«Я, “Побєда” і Берлін» у заньківчан

У Національному театрі імені Марії Заньковецької – прем’єра вистави «Я, “Побєда” і Берлін» Кузьми Скрябіна

 


Довгоочікувана театральна прем’єра за творчістю Кузьми Скрябіна: Національний театр імені Марії Заньковецької представить виставу «Я, “Побєда” і Берлін», поставлену
за однойменною повістю та музикою автора. Прем’єра вистави – 25, 26 січня на сцені Стрих. Квитків на сім прем’єрних показів вистави у січні та лютому вже не залишилося.


У сценографії використаний справжній автомобіль «Побєда», який довелося транспортувати на четвертий поверх театру, де розташована сцена Стрих – за сюжетом, це перший автомобіль Кузьми. Він приймає авантюрну пропозицію подорожі до Берліна, щоб продати антикварну машину та манекенів на її «борту» і подивитися принади Західної Європи, потрапляючи під час поїздки у кумедні ситуації.


Вистава сповнена іронії над собою, над 90-ми роками в Україні, пригодами українців закордоном. Музика Кузьми Скрябіна також наживо звучатиме у виставі у виконанні акторів та акторок театру.

 


Режисерка Вероніка Літкевич, яка вперше співпрацює з театром імені Марії Заньковецької, розповідає, чому обрала для постановки саме цей сюжет: «Це справжня авантюра, яка могла статися тільки з молодою, просякнутою «рок-н-ролом» людиною. Емоційна основа історії пов’язана з відчуттям сильної любові до «свого», яку ми так гостро відчуваємо на чужій землі. Бачу цю виставу запальною, веселою і дуже рідною, бо саме ці колективні відчуття я спостерігаю, коли йдеться про Скрябіна».


У головній ролі Кузьми – Ярослав Дерпак, Ярослав Федорчук.


Серед акторського складу вистави: Володимир Пантєлєєв, заслужений артист України Юрій Хвостенко, Соломія Кирилова, Марина Мазур, народна артистка України Ірина Швайківська, Олександра Мироненко, Інна Калинюк, заслужений артист України Дмитро Каршневич, заслужений артист України Олександр Норчук, В’ячеслав Жуков, народний артист України Степан Глова, заслужений артист України Ігор Гаврилів, Андрій Войтюк, Назар Павлик, заслужений працівник культури України Костянтин Ткаченко, Данило Хромов, Олег Андрощук, Ігор Возьний, Василь Баліцький, Богдан Козлінський. 


Постановники «Я, “Побєда” і Берлін»: режисерка – Вероніка Літкевич, сценічний простір – Марія Хомякова, музичне оформлення – Олег Мишловський, хормейстерка – Оксана Явдошин, художник зі світла – Руслан Березовий, хореограф – Олексій Бусько, консультант з німецької мови – Микола Ліпісівіцький, дизайн афіші та листівок – Марія Білінська.


До прем’єри «Я, “Побєда” і Берлін» Скрябіна театр випустив серію листівок за мотивами вистави.

 


Це вже друга постановка за сучасними українськими творами на сцені Стрих, відкриття якої відбулося у жовтні. Наступна прем’єра на цій сцені планується за прозовими творами та поезією Сергія Жадана.

23.01.2024