678-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень. Також ворог завдав 66 авіаційних ударів, у тому числі дронами типу “Shahed-136/131”, здійснив 2 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та понад 100 постраждалих й поранених цивільних осіб, серед яких і діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 100 приватних житлових та багатоквартирних будинків, інша цивільна та промислова інфраструктура в Київській, Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Клюси Чернігівської області; Костянтинівка, Володимирівка, Кияниця, Степок, Новодмитрівка Сумської області; Охримівка, Бологівка, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 5 атак поблизу Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели. Противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки та Серебрянського лісництва Луганської області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед яких Невське Луганської області та Торське, Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 5 атак біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Калинівка, Кліщіївка, Андріївка, Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога неподалік Новобахмутівки, Бердичів, Авдіївки та ще 14 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Мар'їнка, Курахове, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаку противника неподалік Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення. Авіаційних ударів зазнали Новоданилівка та Оріхове Запорізької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Залізничне, Роботине, Новоандріївка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Червоного Маяка Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали Берислав, Тягинка, Херсон та Білозерка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби окупанти здійснили 8 безуспішних штурмових дій, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 зенітно-ракетних комплекси, артилерійську систему та склад паливно-мастильних матеріалів противника.

 

 

19:25 Зеленський провів телефонну розмову з Сунаком, – повідомляє пресслужба Президента. Зеленський розповів британському прем’єрові про продовження російського повітряного терору проти українських міст – "за п'ять останніх діб ворог випустив по Україні щонайменше 500 ракет і дронів". Сторони оговорили продовження оборонної співпраці з наголосом на подальшому посиленні протиповітряної оборони та далекобійних спроможностей ЗСУ.

 

 

18:30 У Верховній Раді підготують компромісний варіант законопроєкту про мобілізацію – повідомила заступниця голови комітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук в ефірі телемарафону. За словами Кравчук, урядовий законопроєкт про мобілізацію не буде винесено на розгляд Верховної Ради в тому вигляді, в якому його зареєстровано.

"Ми вже розуміємо, що в такому вигляді законопроєкт не буде голосуватися, ухвалюватися. І я думаю, що це буде все-таки комітетська версія, профільного комітету з питань безпеки й оборони. І цього тижня робочі групи вже будуть напрацьовувати такий більш компромісний варіант, який дав би змогу його проголосувати в сесійній залі".

 

 

17:45 Обстріли України показують, що Росія не зацікавлена в "мирних переговорах", – вважає голова Європейської ради Шарль Мішель. Він наголосив, що російські атаки є ще більш цинічними, позаяк посилились саме в період новорічних свят.

"Для тих, хто вірить чуткам про те, що Росія справді зацікавлена у мирних переговорах, рекордна кількість безпілотників, випущених за останні 24 години по Україні, свідчить про справжні наміри Москви.

Дух України не можна зламати. ЄУ підтримує Україну".

 

 

17:10 Туреччина спростувала повідомлення про допуск мінних тральників у Чорне море, – повідомляє Центр протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини. Зазначається, що Туреччина як гарант чорноморських проток Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре закрила їх "для військових кораблів сторін, що воюють". Раніше Україна отримала два британські мінні тральники в рамках допомоги "морської коаліції" Сполученого Королівства і Норвегії.

 

 

16:15 Станом на 16:00 у Києві повністю відновлено електропостачання, – повідомили в Київській міській державній адміністрації.

 

 

16:00 Масована ракетна атака по Україні 2 січня коштувала Росії близько 620 млн доларів, – пише Forbes, посилаючись на власні розрахунки. Видання зазначає, що точний розподіл ракет за типами залишається невідомим.

 

 

15:20 Телемарафон "Єдині новини" працює над зміною формату, – повідомив т.в.о. міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв. За його словами, вже незабаром такі пропозиції будуть напрацьовані. Карандєєв також зазначає, що для телеканалів внесення нових форм і нових форматів є важливим, оскільки "життя йде, змінюються і наше бачення, і формати, запрацювала економіка, з’явилися рекламодавці".

 

 

14:45 Президенти Латвії та Литви відреагували на масований ракетний обстріл по території Українизакликають Захід діяти. Литовський президент також наголосив на негайній передачі Україні більше систем ППО.

"Загибель цивільних, руйнування та тероризм Кремля продовжуються. Українці творять дива з протиповітряною обороною, яку надав Захід, але їм потрібно більше. Системи протиповітряної оборони для України негайно!"

 

 

13:50 МЗС України очікує на реакцію та рішучі заходи західних країн після масованої ракетної атаки 2 січня, – повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. На його думку, є п'ять кроків, які можна зробити вже тепер:
-    прискорити надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони та боєприпасів;
-    надати Україні бойові безпілотники всіх типів;
-    надати Україні ракети дальнього радіуса дії 300 км+;
-    схвалити використання заморожених російських активів для допомоги Україні;
-    ізолювати російських дипломатів у відповідних столицях та міжнародних організаціях.

 

 

13:05 В умовах війни відбулося суттєве "вимивання" з країни нелегальних мігрантів – їх кількість знизилась майже вдесятеро порівняно з піковими показниками періоду карантину, пише начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області  Вячеслав Гузь. Це демонструють результати вересневої перевірки місць найбільшої концентрації іноземців – ринків, гуртожитків, розважальних закладів і будівельних майданчиків: у столиці виявлено 156 іноземців, які тією чи іншою мірою порушили міграційне законодавство, 72 із них примусово залишать Україну. В аналогічній перевірці у вересні 2021 року викрили 1501 порушника правил перебування в Україні. З одного боку, війна зменшила інтерес іноземців до нашої держави як привабливої для проживання і водночас знизила можливість потрапляння на нашу територію через той же східний кордон. З іншого боку, Україна готується стати членом ЄС, тож мігранти з країн глобального Півдня досі намагаються потрапити сюди, використовуючи найменші шпаринки на кордоні та в законодавстві. Тенденція до зменшення кількості нелегальних мігрантів безумовно сприятиме вдалому проходженню Україною етапів вступу до Євросоюзу.

 

 

13:40 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 13 областей України, підтверджено ураження 175 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

13:20 Зросла кількість відомих на цей момент жертв нинішньої російської атаки по Києву: двоє людей загинули, ще 49 осіб постраждали, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

 

 

13:00 Крим та пов'язана з ним частина Чорного моря можуть стати центром війни, сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню The Economist:

"Ізоляція Криму, незаконно анексованого Росією у 2014 році, та деградація там військового потенціалу Росії надзвичайно важлива для нас, тому що це спосіб зменшити кількість атак із цього регіону. Успішна операція стане прикладом для всього світу. Це також мало б великий ефект усередині Росії. Втрата центрального елементу кремлівської пропаганди показала б, що тисячі російських офіцерів загинули лише через амбіції Путіна. Україна вже чимало досягла в цьому напрямку, знищивши значну кількість кораблів Чорноморського флоту. Втрата військово-морських баз стала б величезною ганьбою для Путіна. Швидкість досягнення будь-якого успіху залежатиме від військової допомоги, яку Україна отримає від західних партнерів, – констатував Зеленський. Зокрема далекобійні ракети Taurus німецького виробництва дали б Україні змогу знищити Керченський міст вартістю 4 млрд доларів, фактично ізолювавши Кримський півострів від Росії. Росія повинна знати, що для нас це воєнний об'єкт".

 

 

12:35 Через нинішню масовану ракетну атаку РФ по Україні Польща піднімала у небо винищувачі F-16, повідомили в оперативному командуванні збройних сил Польщі. Близько 06:45 в повітря злетіла пара винищувачів, дислокованих на базі в Ласку (Лодзинське воєводство), а близько 07:15 – з бази в Кшесінах (Познань).

 

 

12:15 Вчора, 1 січня, добовий максимум споживання був увечері, його показник на 13,7% нижчий, ніж у попередній робочий день – п’ятницю 29 грудня, повідомили в Укренерго.

 

 

12:05 В енергосистемі України вчора було зафіксовано профіцит електроенергії, надлишки (1200 МВт·год) екстрено передавали сусідній Польщі (з 12:00 до 16:00). В аварійний короткостроковий ремонт виведено корпус на блоці ТЕС, водночас у роботу підключено блок ТЕС. Станом на 09:00 у резерві 8 одиниць генеруючого обладнання, які можуть бути активовані у разі потреби. Енергосистема збалансована. Ситуація контрольована. Графіки відключень електроенергії не застосовуються, повідомили в Міненерго.

 

 

12:00 Через наслідки масованої ракетної атаки є пошкодження в мережах "Укренерго" й обленерго в Києві та області. Знеструмлено понад 250 тисяч споживачів, дані уточнюються.

 

 

11:45 Вночі росіяни повторили масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому – 29 грудня 2023 року, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Атаковано критичну інфраструктуру, промислові, цивільні та військові об’єкти. Основний напрямок удару – Київ. У першій хвилі атакували «шахедами» з південно-східного напрямку із подальшим рухом по різних регіонах України. Всі 35 ударних БпЛА «Shahed-136/131» було знищено протиповітряною обороною. Вранці ворог застосував стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС: 16 літаків близько 06:00 вийшли на рубежі пуску і запустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55, а з 07:30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із винищувачів МіГ-31К.

Крім того, росіяни атакували з моря трьома крилатими ракетами «Калібр», а з півночі – 12 ракетами типу Іскандер-М/С-300/С-400, які летіли по балістичній траєкторії.

Із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П.

Тобто, за попередніми даними, ворог застосував 99 ракет різних типів. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з підрозділами Сил оборони України знищено 72 з них:

10 (100%) аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»;

59 (84%) крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;

3 (100%) крилатих ракет «Калібр».

 

 

11:25 Через негоду знеструмлено 14 населених пунктів, усі в Хмельницькій області (вчора було 12), повідомили в Укренерго. Через бойові дії та з інших причин без світла на ранок залишаються 439 населених пунктів (вчора було 416).

 

 

11:00 Внаслідок нинішньої російської ракетної атаки чотири людини загинули, наразі є інформація про 92 поранених, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

 

 

10:50 Під час виконання польоту літака ВКС РФ над селом Петропавлівка у Воронезькій області о 8-й годині відбулося "позаштатне сходження авіаційного боєприпасу", повідомили в російському міноборони. Ураження російського села відбулося під час атаки на Україну – пишуть, що це одна з ракет, що летіла на Україну. Зруйновано шість будинків.

 

 

10:15 Внаслідок нинішніх російських атак по Києву загинула одна людина, постраждали 27, повідомив міський голова Віталій Кличко. Ще дві людини загинуло, а 11 постраждало в Київській області. Загалом у просторі Києва й області сили Протиповітряної оборони знищили 61 ракету, з них близько 10 «Кинджалів», а вночі – 13 «шахедів».

 

 

09:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

175,4% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

 64,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

189,3% автомобільної техніки (з них 3,8% за минулий тиждень),

276,9% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

 84,7% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

 44,3% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:05 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 20 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:45 Нині вранці біля пів восьмої російські війська завдали щонайменше чотири удари по центру Харкова, спалахнула пожежа, є пошкодження багатоквартирних житлових будинків, господарських споруд, іншої цивільної інфраструктури й автомобілів, одна людина загинула, біля двох десятків постраждали, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

 

 

08:35 Нині вночі та вранці росіяни масово атакували Київ: спочатку ударними БПЛА «Шахед» (тривога тривала з 02:24 до 03:56, вибухи лунали о 02:40 та 03:11), потім – крилатими ракетами Х-101 (тривога почалася о 05:53, вибухи було чути о 07:10 та 07:34) та надзвуковими крилатими ракетами «Кинджал» (за дві хвилі атаки «Кинджалами» випущено кільканадцять ракет, вибухи лунали о 08:02 та 08:31). В одному з будинків Солом'янського району є кільканадцять постраждалих, у Печерському районі уламки ракети впали на дахи двох багатоповерхових житлових будинків, в Оболонському – на територію складських приміщень, у Голосіївському – в парку, у Святошинському – на будівлю соціальної інфраструктури; в Деснянському – на супермаркет. Без світла частина будинків у Шевченківському, Святошинському, Голосіївському й Оболонському районах Києва.

 

 

08:00 Вночі росіяни атакували 35 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з мису Чауда – Крим та району Приморсько-Ахтарськ – РФ. Усі ворожі ударні БпЛА знищено силами та засобами Повітряних сил та Сил оборони України.

За минулі сім днів збито 214 зі 274 (78%) запущених по Україні БПЛА.


 

 

 

 

07:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

07:00 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:55 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 64 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 113 авіаційних ударів, здійснив 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові, інша цивільна та промислова інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 35 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено всі ворожі «шахеди».

Авіаційних ударів зазнали: Коренек Сумської області; Петропавлівка, Кучерівка, Чернещина Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Терни, Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Георгіївка, Старомайорське, Велика Новосілка Донецької області; Новодарівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак біля Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак противника в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 4 атаки ворога поблизу Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 19 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському та Шахтарському напрямках окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника неподалік Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так протягом минулої доби противник здійснив 19 безуспішних штурмових дій.

Водночас, Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби наша авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських систем, 3 засоби протиповітряної оборони та пункту управління противника.

02.01.2024