717-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 87 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Середина-Буда, Дружба Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Лісківщина, Архипівка, Леонівка, Грем'яч Чернігівської області; Стара Гута, Рожковичі, Фотовиж, Волфине, Веселівка, Степок, Грабовське Сумської області; Козача Лопань, Охрімівка, Миколаївка, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак біля Тернів, південно-східніше Виїмки, Роздолівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 9 атак поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 22 атаки в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 10 атак біля Сєверного, Тоненького та Невельського Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Керамік, Новобахмутівка, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти 31 раз намагалися покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Максимільянівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога біля Водяного Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Вугледар Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 20 населених пунктів, серед них Темирівка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Лобкове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 1 безуспішну спробу штурму позицій наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк, Кринки Херсонської області. Також окупанти обстріляли з реактивних систем залпового вогню населені пункти Тягинка, Іванівка, Токарівка, Велетенське Херсонської області.

Протягом доби підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління та 2 артилерійських засобах противника.

 

 

19:40 Зеленський погодив кандидатури заступників Сирського – ними стали полковник Вадим Сухаревський та полковник Андрій Лебеденко. Президент також призначив заступників начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича – ними стали Володимир Горбатюк, Олексій Шевченко та Михайло Драпатий.

 

 

18:55 Президентка Угорщини подала у відставку, повідомляє Index. Каталін Новак подала у відставку після того, як її рішення щодо помилування чоловіка, засудженого як співучасника за приховування справи про сексуальне насильство в дитячому будинку, викликало величезний суспільний резонанс.

"Я зробила помилку. Рішення про помилування і відсутність обґрунтування могли викликати сумніви. Тут немає і не може бути сумнівів. Я б ніколи не помилувала нікого, хто жорстоко поводиться з дітьми. Захист дітей – це наш спільний обов'язок.

Я прошу вибачення у тих, кого я образила, і у всіх жертв, які, можливо, відчули, що я не підтримала їх".

 

 

18:30 Президент Володимир Зеленський провів наради щодо оновлення Сил оборони, повідомляє пресслужба Президента.

 

 

17:35 Політики-консерватори Європи прагнуть залучити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до своєї "політичної сім'ї", пише Bloomberg. Зазначається, що зокрема прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні та колишній керівник уряду Польщі Матеуш Моравецький зустрічалися з Орбаном протягом останніх кількох тижнів, щоб обговорити приєднання його партії "Фідес" до групи європейських консерваторів і реформістів. Такий крок може радикально змінити політику в Брюсселі й потенційно зробити консервативну фракцію євроскептиків-конфедератів третьою за величиною групою після виборів до Європейського парламенту в червні.

 

 

17:00 Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції, повідомляє пресслужба Президента. Під час розмови лідери обох держав обговорювали ситуацію на полі бою й оборонні потреби України, які включають безпілотники, артилерію та боєприпаси, а також засоби радіоелектронної боротьби та системи ППО.

 

 

16:25 Над Румунією піднімали F-16 під час російської атаки на Одещину, повідомляє міністерство національної оборони Румунії. У міноборони Румунії засудили атаки РФ на об'єкти цивільної та портової інфраструктури і запевнили, що продовжать моніторинг повітряного простору та дослідницькі місії в районах, де можуть виникнути ризики.

 

 

15:40 Шольц та Байден обговорили питання фінансової допомоги Україні від США, пише Reuters. Президент США назвав зволікання Конґресу зі схваленням допомоги Україні "близьким до злочинної недбалості". Сторони закликали американських законодавців схвалити довгоочікуваний пакет військової допомоги Україні, попередивши, що без неї Київ не зможе стримати російського вторгнення. 

 

 

14:55 Німецькі генерали приїздили у Київ на запрошення Залужного, пише Bild. Повідомляється, що німецькі військові прибули в Україну 8 лютого, щоб обмінятися ідеями зі своїми колегами. Метою переговорів представників Бундесверу в Києві був "подальший обмін думками щодо поточних оборонних потреб і майбутніх воєнних викликів".

 

 

14:10 У пункті пропуску "Шегині–Медика" відновили рух вантажівок, повідомляє Держприкордонслужба. Згідно зі слів польської сторони, сьогодні об 11:30 завершилася акція протесту – наразі на в'їзд в Україну очікують 220 вантажівок.

 

 

13:45 Невизнання очевидних фактів "матиме дуже важливі наслідки для цивілізованих країн", вважає керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, коментуючи рішення суду ООН у справі про фінансування РФ тероризму. Очільник ГУР МО наголосив, що відповідне рішення суду породжує "серйозні ризики".

"Це ганьба для міжнародної судової системи, це рішення суду є помилкою і катастрофою. Невизнання очевидних фактів матиме дуже важливі наслідки, передусім для багатьох цивілізованих країн.

Виходить, якщо держава-агресор дасть ЗРК, але не гроші, і вони зіб'ють цивільний Боїнг, то, в принципі, це не буде тероризмом".

 

 

13:00 У 2024 році уряд виділить понад 40 млрд гривень на допомогу українському бізнесу, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він наголосив, що купівля українських товарів — це робочі місця, податки у бюджет, а отже посилення армії та внесок кожного в перемогу.

 

 

12:35 Кабмін звільнив із посади першого заступника міністра оборони Олександра Павлюка, повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Зазначається, що звільнення пов'язане з переходом Павлюка на іншу роботу.

 

 

11:50 НАТО має готуватися до десятиліть конфронтації з Росією, вважає генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. За його словами, в разі перемоги Росії в Україні російська агресія може поширитися на інші країни, тож членам Альянсу потрібно активно готуватись до можливої конфронтації – зокрема швидше розширювати свою оборонну промисловість.

"Якщо Путін переможе в Україні, немає жодних гарантій, що російська агресія не пошириться на інші країни.

Нам потрібно швидше відновити і розширити нашу промислову базу, щоб ми могли збільшити поставки в Україну і поповнити наші власні запаси. Це означає перехід від повільного виробництва в мирний час до швидкого виробництва, як це необхідно під час конфлікту".

 

 

11:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 82 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 31 січня 2024 року Україна завдала удару по російській авіабазі Бельбек у Криму, в результаті чого було знищено бункер координаційного центру радіолокаційного контролю. Це майже напевно погіршить здатність Росії координувати повітряну діяльність в Чорноморському регіоні, збільшуючи залежність і навантаження на вже розтягнутий парк літаків A-50, а також на все більш виснажений пул підготовленого персоналу, який може керувати повітряними операціями.

• Російська повітряна доктрина для координації своїх повітряних сил, особливо винищувачів, значною мірою покладається на наземні пункти управління, такі як в Бельбеку. Це особливо актуально під час нинішніх бойових дій, коли повітряний простір є конкурентним і стає дедалі складнішим.

• Майже напевно, що російські пілоти і наземний персонал зараз страждають від бойової втоми через необхідність проведення операцій в Україні. Будь-які подальші удари по критично важливих вузлах координації в Криму, очевидно, посилять цей тиск, створюючи підвищену ймовірність помилки або прорахунку.

 

 

10:55 Російські війська вчора ввечері атакували дронами Великий Бурлук Куп'янського району Харківської області, зруйновано кафе і пошкоджено будівлю недіючого медзакладу, горіли будівлі моргу та хірургічного відділення, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Постраждалих нема.

 

 

10:35 Дефіциту електроенергії в енергосистемі України не фіксується. В резерві 5 блоків теплової генерації, які буде задіяно у разі потреби, повідомили в Міненерго. Система збалансована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

187,2% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 68,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

209,5% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

306,9% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

 88,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 47,2% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:50 Вночі російські війська тричі атакували Одещину ударними безпілотниками. Постраждало чотири людини, повідомили в Одеській ОВА. В першій хвилі ударів по Одесі всі 9 "шахедів" знищили підрозділи протиповітряної оборони. Однак уламками одного зі збитих БпЛА пошкоджено технічну споруду припортової інфраструктури, осколкове поранення отримав один з працівників підприємства. Другу і третю хвилі атак росіяни спрямовували по припортовій інфраструктурі Подунав’я. Сили ППО знищили 12 дронів. Постраждали троє співробітників припортових підприємств. Завдано удару по цивільній інфраструктурі Ізмаїла: понівечено технічні приміщення промислових і сервісних об’єктів, пошкоджено дорожнє покриття, вантажні та легкові автівки, в кількох житлових будинках вибито вікна, побито фасади, дахи.

 

 

09:40 Загальна кількість постраждалих унаслідок удару БПЛА по АЗС у Харкові станом на зараз – 7 загиблих і 3 поранених, евакуйовано понад 50 осіб, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Кільканадцять домоволодінь згоріло вщент. В одному з приватних будинків виявлено тіла 5 осіб, серед яких 3 дітей. На іншому об'єкті – ще двоє загиблих. Загоряння сталося через витік палива на вулиці в житловому секторі.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 31 ударним БпЛА типу “Shahed-136/131” з Балаклави та мису Чауда – Крим, Курської області РФ. Основні напрямки удару – Одещина та Харківщина. В результаті бойової роботи знищено 23 «шахеди» (74%) у межах Одеської (21 БПЛА) та Харківської областей.

За минулі сім днів було збито 59 із 84 (70%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Російська інтернет-спільнота відзначила, що президент Росії Путін в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону не запропонував жодної нової інформації, а просто повторив для американської аудиторії давні тези Кремля про повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Заступник голови Ради безпеки Росії Мєдвєдєв зазначив, що Путін найбільш ґрунтовно і детально розповів західному світу, чому України не існувало, не існує і не буде існувати.

• Затримки із західною допомогою, схоже, посилюють нинішню нестачу артилерії в Україні і можуть вплинути на довгострокові воєнні зусилля України.

• Новопризначений Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський визначив кілька своїх цілей на посаді командувача Збройних Сил України.

• За повідомленнями, 9 лютого українські військові завдали успішного удару з безпілотника по двох нафтопереробних заводах у Краснодарському краї.

• Українські військові повідомили, що російські війська все частіше застосовують незаконну хімічну зброю в Україні, що є явним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, підписантом якої є Росія.

• Агентство Bloomberg повідомило 9 лютого, що Україна розглядає можливість проведення економічних реформ, щоб отримати фінансування від Міжнародного валютного фонду у разі, якщо Конґрес США продовжить блокувати надання критично важливої допомоги.

• Російська воєнізована організація "Координаційний центр допомоги Новоросії" проводить навчання операторів безпілотників на східному (лівому) березі Херсонської області поблизу Кринок.

• Російська окупаційна влада продовжує готуватися до майбутніх президентських виборів у Росії, створюючи видимість народної підтримки Путіна на окупованих територіях України.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 111 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 73 авіаційні удари, здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 26 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 18 ударних БпЛА. Інформація щодо наслідків ранкового удару уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали: Леонівка Чернігівської області; Юнаківка, Яблунівка, Кіндратівка Сумської області; Степова Новоселівка, Котлярівка, Піщане, Березники, Нестерне Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Новомихайлівка, Вугледар Донецької області; Роботине Запорізької області; Червоний Маяк, Кринки, Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 14 атак противника поблизу Білогорівки Луганської області та Тернів, Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 22 атаки окупантів неподалік Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 21 атаку ворога в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 12 атак біля Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника поблизу Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 19 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога південніше Золотої Ниви Донецької області та північніше Приютного Запорізької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника західніше Новопокровки, Вербового та в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 4 безуспішні штурмові дії.

Водночас наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки 2 пунктах управління, 2 складах боєприпасів противника.

 

 

10.02.2024