730-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Сили оборони України збили російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

"А-50 із позивним "Баян" долітався! Вітаю окупантів "С Днем защитника отечества!"

Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати! Дякую Головному управлінню розвідки МОУ та усім, хто забезпечив результат!"

 

 

19:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 58 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Карповичі, Прогрес Чернігівської області та Середина-Буда, Нововолодимирівка, Атинське, Волфине, Грабовське, Велика Писарівка Сумської області; Уди, Стрілеча, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка, Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 1 атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новоєгорівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Макіївка, Білогорівка Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 6 атак противника в районі населеного пункту Іванівське Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах населених пунктів Ласточкине, Сєверне, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Орлівка, Тоненьке Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новобахмутівка, Очеретине, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Побєда Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 31 раз намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Новопавлівському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Водяне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 1 атаку противника в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Мала Токмачка, Роботине Запорізької області Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Чарівне, Малі Щербаки, Степове, Лобкове, П’ятихатки, Степногірськ, Плавні Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 7 спроб штурму позицій наших військ.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 5 населених пунктів серед них місто Херсон та Новотягинка, Велетенське, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу та 3 - по зенітних ракетних комплексам противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 3 артилерійських засобах, 1 складу боєприпасів та по 2 РЛС ЗРК “Тор” противника.

 

 

19:30 Кулеба виступив на Генеральній асамблеї ООН. На засіданні ООН щодо України, міністр закордонних справ заявив, що порушення прав людини на українських територіях, які окупувала Росія, включають політичні переслідування, затримання, тортури, сексуальне насильство, а також примусову мобілізацію і навмисну зміну демографії.

 

 

19:00 Спільна зустріч із польськими урядовцями на кордоні не відбулась, заявив прем'єр Денис Шмигаль. Голова уряду зазначив, що делегація України прибула раніше 23 лютого до кордону після пропозиції Зеленського до польської влади "домовитися та знайти компроміс" щодо блокади кордону. Українську сторону представляли зокрема віцепрем'єри Ольга Стефанішина та Олександр Кубраков, голови МВС та Мінагрополітики, заступники голів МЗС, Мінінфраструктури, Мінекономіки й очільники Державної прикордонної та митної служб.

 

 

18:25 Зеленський зустрівся з американськими сенаторами у Львові, повідомляє пресслужба Президента. Президент подякував Сенату за позитивне голосування стосовно пакета підтримки України і про поінформував сенаторів про ситуацію на полі бою – про "прямий зв'язок між тим, яку зброю мають українські воїни, та тим, якого результату досягає ворог".

 

 

17:50 Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄУ, повідомляє міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Як зазначається, у разі ухвалення законопроєкту українці зможуть не сплачувати додаткові збори за зв’язок під час подорожей до чотирьох місяців Європою, а європейські мандрівники – в Україні.

 

 

17:05 Група українських міністрів на чолі зі Шмигалем сьогодні буде на кордоні з Польщею, повідомив Зеленський. За його словами, Київ відкрито заявив про готовність з пропозиціями, рішеннями, кроками провести перемовини стосовно блокування пунктів пропуску на кордоні.

 

 

16:40 Рада ЄУ затвердила 13-й пакет санкцій проти Росії. Обмежувальні заходи були запроваджені щодо ще 106 фізичних та 88 юридичних осіб, "відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України". Нові списки спрямовані насамперед на військовий та оборонний сектори і пов'язаних з ними осіб, включаючи тих, хто причетний до постачання зброї з КНДР до Росії, а також осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей.

 

 

16:15 Єврокомісія розблокує 137 мільярдів євро для Польщі, повідомляє Reuters. Кошти були заморожені через проблеми з верховенством права в країні за попередньої влади. Зазначається, що розблокування коштів було обіцянкою проєвропейського коаліційного уряду прем'єр-міністра Дональда Туска, й отримання доступу до них забезпечить інвестиційний поштовх для економіки.

 

 

15:30 Байден оголосив понад 500 санкцій проти РФ через війну та смерть Навального, відповідна заява опублікована на сайті Білого дому. Санкції, за словами Байдена, будуть спрямовані проти осіб, пов'язаних із ув'язненням Навального, а також проти російського фінансового сектору, оборонно-промислової бази, закупівельних мереж та осіб, які ухиляються від санкцій на багатьох континентах. США також наклали нові експортні обмеження на майже 100 організацій, які "надають приховану підтримку російській військовій машині".

 

 

15:05 Зеленський підписав з прем'єркою Данії угоду про співпрацю у сфері безпеки. Угода визначає обсяги підтримки Києва – у 2024 році військова допомога Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Також Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил і учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони підтримуватиме зусилля із забезпечення потенціалу F-16 через Коаліцію.

 

 

14:40 Лідер більшості в Сенаті США демократ Чак Шумер разом з делегацією прибув до Львова. За словами сенатора, він планує провести зустріч із Зеленським.

"Я очолюю цю делегацію, щоб зустрітися з Зеленським, щоб показати українцям, що Америка підтримує їх, показати нашим союзникам по НАТО та європейським союзникам, що ми підтримуємо їх, дізнатися про зброю, яка життєво потрібна Україні, і захистити нашу демократію та національну безпеку".

 

 

14:15 Україна може отримати шведські винищувачі JAS 39 Gripen значно раніше, ніж вважається, заявив директор з маркетингу компанії Saab Мікаель Франзен. У Стокгольмі не перший місяць говорять про можливість відправки JAS 39 Gripen в Україну, однак, судячи з усього, це не відбудеться, поки Швеція не стане повноправним членом НАТО та не буде відчувати себе в безпеці. Питання про прийняття Швеції до Альянсу в Будапешті обіцяють розглянути 26 лютого.

 

 

13:55 Верховна Рада не ухвалила в першому читанні і відправили на доопрацювання Кабінету Міністрів урядовий законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки №10439, проти якого виступали посли країн G7 та українські бізнес-асоціації. Проєкт закону набрав 222 голоси "за" з 226 необхідних.

 

 

13:35 Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Львові з прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен. На Марсовому полі вони разом вшанували пам’ять загиблих захисників України.

 

13:20 Збільшується кількість німців, що підтримують військову підтримку Україні: якщо в січні таких було 51%, то тепер 62% опитаних виступають за те, щоб європейські країни надавали Україні більше зброї та боєприпасів.

 

 

 

12:45 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК), дозволила оператору мобільного зв'язку "Київстар" до середини травня 2024 року виконувати випробування обладнання для тестування технології 5G.

 

 

12:15 Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроєкт про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, його підтримали 319 народних депутатів.

 

 

12:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 14 лютого 2024 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє конфіскацію майна за "поширення неправдивої інформації про російські збройні сили" - захід, який значною мірою спрямований на те, щоб змусити замовкнути внутрішніх критиків війни в Україні.

• Двома днями раніше "Комітет з іноземного втручання" Державної Думи представив законопроект, що має на меті розширити перелік "небажаних" для Росії організацій. Це, ймовірно, спрямовано на подальше обмеження діяльності російськомовних західних медіа-організацій, таких як RFE/RL, Deutsche Well і Російська служба BBC.

• Ці кроки є частиною ширшої тенденції російського уряду, який намагається обмежити внутрішнє інформаційне середовище, щоб обмежити внутрішню критику та інакомислення. Хоча ця тенденція спостерігається вже багато років, вона значно прискорилася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

 

11:55 Українські військові наразі "не спостерігають бурхливої активності" на території невизнаного Придністров'я, зазначила  керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, відповідаючи на питання щодо того, що самопроголошена Придністровська республіка нібито збирається підтвердити своє бажання увійти до РФ.

 

 

11:35 У короткостроковий ремонт вийшов блок ТЕС. У резерві 6 енергоблоків теплоелектростанцій, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

11:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 79 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Через відчутне потепління рівень споживання електроенергії продовжує знижуватись. Добовий максимум споживання 21 лютого був зафіксований близько 09:00 на рівні на 3,2% нижче, ніж у середу, 21 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 23 лютого, станом на 10:00 рівень споживання електроенергії на 1 % вище за відповідний показник четверга, 22 лютого.

 

 

10:35 Українські військові не здають свої позиції та продовжують тримати плацдарм у Кринках, підтвердила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону:

"Плацдарм тримаємо, позиції не здаємо, продовжуємо відбивати штурми РФ. За минулу бойову добу нарахували 5 таких спроб, але всі вони видалися невдалими. За традицією – без бронетехніки, у пішому порядку росіяни намагалися проникнути на наші позиції, але знову залишили там 70% особового складу та були змушені ретируватися".

 

 

10:35 Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна призупинила участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), зазначивши: "Подивимося, що буде далі".

 

 

10:25 Співвідношення втрат українських військових та російських становить один до п'яти, сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Fox News.

 

 

10:10 США поки не бачили підтверджень того, що відбулась передача іранських балістичних ракет РФ, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, анонсуючи нові санкції проти Ірану та попередивши, що надання ракет призведе до ще більших санкцій, а США винесуть це питання на розгляд Ради безпеки ООН.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

191,1% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 71,5% бойових броньованих машин (з них 1,5% за минулий тиждень),

215,8% автомобільної техніки (з них 3,8% за минулий тиждень),

321,8% артилерійських систем (з них 8,0% за минулий тиждень),

 89,6% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 48,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 27,2% літаків (з них 0,6% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Внаслідок нічної атаки російських безпілотників у Дніпрі постраждали вісім осіб, пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури, Сили оборони знищили 5 "шахедів", повідомив голова ОВА Сергій Лисак. У розбитому будинку тривають пошуки людей, які можуть бути під завалами. Окрім багатоповерхівки в Дніпрі, росіяни влучили по підприємству.

 

 

 

09:40 Вночі росіяни атакували Одещину ударними дронами типу "шахед", а з літаків тактичної та стратегічної авіації з акваторії Чорного моря – ракетами типу Х-31П і Х-22. Ракети втратили бойову спроможність у повітрі. Один з уражених над морем дронів упав на будівлю підприємства в прибережній зоні Одеси, троє людей загинуло.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 31 ударним БпЛА типу «Shahed» (Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – Крим), трьома зенітними керованими ракетами С-300 (Донеччина), протирадіолокаційною ракетою Х-31П та двома крилатими ракетами Х-22 (акваторія Чорного моря). Протиповітряною обороною знищено 23 ударні БпЛА (74%) в межах Одеської, Миколаївської, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей.

За минулі сім днів було збито 83 із 101 (82%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв, визначаючи можливі подальші територіальні цілі Москви в Україні, заявив, що Росії, ймовірно, доведеться рано чи пізно захопити Київ.

• Згадка Мєдвєдєва про можливі наміри Росії окупувати Одесу варта уваги у світлі останніх подій у проросійській сепаратистській республіці Придністров'я в Молдові, південний край якої знаходиться приблизно в 50 кілометрах від міста.

• Мєдвєдєв також розповів про плани Росії щодо репресій проти українських громадян в окупованій Україні.

• Президент Росії Путін зустрівся з лідерами країн СНДержав і головою Республіки Татарстан Рустамом Мінніхановим 21 і 22 лютого.

• Українські війська вчергове успішно ударили по російському полігону в окупованій Херсонській області 21 лютого і, ймовірно, завдали значних втрат.

• Європейські та західні союзники України продовжують нарощувати підтримку України.

• Російське опозиційне видання "Проект" повідомило 22 лютого, що з початку четвертого президентського терміну Путіна у 2018 році російська влада висунула щонайменше 116 тисяч кримінальних та адміністративних звинувачень проти росіян.

• Речник Кремля Пєсков заявив 22 лютого, невдовзі після самогубства відомого російського мілблогера 21 лютого, що Кремль не вважає російських військових кореспондентів (воєнкорів) і мілблогерів учасниками повномасштабного вторгнення в Україну.

• Російське інсайдерське джерело стверджує, що російські чиновники відклали створення 1-го добровольчого корпусу росгвардії з решти загонів "групи Ваґнера" через поточну ротацію колишніх ваґнерівців в Африці.

• Росія продовжує експортувати свою державну політику системних релігійних переслідувань в окуповану Україну.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 101 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 83 авіаційні удари, здійснив 152 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі, російські окупанти атакували Україну, застосувавши ракети та БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 23 ударних БпЛА було знищено.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Роздолівка, Веселе, Бердичі, Семенівка, Орлівка, Ласточкине, Тоненьке, Костянтинівка, Олександропіль, Красногорівка, Курахове, Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар та Старомайорське Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 125 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог здійснив 5 спроб наступу в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник 14 разів атакував наші підрозділи в районах населених пунктів Терни та Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку силами оборони відбито 16 атак противника в районах населених пунктів Андріївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Торецьк Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 10 атак ворога в районах населених пунктів Орлівка, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де ворог 43 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наші захисники відбили 3 атаки противника південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 5 атак противника західніше Вербового та в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби, противник здійснив 5 спроб штурму позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу та 3 зенітних ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 1 логістичному хабу, 2 засобах протиповітряної оборони та 1 наземній станції управління БпЛА противника.

 

23.02.2024