743-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 70 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 43 авіаційних удари, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бабелівка Сумської області та Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Бучки, Гасичівка Чернігівської області; Стара Гута, Грабовське, Попівка Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Красне, Нескучне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівка та Степова Новоселівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Голубівка, Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Терни, Роздолівка Донецької області, де ворог, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 20 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Андріївка та Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити своє тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Григорівка, Торецьк та Дружба Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 20 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Орлівка, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Очеретине, Уманське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Красногорівки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 19 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка та Вугледар Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 20 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку, ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, противник здійснив 1 безуспішну штурмову дію. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них місто Херсон, Тягинка, Іванівка, Кринки, Новотягинка Херсонської області. Противник завдав авіаційного удару в районі Миколаївки Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції радіоелектронної боротьби та 1 складу пально-мастильних матеріалів противника.

 

 

19:45 Зеленський підписав указ про звільнення в запас військових строкової військової служби у квітні-травні 2024 року. Звільнені в запас строковики отримають відстрочку від мобілізації на рік.

 

 

19:20 Зеленський призначив Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії, повідомили в МЗС України.

 

 

19:05 На прикордонних територіях України з'явиться система блокування трансляції програм російських пропагандистських теле- та радіоканалів, повідомили у Держспецзв’язку. Як зазначається, на систему блокування Кабмін виділив 152 мільйонів гривень; вона діятиме у дев’яти областях: Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Вінницькій та Одеській.

 

 

18:30 Швеція офіційно стала 32-м членом НАТО, завершивши процедуру набуття повноправного членства в Альянсі.

 

 

17:55 Росія відновлює свої зусилля з дестабілізації Молдови, заявила президентка Молдови Мая Санду. Санду зазначила, що Європа повинна виступити "єдиним фронтом" і наголосила, що "агресія повинна бути відбита силою".

 

 

17:20 Польські фермери припинили акцію протесту на кордоні з Литвою, яка розпочалася 1 березня, і транспортні засоби більше не перевіряються на дорозі, повідомив представник Служби охорони держкордону Литви Гедрюс Мішутіс.

 

 

17:10 Нині о 14:42 російські війська нанесли авіаційно-ракетний удар по Сумах – через кілька хвилин після оголошення повітряної тривоги, повідомили в Сумській ОВА.  Пошкоджені лікувальні і навчальний заклади, автівки, інформація щодо постраждалих уточнюється.

 

 

16:45 Демократи в Палаті представників США розпочали розслідування через використання росіянами Starlink в Україні, пише The Washington Post. Демократи нижньої палати Конгресу США Джеймі Раскін та Роберт Гарсія надіслали листа SpaceX з вимогою повідомити про скарги щодо ймовірного незаконного використання терміналів Starlink, зокрема в окупованих Росією регіонах України. Демократи поцікавилися у SpaceX, яких заходів вжила компанія для усунення вразливостей у своїй системі безпеки, які Росія могла використати для незаконного придбання терміналів Starlink, і як вона співпрацює з органами влади США для запобігання такому придбанню.

 

 

16:05 Норвегія виділяє €140 мільйонів на закупівлю артилерійських боєприпасів для України за межами країн Євросоюзу, повідомили в уряді Норвегії. На Мюнхенській конференції президент Чехії Петр Павел заявив, що у співпраці з Канадою і Данією Чехія знайшла 500 тисяч 155-міліметрових боєприпасів і 300 тисяч 122-міліметрових снарядів, які можна доставити протягом кількох тижнів за наявності необхідних коштів. Раніше до чеської ініціативи вже долучилися Німеччина, Франція, Литва, Латвія і Нідерланди, норвезька підтримка забезпечує повне фінансування ініціативи. Премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере висловив сподівання, що Україна отримає велику кількість боєприпасів якнайшвидше.

 

 

16:00 На зустрічі з лідерами всіх партій, чиї депутати засідають у Національних зборах (нижній палаті парламенту) Франції, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що "у французької підтримки України немає ні меж, ні червоних ліній".

 

 

15:25 Анонсуючи свою суботню зустріч з польськими рільниками, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що вимоги на кшталт "Геть Зелений курс" або "Блокуй Україну" для нього неприйнятні:

"Я хочу поговорити про те, як ефективно змінити положення Зеленої угоди, щоб польські фермери не відчували себе ущемленими цими положеннями, і як регулювати торгівлю з Україною, щоб ефективно захистити польських виробників від нерівної конкуренції. В обох випадках ми маємо дуже серйозний прогрес у переговорах".

 

 

15:35 Норвегія доєдналась до Коаліції ППО для України, міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам заявив, що для Осло «цілком природно» бути частиною такої Коаліції з протиповітряної оборони, адже норвезькі системи ППО NASAMS успішно захищають українське небо: "Протиповітряна оборона є одним із пріоритетів України. Необхідно захистити військові відомства, міста та критично важливу інфраструктуру".

 

 

14:50 Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови (за – 26, проти – 10, один утримався). Пропонується продовжити тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік – з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни, але з можливістю "екстреного гальмування для особливо чутливої" сільськогосподарської продукції, а саме м'яса птиці, яєць і цукру: якщо обсяг імпорту цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, тарифи будуть знову введені.

 

 

14:20 Провідна політична група ЄС, правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), проголосувала за підтримку президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн в якості кандидата на цю посаду на другий термін.

 

 

13:15 "Міжнародний жіночий день" 8 березня продовжує втрачати популярність серед українців, у 2024 році його назвали улюбленим лише 21% опитаних (23% серед жінок, 18% серед чоловіків), свідчать результати опитування, проведеного 17–23 лютого Київським міжнародним інститутом соціології. Ще 2017 року це свято було одним із улюблених, його відзначала як улюблене приблизно половина населення (49%). У 2018 році його популярність знизилася до 45%, у 2020 – до 40%, у 2021 році його назвали улюбленим уже 34% опитаних, у 2023 – 25%. Найважливішими українці вважають Різдво Христове (70%) та Великдень (68%), далі йдуть День Незалежності України (64%), День захисників і захисниць України (58%) та Новий рік (47%).

 

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російські війська продовжують атаки з метою розширення контролю над містом Бахмут на сході України, яке Росія захопила у травні 2023 року. Російські війська просунулися вперед і зайняли східні частини села Іванівське та атакують українські позиції в Богданівці.

• На цьому напрямку найближчою оперативною метою Росії майже напевно є захоплення Часового Яру, розташованого приблизно за 5 кілометрів від лінії фронту. Незважаючи на деякі поступові тактичні успіхи, дуже малоймовірно, що російські війська наразі здатні здійснити повномасштабний штурм цього населеного пункту.

 

 

12:40 Російські війська зранку атакували Одеську область з літаків тактичної авіації з Чорного моря, спрямувавши ракету Х-31П, повідомили в Силах оборони півдня. Ракета втратила бойову спроможність на підльоті до узбережжя. Руйнувань та постраждалих не зафіксовано.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 97 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 119 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:40 У черзі на українсько-польському кордоні на шести заблокованих пунктах пропуску стоять близько 2300 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону. Найбільше – в районах пунктів пропуску "Краковець" та "Ягодин". Протестувальники продовжують повністю блокувати рух вантажівок на виїзд з України на напрямку "Ягодин". На напрямку "Шегині" відучора почали пропускати мізерну кількість вантажівок: за минулу добу до України заїхали 20 вантажівок, а в бік Польщі – лише 3.

 

 

11:25 У другій половині березня у Конґресі США можуть представити альтернативний законопроєкт щодо фінансування допомоги Україні, пише кореспондент CNN Ману Раджу: керівник комітету Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол висловив впевненість, що цей законопроєкт буде розглянуто після того, як 22 березня буде завершено державне фінансування і що спікер Палати представників Майк Джонсон, найімовірніше, підтримає нову ініціативу.

 

 

11:00 Вчора, у середу 6 березня, добовий максимум споживання електроенергії  був близько 19:00 та на 3,6% перевищив відповідний показник 5 березня, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 7 березня, станом на 09:30 споживання збільшилось на 4,5% у порівнянні з тим же часом вчора. Причини – похолодання на 2,2 °C та зменшення виробництво дахових СЕС через щільну хмарність.

 

 

10:45 Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені активи російського центрального банку у країні (за неофіційними оцінками – близько 25 мільярдів фунтів стерлінгів) на тій підставі, що Росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни, заявив міністр закордонних справ Девід Кемерон:

"Є можливість використати щось на кшталт позики або облігацій, які фактично використовують заморожені російські активи як гарантію, щоб надати ці гроші українцям, знаючи, що ми їх відшкодуємо, коли Росія виплатить репарації. Це може бути кращим способом зробити це. Ми прагнемо домогтися максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні. Але якщо ми не зможемо цього досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які хочуть вжити таких заходів".

 

 

10:15 В аварійний ремонт короткостроково виводились 3 блоки ТЕС, після усунення зауважень 2 енергоблоки повернуто до роботи, один переведено в резерв. Також через технічні проблеми в аварійний ремонт виведено гідрогенератор на одній з ГЕС. У резерві 7 блоків ТЕС та ТЕЦ, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не спостерігається.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

196,0% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  73,6% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

225,4% автомобільної техніки (з них 5,4% за минулий тиждень),

335,9% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

 90,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 49,6% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість використання близько $200 млн США для фінансування американської армії для надання оперативної допомоги Україніповідомляє Bloomberg. Як зазначається, ці кошти могли б використовуватися для забезпечення критично важливого озброєння, матеріалів та іншого обладнання, оскільки Україна стикається з дефіцитом артилерійських снарядів, і це відбувається на тлі того, що російські війська останніми тижнями здійснюють повільний поступ.

 

 

09:30 Ракета, яку випустили російські війська по Одесі 6 березня, вибухнула за 500 метрів від Президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, пише CNN: "Конвой, який перевозив лідерів з візитом до міста, відчув на собі наслідки удару, і група побачила "грибовидну хмару" диму". Міцотакіс розповів, що Зеленський провів для нього екскурсію південним містом, перш ніж вони почули сирени повітряної тривоги: "Незабаром після цього, коли ми сідали в наші машини, ми почули сильний вибух. Я думаю, для нас це найкраще, найяскравіше нагадування про те, що тут відбувається справжня війна. Щодня йде війна, яка зачіпає не тільки фронт, солдатів – вона зачіпає наших невинних співгромадян". Натомість журналіст "Радіо Свобода" Марк Крутов пише, що ракета вибухнула приблизно за три кілометри від місця, де перебували Зеленський і Міцотакіс.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора зранку, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив 6 березня, що Україна намагатиметься перехопити ініціативу і провести неконкретизовані контрнаступальні дії у 2024 році.

• У ніч з 5 на 6 березня та 6 березня російські війська здійснили відносно велику серію безпілотних та ракетних ударів по Україні, включаючи удари по Одесі під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

• Кремлівські чиновники продовжують посилатися на ядерні загрози в рамках російських інформаційних операцій, спрямованих на ослаблення підтримки України з боку Заходу і стримування західної допомоги Україні.

• Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі і президент Росії Путін обговорили 6 березня в Сочі безпеку Запорізької атомної електростанції і питання ядерного нерозповсюдження.

• Президент Росії Путін 6 березня зустрівся з губернатором проросійського молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенією Гуцул і наголосив на підтримці Гагаузії з боку Росії.

• Молдова 6 березня призупинила дію Договору про звичайні збройні сили в Європі часів холодної війни.

• За повідомленнями, Головне управління військової розвідки України 6 березня завдало удару з безпілотника по гірничо-збагачувальному комбінату в Курській області.

• Вірменія, схоже, вживає обмежених заходів для скорочення двосторонньої співпраці з Росією у сфері безпеки поза межами своєї участі в очолюваній Росією Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

• Російська правова система продовжує намагатися використовувати свою систему кримінального правосуддя для розширення бази вербування.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 92 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 90 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Середина-Буда, Товстодубове, Волфине, Храпівщина, Кам'янка Сумської області; Зарічне, Нестерне, Красний Яр, Чорне, Козача Лопань, Табаївка Харківської області; Ямполівка, Терни, Богданівка, Ступочки, Нью-Йорк, Покровськ, Новобахмутівка, Очеретине, Нетайлове, Красногорівка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Червоне, Малинівка, Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку силами оборони відбито 4 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка і Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 21 атаку ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області, де ворог 20 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог здійснив 16 атак в районах західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Також, протягом минулої доби противник здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших захисників.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 складу боєприпасів, та 4 артилерійських засобах противника.

07.03.2024