690-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 86 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 3 ракетні та 60 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 35 населених пунктів, серед них Баранівка, Волфине, Басівка, Пономаренки Сумської області; Вовчанськ, Бочкове, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 3 атаки в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 14 атак біля Макіївки, Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Веселого Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 5 атак противника поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богданівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 13 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут ворог, за підтримки авіації, 15 разів безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Володимирівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 9 атак поблизу Червоного, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Гуляйполе, П’ятихатки, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнав безпосередньо центр Херсона та населений пункт Станіслав Херсонської області. З реактивних систем залпового вогню ворог здійснив обстріли в районах Тягинки, Іванівки, Інгульця, Микільського, Садового, Чорнобаївки та Станіслава на Херсонщині.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 6 безуспішних штурмових дій. Українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 засобу протиповітряної оборони та 2 складах боєприпасів противника.

 

 

18:45 Місцеві громади можуть закуповувати засоби РЕБ у цивільних виробників, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Він зазначає, що зараз «чимало цивільних підприємств долучені до виготовлення систем РЕБ» і що робота щодо залучення місцевої влади вже проводиться.

 

 

18:00 Естонія не видаватиме українців мобілізаційного віку, заявила прем’єрка Естонії Кая Каллас. Прем’єрка зазначила, що якщо ці люди дотримуються правил, то вони мають повне право перебувати в Естонії.

"Президент Зеленський говорив про те, що є люди, які перебувають на полі бою, а є люди, які платять податки Україні, щоб ви могли фінансувати солдатів, які перебувають на полі бою. Але є також люди, які перебувають в інших країнах, наприклад, в Естонії.

Ми точно не будемо робити нічого з нашого боку, щоб видати цих людей. Це справа України – звернутися до людей, які тут перебувають, і попросити їх повернутися, щоб допомогти".

 

 

17:15 Україна почала переговори з Румунією щодо угоди про гарантії безпеки, повідомляє пресслужба Президента України. Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди й узгодили модальності подальших переговорів. Румунія стала дев'ятою країною, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори.

 

 

16:20 Королева Данії Марґрете II офіційно зреклася престолу, повідомляє The Guardian. Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен з балкона палацу Крістіансборґ проголосила Фредеріка Х королем.

 

 

15:35 Швеція має намір наростити виробництво боєприпасів у рамках підтримки України, згідно з угодою виробника боєприпасів Nammo з управлінням військового забезпечення Швеції. Угода спрямована на збільшення поставок 155-мм артилерійських боєприпасів і зміцнення безпеки поставок. Заплановані інвестиції частково фінансуються Шведською державою і частково ЄС.

 

 

14:50 У Румунії фермери знову заблокували рух вантажівок через пункт пропуску "Сірет", повідомляє Держприкордонслужба України. Вчора подібне блокування руху на кодоні Румунії тривало 6 годин.

 

 

14:25 За минулий тиждень, з 8 по 14 січня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 435 російських атак (позаминулого тижня – 400), при цьому знищено 5290 одиниць особового складу (позаминулого – 5500): в середньому 12,6 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 13,8).

Найбільше атак було на Авдіївському (150 vs 174 позаминулого тижня), Мар’їнському (93 vs 49), Херсонському (55 vs 87) та Куп’янському (35 vs 43) напрямках.

 

 

 

 

14:05 У Полтавській області 20% тих, хто проходив комісію, визнані непридатними до служби, у Києві — 18%, а у Голосіївському районі міста — 40%, підрахували в UA War Infographics за даними НАЗК.

 

 

 

 

13:55 В аварійні короткострокові ремонти виведено два блоки ТЕС, повідомили в Міненерго, зазначивши, що дефіциту електроенергії в енергосистемі не спостерігається. Власної генерації достатньо для покриття потреб споживачів, система збалансована, графіки відключень електроенергії не застосовуються.

 

 

13:25 Нині у Давосі відбулася четверта зустріч радників із нацбезпеки щодо української Формули миру, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Серед учасників була 81 країна та міжнародна організація: 39 країн Європи, 18 країн Азії, 12 – Африки, 6 – Південної Америки, 3 – Північної Америки, 2 – Океанії. На попередній зустрічі на Мальті було 66 країн та організацій.

 

 

 

13:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Цивільне населення в Росії, наймовірніше, відчуває на собі вплив на охорону здоров'я війни проти України.

• Російські ЗМІ повідомляють, що населенню важко отримати доступ до лікарняних послуг по всій країні. Також повідомляється про дефіцит медичних препаратів, в тому числі антибіотиків широкого спектру дії.

• Ймовірно, війна значною мірою спричиняє цю ситуацію, оскільки лікарні лікують поранених, а також через те, що уряд змушений скорочувати цивільну систему охорони здоров'я по всій країні через нестачу медичного персоналу та фінансовий тиск.

 

 

12:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 125 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 81 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:20 У черзі на в’їзд в Україну перед пунктом пропуску "Шегині" стоїть 1100 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону. Пункти пропуску "Ягодин", "Рава-Руська" та "Краковець" залишаються заблокованими польськими перевізниками.

 

 

12:05 Через негоду в Україні залишаються знеструмленими ще 67 населених пунктів (вчора було 131), найбільше – в Кіровоградській (33) та в Дніпропетровській і Запорізькій (по 17) областях, повідомили в Міненерго.

 

 

11:35 Російські війська продовжують активно завдавати авіаударів, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. За вчора – 34, більшість – на Донеччині. Зафіксовано декілька випадків задіяння для ударів гелікоптерів Ка-52 та штурмовиків Су-25. Ворог провів 43 бойові зіткнення та здійснив 914 артобстрілів. Зусилля концентрують в районах Авдіївки та Новомихайлівки.
Загальні втрати ворога у живій силі становили 437 осіб та 60 одиниць військової техніки. Зокрема танк, 11 ББМ, 10 артсистем, засіб ППО, 27 БпЛА, 9 автомобілів, одиницю спеціальної техніки, уражено ЗРК "Тор" та досить рідкісну російську САУ 2С34 "Хоста". Злетів у повітря ворожий склад із боєприпасами.

 

 

11:15 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив, що разом із начальником Генерального штабу Сергієм Шапталою кілька днів працював у зонах відповідальності оперативно-стратегічних угруповань військ "Таврія" та "Одеса" з командувачами напрямків і командирами бригад, які виконують завдання на Донеччині, Херсонщині та Запоріжжі, узгодивши "кроки для підвищення ефективності застосування військ на основі наявних ресурсів та оперативної обстановки". Із командувачем Військово-морських сил Олексієм Неїжпапою "детально опрацювали питання щодо ситуації в акваторії Чорного моря".

 

 

 

10:55 Сучасні дрони трансформують умови війни, підсумовує The Wall Street Journal, виділяючи кілька ключових моментів.

• Дрони розширюють поле бою. Розвідка дронами дозволяє артилерії отримати яснішу картину та видимість розташування ворожих цілей, а також логістичні шляхи противника; дрони дальнього радіуса дії дозволяють атакувати тилові цивільні райони, зменшує ризик для операторів дронів.

• Дрони роблять війну безперервною. На відміну від солдатів, вони не сплять і не втомлюються, та все частіше є одноразовими. Об'єднані в одній мережі, вони можуть миттєво передавати важливу інформацію один одному. Їхні "очі" змушують піхоту противника перебувати у постійній готовності на полі бою, що виснажує. 

• Дрони незалежні. Сучасні моделі дронів самостійно справляються з такими задачами, як картографування місцевості або виявлення ворожих позицій. Це зменшує навантаження на людей-операторів і дозволяє їм зосередитись на завданнях важливішого порядку. Однак поки що залишається питання, чи діяли б дрони влучніше, якби були менш автономними.

•  Низька ціна і доступність. Це сприяє "рівності" на полі бою між великими й малими арміями. Зараз більшість бойових дронів – це витратний матеріал, який швидко розповсюджується між мілітарними угрупуваннями, їхнє масове виробництво постійно розширюється.  

• Дрони вже впливовіші за ракети. Маленькі дрони ефективніші за великі ракети. Їм легше досягти конкретної цілі за рахунок програмування координат і ліквідувати саме її, потенційно обмежуючи необхідне руйнування. Вони коштують менше, ніж боєголовка, однак забезпечують необхідну руйнівну силу у війнах, їхнє стрімке поширення змушує світ перелаштувати перегони озброєнь на користь більшого виробництва систем ППО та інших засобів, які здатні виявити дрони.

• Дрони – це смертоносний рій, який пануватиме світом війни. В найближчому майбутньому безпілотники діятимуть скоординовано один з одним, керуючись штучним інтелектом, що дозволить ставити перед кожним дроном конкретну задачу, а в результаті ця зброя може діяти як єдиний рій бджіл-солдатів, як ескадрилья винищувачів. 

 

 

10:25 У Краснодарському краю РФ між станицями Павловська й Отаманська знайшли частини, ймовірно, російської ракети X-101, що не долетіла до України. Тимчасово перекрито рух на дорозі поблизу місця падіння. Це щонайменше п'ятий випадок, коли боєприпаси армії РФ атакують російську територію.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

177,9% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

 65,1% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

194,3% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

283,8% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

 85,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 45,9% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Блокування руху вантажних автомобілів через пункт пропуску «Порубне-Сірет» на території Румунії припинено, пропуск вантажних і легкових автомобілів, пасажирських автобусів і пішоходів здійснюється встановленим порядком, повідомили у Державній прикордонній службі України.

 

 

09:35 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Нещодавнє відеозвернення сербського найманця, адресоване президенту Росії Путіну, викликало на тлі президентської кампанії в Росії дискусії про тривання "кланової війни" в Кремлі та російському інформаційному просторі. Російське політичне інсайдерське джерело, яке регулярно обговорює конкретні деталі змін у російському політичному та військовому командуванні, стверджує, що звернення Берича є прямим свідченням того, що серед деяких російських силовиків у найближчому оточенні Путіна спалахнула "кланова війна", яка, ймовірно, є частиною широко обговорюваних інформаційних атак на групу російських мілблогерів, які відкрито критикують міністерство оборони Росії, і що ці інформаційні атаки є частиною організованої кампанії проти командирів десантних військ та їхніх покровителів, частиною атаки у відповідь, яка здійснюється від імені відповідних фракцій секретаря Ради безпеки Росії Патрушева і міністра оборони Шойгу в Кремлі проти фракції Сєчіна – "фактичного заступника" Путіна і генерального директора російської державної нафтової компанії "Роснефть". Джерело уточнило, що губернатор Тульської області Дюмін є активним членом фракції Сєчіна і покровителем 106-ї дивізії ПДВ, й оцінило публічний випад Берича проти командування 119-го полку ПДВ як спробу підірвати позиції Дюміна, а також командувача російських ПДВ і угруповання військ "Дніпро" генерал-полковника Тєплінского, що раніше були причетні до ворожнечі з російським міністерством оборони і пов'язані з "групою Ваґнера" та опозицією до Шойгу. Джерело припускає, що фракція Сєчіна почала публічні нападки на фракцію Патрушева, посилюючи проблеми з постачанням російських яєць, з якими неадекватно впорався його син, міністр сільського господарства. Фракція Шойгу також зіткнулася з подібними публічними звинуваченнями у її нездатності впоратися з колапсом комунальної інфраструктури в Московській області та проблемами з фондом "Захисники Вітчизни". Зокрема, нещодавно Путін непрямо розкритикував Патрушева і Шойгу за їхні невдачі. Джерело припустило, що фракції намагаються дискредитувати одна одну в очах Путіна, щоб забезпечити собі нові посади в Кремлі після президентських виборів. Інше інсайдерське джерело стверджувало, що перший заступник головного управління генштабу Росії генерал-лейтенант Алєксєєв схвалив звернення Берича, щоби привернути увагу Путіна до нестачі постачання в армії на тлі чуток про відставку Алєксєєва.

• Внутрішня боротьба і фракційна динаміка всередині Кремля не є новим феноменом і не свідчить про неминучий крах путінського режиму, особливо тому, що владна вертикаль є основою путінського режиму. Путін навмисно створює умови, в якому чиновники з його найближчого оточення повинні змагатися за його прихильність, переважно для того, щоб його підлеглі залишалися лояльними до нього і його режиму. Він схильний до ротації чиновників і військових командирів замість того, щоб просто звільняти їх, щоб не дати жодній особі накопичити занадто великий політичний вплив і зберегти підтримку серед конкуруючих угруповань. Путін навряд чи змінить цю систему і ліквідує ці владні вертикалі, тому що вони служать фундаментом для його правління. ISW також спостерігала численні випадки, коли російські чиновники і командири використовували російський інформаційний простір, щоби привернути увагу Путіна, дискредитувати протилежну фракцію і вплинути на зміни в найближчому оточенні Путіна. Така фракційна ворожнеча має помітний, але не вирішальний ефект на полі бою. Вони можуть зашкодити згуртованості російських військ і деморалізувати російський особовий склад, але навряд чи призведуть до масового конфлікту в російських лавах або в суспільстві в цілому. Постійні тертя між різними угрупованнями, які відіграють певну роль у війні Путіна в Україні, можуть, однак, перешкоджати прийняттю рішень в Росії й обмежувати здатність Кремля забезпечити згуртованість і ефективність російських збройних сил.

• У ніч з 12 на 13 січня російські війська здійснили атаку середнього масштабу з використанням безпілотників, ракет і авіації проти України, застосувавши набір ударних засобів, що був схожий на нещодавні удари, завдані Росією. Українські військові, зокрема, заявили, що українські сили також вивели з ладу понад 20 ракет за допомогою "активних контрзаходів засобами радіоелектронної боротьби", що може бути проявом українських можливостей радіоелектронної боротьби, які зазвичай приписують виведенню з ладу російських безпілотників, але не ракетних систем. ISW раніше оцінював, що ударна кампанія Росії проти України й українська адаптація до протидії новим російським ударним комплексам є частиною ширшої тактичної і технологічної гонки "напад-захист" між можливостями дальньої авіації та протиповітряної оборони. Речник Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат зазначив, що російський ударний пакет, застосований 13 січня, був схожий на ударний пакет, який російські війська застосували 8 січня і в попередніх нещодавніх ударах. Це свідчить про те, що українські сили можуть розпізнати закономірності в повторюваних російських ударних пакетах і відповідно впроваджувати інновації й адаптуватися до них.

• Повідомляється, що російські війська все частіше застосовують хімічну зброю в Україні, продовжуючи очевидно порушувати Конвенцію про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Росія.

• 12 січня пожежа знищила великий склад у Санкт-Петербурзі, що належав найбільшому російському інтернет-магазину Wildberries.

• Російські війська, можливо, формують десантно-штурмові бригади у складі загальновійськових сухопутних з'єднань у рамках масштабної військової реформи.

• Російські чиновники продовжують фінансувати соціальні проєкти в окупованій Україні, намагаючись ще більше інтегрувати ці території в Росію та створити видимість активного громадянського суспільства на окупованих територіях.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 61 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 32 ракетні та 91 авіаційний удар, здійснив 82 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Вовчанськ, Веселе, Піщане, Іванівка Харківської області; Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Колодязі, Терни, Богданівка, Григорівка, Керамік, Тоненьке, Авдіївка, Очеретине, Новомихайлівка, Водяне Донецької області; Новоандріївка Запорізької області; Червоний Маяк, Зміївка, Берислав, Шляхове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 4 атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки окупантів в районах Макіївки Луганської області та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 2 атаки противника поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 5 атак противника в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 15 атак біля Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші підрозділи продовжують стримувати ворога поблизу Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 17 атак.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки противника південніше Пречистівки, західніше Старомайорського та південніше Рівнополя Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські захисники відбили 2 атаки окупантів в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 5 безуспішних штурмових дії на позиції українських захисників.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони знищено 7 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів, 4 засоби протиповітряної оборони, склад боєприпасів та станцію радіоелектронної боротьби противника.

14.01.2024