Прем’єра «злої» комедії «Тюбік»

У театрі імені Марії Заньковецької на оновленій камерній сцені представлять прем’єру «злої» комедії «Тюбік»

 

У Національному театрі імені Марії Заньковецької відбулася реконструкція камерної сцени на 70 глядачів – тут оновили ремонт та встановили освітлення і нові крісла. Вже 17 та 18 лютого відбудеться прем’єра «злої» – на вимогу часу – комедії «Тюбік» сучасної української авторки Ірини Феофанової.

 


«Тюбік» у режисурі Назара Павлика – це вистава-діалог: розмова між чоловіком і дружиною, що мають визначитися у власних ролях, коли війна заполонила їх звичайне життя. Історія про пересічного українця, від якого доля вимагає може й забагато: пройти процес становлення, коли треба позбутися страху та відчути себе героєм.

 


Подружжя акторів Юлія Михайлюк-Коржук і Василь Коржук втілюють сім’ю із Полтавщини. З початком повномасштабного вторгнення режисер Назар Павлик, як і виконавець головної ролі Василь Коржук, служили у лавах ЗСУ.

 

 

Для авторки Ірини Феофанової – ця п’єса «спосіб переосмислити у комічній формі власний біль. Мій чоловік пішов воювати в перші тижні повномасштабного наступу, а більшість наших друзів, родичів і знайомих – досі ухиляються, придумуючи безліч виправдань».

 


Режисер Назар Павлик про виставу: «У цій п’єсі цілком правдива історія звичайної української сім’ї, таких сімей тисячі – хтось побачить себе, хтось – себе частково. Кожен свого часу був «тюбіком» – це нормальний процес дорослішання чоловіка. У буцімто поверховості, комічності цієї п’єси та простоті ситуації, через призму досвіду, що я пережив – бачу зовсім інший пласт глибоких духовних переживань людини, якими складно ділитися. Через комедію я хочу поговорити про серйозні речі, які зазвичай ми не можемо сформулювати словами, а засобами театру є змога передати їх в рази точніше».

 


Художник вистави – Олександр Оверчук. Дизайнерка афіші – Марія Білінська.


Наступна прем’єра у Національному театрі імені Марії Заньковецької планується на початок березня – литовський режисер Андріюс Дарела поставить на сцені Стрих виставу «Я буду твоїми очима» за прозовими творами та поезією Сергія Жадана.

 

Фото: Христина Король

16.02.2024