652-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень.

Ворог завдав 3 ракетних та 39 авіаційний удар, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 14 БпЛА типу “Shahed-136/131”, 12 ворожих дронів знищено. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Клюси, Михальчина Слобода Чернігівської області; Фотовиж, Вовківка, Волфине, Яструбине, Басівка, Могриця Сумської області; Уди, Козача Лопань, Липці, Стариця, Охрімівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 5 атак ворога в районі Синьківки Харківської області. Противник завдав авіаційного удару в районі Петропавлівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем російських загарбників опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку, сили оборони відбили всі атаки ворога, який намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів в районі населеного пункту Терни Донецької області. Крім того, противник завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 19 атак противника в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 15 атак ворога в районах східніше Новобахмутівки, Авдіївки, Тоненького, Первомайського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Карлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 5 атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились: Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Старомайорське, Урожайне, Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому напрямку, сили оборони відбили 6 атак противника, в районах західніше Вербового та Роботиного Запорізької області. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Копані Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Верхня Терса, Чарівне, Новоандріївка, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали такі населені пункти, як Шляхове, Веселе, Миколаївка, Тягинка, місто Херсон та Очаків Миколаївської області.

Сили оборони України надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження по позиціях російських окупантів.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по станції радіоелектронної боротьби російських загарбників.

 

 

19:25 РФ не зможе атакувати українські енергооб'єкти масштабніше, ніж минулого року, – заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. Водночас він наголосив, що загроза зберігається і пік навантаження на українську енергосистему все ще попереду.

 

 

18:50 Україна та США підписали Меморандум про спільне виробництво в оборонній промисловості й обмін технічними даними, – повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він додав, що технічні дані для початку локальної реалізації окремих проєктів Україні надаватимуть міноборони США та промислові партнери. Метою цих проєктів є вдосконалення застарілих систем ППО за допомогою інтеграції західних боєприпасів.

"Дуже важливий успіх – на конференції оборонних індустрій у Вашингтоні Україна та США підписали Меморандум про спільне виробництво та обмін технічними даними. У меморандумі визначено локалізацію оборонної промисловості в Україні. В Україні мають бути побудовані виробничі потужності задля забезпечення ЗСУ необхідною зброєю у сферах протиповітряної оборони, виробництва критично важливих боєприпасів, а також ремонту й технічного обслуговування".

 

 

17:45 Уряд схвалив законопроєкт про лобіювання, потрібний для відкриття переговорів з ЄС, – повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона зазначає, що законодавчі зміни були детально проговоренні з представниками громадських організацій.

 

 

17:10 Через ворожий обстріл зупинили роботу два блоки прифронтової ТЕС, – інформують в Міністерстві енергетики. Повідомляється, що внаслідок артобстрілу серйозно пошкоджено обладнання – наразі фіксується тимчасовий дефіцит електроенергії в енергосистемі. 

 

 

16:20 "Укрзалізниця" буде перевозити заблоковані на українсько-польському кордоні фури на поїздах, – повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов. Як повідомляється, наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання – у польської митниці є питання щодо габаритів вантажів, а також щодо наявності в баках фур палива.

"Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Щойно цей тестовий поїзд пройде і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку".

 

 

15:50 Європейська Унія закликає Китай до конструктивної участі в обговоренні мирної формули для України, – заявили голова Європейської Ради Шарль Мішель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Мішель наголосив, що російська війна загрожує глобальній стабільності та світовій економіці, а також впливає на найбільш вразливі верстви населення в усьому світі – і це не в інтересах Європи, не в інтересах Китаю, не в інтересах світу.

"Росія продовжує шукати шляхи доступу до технологій для посилення своєї війни. І ми вкотре наполягли на тому, що Китай не може надавати військову допомогу Росії. І ми ще раз наголосили на тому, наскільки важливо, щоб Китай допоміг не дати Росії обійти санкції".

 

 

15:15 "Причина звільнення – висока зайнятість військовими проєктами", – повідомив колишній представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський. Він додав, що питання звільнення обговорював із Президентом кілька днів тому.

 

 

14:45 Велика Британія звинувачує ФСБ у тривалій кампанії кібератак, спрямованій на політиків, – пише BBC. Заступник міністра закордонних справ Лео Докерті заявив у Палаті громад, що проти двох осіб з хакерської групи "Star Blizzard" були запроваджені санкції, один з них – чинний офіцер ФСБ. Групу звинувачують у здійсненні сотень цілеспрямованих хакерських атак на британських політиків, державних службовців, працівників аналітичних центрів, журналістів, науковців та інших учасників публічного життя.

 

 

13:50 Японія надасть Україні додаткову фінансову допомогу в розмірі 1 млрд доларів, – повідомив Зеленський. Президент зазначив, що японська влада готова збільшити загальну суму допомоги до 4,5 млрд доларів – "це значна підтримка для відновлення України та нашої економіки".

 

 

13:15 Рівень фізичної та психологічної стійкості українців стабілізувався, свідчать результати 11 замірів життєстійкості мешканців України, які проводять з квітня 2022 р. Соціологічна група "Рейтинг" та дослідницька лабораторія "Рейтинг Лаб": психологічна стійкість (інтерес до життя, здатність ухвалювати рішення, ставлення до минулого та майбутнього, відчуття власної корисності тощо) та фізична стійкість (підтримка фізичного здоров'я: моніторинг здоров'я, якість сну, харчування, відчуття втоми). Станом на листопад 2023 р. рівень життєстійкості сягає 3.41 з 5 балів, у квітні 2022 року він становив 3.88. Згідно з дослідженням, на рівень життєстійкості суттєво впливає рівень доходів (бідні – 3.0, забезпечені – 3.7) та вік (50–59 років – 3.60, 60 і більше років – 3.61, 30–39 років – 3.19, молодь – 3.15). Найменшу стійкість (3.42) мають мешканці Луганської області, найбільшу (3.78) – Закарпатської.

 

 

 

12:55 Офіційно підтверджено депортацію Росією понад 19 540 українських дітей, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

 

 

12:35 У серпні-жовтні 2023 року обсяг обіцяної нової допомоги для України з боку країн Заходу сягнув найнижчого рівня з січня 2022 року: 2,11 млрд євро, що майже на 90% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року, свідчать результати дослідження, проведеного Кільським інститутом світової економіки.

 

 

 

12:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

1 грудня 2023 року новий набір російських офіцерів розпочав навчання в академії генерального штабу РФ. Міноборони Росії оголосило, що понад 60% набору мають бойовий досвід. Хоча це не уточнюється, більшість із них, ймовірно, отримали цей досвід в Україні з 2022 року.

Слухачі академії переважно мають звання від майора до генерал-майора (еквівалент однозіркового генерала в системі НАТО) і вважаються потенційно здатними для вищого командування.

Хоча значна частина деяких спеціалістів (наприклад, пілотів) були задіяні в операціях у Сирії, війна в Україні означає, що бойовий досвід тепер більш поширений серед цього кадрового складу російських офіцерів середньої ланки. Протягом наступних років це покоління, ймовірно, матиме значний вплив на майбутній напрям розвитку російської армії і на те, чи буде вона враховувати уроки, отримані під час війни в Україні.

 

 

12:05 Президент України Володимир Зеленський увільнив Федора Веніславського від виконання обов'язків представника Президента України у Верховній Раді, причини в указі не вказано.

 

 

11:45 ​​Під час закритого засідання у Вашингтоні за участі урядовців і керівників ОПК офіційні особи Міністерства оборони України представили список озброєнь для забезпечення потреб Сил оборони України, пише Reuters. Крім танків Abrams і 155-міліметрової артилерії, F-16, безпілотників та ракет великої дальності ATACMS, у списку є літаки C-17 Globemaster і C-130 Super Hercules, ударні вертольоти Apache та Black Hawk, три типи безпілотників General Atomics і система протиповітряної оборони Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

 

 

11:25 У рамках візиту до США керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр оборони України Рустем Умєров провели зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

 

 

11:25​​ В енергосистемі склалася важка ситуація, споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%, а на електростанціях наразі немає вільних потужностей: на деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні. Сьогодні температура нижче прогнозованої, диспетчерський центр «Укренерго» вже зранку  бачить, що споживання суттєво перевищило прогнозний рівень. Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом і споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію, попередили в Укренерго. Але ліміти споживання не запроваджувались, графіків відключень не вводилось і не прогнозуються.

 

 

11:15 Через бойові дії й технічні причини знеструмлено 408 населених пунктів (вчора було 423), повідомили в Міненерго. Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Планові відключення побутових споживачів не передбачаються. 

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 144 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 59 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:55 Вчора, 6 грудня, середньодобова температура була на 0,6°C вищою, ніж позавчора, 5 грудня. Відповідно, добовий максимум споживання вчора був вранці, його показник на 0,6% нижчий, ніж 5 грудня, повідомили в Укренерго.

 

 

10:35 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – ворог проводить штурмові дії біля Лиману Першого. Біля Іванівки Силам оборони вчергове вдалося відбити позиції. Ворог хоч і має глобальну перевагу, але конвертувати в результат її не може.

• Бахмутський напрямок – на днях росіяни силами близько шести рот атакували в районі Спірного, успіху не мали. Тривають зіткнення біля Хромового, західніше Бахмута, біля Кліщіївки й Андріївки. Змін не зафіксовано.

• Авдіївський відтинок – ворог продовжує наступати по посадках біля Степового. Росіяни ввели 30 омсбр, яка намагалася атакувати АКХЗ, але отримала гідну відсіч. В той же час ворог лізе й далі на промку з метою витіснити наші сили з неї. Також тривають атаки ворога з Водяного в бік Тоненького.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – ворог проводить розвідку боєм західніше Роботиного, в хід вже починають йти колони техніки. Ціль зрозуміла – зрізати виступ наших сил.

• Таврійський відтинок – без змін. Росіяни б'ють артилерією та КАБами не тільки по Кринках, а й по селах на правому березі.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

164,5% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 60,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

175,9% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

261,1% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

 82,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Вночі російські війська атакували Одеську область ударними дронами. Сили протиповітряної оборони знищили 3 БпЛА "Shahed-131/136" на Миколаївщині, 11 – на Одещині, однак є влучання в припортову інфраструктуру Подунавʼя: пошкоджено склад, елеватор, вантажівки, загинув один із водіїв фури, повідомили голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер та Сили оборони півдня України.

 

 

10:00 Вночі росіяни атакували Україну безпілотниками типу «Shahed» із мису Чауда (Крим). Усього зафіксовано пуски 18 ударних БпЛА «Shahed-136/131». Основні напрямки удару – Хмельниччина та Одещина. В результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 15 ударних БпЛА (83%) противника. Залучалась зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи.

За минулі сім днів збито 122 зі 154 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

09:45 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:40 Міністри оборони України та США Рустем Умєров та Ллойд Остін провели у Пентагоні двосторонні дискусії за зачиненими дверима, що "базувалася на розмовах, які відбулися минулого місяця в Києві, і включали стратегічні цілі України на наступний рік і довгострокове планування".

 

 

09:30 Президент США Джо Байден назвав політичним шантажем провал процедурного голосування у Сенаті США щодо допомоги Україні:

"Республіканці в Конґресі погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою надзвичайно заангажовану прикордонну політику. 

Це політичний шантаж, зрозумілий і простий. Ставки надто високі, а наслідки надто значні, щоб балансувати на краю політичної прірви".

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони України Рустем Умеров заявив, що західна безпекова допомога дозволила українським військам звільнити половину території, яку Росія окупувала з 24 лютого 2022 року.

• У ніч з 5 на 6 грудня російські війська здійснили надзвичайно велику серію ударів з безпілотників по Україні.

• Президент Росії Путін здійснив візит до Об'єднаних Арабських Еміратів та Саудівської Аравії, де 6 грудня провів низку двосторонніх зустрічей з президентом ОАЕ Мухаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном та наслідним принцом і прем'єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом.

• Доходи Росії від продажу нафти продовжують зростати завдяки цілеспрямованим зусиллям Москви, спрямованим на те, щоб обійти верхню межу цін на російську нафту і нафтопродукти, встановлену G7.

• Російське суспільство виявляє зацікавленість в обговоренні результатів війни в Україні, незважаючи на зростаючу нехіть Кремля до більш глибоких публічних дискусій про війну.

• Невідомі вбили колишнього проросійського депутата Верховної Ради України Іллю Киву в Московській області 6 грудня.

• Суд 2-го Західного військового округу Москви засудив двох російських офіцерів протиповітряної оборони за недбалість, оскільки вони не змогли запобігти українському удару по російській території у квітні 2022 року, що, ймовірно, стане прикладом для покращення дисципліни в російських збройних силах.

• За повідомленнями, російські чиновники намагаються залучити мігрантів, які опинилися в Росії через невдалу тактику гібридної війни на російсько-фінському кордоні, до поточних зусиль з формування збройних сил.

• Як повідомляється, державна дума Росії розгляне законопроєкт, що дозволяє російським призовникам служити в прикордонній службі ФСБ.

• Українські партизани, можливо, здійснили напад в окупованому Луганську 6 грудня, в результаті якого загинув депутат народної ради "ЛНР" Олег Попов.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 91 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 80 авіаційних ударів, здійснив 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59.

Також з початку поточної доби російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 18 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 15 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Красний Хутір Чернігівської області; Синьківка, Іванівка, Піщане Харківської області; Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Спірне, Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Авдіївка, Олександропіль, Новомихайлівка, Урожайне, Рівнопіль Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Тягинка, Кринки та Львове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 160 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак ворога в районі Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 6 атак ворога в районах Тернів, Веселого, Роздолівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 12 атак ворога в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 34 атаки противника в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного, Тоненького, Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 17 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито одну атаку ворога в районі північніше Новодонецького Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 6 атак противника в районах західніше Вербового, Новопрокопівки та Роботиного Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 удар по пункту управління та 3 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 вертольоту, 1 зенітно-ракетному комплексу, 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів та 2 артилерійських засобах противника.

 

 

01:30 Те, що Сенат не підтримав припинення дебатів по законопроєкту про пакет міжнародної допомоги, не позбавляє можливості повторного внесення законопроєкту на голосування найближчим часом, пояснила посол України в США Оксана Маркарова:

"Як ми і прогнозували, Сенат не підтримав припинення дебатів по законопроєкту про пакет міжнародної допомоги. Сьогодні 51 сенатор (49 республіканців, 1 незалежний (Б. Сандерс) та 1 демократ (лідер демократів Ч. Шумер, який голосував останнім, коли результат був зрозумілий)) проголосував проти припинення дебатів по законопроєкту про пакет міжнародної допомоги, оприлюдненому напередодні, який включав Україну, Ізраїль, Тайвань та держави індо-тихоокеанського регіону.

При необхідних для прийняття рішення 60 голосах за початок роботи над законопроєктом проголосували 49 сенаторів (47 демократів та 2 незалежних).

Це не позбавляє можливості повторного внесення законопроєкту на голосування найближчим часом. Представники Республіканської партії, які наперед анонсували негативне голосування по міжнародній допомозі, раніше заявляли, що не можуть підтримати законопроєкт, в якому не буде питання південного кордону США/ змін в міграційній політиці.

Що це значить для України? На всіх зустрічах сенатори запевняли нас у тому, що сьогоднішнє голосування – це не голоси проти України. Що внутрішньополітичні події, які відбуваються в Конґресі США, не матимуть впливу на продовження підтримки нашої держави, яку буде продовжено завдяки двопартійний підтримці. Тому ми продовжуємо активну роботу з нашими колегами і на основі дуже продуктивних зустрічей цими днями, сподіваємося, що ще до Різдва Конґрес підтримає узгоджений пакет, в якому буде оборонна, бюджетна, гуманітарна та енергетична допомога для України на 2024 рік".

 

 

00:20 Законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті Конґресу США: 49 голосів при 60 необхідних.

 

 

00:05 Президент США Джо Байден заявив, що коли Путін захопить Україну, американські війська битимуться з російськими у разі нападу на союзника НАТО: "Він нападе на союзника НАТО, а ми як член НАТО маємо зобов’язання захищати кожен сантиметр території Альянсу. І станеться те, чого ми не прагнемо і чого зараз немає – американські війська, які битимуться з російськими військами", а тому "Конґрес повинен схвалити додаткове фінансування для України до перерви на різдвяні свята. Усе дуже просто, інакше Конґрес показує бажання зробити Путіну найбільший подарунок".

 

 

07.12.2023