733-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулося 79 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 58 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Нова Січ Сумської області та Великий Бурлук Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Клюси, Блешня, Грем'яч Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Микитське, Шалигине, Павлівка, Хотінь, Попівка Сумської області; Гур'їв Козачок, Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 2 атаки противника в районах населених пунктів Іванівка, Табаївка, та ще 14 атак противника – в районі Синьківки Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші війська із займаних позицій. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Предтечине, Нью-Йорк Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 15 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине, Новоселівка Перша, Семенівка, Первомайське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Очеретине, Вовче, Бердичі, Степове, Орлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області, де ворог 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. Крім того, нашими захисниками відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Побєда Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Новопавлівському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Урожайне та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоселівка, Любимівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Левадне, Полтавка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснено 4 спроби штурму позицій наших військ.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них місто Херсон та Золота Балка, Іванівка, Садове, Білозерка, Томина Балка, Станіслав Херсонської області; Очаків Миколаївської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 пункту управління, 1 наземній станції управління БпЛА противника.

 

 

19:15 У Польщі утилізують українське зерно, яке розсипали під час протестів фермерів, повідомляє PAP. За словами співробітника компанії, яка організовує транспортну безпеку, висипалося від 160 до 180 тонн кукурудзи – близько 30 тонн залишилося на землі. Наразі його зважують на митниці та закріплюють для подальшої утилізації або продажу на біогаз.

 

 

18:40 Україна отримала 30% з обіцяного Євроунією мільйона снарядів, заявив Зеленський. За його словами, показник цих отриманих озброєнь не змінився від листопада 2023 року.

 

 

18:05 Угорський парламент офіційно схвалив членство Швеції в НАТО. За ратифікацію протоколу про вступ Швеції в НАТО проголосували 188 депутатів угорського парламенту, проти виступили шестеро. Формально процес ратифікації завершиться після того, як ратифікаційний протокол підпише президент Угорщини.

 

 

17:50 Міноборони уклало перший контракт зі шведським оборонним підприємством, повідомили у міністерстві. Зазначається, що співпраця зі шведською адміністрацією оборонних матеріалів дає змогу пришвидшити розбудову власної агенції та здійснювати подальші закупівлі, «спираючись на кращий європейській досвід прозорості процесу придбання необхідних виробів за рахунок використання та втілення кращих європейських моделей».

 

 

17:05 Зеленський підписав законопроєкт про демобілізацію строковиків, повідомляється на сайті парламенту.

 

 

16:30 Шольц виступив проти постачання Україні далекобійних ракет Taurus, повідомляє RedaktionsNetzwerk Deutschland. За його словами, якщо Берлін поставить це озброєння ЗСУ, є ризик, що це може втягнути Німеччину у війну з Росією.

"Про це не може бути й мови. Ми в жодному разі не повинні бути пов'язані з цілями, яких досягає ця система. Тому це не наступний варіант на порядку денному. Ця ясність також необхідна. Мене дивує, що деякі люди зовсім не хвилюються, вони навіть не замислюються над тим, чи може те, що ми робимо, в якомусь сенсі призвести до участі у війні".

 

 

15:55 Україна працює над відновленням роботи одного з аеропортів, заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Ми працюємо над тим, щоб відкрити один з аеропортів. Але це станеться тільки тоді, коли всі питання безпеки будуть закриті. Ми розуміємо, наскільки це буде потужний поштовх для розвитку економіки".

 

 

15:20 Зеленський зустрівся з прем'єром Болгарії, повідомляє пресслужба Президента. Як зазначив Президент, у результаті переговорів з Болгарією сторони домовились активізувати розбудову логістики й інфраструктури в регіоні України. Зеленський також подякував Болгарії за підтримку зусиль України у Чорному морі та в Дунайському регіоні щодо розширення торговельних потоків і відновлення нормального судноплавства.

 

 

15:05 У 2024 році у РФ планують виготовити 2,7 млн артилерійських боєприпасів; в минулому році вони виготовили 2 млн снарядів, повідомив заступник начальника ГУР МО України генерал-майор Вадим Скібіцький. Водночас такий план, як зазначили у ГУР МОУ, означає потребу провести модернізацію виробництва, розконсервацію або створення нових виробничих ліній, а також кооперації десятків російських підприємств, які також мають масштабувати своє виробництво. Й тому реалізація таких планів цілком залежить від реалізації дієвих санкцій, які мають бути направлені на недопущення потрапляння до РФ виробничого обладнання. З КНДР до РФ вже завезено 1,5 млн артилерійських боєприпасів у калібрі 122-мм та 152-мм. Водночас їхня якість настільки низька, що 50% взагалі не спрацьовують, а решта потребують перевірки та відновлення.

 

 

14:35 Українці зможуть отримати компенсацію частини оплати за товари та послуги, вироблені в країні: програма кешбеку "Купуй українське" запрацює вже цього року, заявив Президент Володимир Зеленський на презентації платформи "Зроблено в Україні".

 

 

14:15 Україна наздогнала Росію у виробництві дронів-камікадзе, аналогів іранських дронів типу Shahed, заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі телемарафону.

 

 

13:45 В інтерв'ю RedaktionsNetzwerk Deutschland міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запропонував заборонити експорт боєприпасів з країн Європи в інші країни, крім України:

"Всі контракти на експорт боєприпасів, вироблених в Європі, у треті країни повинні бути припинені, і всі такі боєприпаси повинні бути відправлені в Україну. Кожен патрон, вироблений в Європі, повинен служити меті захисту Європи. Я скаржуся на брак боєприпасів на кожній зустрічі з нашими партнерами. Вони всі знають про це і зробили помилки, які визнають. Вони пізно вирішили нарощувати власне виробництво, укладати довгострокові контракти і запускати нові виробничі лінії. На жаль, зараз ми розплачуємося за ці помилки".

 

 

13:05 Українські підрозділи відійшли від селища Ласточкине на Авдіївському напрямку, "щоб організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка − Тоненьке − Бердичі і не допустити подальшого просування противника далі у західному напрямку", підтвердив інформацію DeepState речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

 

 

12:40 У чергах на в'їзд в Україну на території Польщі перебувають майже 2200 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону. Найскладніша ситуація склалася на ПП "Ягодин" та "Шегині"   за добу на цьому напрямку польські протестувальники пропустили в бік України відповідно 50 і 70 вантажівок. Показники ж перетину кордону в бік Польщі залишаються нульовими.

 

 

12:20 Попри знищення Силами оборони кораблів Чорноморського флоту РФ, його угруповання ще залишається досить великим і становить небезпеку, зазначив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону:

"Середня кількість боєздатних кораблів була до 80 одиниць на початок повномасштабного вторгнення. Третину з них можна вважати вже знищеними, ще більше 10 одиниць перебуває в ремонті. Але  все одно потенціал зберігається. Угруповання ЧФ РФ залишається досить великим, але росіяни змушені здебільшого знаходитись у східній частині Чорного моря, ближче до військово-морської бази Новоросійськ. У своїх діях російський флот обмежений, проте потенціал в нього зберігається ще досить серйозний. Здебільшого це носії  крилатих ракет. Єдина проблема, з якою вони стикаються, − це фактичне відрізання від військово-морської бази в Севастополі, яка є основною, де відбувається завантаження ракет. І, відповідно, це трохи обмежує їхні дії, можливості застосування. В них постійно перебувають в бойовій готовності в середньому 10 носіїв крилатих  ракет, які знаходяться переважно в східній частині, й один з кораблів перебуває в Севастополі, але він використовується в якості корабля – прикриття від повітряних атак на Севастопольську бухту. Решта ракетоносіїв, перебуваючи в Новоросійську, фактично відрізані від Севастополя – вони туди іноді заходять, але не затримуються. Але останнім часом фактично ці ракети не застосувалися. Єдиний підтверджений на 100% факт застосування − це пуск 4 ракет з 8 можливих з борту "Адмірала Ессена" після того, як було знищено великий десантний корабель "Цезар Куніков". Це для них став такий виключний момент, а зараз їх намагаються берегти. Можна було б вважати, що це накопичення боєзапасу, але цей процес вже затягнувся на кілька місяців".

 

 

12:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Протягом усього конфлікту з Україною Росія намагається використовувати енергетику як зброю. Удари Росії по українській енергетичній інфраструктурі спричиняли широкомасштабну нестачу електроенергії по всій країні, в той час як на глобальному рівні президент Росії Владімір Путін використовував енергетичну політику для підриву міжнародної енергетичної безпеки.

• Зменшуючи потоки газу до Європи, обмежуючи трубопровідний експорт і змінюючи умови оплати, Путін намагався підірвати єдність Європи проти незаконної війни Росії.

• Перетворення Росією енергетики на зброю, ймовірно, залишиться інструментом примусу, демонструючи зв'язок між російською безпековою та енергетичною політикою. Дуже ймовірно, що Росія продовжить використовувати енергію як зброю для отримання глобальної економічної вигоди і політичного впливу, що свідчить про зв'язок між енергетикою, безпекою, політичними і воєнними цілями.

 

 

11:35 Тепла погода та вихідний день відчутно зменшили споживання вчора, у неділю 25 лютого, у порівнянні з попереднім вихідним днем – неділею 18 лютого. Добовий максимум споживання вчора був зафіксований близько 18:30 на рівні на 4,6% нижчому, ніж 18 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 26 лютого, станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 2,3% нижчий за відповідний показник попереднього робочого дня, 23 лютого.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 117 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 113 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Внаслідок нічної російської атаки в Дніпрі постраждали двоє людей, пошкоджено 10 приватних будинків, кілька авто, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

10:55 Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков із делегацією уряду прибули з візитом в Українуповідомляє Болгарське національне телебачення. До складу делегації входять міністри юстиції, довкілля та енергетики − Атанас Славов, Юліан Попов і Румен Радев, заступники міністрів оборони і закордонних справ − Станімір Георгієв і Тихомир Стойчев, а також голова міноборони адмірал Еміль Єфтімов.

 

 

10:30 Після короткострокових ремонтів до роботи повернуто блок і корпус ТЕС, в резерві 18 одиниць генеруючого обладнання теплоелектростанцій, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі не спостерігається. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

192,0% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 71,9% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

217,1% автомобільної техніки (з них 3,9% за минулий тиждень),

324,3% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

 89,7% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 48,6% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 27,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Президент США Джо Байден зустрінеться з лідерами Конґресу, щоб обговорити терміновість ухвалення двопартійного додаткового документа про національну безпеку та збереження роботи уряду. У заході візьмуть участь спікер Палати представників Майк Джонсон, лідер більшості у Сенаті Чак Шумер, лідер меншості у Сенаті Мітч Макконнелл та лідер меншості у Палаті представників Хакім Джефріс.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували балістичною ракетою «Іскандер-М» (Крим), двома ЗКР С-300 (Бєлгородська обл.), трьома керованими авіаційними ракетами Х-59, протирадіолокаційною – Х-31П (ТОТ Запорізької обл.) та 14 ударними безпілотниками типу «Shahed» (Курська обл.).

У результаті бойової роботи протиповітряною обороною знищено всі три керовані авіаційні ракети Х-59 та 9 «шахедів» (64%) у межах Харківської та Дніпропетровської областей.

За минулі сім днів було збито 104 із 127 (82%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:10 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські чиновники та державні ЗМІ здебільшого утрималися від публічного обговорення дворічної річниці початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого, ймовірно, з метою уникнення уваги до того, що Росія не змогла досягти заявлених стратегічних цілей в Україні, а також її більш близьких цілей − захоплення всієї території Луганської та Донецької областей, при цьому зазнавши значних втрат серед військовослужбовців.

Українські посадовці обговорили цілі та пріоритети України до 2024 року 25 лютого і наголосили на необхідності подальших українських інновацій та західної допомоги для досягнення цілей України.

• На відео з безпілотника, опублікованому 25 лютого, видно, як російські війська скоюють очевидні воєнні злочини поблизу Бахмута.

• Російський інформаційний простір продовжує залишатися дуже чутливим до нещодавніх втрат літаків дальнього радіолокаційного виявлення А-50, це свідчить про те, що питання розгортання та захисту цих літаків викликає велике занепокоєння.

• Начальник Головного управління військової розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив, що станом на 25 лютого Росія не отримувала жодних ракет дальнього радіусу дії від Ірану.

• Російська влада продовжує вербувати українських громадян на окупованій території України до російської армії.

• Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив 25 лютого, що Росія утримує в російських в'язницях понад 28 000 громадян України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 11 ракетних та 98 авіаційних ударів, здійснив 129 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Минулої доби та цієї ночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши балістичні та крилаті ракети і дрони-камікадзе. За попередньою інформацією, наші захисники знищили 3 ракети та 9 БпЛА типу “Shahed”.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Ямне, Нова Січ Сумської області; Веселе Костянтинівка, Курдюмівка, Майорськ, Північне, Залізне, Нью-Йорк, Очеретине, Желанне, Бердичі, Ласточкине, Яснобродівка, Нетайлове, Уманське, Водяне, Парасковіївка, Очеретине, Новомихайлівка, Володимирівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Малинівка, Оріхів, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 6 атак противника в районі населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 ворожих атак в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 25 атак ворога в районах населених пунктів Сєверне, Степове, Бердичі, Ласточкине та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Побєда та Красногорівка Донецької області, де ворог 40 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 6 атак противника в районі населеного пункту Роботине та 1 − в районі населеного пункту Гуляйпільське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішних штурми позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу та 2 зенітних ракетних комплексах противника. Також нашими захисниками знищено 3 ракети та 9 БпЛА типу “Shahed”.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 артилерійських позиціях противника.

 

 

26.02.2024