731-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 69 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 7 ракетних та 54 авіаційних ударів, здійснив 77 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Іскрисківщина, Волфине, Попівка, Павлівка Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, намагався прорвати оборону наших військ. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 11 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Нью-Йорк та Диліївка Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 11 атак ворога в районах населених пунктів Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новоселівка Перша, Бердичі, Семенівка, Новобахмутівка, Орлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Очеретине, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області, де ворог, 23 рази намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Костянтинівка.

На Новопавлівському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі південніше Золотої Ниви Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Урожайне та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 4 атаки противника в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Роботине, Малі Щербаки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 2 спроби штурму позицій наших військ.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів серед них Новотягинка, Тягинка, Кринки, Іванівка, Токарівка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 радіолокаційній станції противника.

 

 

19:30 Перші 4,5 мільярди євро з виділених 50 надійдуть до України у березні, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з прем’єром Денисом Шмигалем. Сторони також обговорили як працювати з українським експортом та вирішувати проблеми на кордоні.

 

 

18:55 Україна застосовуватиме зброю партнерів лише на окупованих територіях, заявив Зеленський. Як повідомив президент, "Україна не має можливості, не має права і ніколи не буде застосовувати зброю партнерів на інших територіях, окрім української тимчасово окупованої території". Зеленський також додав, що збиття А-50 та інших літаків  – це в будь-якому випадку результат союзу України і партнерів.

 

 

18:20 Скринінг законодавства для вступу в ЄУ зроблять до середини березня, заявила Урсула фон дер Ляєн. Зазначається, що скринінг є важливим процесом оцінки українського законодавства на відповідність праву Євроунії, що передує офіційному початку переговорів про вступ.

 

 

17:45 Україна підписала угоди про гарантії безпеки з Італією і Канадою. Безпековий документ передбачає виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні. Натомість двостороння безпекова угода з Італією, за словами Зеленського, закладає міцну основу для тривалого безпекового партнерства між Україною й Італією.

 

 

17:10 ЄУ планує до кінця березня відправити в Україну майже 170 тисяч снарядів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба за підсумками телефонної розмови з високим представником ЄУ Жозепом Боррелем.

 

 

16:35 Україна широко використовує спроможності, які надають розвідувальні відомства країн-партнерів, повідомив начальник ГУР Кирило Буданов. Зазначається, що це стосується й інформації про запуски ракет з рубежів, які Україна не може охопити власними засобами радіоелектронної та радіотехнічної розвідки.

 

 

16:00 З вересня минулого року КНДР поставила Росії понад 10 тисяч контейнерів з боєприпасами, повідомляє Державний департамент США. В департаменті наголосили, що США продовжуватимуть викривати поставки зброї між КНДР і Росією та вживати заходів для перешкоджання цим незаконним транзакціям.

 

 

15:25 У Німеччині змінили транслітерацію української столиці – тепер замість назви Kiew використовуватимуть Kyjiw, повідомило міністерство закордонних справ Німеччини.

 

 

14:50 Польські протестувальники тимчасово зупинили блокування ППр «Зосін-Устилуг» у зв'язку з річницею початку війни в Україні, повідомили в західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби. Протягом 24 лютого пропуск вантажних і легкових транспортних засобів у вказаному пункті перетину здійснюється встановленим порядком на вʼїзд та виїзд. Біля решти пунктів пропуску з польської сторони на україно-польському кордоні протестувальники продовжують обмеження руху вантажних транспортних засобів.

 

 

14:35 Американські слідчі відкрили понад 50 справ, пов'язаних з допомогою Україні, в тому числі щодо підрядників – на даний момент не підтвердилося жодне звинувачення, повідомив генеральний інспектор Пентагону Роберт Сторч:

"В ході розслідувань, які знаходяться на різних стадіях, розглядаються такі питання, як шахрайство при закупівлях, підміна продукції, крадіжка, шахрайство або корупція, а також витік. Ми не підтвердили жодного подібного звинувачення".

 

 

13:55 Увесь екіпаж (десять військових) збитого вчора російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 загинув, повідомили джерела у Головному управлінні розвідки Міноборони.

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія спершу розгорнула приблизно 130 батальйонних тактичних груп для вторгнення в Україну. До їх складу, ймовірно, входило близько 1300 танків, понад 5000 бойових машин піхоти (БМП) і бронетранспортерів (БТР), а також щонайменше 100 000 військовослужбовців.

• За два роки конфлікту російські втрати відповідають, а в багатьох випадках і перевищують ті, що становили початкову чисельність російських військ. Підтверджені втрати Росії включають понад 2700 танків і 5000 БМП і БТР. Вбитими і пораненими з боку Росії, ймовірно, є близько 350 тис. військовослужбовців.

• Мобілізація і вербування, виробництво і відновлення наявних запасів означає, що втрати були заміщені. Російські війська в Україні зараз більші за чисельністю, ніж на початку війни. Вони здатні продовжувати атаки вздовж лінії фронту і застосовувати стратегію виснаження українських сил.

 

 

12:35 Президент України Володимир Зеленський з Гостомеля подякував українцям, які два роки виборюють перемогу після російського повномасштабного вторгнення:

 

"Я знаходжусь зараз у Гостомелі.

Саме звідси мало розпочатися те саме «взяти Київ і Україну за три дні». Можна сказати одним реченням: два роки тому ми вогнем зустрічали тут ворожий десант; два роки потому ми зустрічаємо тут наших друзів, наших партнерів.

Прем’єрка Італії Джорджа Мелоні, голова G7. Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Урсула фон дер Ляєн, Президентка Єврокомісії. Александр Де Кроо, Прем’єр Бельгії, що головує у Європейській раді. І це символічно і красномовно описує шлях, який ми пройшли за ці два роки, і різницю між 24 лютого тоді й зараз.

Знаєте, мимоволі сьогодні кожен українець згадує той день. І в кожного є своє власне 24 лютого. Унікальний спогад того дня. Як ти прокинувся, хто перший тобі написав «Як ти?», кому першому ти подзвонив, кого ти обійняв міцно, що сказав тоді своїм найближчим людям. І найважливіше – що ти зробив далі.

Мільйони різних історій, але в багатьох є схожий епізод. Це вибір, який зробили українці різного віку, різних професій, із різних регіонів. І який поєднав людей спочатку в чергах до військкомату, а далі – в одному окопі на лінії фронту. Щоб захищати країну. І всі ті, хто залишився, аби працювати в країні. Хто поїхав, хто потім повернувся.

І так уже два роки. Ми стали на 730 днів ближчі до перемоги. Хтось чекає на якогось віщуна, що сказав би, коли вона настане, а мільйони українців просто пам’ятають слова Кобзаря: борітеся – поборете! І слідують цьому вже 730 днів самовідданості та відваги. Вони гартуються на сході, на півдні й півночі, на всіх напрямках, де б’ються наші воїни. 730 днів стійкості та витримки. Вони стоять опорами в усіх цивільних містах і селах. І сьогодні кожен із нас подзвонить своїм. Почути рідні голоси, побажати одне одному те, чого так чекаємо. І сьогодні кожен із нас, на жаль, має про кого помовчати. І вшанувати пам'ять. І всі разом ми схиляємо голови. 730 днів болю.

Але водночас 730 днів надії. На найвищу справедливість, яка полягає в тому, що у всіх нас різні історії початку війни, але має бути єдиний фінал цієї війни і буде – перемога. І, згадуючи все, що пройшли за ці два роки, розумієш: інакше бути не може. Згадуючи, що вже зробили українці, знаєш: ми точно зможемо. Нам під силу. Нам вдасться. І тут, у цьому місці, якнайкраще розумієш: може не витримати метал, але не українці. Можна спалити літак, але неможливо знищити мрію. Мрію, з якою 730 днів кожен з нас засинає і прокидається, з якою засинаєш ти, ви, усі ми, усі наші громадяни, усі українці.

Народ, який вистояв у перші три дні. І не впав на четвертий. І виборов п’ятий день. А далі – місяць. А далі – шість місяців. І ось тепер – два роки. Битви за свободу. Битви за життя, яку героїчно ведуть неймовірні люди, до яких я завжди промовляю у зверненнях: «Великий народе великої країни».

Неймовірно пишаюся я кожним і кожною. Я захоплююся кожним і кожною. Вірю в кожного й в кожну. Будь-яка нормальна людина хоче, щоб війна закінчилась. Але ніхто з нас не дозволить, аби закінчилась Україна наша.

Саме тому до слів «завершення війни» ми завжди додаємо «на наших умовах». Саме тому біля слова «мир» завжди звучить «справедливий». Саме тому в майбутній історії біля слова «Україна» завжди стоятиме слово «незалежна». Боремося за це. Вже 730 днів нашого життя. І переможемо. У найкращий день нашого життя.

Я дякую всім нашим воїнам. Дякую нашому народу. І всім у світі, хто стоїть поруч із нами та правдою".

 

 

12:15 Україна вступить до НАТО, це не питання "якщо", а питання "коли", заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ в ефірі телемарафону:

"Президент Путін почав цю війну, тому що хотів закрити двері НАТО і відібрати в України право обирати власний шлях. Але він домігся абсолютно протилежного. Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Україна вступить до НАТО, це не питання «якщо», а питання «коли»".

 

 

11:55 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 11 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:30 Експрем'єр Британії Борис Джонсон приїхав у Київ:

"У цю похмуру другу річницю вторгнення Путіна для мене велика честь бути тут, в Україні. З їхньою незламною мужністю я не сумніваюся, що українці переможуть і виженуть війська Путіна – за умови, що ми надамо їм необхідну військову, політичну та економічну допомогу".

 

 

11:10 У короткостроковий ремонт вийшов корпус ТЕС, водночас після ремонту в роботу повернуто блок теплоелектростанції. У резерві 13 генеруючих одиниць ТЕС, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується.

 

 

10:45 Вранці в Україну прибула Президент Єврокомісії Урсула фон лер Ляєн, прем'єр-міністри Італії Джорджія Мелоні, Канади Джастін Трюдо, Бельгії Александер де Кроо.

 

 

10:35 Велика Британія витратить 245 мільйонів фунтів стерлінгів протягом наступного року на закупівлю й активізацію ланцюжків поставок для виробництва артилерійських боєприпасів для України, повідомили в британському уряді.

 

 

10:25 СБУ та ГУР МО вночі атакували безпілотниками Новолипецький металургійний комбінат у Росії, влучивши в установки, призначені для первинного охолодження неочищеного коксового газу, повідомили джерела у спецслужбах. Після потужних вибухів на Новолипецькому металургійному комбінаті почалася масштабна пожежа й евакуація всього персоналу заводу.

Новолипецький металургійний комбінат є одним із найбільших у РФ і працює на військово-промисловий комплекс країни, зокрема виконує велику кількість держзамовлень.

 

 

10:20 Черговий російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 був збитий із зенітно-ракетного комплексу С-200, повідомили джерела у Головному управлінні розвідки Міноборони.

 

 

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

191,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

 71,6% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

216,3% автомобільної техніки (з них 4,2% за минулий тиждень),

322,9% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

 89,6% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 48,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 27,3% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Вночі росіяни атакували двома балістичними ракетами «Іскандер-М» (з Ростовської обл.), трьома керованими авіаційними ракетами Х-59 (з ТОТ Херсонської обл.) та 12 ударними безпілотниками типу «Shahed» (Приморсько-Ахтарськ, Чауда).

У результаті бойової роботи знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59 та всі 12 «шахедів» у межах Кіровоградської, Одеської та Миколаївської областей.

За минулі сім днів було збито 95 із 113 (84%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:40 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні джерела повідомили, що в ніч на 23 лютого українські сили збили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 – вже другу таку машину, збиту в 2024 році.

• Російські ультранаціоналісти все частіше приписують збиття російських літаків російській, а не українській протиповітряній обороні.

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські війська планують майбутні контрнаступальні операції, хоча затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, і надалі породжуватимуть невизначеність і обмеження для цих операцій.

• Українська організація Frontelligence Insight, що працює з відкритими даними, повідомила 22 лютого, що російські війська зберігають ракети і боєприпаси на раніше покинутих об'єктах поблизу російсько-українського кордону і в окупованій Україні, щоб скоротити і посилити російські логістичні лінії.

• Після повідомлень про те, що влада Придністров'я може закликати або організувати референдум про приєднання до Росії 28 лютого, українські посадовці заявили, що ймовірність наземного нападу Росії на Україну з Придністров'я, проросійського сепаратистського регіону, є низькою.

• На тлі погіршення російсько-вірменських відносин прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія "по суті" заморозила свою участь в Організації Договору про колективну безпеку, в якій домінує Росія.

• США, Велика Британія, Канада та Європейська Унія оголосили про нові пакети санкцій, спрямовані на стримування воєнних дій Росії в Україні.

• Заступник начальника Головного управління військової розвідки України генерал-майор Вадим Скібіцький заявив 23 лютого, що міжнародні санкції погіршують якість російських ракет на тлі постійних зусиль Росії щодо збільшення виробництва ракет.

• Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода 22 лютого надало додаткові подробиці про примусову депортацію українських дітей з України до Білорусі.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 10 ракетних та 93 авіаційні удари, здійснив 141 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 12 БпЛА типу “Shahed”. Підрозділами протиповітряної оборони було знищено всі 12 дронів-камікадзе.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Новоєгорівка, Макіївка, Білогорівка Луганської області; Торське, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Часів Яр, Курдюмівка, Нью-Йорк, Новобахмутівка, Орлівка, Тоненьке, Красногорівка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області та Мала Токмачка, Роботине і Новоданилівка на Запоріжжі.

Під артилерійський вогонь російських окупантів потрапили понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших захисників в районі Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни, що на Донеччині.

На Бахмутському напрямку силами оборони відбито 9 атак противника в районах Богданівки та Іванівського Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах населених пунктів Ласточкине, Сєверне та Первомайське.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки, де ворог 44 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку відбито 8 атак противника біля Роботиного.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупантів. Зазнаючи втрат, ворог не полишає спроб витіснити наші підрозділи. Так, протягом минулої доби противник здійснив 8 безуспішних штурмів на лівобережжі Дніпра.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу та 3 зенітних ракетних комплексах противника.

Також підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено ще один літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

А наші ракетники завдали ураження по 4 районах зосередження особового складу, пункту управління, 3 артилерійських засобах, складу боєприпасів та по 2 РЛС ЗРК “Бук-М3” противника.

 

24.02.2024