747-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 54 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 87 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Прогрес Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Клюси, Костобобрів, Гута-Студенецька Чернігівської області; Катеринівка, Миропілля, Середина-Буда Сумської області; Уди, Стрілеча, Стариця Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Петропавлівка Харківської області та Кривошиївка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ямполівка та Федорівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області; Терни¸ Ямполівка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, Силами оборони відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Ступочки та східніше Часового Яру Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Часів Яр Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Завітне та Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Бердичі, Семенівка, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомихайлівка та Водяне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного, Старомайорського та північно-західніше Вербового Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області; Новоданилівка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Роботине, Новоданилівка Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, ворог на протязі доби наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали більше 25 населених пунктів, серед них Херсон, Тягинка, Іванівка, Кринки Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та пункту управління противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, зенітному ракетному комплексу “Бук-М1” та радіолокаційному комплексу 1Л219 “Зоопарк”.

 

 

18:40 Україна завершила виконання умов Єврокомісії для надання переговорної рамки про членство в ЄУ, повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, недавно правоохоронний комітет Верховної Ради схвалив останній законодавчий акт, який потрібен для завершення рекомендацій стосовно лобізму.

 

 

18:15 Український консул вирушив до пункту перетину кордону "Ягодин–Дорогуськ" у зв’язку з блокуванням пасажирських автобусів, заявив посол України у Польщі Василь Зварич. За його словами, консулом будуть проведені необхідні розмови на місці, щоб унеможливити будь-які затримки руху пасажирських автобусів.

 

 

17:50 ЗСУ завдали удар по ворожому пункту управління на одному із суден, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

 

 

17:35 Міністр аграрної політики та продовольства України запропонував польському колезі провести переговори із залученням представників профільних агроасоціацій, повідомили у Мінагрополітики. Міністр наголосив, що залучення до перемовин представників польських та українських агроасоціацій сприятиме налагодженню конструктивних відносин між Україною та Польщею у сфері агросектора.

 

 

17:00 Грузія вимагає від України видати їй урядовців часів президентства Саакашвілі для "врегулювання відносин з Україною", відповідна заява опублікована на сайті грузинського уряду. Повідомляється, що уряд Грузії просить видати Зураба Адеішвілі та Георгія Лорткіпанідзе.

 

 

16:25 Польські протестувальники та поліція зупиняють автобуси з українцями, що прямують до Польщі та з Польщі, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, українців затримують без будь-яких пояснень.

 

 

15:50 Антимонопольний комітет України не дозволив французькій компанії NJJ купити оператор Lifecell, повідомляє пресслужба відомства. Зазначається, що необхідно перевірити відносини контролю Lifecell і материнської компанії Turkcell з людиною, до якої застосовані спеціальні санкції РНБО. Також у відомстві додали, що під час розгляду заяв про набуття контролю компанією NJJ над компаніями Lifecell та Ukrtower виявили підстави для заборони зазначених концентрацій.

 

 

15:35 Допомога союзників Україні залишається значною і має продовжуватися, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Він наголосив, що Альянс має продовжувати зміцнювати Україну та показати Путіну, що той не досягне успіху на полі бою.

"Путін розпочав цю війну – він може завершити її сьогодні. Але Україна не може цього зробити. Тому що здача не означає миру. Ми маємо продовжувати зміцнювати Україну та показати Путіну, що він не досягне того, чого прагне на полі бою, але має сісти за стіл переговорів та шукати рішення, де Україна визнається та залишається суверенною незалежною державою".

 

 

15:00 За попередніми даними Національного банку, в Україну з усього світу у 2023 році перерахували $11,6 мільярда в еквіваленті, включаючи перекази через офіційні канали – банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення, та неофіційні – шляхом передавання грошей із рук у руки. За 2022 рік в Україну з усього світу перерахували $13 млрд дол. США в еквіваленті.

Обсяг внутрішньодержавних переказів, здійснених через платіжні системи "переказу коштів", торік становив ₴728 мільярдів. Це вдвічі більше, ніж за довоєнний 2021 рік. Середня сума одного переказу в межах України становила ₴862.

 

 

14:40 Станом на 31 січня статус тимчасового захисту в країнах ЄС мали 4,3 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії, подає Євростат. Основними країнами ЄС, які надали українцям статус тимчасового захисту, були Німеччина (1 млн 270 тис. осіб, 29,5% від загальної кількості), Польща (952 тис., 22,1%) та Чехія (381 тис., 8,9%). Порівняно з кінцем грудня 2023 року, найбільше абсолютне зростання кількості бенефіціарів спостерігалося в Німеччині (+18,9 тис.), Чехії (+8,2 тис.) та Іспанії (+2,8 тис.)

 

 

 

14:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За даними міністерства внутрішніх справ Росії, на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України проживає близько 2,8 мільйона осіб, які мають російські паспорти. Москва ставить доступ до послуг у цих регіонах, включаючи соціальні послуги та охорону здоров'я, в залежність від отримання російських паспортів.

• У квітні 2023 року президент Росії Путін видав указ про те, що мешканці ТОТ, які відмовляться від російських паспортів, стануть іноземними громадянами або особами без громадянства. Такі особи мають право проживати на ТОТ лише до 1 липня 2024 року.

• Існує реальна ймовірність того, що всі особи, які перебуватимуть на ТОТ після цієї дати і не матимуть російського паспорта, будуть депортовані або опиняться під вартою. Нещодавня риторика заступника голови Ради національної безпеки Росії Мєдвєдєва вказує на те, що люди можуть бути депортовані у віддалені райони Росії.

• Кремль проводить невпинну політику русифікації на ТОТ. Ще один указ про військові округи, виданий 26 лютого 2024 року, стверджує, що відтепер ТКТ стане частиною російського Південного військового округу. Кремль прагне зробити інтеграцію ТОТ до складу Російської Федерації незворотною.

 

 

14:00 На п'яти напрямках, де триває блокування польськими протестувальниками руху вантажівок на перетин кордону з Україною, в чергах стоїть близько 1700 вантажівок, повідомив в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, найбільше в районі пункту пропуску "Ягодин". Попри високу інтенсивність руху на незаблокованому напрямку до пункту пропуску "Краковець", черга там близько 600 вантажівок: водії та перевізники обиратимуть усі можливі напрямки для того, щоб перетнути кордон.

 

 

13:45 Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов анонсував "серйозну операцію" у тимчасово окупованому Криму, зазначивши, що місії бойових підрозділів у Чорному морі є підготовчими заходами до неї: "Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарне послання для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули".

 

 

13:05 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що може підтримати пропозицію свого британського колеги Девіда Кемерона щодо надання Україні крилатих ракет Taurus шляхом кільцевого обміну, пише Der Spiegel: "Кільцевий обмін – це, так би мовити, німецький винахід. Це був би варіант. І ми вже так робили".

 

 

13:00 Росія планує виробляє близько 250 тис. артилерійських снарядів на місяць для війни, тобто близько трьох мільйонів на рік, пише CNN з посиланням на оцінки західних розвідок (очевидно, з урахуванням відновлених снарядів із запасів). США ж і Європа можуть виробляти лише близько 1,2 мільйона боєприпасів на рік для відправки в Україну.

 

 

12:40 Такої довгої паузи з відсутністю російських військових кораблів у Чорному морі ще не було, зауважив речник Військово-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону: російські війська не виводять свої кораблі в акваторію Чорного моря вже п’ять днів, а ракетоносії перебувають у пунктах базування вже 20 днів.

 

 

12:25  Україна починає офіційні перемовини з європейським та американським авіарегуляторами щодо можливості відновлення міжнародних авіарейсів у період воєнного стану, розповів віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубарков.

 

 

12:00 Вчора, у неділю 10 березня, добовий максимум споживання електроенергії був близько 19:00 та на 1% нижчим, ніж добовий максимум попередньої неділі, 3 березня, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 11 березня, станом на 09:30 споживання знизилось на 0,6% у порівнянні з тим же часом у попередній робочий день, п’ятницю 8 березня. 

 

 

11:35 В аварійний ремонт виведено блок ТЕС, але в резерві 10 блоків і 2 корпуси теплоелектростанцій, які будуть задіяні у разі потреби, також триває водопілля, активно працюють гідроелектростанції, повідомили в Міненерго. На поточну добу дефіциту електроенергії також не передбачається. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:20 Дванадцять українських пілотів будуть готові пілотувати винищувачі F-16 у бойових умовах у липні, але до того моменту, коли вони повернуться додому, Україні передадуть лише 6 літаків із обіцяних 45, пише New York Times.  

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 118 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Присутність військових з країн НАТО в Україні не порушуватиме міжнародні норми, заявив президент Чехії Петр Павел, нагадавши, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу (яка по суті була агресією, хоча й у значно менших масштабах, ніж сьогодні) на території України діяла навчальна місія НАТО, до складу якої свого часу входило понад 15 країн, і вона нараховувала близько 1000 осіб. Тобто з точки зору міжнародного права та Статуту ООН ніщо не заважає військам країн – членів НАТО, а також, наприклад, цивільним особам допомагати в цій роботі в Україні.  Має бути чітке розмежування між розгортанням бойових підрозділів та можливим залученням військ до певної "допоміжної" діяльності, з якою НАТО вже має досвід:  "Я б точно не відмовлявся від дискусії з цього приводу. Якби ми могли домовитися з союзниками про те, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських військових на території країн – членів НАТО та переправляти тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, було б набагато доцільніше переправляти декілька десятків інструкторів на українську територію і там навчати українських військових".

Західні союзники повинні мати мужність захищати свою діяльність законним шляхом, "тому що допомога у навчанні та обслуговуванні обладнання в суверенній країні не є бойовим втручанням", нагадавши, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Москва заявила, що кожен, хто надаватиме будь-яку допомогу Україні, буде законною мішенню: "Сьогодні ми постачаємо Україні не лише стрілецьку зброю, ми постачаємо їй танки, можливо, незабаром ми постачатимемо їй літаки, ми постачаємо їй крилаті ракети середньої дальності, а атак на територію країн НАТО не було. РФ добре знає, що це було б порушенням закону набагато більшого калібру, ніж те, що вона робить зараз".

 

 

10:20 Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 15 із 25 "Шахедів" (60%), якими росіяни вночі атакували Україну, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

За минулі сім днів було збито 151 із 180 (84%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

197,3% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  74,2% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

230,3% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

340,7% артилерійських систем (з них 7,8% за минулий тиждень),

 91,1% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 50,4% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Російські війська продовжують атакувати із застосуванням дронів населені пункти півдня, десять баражуючих снарядів типу "Shahed-131/136" було збито в небі Одеської області, повідомляє командування Сил оборони півдня України. Бойова робота тривала півтори години. Підрозділи протиповітряної оборони відбивали рясні хвилі "шахедів", які заходили з акваторії Чорного моря і складними маневрами поміж житлових і промислових кварталів ускладнювали роботу ППО. В Одеському районі уражено інфраструктурний об'єкт, пошкоджено адміністративні будівлі – пожежу, що виникла, оперативно ліквідовано. Ударною хвилею вибито скління приватних будинків навколо, уламками завдано руйнувань господарським будівлям. За попередніми даними, люди не постраждали.

 

 

09:30 Російські війська вночі атакували Харків "шахедами", пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури і житлові будинки поруч, повідомив міський голова Ігор Терехов. Загалом зафіксували три влучання "шахедів" поряд з адмінбудівлями на території Слобідського району. На щастя, без жертв.

 

 

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Український військовий посадовець підтвердив, що російські війська завдають ударів по Україні за допомогою вдосконалених керованих авіаційних бомб.

• Російські джерела повідомили, що російське військове командування на посаді головнокомандувача ВМФ Росії замінило адмірала Євменова на командувача Північного флоту адмірала Моісєєва.

• Російська окупаційна влада відкрила в окупованій Україні дострокове голосування на виборах президента Росії 10 березня, яке триватиме до 14 березня.

• Чеченські чиновники організували 10 березня марш у Грозному на підтримку кандидатури президента Росії Путіна на майбутніх березневих президентських виборах.

• Понад 1000 цивільних суден пройшли через український "зерновий коридор" у Чорному морі, незважаючи на постійні спроби Росії підірвати міжнародну довіру до цього коридору.

• Міністерство оборони Росії нагородило державною нагородою відомого російського ультранаціоналіста, який є активним прихильником ув'язненого колишнього офіцера і затятого ультранаціоналіста Гіркіна – ймовірно, в рамках поточної кампанії Кремля із залучення критично налаштованої спільноти мілблогерів.

• Відомі російські ультранаціоналісти 10 березня похвалили російських добровольців і мобілізованих, ймовірно, щоб зменшити тривале невдоволення серед цих людей, незважаючи на неналежне і нерівне ставлення до них у російській армії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 64 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 88 авіаційних ударів, здійснив 96 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Муравейня, Копійки, Сінне Сумської області; Великий Бурлук, Вовчанськ Харківської області; Новоєгорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Ямполівка, Роздолівка, Дружба, Нью-Йорк, Очеретине, Семенівка, Олександропіль, Новомихайлівка, Вугледар, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Оріхів, Новоандріївка, П’ятихатки Запорізької області.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 25 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 15 ударних БпЛА було знищено.

Під артилерійським вогнем були понад 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Спірне та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка та східніше Часового Яру Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 17 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки, Урожайного Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 25 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку відбито 3 атаки противника в районах південніше Новодарівки та північно-західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішні штурмові дії.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 1 зенітному ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів, 2 станціях радіоелектронної боротьби та 2 засобах протиповітряної оборони противника.

11.03.2024