726-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 70 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 52 авіаційні удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Баранівка Чернігівської області та Бобилівки Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Сеньківка Чернігівської області; Катеринівка, Таратутине, Їздецьке, Лугівка, Велика Писарівка Сумської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 3 безуспішні спроби наступу в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Табаївка, Піщане, Синьківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки біля Тернів Донецької області та Білогорівки Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області, Серебрянка, Терни, Торське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 11 атак поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Васюківка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах Ласточкиного, Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області, де відбито 19 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Новопавлівському напрямку ворог 1 раз намагався проводити наступ в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Золота Нива, Старомайорське, Рівнопіль, Донецької області та Новодарівка, Левадне Запорізької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 10 атак противника в районі Малинівки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 5 спроб штурму позицій наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Херсон, Антонівка, Зеленівка, Кринки Херсонської області. Також противник здійснив 9 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, 1 пункту управління та 10 зенітно-ракетних засобах противника. Також на східному напрямку підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено два літаки ворога: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35С.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 пункту управління, 4 складах боєприпасів та 5 артилерійських засобах противника.

 

 

18:50 Україна отримає від Японії 4,7 млрд доларів до кінця місяця, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зазначається, що кошти Японія надасть у формі гранту. Шмигаль, в рамках зустрічі з японським колегою, обговорив "широке коло" питань двосторонньої співпраці: лібералізацію візового режиму, активізацію торгівлі та продовження санкційного тиску на Росію.

 

 

18:05 Кулеба закликав глав європейських дипломатій надати Україні більше артилерійських боєприпасів, повідомляють у міністерстві. Міністр наголосив на скасуванні експортних контрактів та направленні всього наявного європейського виробництва на потреби ЗСУ та оборони Європейської унії.

 

 

17:30 Через війну в Україні зниклими безвісти вважаються не менш ніж 23 тисячі людей, згідно з даними Міжнародного комітету Червоного Хреста. Загалом протягом двох років МКЧХ отримав понад 115 000 звернень щодо інформації про долю чи місцеперебування зниклих безвісти.

 

 

16:55 Чинна президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн претендуватиме на цю посаду на виборах 2024 року, пише Spiegel. Як повідомляється, на партійній зустрічі "Християнсько-демократичного союзу" фон дер Ляєн висловила таке побажання, після чого правління одностайно номінувало її кандидатуру. 

 

 

16:20 Певний час деякі підрозділи 3 ОШБр в Авдіївці були в повному оточенні, але змогли вийти, повідомляє заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін.

 

 

15:45 Наразі Росія не має достатньо сил для наступу на північному кордоні, заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. За його словами, РФ вивела з Білорусі всі свої підрозділи, які були на полігонах, і нових заведено не було. Водночас Демченко зауважив, що необхідно бути готовими до розвитку будь-яких ситуацій.

"З того боку Росія має певну кількість сил, це орієнтовно 19–20 тисяч військовослужбовців. Але якщо брати всю протяжність кордону з РФ, то ті сили, які має противник на цьому напрямку, недостатньо для того, щоб здійснити повторне повномасштабне вторгнення.

Крім того, всі дії, які здійснюються противником на кордоні з Україною, направлені у першу чергу на те, щоб Україна тримала необхідну кількість своїх підрозділів і не перекидала їх на більш важливі напрямки, де зараз тривають бойові дії".

 

 

15:10 Адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових ракет ATACMS, повідомляє NBC. Раніше США поставили Україні ракети середнього радіуса дії, однак тепер схиляються до відправки ракет більшої дальності. Запас таких ракет обмежений, але якщо Конґрес схвалить виділення додаткових коштів на допомогу Україні, то США можуть включити ракети ATACMS дальньої дії до одного з перших пакетів допомоги. Якщо ж додаткові кошти не буде виділено, то США можуть звернутися до союзників із проханням надати такі ракети ЗСУ.

 

 

14:20 На Авдіївському напрямку українські воїни закріпилися на нових рубежах оборони, на Запорізькому ворог повернувся до тактики малих штурмових груп із залученням бронетехніки, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"У зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” за минулу добу ворог завдав 26 авіаударів, вчинив 33 штурмові дії та 803 артобстріли.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили 5 атак ворога в районах Новобахмутівки, Ласточкиного та Первомайського. Тут українські військові закріпилися на нових рубежах оборони й успішно відбивають спроби російських окупантів розвинути наступ.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки, де ворог за підтримки авіації 18 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Запорізькому напрямку ворог 10 разів намагався атакувати позиції наших військ у районі села Роботине. Тут росіяни повернулися до тактики малих штурмових груп із залученням кількох одиниць бронетехніки. Ці спроби наступальних дій припиняються, ворог на околицях Роботиного знищується.

Загальні втрати ворога в операційній зоні ОСУВ “Таврія” минулої доби становили: 624 російські окупанти, 4 танки, 21 бойову бронемашину, 4 артсистеми, 7 автомобілів, 1 одиницю спецтехніки – це установка розмінування УР-77, яку називають “Змій Горинич”. Також Сили оборони знищили 1 склад боєприпасів ворога; нейтралізували або знищили 239 БпЛА різних типів".

 

 

14:00 Президент України Володимир Зеленський відвідав нині передові позиції ЗСУ на Куп'янському напрямку й вручив українським захисникам нагороди.

 

 

 

13:35 Усі насильницькі злочини та вбивства учасників Революції Гідності в 2013–2014 роках чинили українські правоохоронці за наказом української влади, але під впливом РФ, розповів начальник департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Олексій Донський:

"Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані були російські снайпери, російські правоохоронці, – то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Убивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримували вказівки від української влади – але РФ мала величезний вплив на ухвалення цих рішень, на весь перебіг подій, які відбувалися під час Революції Гідності".

 

 

13:10 Державна прикордонна служба України не отримувала інформацію від польських колег про повне блокування кордону з 20 лютого, заявив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону:

"Від польських прикордонників ми не отримували інформацію про те, що будуть заблоковані інші напрямки. Загалом на кордоні з Польщею функціонує 9 напрямків, 6 з яких на даний момент заблоковані або рух значно ускладнений для вантажних транспортних засобів. Серед них 4 найбільші пункти пропуску, через які можуть перетинати кордон вантажні транспортні засоби вагою понад 7,5 тонни. Три напрямки, які залишаються, мають свої особливості: десь можуть перетинати кордон лише порожні транспортні засоби вагою понад 7,5 тонни, десь можуть рухатися вантажні засоби з меншою вагою в обох напрямках".

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Громадські діячі в Росії продовжують зазнавати значного тиску, щоб вони відкрито демонстрували підтримки війни в Україні. Цього тижня стало відомо, що російська поп-зірка Філіп Кіркоров виступив і відвідав поранених солдатів в окупованій Україні. Як повідомляється, Кіркоров був внесений до "чорного списку" Кремля після публічного скандалу, пов'язаного з грудневою "майже голою" вечіркою в Москві.

• Meduza повідомила, що на початку лютого адміністрація російського президента розіслала російським концертним промоутерам оновлений "чорний список" з 50 артистів, фактично заборонивши їм виступати в Росії. До цього списку ввійшли публічні опоненти війни, а також ті, хто викликав гнів Кремля з інших причин – наприклад, Кіркоров.

• Наслідки скандалу з "майже голою" вечіркою демонструють дедалі більшу присутність війни в суспільному житті. Кремль майже напевно навмисно посилив і використав цей скандал, прагнучи зобразити контраст між росіянами, які "патріотично" підтримують воєнні зусилля, і гедоністичною "вестернізованою" столичною елітою. Одного з учасників ув'язнили, оштрафували на підставі так званих законів про "пропаганду ЛГБТ" і вручили повістку до військкомату.

 

 

12:25 Лише 36% українців довіряють телемарафону "Єдині новини", тоді як 47% не довіряють йому, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 5–10 лютого 2024 року. Лише на сході телемарафону довіряє відносна більшість опитаних (40% проти 36%), на заході ж – 31% проти 56%, в центрі – 37% проти 48%, на півдні – 37% проти 39%. Серед тих, хто довіряє В.Зеленському, переважає довіра до телемарафону (48% проти 33%) і навпаки: серед тих, хто не довіряє В.Зеленському, переважає недовіра до телемарафону (12% проти 72%).

 

 

 

 

12:05 Нині зранку на Східному напрямку знищено ще два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35С, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

 

 

11:35 У короткостроковий ремонт виходив блок ТЕС, який після усунення зауважень підключено в роботу. У резерві 10 одиниць генеруючого обладнання ТЕС, які будуть включені в роботу за потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі не фіксується.

 

 

11:20 Споживання електроенергії вчора, 18 лютого, у неділю зросло у порівнянні з попереднім вихідним днем – неділею, 11 лютого. Добовий максимум споживання 18 лютого був зафіксований близько 18:30 на рівні на 3% вищому, ніж 11 лютого. Причина – зниження температури (1,3°C 18 лютого проти 6°C 11 лютого), повідомили в Укренерго. Сьогодні, 19 лютого, станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 0,4% нижчий за відповідний показник попереднього робочого дня, 16 лютого.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 57 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Станом на ранок на території Польщі в бік України очікують на можливість перетину кордону близько 2900 вантажівок, найбільше – на напрямку пунктів пропуску «Ягодин» і «Краковець»: польські протестувальники продовжують обмежувати рух для вантажівок автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська», «Медика – Шегині», «Зосин–Устилуг», «Долгобичів–Угринів» та «Корчова – Краковець», пропускаючи лише по кілька вантажних автомобілів на годину в обох напрямках, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. 18 лютого на напрямку «Ягодин» вантажівок взагалі не пропускали. Легкові автомобілі й автобуси оформляють у звичайному режимі.

 

 

10:35 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог проводить ротацію та продовжує посилювати тиск в районі Тернів та Ямполівки.

• Бахмутський напрямок — росіяни проводили штурмові дії в Білогорівці (Л), але отримали відсіч. Біля Веселого виродки розстріляли двох наших бійців. Чергове нагадування, що ворог не дотримується правил та звичаїв війни. В Богданівці противник шукає слабкі місця, щоб продавити лінію зіткнення. Біля Іванівки ворог має успіхи та продовжує штурмові дії.

• Авдіївський відтинок — наші війська вийшли з Авдіївки. Ворог пробував штурмувати біля Ласточкиного значним числом піхоти, але всі ці спроби виявилися невдалими. Зараз противник проводить накопичення по посадках і поновить штурмові дії вже в найближчі дні. Росіяни атакують у Первомайському та впритул підійшли до Невельського. Біля Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки тривають бої, противник посилив тиск на Сили оборони.

• Бердянський відтинок — активізувався ворог і біля Новодонецького, бої тривають.

• Запорізький відтинок — росіяни розпочали масовану атаку від Роботиного до Вербового. Південно-західніше Вербового їм вдалося пробити оборону, зараз Сили оборони намагаються ліквідувати цю проблему. Вчора інтенсивність дещо спала. Частина росіян змогла прорватися у Роботине, але більшість була ліквідована.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

190,3% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 70,5% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

212,6% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

315,8% артилерійських систем (з них 7,6% за минулий тиждень),

 88,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 47,7% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,0% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі Сили оборони України знищили всі чотири ударні БпЛА типу «Shahed», які росіяни випустили у напрямку Харківщини із Бєлгородської області, повідомили в Повітряних силах.

За минулі сім днів було збито 32 із 41 (78%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Українські сили, ймовірно, зможуть створити нові оборонні рубежі неподалік від Авдіївки, що може призвести до кульмінації російського наступу на цій ділянці фронту.

• Затримки з наданням західної безпекової допомоги Україні, ймовірно, допоможуть Росії розпочати ситуативні наступальні операції на різних ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках.

• Російські війська, вірогідно, намагаються скористатися двома вікнами можливостей, розпочавши одночасні наступальні операції, – періодом перед прийдешньою весняною відлигою та нестабільною динамікою надання західної допомоги.

• Захоплення Авдіївки після чотирьох місяців інтенсивних наступальних операцій є прикладом того, як російські війська проводять наступальні операції, які не обов'язково створюють умови для ширших оперативних здобутків, але все ж змушують Україну виділяти людські та матеріальні ресурси для оборони.

• Російські війська ще не продемонстрували здатності забезпечувати оперативно значущі здобутки або здійснювати швидкі механізовані маневри на великих територіях, і захоплення Авдіївки не варто розглядати як демонстрацію такої здатності.

• Українська сторона розслідує два випадки очевидних порушень Росією Женевської конвенції про військовополонених в окупованій Донецькій області.

• Російські мілблогери розкритикували міністерство оборони Росії за невизнання командира 1-го армійського корпусу "ДНР" генерал-лейтенанта Мільчакова та штурмової бригади "Ветеран" (добровольчий корпус) за сприяння у захопленні Авдіївки, підкреслюючи, що напруженість у відносинах між російськими регулярними та нерегулярними військами зберігається.

• The Washington Post повідомляє, що Кремль із січня 2023 року проводить широкомасштабну кампанію з поширення дезінформації в українських ЗМІ, підтверджуючи нещодавні офіційні повідомлення України про російські інформаційні операції, що використовують фейкові Telegram-канали для проникнення в український інформаційний простір.

• Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила 18 лютого, що Данія передає Україні "всю свою артилерію".

• Повідомляється, що США звертаються до Індії та Китаю з проханням залучити Росію до переговорів стосовно її намірів запустити в космос невизначену протисупутникову ядерну зброю.

• Російські окупаційні чиновники продовжують використовувати освітні програми як засіб русифікації окупованої України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 102 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти атакували Україну, застосувавши 4 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено всі ворожі БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Вільхуватка, Петропавлівка, Борова Харківської області; Білогорівка Луганської області, Роздолівка, Желанне, Бердичі, Тоненьке, Соловйове, Орлівка, Уманське, Семенівка Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог 2 рази намагався атакувати позиції наших військ в районі Табаївки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак противника поблизу Білогорівки Луганської області, Тернів та південно-східніше Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 8 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак ворога біля Новобахмутівки, Ласточкиного та Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 18 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наступальних (штурмових) дій противника не відмічено.

На Запорізькому напрямку ворог 10 разів безуспішно намагався атакувати позиції наших військ в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 16 безуспішних штурмів.

Водночас, наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу противника. Також на східному напрямку нашою протиповітряною обороною знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 та один розвідувальний БпЛА “Орлан-10”.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу, 3 пунктах управління та 2 складах боєприпасів противника.

 

19.02.2024