміки світових процентних ставок. Наразі Європейська комісія не буде пропонувати варіанти використання цих грошей.

 

 

17:30 ЄУ обговорює шляхи пріоритетного доступу до критично важливих матеріалів для оборонної промисловості, пише Bloomberg. Повідомляється, що ЄУ намагається наростити свій оборонний потенціал після вторгнення Росії в Україну та після років недофінансування з боку держав-членів. Наразі ЄУ має плани створити механізм пріоритетності оборонної промисловості в конкуренції з цивільними товарами в разі дефіциту матеріалів та забезпечення довгострокових контрактів для оборонних компаній – президент Європейської ради Шарль Мішель обговорить ці плани на наступному саміті лідерів ЄУ.

 

 

16:55 На території Курської та Бєлгородської областей тривають активні бойові дії, повідомив представник ГУР Андрій Юсов. Раніше в Російському добровольчому корпусі повідомили, що їм вдалося просунутися на кілька десятків кілометрів вглиб території РФ, а також взяти у полон російських військових.

 

 

16:20 Військову допомогу Україні підтримує понад дві третини громадян держав НАТО, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. Він наголосив, що союзники мають наростити зусилля й постачати більше озброєння та боєприпасів.

 

 

 

15:45 Почалася ротація підрозділів ЗСУ, які тривалий час перебувають на передовій, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. За його словами, оперативна обстановка на Запорізькому напрямку перебуває "під нашим контролем".

 

 

15:10 Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%, повідомляє пресслужба НБУ. Зазначається, що в лютому інфляція сповільнилася до 4,3% в річному вимірі.

“Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом’якшення процентної політики”.

 

 

14:35 Спікер Джонсон пообіцяв розблокувати допомогу Україні, але з принциповими змінами у законопроєкті, пише The Hill. Як повідомляється, ідея Джонсона полягає в тому, що проєкт Палати представників може запропонувати підтримку у вигляді кредиту або ленд-лізу з міркувань захисту інтересів американських платників податків. 

 

 

13:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 140 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 96 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

13:10 На фронті на перший план вийшло протистояння ударних дронів і засобів радіоелектронної боротьби, підсумував головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський:

"Продовжив роботу в бригадах, які тримають оборону на Запорізькому напрямку. Оперативна обстановка в цьому районі знаходиться під нашим контролем.

Ворог продовжує атакувати наші позиції в районах Роботиного, Вербового, але без особливого успіху. Бойові дії характеризуються численним застосуванням дронів усіх типів у поєднанні з вогнем артилерії та мінометів.

За таких обставин ударні безпілотні системи поступово стають основною ударною зброєю сухопутних підрозділів у загальновійськовому бою.

В цих умовах надійний захист наших військовослужбовців можуть забезпечити тільки сучасні та потужні засоби РЕБ, роль та значення яких постійно зростає.

Протистояння дронів та РЕБ вийшло на перший план, і тільки той, хто перший зможе добитися відриву від противника в цьому змаганні, буде мати шанс на перемогу.

Позитивом є те, що нам, незважаючи на доволі складну обстановку на всій лінії фронту, вдалося запустити процес ротацій та заміни частин і підрозділів, які тривалий час виконують бойові завдання на передньому краї. Це дозволить стабілізувати обстановку і позитивно вплине на морально-психологічний стан наших воїнів".

 

 

12:55 Російська влада блокує евакуацію цивільних у Бєлгородській області, де продовжується рейд російських добровольців, повідомили джерела в українській розвідці. Силовики оточили залізничний вокзал, зростає паніка серед місцевих мешканців.

 

 

12:35 Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем добровольця та вшанував пам'ять загиблих:

"Сьогодні – День українського добровольця. День тих, хто у вирішальний для України час зробив свій вибір – вибір на користь захисту нашої держави та людей.

Велика шана всім українцям та українкам, чия сміливість зберігає національну незалежність!

Хай буде світлою й вічною пам’ять про всіх наших людей, які віддали своє життя заради України".

 

 

12:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російські війська продовжують наступати на кількох ділянках лінії фронту. Росія зосередила свої операції на захід від Авдіївки та Мар'їнки в Донецькій області. На ці напрямки припадає 60 відсотків повідомлень про російські обстріли за останні чотири тижні.

• Однак середня кількість щотижневих повідомлень про російські наземні атаки на Україну зменшилася на 13% порівняно з кінцем лютого 2024 року, коли середньотижневий показник сягав 600 атак. Росія захопила контроль над Авдіївкою та кількома селами на захід від міста в лютому, але відтоді просування сповільнилося.

• Дуже ймовірно, що загальна ситуація буде складною для українських сил у найближчі тижні, оскільки Росія продовжуватиме відновлювати сили і здійснювати атаки на пріоритетних напрямках.

 

 

11:35 Сьогодні, 14 березня, станом на 10:00 споживання зменшилось на 1,5% у порівнянні з тим же часом 13 березня, повідомили в Укренерго. Вчора, 13 березня, максимум споживання був уранці на тому ж рівні, що й 12 березня.

 

 

11:25 Ситуація з блокуванням польськими фермерами кордону з Україною буде вирішена протягом кількох тижнівзаявив голова комісії у закордонних справах Сейму Польщі Павел Коваль і закликав закликав не ототожнювати протести в Євросоюзі з Україною, оскільки вони стосуються фундаментальної проблеми, яка не має прямого стосунку до України:

"І польський, і український уряд повинні знайти порозуміння, знайти рішення, щоб могли продавати українські товари, але також захистити кілька секторів польського виробництва. Справа непроста, але вона буде вирішена. В історії Європейського Союзу вже були десятки, сотні таких криз, коли через відкриття ринку треба було захистити якісь сектори виробництва в якійсь країні. І ЄС знає способи, як це зробити".

 

 

11:00 Російські війська завдали ракетно-авіаційних ударів по радіотехнічних об'єктах Сумської області, повідомили в Сумській обласній військовій адміністрації. Тимчасово виведено з ладу передавачі телерадіомовлення у Сумах, Шостці, Білопіллі та Тростянці. Внаслідок пошкоджень частина території області тимчасово не може приймати українського телевізійного і радіосигналу. Можливі перебої з мобільним зв'язком.

 

 

10:45 Польські фермери продовжують блокувати рух українського вантажного транспорту на напрямку 5 пунктів пропуску, через це спостерігаються черги вантажівок і на кордоні зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією повідомив речник ДПСУ полковник Андрій Демченко в ефірі телемарафону. В чергах на території Польщі перебувають приблизно 1050 вантажівок, найбільше навпроти ПП "Рава-Руська" та "Ягодин". Рух вантажівок через ПП "Краковець" наразі не заблоковано.

У напрямку ПП "Ужгород" з боку Словаччини знаходяться 500 вантажівок, навпроти пункту пропуску "Тиса" з боку Угорщини – понад 1000 вантажівок, навпроти двох ПП – "Дякове" і "Порубне" – з боку Румунії 500 та 350 вантажівок відповідно.

 

 

10:35 Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 22 із 36 "Шахедів" (61%), якими росіяни вночі атакували Україну, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

За минулі сім днів було збито 134 із 174 (77%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:20 Вчора з технічних причин було відключено один з атомних блоків на Хмельницькій АЕС, з’ясовуються обставини та тривають роботи з усунення порушень. Для покриття потреб споживачів та промисловості задіяно резерви теплової та гідрогенерації, повідомили в Міненерго. Ситуація контрольована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

197,9% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  74,6% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

232,5% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

342,8% артилерійських систем (з них 6,2% за минулий тиждень),

 91,2% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 50,8% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — тривають бойові дії у прикордонній смузі у Курській та Білгородській областях. Ворог підтягує резерви.

• Сватівський відтинок — були спроби ворога покращити тактичне положення біля Синьківки та Першотравневого — всі атаки відбито. Натомість біля Тернів та Ямполівки росіяни проявляють значні зусилля задля просування в бік даних сіл. На жаль, противник має успіх східніше Тернів.

• Бахмутський відтинок — біля Богданівки на минулому тижні вдалося трохи відкинути росіян. Тривають бої за Іванівське та біля Кліщіївки.

• Авдіївський відтинок — ворог активізувався і посилює тиск на Бердичі, Орлівку та Тоненьке. В Бердичах і Орлівці тривають особливо запеклі бої, де росіяни вводять свіжі сили, щоб зайняти основну частину населених пунктів. Минулого тижня ворог мав успіх у Первомайському, вирівнявши лінію зіткнення. Біля Невельського ситуація погіршилася також, але село перебуває під контролем Сил оборони. Ворог проводить серію масових атак біля Георгіївки та в самому селі, а також у Новомихайлівці. В останній має успіх і намагається його розвинути, не рахуючись ні з якими втратами.

• Бердянський відтинок — противник намагається покращити тактичне положення біля Шевченка, Приютного та Новодонецького.

• Запорізький відтинок — росіяни продовжують свої банзай-атаки на Роботине, але всі вони рано чи пізно закінчуються ліквідацією їхніх штурмовиків або потраплянням в полон.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

09:50 Вночі росіяни атакували безпілотними літальними апаратами типу “шахед” цивільну інфраструктуру чотирьох міст Сумщини: Сум, Шостки, Тростянця та Білопілля, а ракетами – Шостку та Тростянець, повідомили в Сумській ОВА.

 

 

09:45 Вночі російські війська безпілотниками масовано атакували об'єкти телевізійної інфраструктури Харківської областіповідомив голова ОВА Олег Синєгубов. На частині об'єктів тривають відновлювальні роботи.

 

 

09:4Атаки українських безпілотників в останні два дні призвели до зупинки трьох нафтопереробних заводів глибоко на території Росії, що становлять близько 12% нафтопереробних потужностей РФ, оцінив Bloomberg.

 

 

09:35 Представники міністерства оборони Китаю на чолі із заступником директора Офісу міжнародного військового співробітництва генерал-майором Яо Цінем та Північноатлантичного альянсу на чолі з директором Відділу колективної безпеки генерал-майором Дачіан-Тіберіу Щербанем провели в Пекіні 8-й діалог з питань політики безпеки, однією з головних тем якого стало російське вторгнення в Україну.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Дефіцит боєприпасів та іншого військового спорядження в Україні, спричинений затримками у наданні військової допомоги з боку США, може зробити нинішню лінію фронту більш крихкою, ніж здається на перший погляд через відносно повільне просування російських військ у різних секторах.

• Темпи російського просування на захід від Авдіївки останнім часом сповільнилися, хоча російські війська, ймовірно, зберігають здатність активізувати наступальні операції в цьому районі в будь-який момент на власний розсуд.

• У ніч з 12 на 13 березня українські сили завдали масштабних ударів безпілотниками по об'єктах енергетичної інфраструктури та військових об'єктах на території Росії.

• Губернатор проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенія Гуцул заявила 13 березня, що її нещодавні зустрічі з російськими чиновниками призвели до поглиблення економічних зв'язків між Гагаузією і Росією, які Кремль, ймовірно, сподівається використати в рамках своїх ширших зусиль з дестабілізації Молдови і недопущення вступу Молдови до ЄУ.

• Російські джерела стверджують, що російські війська відбили ще одне обмежене транскордонне вторгнення проукраїнських "Добровольчого російського корпусу", легіону "Свобода Росії" і "Сибірського батальйону" в Бєлгородській і Курській областях в ніч на 12 березня і вранці 13 березня.

• Російська влада продовжує спроби цензурування протестів дружин і матерів мобілізованих солдатів напередодні президентських виборів у Росії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 79 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 64 авіаційні удари, здійснив 93 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 36 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 22 цих ударних БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Вільне, Велика Писарівка, Попівка, Олександрівка Сумської області; Вовчанськ Харківської області; Надія, Білогорівка Луганської області; Предтечине, Часів Яр, Нью-Йорк, Дружба, Олександропіль, Керамік, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Максимільянівка, Новомихайлівка, Водяне, Максимівка, Нескучне, Старомайорське Донецької області; Роботине, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були близько 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили 4 атаки противника в районах населених пунктів Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка та Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 3 атаки противника в районах східніше Часового Яру, Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та південніше Золотої Ниви Донецької області, де ворог 29 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснено 2 безуспішні штурми позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну ракету.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу противника.

14.03.2024