748-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 78 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 9 ракетних та 73 авіаційних удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Солдатське, Попівка, Лугівка Сумської області; Муравське, Бологівка, Одноробівка, Козача Лопань Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Сеньківка, Хрінівка, Блешня Чернігівської області; Середина-Буда, Суходіл, Малушине, Павлівка, Краснопілля, Попівка Сумської області; Гур'їв Козачок, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили 4 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області, де противник безуспішно намагався витіснити підрозділи із займаних позицій. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп'янськ, Ківшарівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та районах населених пунктів Серебрянка, Пролетарське, Виїмка, Роздолівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни¸ Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 6 атак противника в районах східніше Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Дружба Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Миколаївка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 22 атаки ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новокалинове, Новобахмутівка та Уманське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Прогрес, Вовче, Желанне, Мирноград, Новогродівка, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 19 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Урожайне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Берестки, Костянтинівка, Антонівка, Катеринівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 6 разів безуспішно атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Приморське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії на позиції наших захисників. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали більше 15 населених пунктів, серед них місто Херсон та Хрещенівка, Дудчани, Берислав, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу, артилерійському засобу та 2 засобах ППО противника.

 

 

20:15 США оголосили про пакет озброєнь для України на 300 млн доларів, повідомляє радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван. До нього увійшли артсняряди, боєприпаси для HIMARS,ракети для ППО, тощо. Для виділення пакету Білий дім використав залишкові кошти, схвалені Конгресом ще раніше.

 

 

19:40 У Палаті представників демократи збирають підписи, щоб обійти Джонсона для схвалення допомоги Україні, пише Reuters. Речник конгресмена Джима Макговерна, провідного демократа у комітеті з питань регламенту Палати представників, заявив, що він підготував так звану петицію про звільнення, яка може змусити Палату представників проголосувати, якщо вона набере 218 підписів, та розпочав збір підписів.

 

 

19:05 У військову допомогу Україні від США увійдуть далекобійні ракети ATACMS дальністю до 160 кілометрів, пише Politico. Як повідомляється, фінансування для пакету військової допомоги візьмуть із 4 мільярдів доларів бюджету Пентагону, який дозволяє передавати Україні зброю, але без гарантій її заміщення в майбутньому. Окрім ATACMS, згідно з джерелами видання, увійдуть додаткові снаряди для 155-мм гаубиць і керовані реактивні снаряди GMLRS.

 

 

18:30 Данія надасть пакет військової допомоги Україні на 336 млн доларів, повідомляє Міноборони Данії. 16-ий пакет допомоги передбачає артилерійські самохідні установки CAESAR, самохідні 120-мм міномети та відповідні боєприпаси.

 

 

17:55 Єврокомісар із розширення вважає, що Україна виконала на шляху до ЄС 2 з 4 кроків, повідомляє Радіо Свобода. У звіті про розширення зазначається, що до не завершених кроків належить законодавство про лобіювання, а також рекомендація щодо прав нацменшин.

 

 

17:20 Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги Україні на суму до 400 мільйонів доларів, пише Reuters. Наразі незрозуміло, звідки Білий дім візьме кошти на фінансування пакета для України – одним із варіантів є використання бюджету американської армії.

 

 

16:45 Європарламент підтримав кримінальну відповідальність за обхід санкцій ЄУ. Повідомляється, що директива запровадить загальне визначення та мінімальні покарання за порушення. Санкції запроваджуються на рівні ЄУ, втім їх виконання покладається на країни-члени, визначення порушення санкцій та пов’язаних із цим покарань відрізняються. Згідно з директивою, обхід санкцій вважатиметься кримінальним злочином, що може передбачати покарання у вигляді тюремного ув'язнення максимум на п'ять років у всіх державах-членах.

 

 

16:10 Зеленський підписав законопроєкт про збереження репродуктивних клітин військових, повідомляється на сайті Верховної Ради. Законом передбачається, що у разі загибелі або визнання померлою особи її репродуктивні матеріали будуть зберігатися безоплатно протягом трьох років з моменту загибелі цієї особи.

 

 

15:35 Європарламент хоче судитися з Єврокомісією через рішення розморозити мільярди для Угорщини, пише Politico. Комітет Європарламенту з правових питань у понеділок майже одноголосно (16 – "за" з 17-ти) проголосував за те, щоб подати до суду на Єврокомісію за порушення її зобов'язань щодо захисту грошей платників податків від нецільового використання.

 

 

15:00 Дві третини (66%) українців вважає, що російську мову має бути усунуто з офіційного спілкування, тільки 3% вважають, що російська мова має отримати статус другої державної, а 24% підтримують офіційний статус в окремих регіонах (з них лиш третина – в їхньому регіоні), свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Серед тих, які спілкуються вдома українською мовою, це співвідношення становить відповідно 78% : 1% : 17%; а серед тих, які спілкуються вдома російською мовою, – 43% : 10% : 34%; в наймолодшої когорти (18–29 років) – 84% : 1% : 12%, найстаршої (більше 70 років) – 50% : 9% : 34%.

 

 

 

14:30 Європейська комісія наступного тижня представить рішення про те, як використовувати в інтересах України заморожені фінансові активи Центрального банку Росії (перебувають у веденні бельгійської компанії фінпослуг Euroclear) для того, щоб фінансування розпочалося вже цього літа, розповів високопоставлений європейський чиновник.

Стосовно заморожених активів ЦБ РФ та їх використання є три аспекти: "є активи, є доходи від активів, є податок на доходи від активів". "Активи Центрального банку Росії в Euroclear в еквіваленті на євро становлять EUR190 млрд. Euroclear інвестує російські гроші – це доходи від активів у розмірі, як очікується, EUR 15–20 млрд в наступні 3–4 роки, до 2027 року". Крім активів ЦБ РФ у Euroclear, є також заморожені активи російського Національного розрахункового депозитарію на суму EUR 69 млрд і EUR 9 млрд касового рахунку, і є активи російських приватних інвесторів, сума яких становить комерційну таємницю. Рішення Комісії стосуватиметься тільки доходів, отриманих від активів ЦБ РФ.

14 лютого Європейська комісія зробила перший крок, який був спрямований на те, щоб отриманий прибуток було виділено для потенційного використання в Україні, а тепер Комісія відповість на два питання. Перше: як чистий прибуток буде спрямовано в Україну? Це може бути український фонд, може бути для військових цілей – це ще обговорюється. Стосовно податку на дохід від заморожених активів (Бельгія застосовує 25% корпоративного податку, що у 2024 році оцінюється в EUR 1,7 млрд), то бельгійський уряд ухвалив рішення відкласти ці кошти в український фонд: EUR 1,5 млрд буде витрачено цього року, а решту – наступного: "Бельгія вільна розпоряджатися податком, не має нікого чекати, і це не може бути оскаржено в суді". З них на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів піде EUR 200 млн і ще близько EUR 300–350 млн буде спрямовано на закупівлю військової техніки для України. Також є рішення про виділення грошей на реконструкцію України – буде виділено EUR 150 млн, якими управлятиме бельгійське агентство розвитку, кошти також підуть на гуманітарну допомогу

Говорячи про можливість конфіскації активів ЦБ РФ, чиновник зазначив, що в міжнародному праві суверенні активи недоторканні. "Це одне з чітких правил міжнародного права: "ви можете дивитися на них, але не можете торкатися". Згідно з міжнародним правом, конфіскація суверенних активів заборонена. У цьому конкретному випадку можуть бути причини не застосовувати це міжнародне право, і такі дискусії тривають у площині репарацій, які Росія повинна буде виплатити Україні. Але така країна, як Бельгія, не може ухвалити це рішення. Це рішення має ухвалити G7, до якої також входять Європейський Союз і Європейська комісія. Якщо G7 ухвалить таке рішення, Бельгія, звісно, його виконає. Але це дискусія, яка відбувається у "Великій сімці", і G7 ще не там". "Крім того, арабські країни пильно стежать за тим, що відбувається, і вже говорять про те, що дуже стурбовані тим, що Euroclear стане зброєю в руках Заходу, а ми (європейці) робимо все, що нам заманеться. І тоді вони задаються питанням, чи в Euroclear безпечно зберігати їхні гроші: "Якщо ми (арабські країни) зробимо щось, що вам (європейцям) не сподобається, наші гроші також піддаються ризику". Це ширші рамки, в яких ми ведемо ці дебати".

 

 

14:15 Першою умовою для будь-яких переговорів про закінчення війни в Україні є припинення агресії з боку Росії, заявив державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтр Паролін в інтерв'ю Corriere della Sera. Він наголосив, що Ватикан наполягає на припиненні вогню, і "в першу чергу це мусить зробити агресор". Намагаючись пояснити висловлювання Папи Франціска, Паролін заявив, що понтифік хотів "створити умови для дипломатичного рішення в пошуках справедливого і тривалого миру" – "очевидно", що обидві сторони мають сісти за стіл переговорів, і першою умовою має бути "припинення агресії". "Війна, розв'язана проти України, не була наслідком стихійного лиха", а результатом людського вибору, і "людська воля, яка спричинила цю трагедію, також має можливість і відповідальність зробити кроки, щоб покласти їй край і відкрити шлях до дипломатичного рішення".

 

 

14:00 Російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився після зльоту з аеродрому "Северный" в Івановській області, на якому базуються літаки-розвідники А-50: в літака загорівся двигун. На борту, за даними відомства, перебували 15 осіб: вісім членів екіпажу і сім пасажирів, усі загинули.

 

 

13:40 Лідери країн ЄС під час Європейської ради, що відбудеться у Брюсселі 21–22 березня поточного року, одним із перших питань порядку денного розглянуть інтенсифікацію військової допомоги для України, зокрема відповідь на її запит на поставки боєприпасів та ракет, заявила міністр закордонних справ головуючої в ЄС Бельгії Аджа Лябіб у Страсбурзі під час виступу перед пленарним засіданням Європейського парламенту з підготовки до наступного саміту ЄС:

"Нам потрібно інтенсифікувати військову допомогу для України від ЄС в межах Європейського фонду миру, але також через пряму двосторонню допомогу від країн-членів. Нам необхідно відповісти на потреби українців, коли йдеться про ракети. Рада ЄС щойно ухвалила 13-й пакет санкцій для нарощування тиску на Росію, для підвищення ефективності санкцій та на запобігання їх обминанню. Рада ЄС також засудила російські вибори на окупованих територіях і ніколи не визнає їхній результат".

 

 

13:05 Станом на ранок на 5 заблокованих напрямках на території Польщі у чергах до українського кордону перебуває 1500 вантажівок, найбільше навпроти пункту пропуску «Ягодин»; ще близько 500 вантажівок – у черзі на незаблокований пункт пропуску «Корчова–Краковець», повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. В напрямку ПП «Ягодин» і «Шегині» польські фермери за минулу добу пропустили лише відповідно 50 та 30 вантажівок. Легкові авто й автобуси скрізь вільно перетинають кордон, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується.

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 9 березня 2024 року безпілотний літальний апарат, запущений Збройними Силами України, завдав удару по території ремонтного заводу ім. Берієва в Таганрозі Ростовської області РФ. Завод у Таганрозі використовується для виробництва, модернізації, технічного обслуговування і ремонту літаків раннього повітряного попередження й управління A-50У військово-повітряних сил Росії. Він також має ширше стратегічне значення для Росії, оскільки обслуговує стратегічні бомбардувальники великої дальності, транспортні літаки і є випробувальним центром для наступного покоління літаків А-100. Постійна присутність активних засобів протиповітряної оборони, розташованих навколо аеродрому, свідчить про його важливість.

• Втрата А-50У, найімовірніше, значно погіршить ситуаційну обізнаність під час російських операцій. Зображення пошкоджень, спричинених атакою, які поширилися в інтернеті, демонструють пошкодження двох великих будівель, пов'язаних з парком А-50У, які, найімовірніше, використовувалися для укриття літаків під час періодів глибокого технічного обслуговування. Через два тижні після втрати другого А-50У флот, найімовірніше, не зможе виконувати польоти на підтримку операцій в Україні. Ця атака демонструє, що українські операції все ще можуть досягати стратегічно важливих об'єктів на території Росії, навіть якщо такі об'єкти вважаються захищеними, чи то в повітрі, чи то на землі.

 

 

12:30 Президент Володимир Зеленський у вівторок підписав закон «Про доброчесне лобіювання» (№ 10337). Закон спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської комісії, які зафіксовано в пакеті розширення, та є частиною урядового антиолігархічного плану дій. Ним визначається термінологія у сфері лобіювання, права й обов'язки суб'єктів лобіювання, методи впливу, правила етичної поведінки суб'єктів лобіювання; передбачено створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції. Лобіювання визначається як діяльність, що здійснюється з метою впливу або спроби впливу на об’єкт лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара (тобто за винагороду, що отримується прямо або опосередковано, та/або з оплатою фактичних витрат, необхідних для її здійснення), або у власних комерційних інтересах особи та стосується предмета лобіювання. Документом також уточнюються принципи лобіювання, правовий статус суб’єкта лобіювання, вимоги до договору лобіювання, питання щодо створення Реєстру прозорості як інформаційно-комунікаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про суб’єктів лобіювання та їх звітність.

 

 

12:20 Нині під ранок в результаті успішної атаки дронами на відстань понад 800 км було виведено з ладу один з найпотужніших російських нафтопереробних заводів "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез" у місті Кстово у Нижньогородській області: зруйновано найбільшу установку з переробки АВТ-6, що забезпечувала близько 53% від переробки всього НПЗ. Завод "ЛУКОЙЛ-Нижегороднафтооргсинтез" (НОРСІ) у Кстовській промзоні – четвертий за обсягом переробки в Росії. На нього припадає близько 11% всього бензину в країні, за рік НПЗ переробляє 16–17 млн тонн нафти. У 2023 році НОРСІ виробив 4,9 млн тонн бензину, 5,6 млн тонн дизелю, 2,3 млн тонн мазуту і 0,8 млн тонн авіагасу.

В січні на цьому заводі через поломку компресійного обладнання була вийшла з ладу одна з двох установок каталітичного крекінгу, і виявилося, що через санкції її неможливо швидко полагодити.

 

 

12:05 Сьогодні, 12 березня, на 10:00 споживання електроенергії зросло майже на 9% у порівнянні з тим же часом 11 березня, повідомили в Укренерго. Вчора вечірній максимум споживання був на 2,4% вищим, ніж у попередній робочий день. Причина зростання – похолодання на 4°C та щільна хмарність, яка впливає на зниження виробітку СЕС.

 

 

12:00 В Києві через активність тактичної авіації на північному сході й загроза балістики оголошено третю нині й 1000-ну за час війни тривогу.

 

 

11:50 В Україні коронавірус остаточно переходить в розряд сезонних захворювань, підсумував головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону:

"Я впевнений, що COVID-19 позаду. Попри те, що в Україні цифри вакцинації не досягають рекомендованих ВООЗ, ми вже точно можемо сказати, що COVID-19 остаточно переходить в розряд сезонних захворювань. Українці кожного сезону будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати, але характер мутацій COVID-19 не дає підстав вважати, що він стане агресивнішим.

З початку пандемії COVID-19 в Україні було зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання, а від ускладнень померли майже 112 тисяч осіб. При цьому  понад 15 млн українців отримали дві дози вакцини проти коронавірусу".

 

 

11:25 Легіон "Свобода Росії", РДК і Сибірський батальйон – добровольчі російські формування, які воюють на стороні України, повідомили, що зранку зайшли в Курську і Бєлгородську області РФ у рамках спільної операції. В Тьоткіно Курської області зафіксовано стрілецький бій.

 

 

11:20 Служба безпеки України затримала агента ворожої ФСБ, який намагався отруїти командирів бойового підрозділу ЗСУ в Запорізькій області. Зрадником виявився чинний військовослужбовець української армії, якого завербували через його батьків, які проживають на тимчасово окупованій частині території Луганської області. Росіяни викрали родичів фігуранта просто з їхньої оселі, а потім посадили до місцевих катівень. Там потерпілих жорстоко катували, вимагаючи, щоб вони вмовили їхнього сина працювати на користь РФ.

 

 

11:10 У резерві – 9 одиниць генеруючого обладнання теплоелектростанцій, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. На поточну добу дефіциту електроенергії не передбачається. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 101 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 199 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Вночі внаслідок російських атак "шахедами" загорівся обʼєкт інфраструктури в Кременецькому районі на Тернопільщині, повідомили в Тернопільській ОВА. Загиблих та травмованих немає.

 

 

10:40 Вночі росіяни знов атакували південні регіони дронами-камікадзе типу "Shahed-131/136", повідомили в Оперативному командуванні "Південь". Протягом 2,5 годин підрозділи ППО відбивали атаку, 8 цілей було знищено: 2 – на Херсонщині, 4 – в небі над Миколаївщиною, ще 2 – на Дніпропетровщині. Під час атаки ворог здійснив також пуск ракети Х-59 в напрямку Одещини, яка була знищена підрозділами ППО над морем.

 

 

10:25 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

197,6% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  74,3% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

231,0% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

341,4% артилерійських систем (з них 6,9% за минулий тиждень),

 91,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 50,5% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 17 із 22 "Шахедів" (77%), якими росіяни вночі атакували Україну, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

За минулі сім днів було збито 150 із 180 (83%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Український військовий оглядач надав оцінки російського військового потенціалу та потужностей оборонно-промислової бази: збільшення виробництва російської оборонно-промислової бази, ймовірно, не є стійким у середньостроковій і довгостроковій перспективі, оскільки воно, схоже, страждатиме від нестачі робочої сили, скорочення запасів озброєння і техніки, а також нездатності повністю компенсувати військову продукцію і продукцію подвійного призначення, яку вона більше не може придбати внаслідок санкцій.

• Передачі північнокорейської зброї до Росії морським шляхом, схоже, відновилися після паузи з середини лютого 2024 року.

• Українське військове джерело зазначило, що російські війська на запорізькому напрямку все частіше використовують гранати, споряджені хімічними речовинами, що є потенційним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, підписантом якої є Росія.

• МЗС Молдови викликало посла Росії в Молдові Васнєцова у відповідь на заяви про те, що Росія буде керувати виборчими дільницями у самопроголошеному регіоні Молдови Придністров'ї під час президентських виборів у РФ.

• Росія, Китай та Іран з 11 по 15 березня проведуть спільні військово-морські навчання "Морський пояс безпеки – 2024" в Оманській затоці.

• Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Захід має намір використовувати Вірменію як інструмент проти Росії, помітно активізувавши свої інформаційні операції з критикою спроб Вірменії дистанціюватися від відносин з Москвою у сфері безпеки.

• Президент Росії Путін 11 березня підписав закон, який дозволяє російській владі ще більше обмежити діяльність суб'єктів, яких вона вважає "іноземними агентами", з метою посилення контролю над російським інформаційним простором напередодні президентських виборів.

• Повідомляється, що Франція готова створити коаліцію країн, які відкриті для потенційної відправки західних військових в Україну.

• Президент Росії Путін продовжує докладати зусиль для підтримки російських військовослужбовців та їхніх родин, обіцяючи різні соціальні пільги.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 72 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 114 авіаційних ударів, здійснив 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Прогрес Чернігівської області; Обухівка, Амбарне, Куп’янськ, Петропавлівка Харківської області; Кривошиївка та Білогорівка Луганської області; Дружба, Торецьк, Терни, Ямполівка, Федорівка, Часів Яр, Новокалинове, Новобахмутівка, Завітне, Олександропіль, Новопокровське, Новоселівка Перша, Новомихайлівка, Водяне, Старомайорське Донецької області; Новоандріївка, Новоданилівка та Роботине Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 22 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 17 ударних БпЛА було знищено.

Під артилерійським вогнем були понад 145 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 15 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, Григорівка та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку, Силами оборони відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Ступочки та східніше Часового Яру Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 16 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 21 раз намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 7 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного, Старомайорського та північно-західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснено 1 спробу штурму позицій наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, зенітному ракетному комплексу Бук-М1 та радіолокаційному комплексу контрбатарейної боротьби 1Л219 “Зоопарк”.

 

12.03.2024