Фінляндія знов закриває кордон з Росією.

Напередодні фіни відкрили деякі прикордонні КПП, але зразу ж зафіксували стрімкий притік нелегальних міґрантів з Росії.  

 

 

Влада Фінляндії вирішила знову повністю перекрити східний кордон. Про це повідомило фінське видання Iltalehti. Закриття контрольно-пропускних пунктів на фінсько-російському кордоні відбудеться в п'ятницю, 15 грудня.

 

«Кордон з Росією закриють у п'ятницю о 20 годині. (...) Він залишатиметься закритим до 14 січня», – заявила фінська міністерка внутрішніх справ Марі Рантанен (Mari Rantanen), яка давала пресконференцію разом зі заступником начальника прикордонної служби Фінляндії Маркку Хассіненом (Markku Hassinen).

 

У четвер, 14 грудня, два КПП на кордоні – Ваалімаа та Ніірала – відновили роботу після кількатижневого закриття. Але щойно прикордонні переходи відкрилися, як туди стрімко почали прибувати прохачі притулку. «Рішення про відновлення роботи було ухвалено для того, щоб перевірити, чи не прибудуть нові нелегали на кордон. Можна сказати, що кількість людей, які прибувають зранку, вже становить кілька десятків», – пояснила міністерка.

 

За словами Марі Рантанен, ситуація на східному кордоні загрожує національній безпеці, і винна в цьому Росія. «Зрозуміло, що явище нелегальної імміґрації сталося через вплив іноземної держави і пов'язане також зі злочинністю», – наголосила міністерка, додавши, що становище нормалізується лише тоді, коли припиниться приплив людей, які намагаються проникнути в країну нелегально.

 

Нагадаємо, що в листопаді уряд Фінляндії ухвалив рішення про закриття восьми переходів на східному кордоні, мотивуючи це організованим російською стороною масовим підвозом до фінського кордону міґрантів з третіх країн.

14.12.2023