677-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:50 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 81 авіаційний ударів, у тому числі ударними дронами типу “Shahed-136/131”, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна та промислова інфраструктура.

Також російські окупанти сьогодні вчергове атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашими оборонцям знищено 9 ворожих дронів.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Вовчі та Орімівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Леонівка Чернігівської області; Зноб-Трубчевська, Середина-Буда, Бачівськ Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак окупантів біля Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів поблизу Кучерівки, Чернещиної Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів, Спірного Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Серебрянка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбили 10 атак противника поблизу Богданівки, Кліщіївки, Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 14 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометівь такі населені пункти Донецької області, як Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Старомайорського та Великої Новосілки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення неподалік Роботиного Запорізької області. Тут Сили оборони відбили 3 атаки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Новокаїри, Велетенське та Херсон Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 18 безуспішних штурмових дій, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника. Також, протиповітряною обороною знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських систем, 3 засоби протиповітряної оборони та пункт управління противника.

 

 

20:15 Зеленський провів розмову з Трюдо, – повідомляє пресслужба президента. За словами Зеленського, передусім вони спілкувалися на безпекову тематику, де він поінформував канадського прем'єра про російські удари ракетами та дронами по українських містах і селах. Також сторони обговорили роботу над безпековими гарантіями та домовилися, що їхні команди вже найближчим часом активізують двосторонній діалог для відповідної угоди.

 

 

19:40 Уряд Норвегії дозволив прямий продаж зброї та оборонної продукції Україні. Як повідомляється, за умови, що експорт відповідає вимогам щодо перевірених потреб та контролю кінцевого користувача, норвезький уряд вирішив дозволити прямий продаж Норвегією зброї та продукції оборонного призначення Україні. МЗС Норвегії наголошує, що експортні ліцензії на прямі продажі будуть надаватися лише в індивідуальному порядку та будуть ретельно оцінюватися. Контроль і надалі відбуватиметься у суворих та відповідальних рамках, відповідно до норвезьких правил експортного контролю.

"Ця зміна означає, що ми захищаємо фундаментальні інтереси політики оборони і безпеки Норвегії разом з нашими союзниками. Уряд використовує низку інструментів, щоб сприяти важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації у сфері політики безпеки."

 

 

18:35 Лубінець направив листа до ДПСУ з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають прикордонники. Омбудсмен зазначив, що 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги, деякі люди стоять понад добу – причиною є посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон.

"Аби розібратися із ситуацією, сьогодні вранці направив термінового листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають працівники ДПСУ в громадян, які перетинають державний кордон, а також правові підстави такої вимоги.

Адже ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов'язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України.

Нагадаю й те, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Сподіваюся, що цю ситуацію вдасться вирішити, а права людини та громадянина не будуть порушені!"

 

 

17:10 З 1 січня запрацював оновлений короткий номер "гарячої лінії" для військових, – повідомляє пресслужба Міноборони України. Військові та їх рідні можуть отримати консультацію або відповіді на свої запитання за коротким номером 1512. При цьому продовжує роботу номер гарячої лінії Міноборони 0-800-500-442, який доступний для користувачів усіх операторів мобільного зв’язку.

 

 

16:25 Президент Фінляндії закликав Європу інвестувати у виробництво зброї, – про це він заявив у новорічному зверненні. За його словами, від європейців очікують на більшу відповідальність в безпековому питанні.

Європа повинна прокинутися. Нам не потрібні інвестиції у військове виробництво виключно для надання необхідної допомоги. Вони потрібні як засіб переконати, що Європа сильна. Сильна не для того, щоб вести війни, а для того, щоб забезпечити мир.

Чіткі і швидкі кроки, спрямовані на те, щоб взяти на себе цю відповідальність, також є найкращою відповіддю на всі спекуляції про те, як вибори в США вплинуть на співпрацю в галузі безпеки.

 

 

15:40 Від сьогодні починається новий етап запровадження закону "Про ринок землі" – ринок відкривається для юридичних осіб. Також громадяни отримають право набувати у власність до 10 тис га землі. Раніше купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням 100 га.

 

 

14:35 На Львівщині виявили уламки крилатої ракети: на території Камʼянка-Бузької громади – у 300 метрах від житлового сектору, а на території Бібрської громади – за 600 метрів до найближчого житла, повідомив Максим Козицький.

 

 

14:10 В Україні через негоду знеструмлено 12 населених пунктів, всі понад добу: два – в Харківській області, десять – у Донецькій області, повідомили в Укренерго.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишаються 416 населених пунктів.

 

 

14:05 Росія не рахується з втратами у живій силі на полі бою, аби створити враження необмеженості людських ресурсів і підірвати волю українців до боротьби, а Заходу – до підтримки України, оскільки в Росії знають, що у них «немає можливості завдати Україні рішучого нокауту», пояснює екскомандувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес в ефірі телемаратону. 

 

 

13:35 Вчора, в останній день 2023 року, добовий максимум споживання був увечері, його показник на 3,6% нижчий, ніж у попередній святковий вихідний 24 грудня, повідомили в Укренерго.

 

 

13:15 В енергосистемі вчора було зафіксовано профіцит електроенергії, надлишки (600 МВт·год) Україна передавала Польщі (з 11:00 до 13:00). У короткостроковий ремонт виведено блок ТЕС, але генерації, виробленої українськими електростанціями, достатньо для покриття потреб споживачів: у резерві 8 блоків, які можуть бути включені у роботу в разі потреби, повідомили в Міненерго. Енергосистема збалансована. Ситуація контрольована. Графіки відключень електроенергії не застосовуються.

 

 

12:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 151 населений пункт на території 15 областей України, підтверджено ураження 149 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

175,2% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

 63,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

188,7% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

275,3% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

 84,6% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 44,2% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

11:35 Вночі, з 4-ї по 6-ту ранку, Львівську область атакували 4 ворожі ударні безпілотники типу "шахед", всі були знищені, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Натомість міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що наш регіон атакували 10 "шахедів". Внаслідок влучання уламків БпЛА спалахнула пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Травмованих та загиблих немає, але будівля зруйнована повністю. Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також його погруддя та скульптура Степана Бандери. Решту близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. У Дублянах внаслідок падіння уламків "шахеда" зруйновано 600 кв. м даху та 120 кв. м перекриття будинку, де розміщений факультет землевпорядкування і туризму Львівського національного університету природокористування. Ударною хвилею вибито вікна в гуртожитках, лікарні, каплиці та будинках.

 

 

 

11:25 Уночі Україна зазнала масованої атаки ударними дронами, в Одеській області загинула людина, пошкоджено припортовий термінал і житлові будинки, у Миколаївській – інфраструктурний об’єкт, у Львові – музей і гуртожиток, у Вінницькій – гараж і вікна будинків.

 

 

11:15 У новорічну ніч 2024 року ворог застосував рекордну кількість ударних БпЛА типу «Shahed». Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків: мис Чауда, Балаклава – Крим, Курськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ. Усього зафіксовано пуски 90 ворожих безпілотників «Shahed-136/131». Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей. Фактично у всіх регіонах працювала протиповітряна оборона. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил Збройних Сил України. У новорічну ніч захисникам неба вдалося знищити рекордну кількість ворожих ударних БпЛА – 87 із 90 «Shahed-136/131» (97%), зокрема 28 – на Одещині, 14 – на Миколаївщині, 5 – на Вінниччині, 2 – на Дніпропетровщині, по 1 – на Херсонщині та Кіровоградщині, 3 – на Черкащині.

За минулі сім днів збито 192 зі 258 (74%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

11:00 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 24 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін використав своє щорічне новорічне звернення 31 грудня для конкретизації російських ідеологічних пріоритетів на 2024 рік, зокрема не було жодної згадки про війну в Україні, натомість він зосередився на визначенні ідеологічних умов на наступний рік. На відміну від торішнього новорічного звернення, де Путін звернувся до нації в штабі Південного військового округу в оточенні військовослужбовців у формі та відкрито говорив про цілі Росії в Україні, у своєму зверненні він стоїть сам на тлі Кремля, без жодної згадки про "спеціальну військову операцію". Натомість Путін вирішив дуже коротко подякувати російським військовим за боротьбу за "правду та справедливість", а в іншому випадку зосередився на підкресленні національної єдності Росії. Путін також заявив, що 2024 рік буде "роком сім'ї", підкресливши, що російська сім'я є опорою "багатонаціонального народу Росії", а Росія – це "одна велика країна, одна велика сім'я". Останніми тижнями Путін часто говорив про подальші максималістські наміри Росії щодо війни в Україні, апід час своєї новорічної промови, ймовірно, прагнув визначити більш внутрішньо орієнтовані ідеологічні умови. Проголошення Путіним 2024 року "роком сім’ї", а також його наголос на російському "багатонаціоналізмі" додатково служать чіткому окресленню ідеологічної лінії Кремля на 2024 рік, орієнтуючи внутрішню політику на збереження традиційних російських сімейних цінностей і захист російського багатонаціоналізму, який вписується в ширшу ідеологію Путіна про русский мир, що включає групи всередині та за межами Росії. Уявлення Кремля про "русский мир", безсумнівно, вплинуть на російські адміністративні, бюрократичні та соціокультурні пріоритети в окупованій Україні, а також на воєнні цілі на полі бою в наступному році.

• У ніч з 29 на 30 грудня та 31 грудня російські війська здійснили чергову серію ракетних і безпілотних ударів по Україні, продемонструвавши, що останнім часом помітно збільшився відсоток російських безпілотників "Шахед-136/131", які проникають через українські системи протиповітряної оборони або уникають їх.

• За повідомленнями, російські війська, зокрема повітряно-десантні, зазнають значних втрат під час одночасних наступальних операцій російської піхоти на кількох фронтах.

• Відомий прокремлівський російський блогер заявив, що етнічні росіяни не мають достатньої влади в Росії, повторюючи при цьому про російську інформаційну операцію, спрямовану на знищення української ідентичності.

• Російські й українські сили вели позиційні бої вздовж усієї лінії зіткнення, але 31 грудня не було підтверджено жодних змін на карті.

• Перший заступник голови адміністрації президента Росії Кирієнко очолює зусилля з консолідації соціокультурного контролю над окупованими територіями України через інформаційний простір.

 

 

10:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

10:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 55 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 127 авіаційних ударів, здійснив 181 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна та промислова інфраструктура.

Минулої доби, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 96 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 66 ударних БпЛА.

Також, поточної доби загарбники знову завдали авіаційного удару, застосувавши 26 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашими оборонцями знищено 21 ворожий дрон.

Авіаційних ударів зазнали: Іванівка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Григорівка, Різниківка, Званівка, Спірне, Північне, Новомихайлівка Донецької області; Роботине, Новоданилівка Запорізької області; Качкарівка, Червоний Маяк, Зміївка, Вірівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 11 атак ворога поблизу Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку окупанти вели штурмові дії в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак противника біля Богданівки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 4 атаки ворога в районах Степового, Авдіївки та ще 14 атак неподалік Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші оборонці продовжують стримувати загарбників в районі Новомихайлівки Донецької області, де відбито 4 атаки.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили атаку противника біля Урожайного Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили 5 ворожих атак поблизу Роботиного та південніше Новодарівки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так протягом минулої доби противник здійснив 13 безуспішних штурмових дій на позиції Сил оборони.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби українська авіація завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 9 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та пункт управління противника.

01.01.2024